První informace o Nikonu D850

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Lotrandor 27. 8. 2017 17:02

pemare tradicne resis co si nekoupis? Proste D8xx neni Dx, uzivej si D500 nebo prejdi na FX. co je na tom k nepochopeni? na vyber mas vic nez kdy jindy
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 27. 8. 2017 18:00

Já po fullframe nijak zvlášť netoužím, to 1,5 násobné prodloužení ohniska mi zatím velmi vyhovuje, ani FF look pro mne není důvod k upgradu, ani větší rozlišení. Video a 4K mne nezajímají, točit video mne ve srovnání s fotografováním nebaví. Na D500 se mi líbí rychlost a pokryti AF body, občas mi vadí dynamický rozsah na základní ISO, takové ty fotky, kde jsou stíny nebo obloha se liší od zbytku obrazu, nemusel bych to lokálně možná zesvětlovat v Polarru, jak to dělám dnes. U D850 bych si mohl více hrát s výřezy, byl by na to prostor. Párkrát za rok bych použil focus stacking a rozlišení na nějakou krajinu. Docela dost by se mi hodil focus peaking na fotky s manuálním Sonnarem 135/2, třeba ty fotky z rytířských soubojů by s tím podle mého názoru šly podstatně snadněji, než s potvrzením zaostření.

Další DX už se kupovat nechystám, takže další tělo bude FF, když pro nic jiného tak proto, že žádné zatím nemám a lepší DX než D500 není ve výhledu. Letos ho kupovat nebudu, počkám min. 6 měsíců po uvedeni na trh, až se vychytají dětské nemoci. 4 těla jsou podle mého názoru až příliš, takže chci zvolit takové, abych aspoň další 3 roky necítil potřebu kupovat další. Neváhal bych ani vteřinu, kdyby to byla D500 se snímačem z D5, D4s nebo D750, prostě všechno stejné až na snímač. Něco jako D5 bez gripu, ideálně za cenu do 120 tisíc. U D850 zatím nevím, pokud by do 2-3 let nebyla ve výhledu D750 s AF modulem z D5, tak bych asi koupil D850 a ten grip. Škoda absence hybridního hledáčku, těch 20 tisíc navíc bych za něj dal. Rád bych věděl, jak bych si s D850 pomohl s dynamickým rozsahem a na vyšší ISO, to je pro mne důvod, proč koupit FF, těch pár fotek v tělocvičnách a sálech a fakt, že ty peníze mám na tento účel už nachystané. U D810 vím, že na vyšší ISO bych si oproti D500 moc nepomohl, ale čekám, že D850 bude v tomto ohledu lepší.

Velké soubory považuji za pakárnu, možná něco dělám blbě, ale při transferu snímků do iPadu přes SD kartovou redukci se mi importují RAW soubory, což trvá dlouho a blbě se mi pak v iPadu zpracovávají, musím je převádět do JPEGu, to by s D850 asi trvalo ještě o dost déle, než teď. Druhou alternativou je importovat JPEG přes SnapBridge, což u 45 Mpx bude asi také trvat příliš dlouho a bude to asi docela dost vybíjet baterii.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Lotrandor 27. 8. 2017 18:54

Ja bych za hlavni problem D850 taky povazoval rozliseni snimace. Na postprodukci je to docela hodne, nejen misto, ale i tempy a vubec, doba zpracovani. Mam jeste docela v dobre pameti ten pocit prechodu z 24mpx na 36mpx, to fakt bolelo. Hlavne u velkych serii, treba ze svatby. Na takove to domaci zvykani si ale malokdo koupi fotak za 100k.

Pokud jde o tvuj vysneny fotak, asi budes muset pockat. FX nejspis nikdy nebude mit pokryti jako DX, v tom je sila D500, stejne tak rychla serie. Uvolnit snimac D5 do neceho levnejsiho, to je otazka chvile, kdy budou chtit vyprazdnit sklady, to uz jsme tu jednou meli.

Hybridni hledacek by byl fajn, to by udelat slo.

D850 ma ale jiny ucel, nez byt hybridni kombinaci nejlepsiho. Je to profi stroj na krajinu, aventuelne studiovou praci, rozvaznejsi, vysoka kvalita. A zda sem ze to tak trh chape.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 29. 8. 2017 06:15

Já bych o 850 rozhodně neuvažoval jako o baby D5, ale jako nepřímé konkurenci D5, spoustě profíků bude dávat větší smysl než D5 i pokud zanedbáme cenu. Af z D5 46mpx a 9fps je ultimátní. Pro mě je to po dlouhé době nikon s nějakým Wow efektem a dokonce to ani nezabili cenou.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 29. 8. 2017 08:00

Tak pro Nikon je rozhodně lepší, když si zákazník místo D5 koupí D850, než kdyby si koupil Canon či Sony. Já bych neměl o profesionály strach, protože oni fakt dobře vědí, jestli potřebují 20 MPx nebo 46 MPx, jestli potřebují ISO 3 milióny nebo jen 100 tisíc :-) , resp. umí si reálně představit rozdíly chování a výsledku v obtížných reportážních podmínkách. A rozdíl 100 nebo 150 tisíc zcela určitě není pro všechny tak zásadní jako reálné rozdíly na place a při zpracování. Tohle Nikon zase celkem vždycky uměl do konkrétních cenových hladin přidat vlastnosti, které jsou zásadní právě pro rty, kteří v těchto cenových hladinách doopravdy nakupují a nikoliv se o nich jen baví na Internetu. No a jestli D850 sebere 10-20% zákazníků, kteří by koupili D5, tak snížení zisku je tak minimální, že se bohatě, ale bohatě vykompenzuje na straně konkurence vůči Canonu a Sony. Nikonu rozhodně dnes už neubývají zisky především vnitřní konkurencí modelů, ale nákupem jiných značek. A když si zákazník koupí D5 nebo D850, tak k tomu ještě připočtěte Nikkor objektivy, které budou v obou případech stejné, zatímco u Canonu nebo Sony to asi Nikkory nebudou.
Dnes se všechny firmy chovají přesně podle toho, čeho jsou schopny a co si můžou dovolit. Hloupé chyby moc nedělají ač se to z pohledu Internetu může zdát.
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 29. 8. 2017 09:02

No, hlúpe chyby nerobia? Nikon 1, nikon dl....
Hlavne to DL ma serie dosť. Vypochodovať, navnadiť, kampaň a potom zárez jak prasa. O slepých cestičkách sony ani nehovoriac. Menšiu firmu by to položilo ein zwei.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 29. 8. 2017 09:37

bob222: proč by měla být Nikon 1 hloupá chyba? V době vydání jedničky Nikon předpokládal, že zrcadlovky D3x00 a D5x00 budou ještě hezkých pár let zlatý důl. A měl pravdu, tržby za tyto modely byly a stále jsou dosti zásadním příjmem firmy. Proto Nikon zcela logicky a správně odmítal snížit důvěru zákazníků v tyto modely tím, že by vystartoval s DX bezzrcátkem. Potvrdil by tím snahu Sony, Olympusu, Panasonicu a Fuji přesvědčit veřejnost, že zrcadlovky jsou na odpis. A Nikonu s Canonem se podařilo to, že dodnes se zrcadlovek prodává více, než bezzrcátek. Nikon tedy udělal Nikon 1 bezzrcátka, která nikdo ani náhodou nemohl považovat za náhradu D3x00 a D5x00, ale předvedl na nich to zásadní: byly to první bezzrcátka s velmi dobře fungující detekcí fáze na snímači. Tedy s tím, co je nezbytně nutné pro průnik bezzrcátek do profi sféry, jak to vidíme na top modelech Sony či Olympusu. Nakonec Nikon 1 nějaké nezanedbatelné prodeje měl a Nikon si vyzkoušel sériovou výrobu a prodej a užití nějakých technologií aniž by tím jakkoliv naznačil, že hodlá do budoucna omezovat výrobu zrcadlovek. Ale nemluvil jsem jen o Nikonu, ony všechny firmy dělají věci, které jsou v danou dobu hodně dobře zanalyzované. A i odložení či zkancelování modelů k tomu patří, protože prostě všechno je živé a když nakonec něco vychází jinak... Nezapomínejme, že trh je mnohanásobně větší, než populace sledující oznámené novinky. Drtivá většina zákazníků Internetové diskuze o foťácích ani fotostránky NEČTE. Tudíž reálně pokud nějaká firma má problém na "odborných" fórech Internetu, vůbec to nemusí znamenat reálný tržní problém. Ten zákazník, co příjde do Electroworldu a koupí si to, co mu padne do oka nebo co mu doporučí prodavač, ten prostě tvoří zásadní tržní sílu, proti které nic nezmůže ani armáda diskutujících, co visí na netu non-stop.
A z toho vyplývá ta takzvaná "ignorace" zákazníků. Diskutující na Internetu se domnívá, že když se 20 diskutujících shodne na tom, že fotoaparát má mít přihrádku na párátko do zubů, tak výrobce ignoruje zákazníky, když ji tam nedá. Houbeles, zákazníci fakt nejsou souhrn diskuzních fór. Když by firma přišla o všechny diskutující na světě, tak je to pod zaokrouhlovací chybou.
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 29. 8. 2017 09:39

FoE, o tom mluvím, D850 a D5 jsou podle mě rovnocenné foťáky, jen každý se hodí trochu na něco jiného. Náznak tam už byl u D800 vs D4. Na jedné straně brutální rozlišení a IQ a na druhé nekompromisní rychlost a vysoké ISO, rozdíl je, že teď se D850, přiblížila D5 podstatně víc.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 29. 8. 2017 09:46

Cena a hmotnost mi u D5 vadí, dát 160 tisíc za D5 na to moje foceni považuji dost za přepych a tahat 1,5 kg vážící tělo po výletech se mi nechce a kromě výletu s rodinou fotim tak 2x za rok. Na to je tělo typu D810 nebo D750 vhodnější.

U rozlišení nevím, na jednu stranu vidím výhodu v DX módu a při výřezech, nevýhodu v potřebě pracovat s velkými soubory, rozhodí to zavedený postproces.

Kdyby D850 stíhala 10 fps, tak bych měl 2 těla v jednom, nahradila by i D500. To řešení s gripem znamená ho mít s sebou, když ho budu potřebovat, takže buď to s sebou tahat pořád (půl kg navíc) nebo litovat, že zůstal doma. Navíc hlídat, abych v něm měl nabité baterie.

Focus peaking funguje jen v live view módu. To mi také vadí.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 29. 8. 2017 11:24

Pemare, co se týká toho gripu, tak člověk většinou dokáže odhadnout jaká je šance, že bude potřebovat rychlou sérii. Uplně v klidu se to dá vyřešit technikou - jedu autem až na místo = grip, musím někam pěšky = bez gripu. Co se týká baterií, tak můžeš nastavit prioritu na baterku ve foťáku a baterku v gripu budeš nabíjet jednou za půl roku. Já jsem to ještě s gripem většinou dělal, tak že jsem točil baterky, tzn. z foťáku do gripu a z gripu do nabíječky nebo vice versa a pokud neždímáš baterky na max tak ti vždycky zbyde relativně dost štávy v obou.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 29. 8. 2017 12:29

Díky za upřesnění, já s gripem nemám žádné zkušenosti.

Může to být jen předsudek, postupně jsem přehodnotil ohledně velikosti D500/D810 a třeba naopak časem zjistím, že jedině grip nebo D5, aktuálně preferuji spíše nižší hmotnost a rozměry.

Jinak na:

http://foto-info.si/test-nikon-d850-vis ... astavitve/

je první porovnání rozdílu v šumu mezi D810 a D850 na vysoké ISO. Hlavní rozdíl bude asi ve sw zpracování, na D850 vidím méně barevného šumu, jinak se žádný zázrak asi nekoná.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 29. 8. 2017 15:26

Že bys to dopracoval až do velikosti D5 - jako ideál, si nemyslím. Pokud to není tak, že 95% času co mám u sebe foťák - fotim, tak je to vždycky trade off nepohodlí za kvalitu (pohodlí při používání). A D5 bych si nekoupil ani kdybych na ni měl už jenom kvůli tomu. I D750 je velká až až, pokud to chci hodit s jedním sklem do batohu, nebo se cournout po městě.

Naopak to, když se dovezu autem na konání akce, tak vidím jako velký přínos na to obout grip a blesk a najednou mám druhou spoušt a rollery, lepší ergonomii,(a výdrž - nikdy se mi nepodařilo vyplácat celou baterku, tak abych potřeboval tu druhou. Nejvíc jsem udělal 2500 a baterka klesla z 75 % na 8 %), k tomu světlo a přestože to má s nějakým větším sklem pravděpodobně přes dvě kila tak mě to netankuje, ale pokud bych to tak musel tahat vždycky, tak to nechám radši doma.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod n3pi 30. 8. 2017 14:17

jen jsem zahlédl na síti, tak si dovolím to rozšířit dál.
http://www.smidphotography.com/articles/select/12
n3pi
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 1. 9. 2017 05:54

Na Nikon rumors je porovnání šumu D850 s D800e:

https://nikonrumors.com/2017/08/31/niko ... ison.aspx/

Je to přesně jako D500 a D7100, barevný šum je potlačen, jasový zůstává na zhruba stejné úrovni (je kompenzován SW), defaultně je to více podexponované, v některých situacích to pomůže a v některých situacích je to víceméně stejné, žádná revoluce o 1 EV se podle mne nekoná, snímače z D750/D610 nebo D4s/Df jsou o 1EV lepší. V tomto ohledu žádné nadšení. Zajímalo by mne přímé srovnání s A7rII, nechci dělat závěry na základě pár cizích fotek, ale takhle to vypadá, že Sony je na tom bude lépe.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod mick8 1. 9. 2017 08:52

Teda pemare já Tě normálně mám "rád". Líbí se mi, že sem dáváš opravdu neupravené fotky, takže když byla D500 novinka, tak jsem přesně věděl cca jaké fotky to udělá. Že se Ti líbí něco, co ostatním ne, to respektuji, ale to co tady rozvádíš na D850 jsou totální nesmysly. Ten foťák je určený pro specifikou skupinu fotografů a Ty tady řešíš nejlepší AF, nejlepší šum atd atd... Mně to přijde, jako bys řekl, že si nekoupíš vrtulník, protože v kategorii jízda v terénu je lepší Hummer. Chápu, že jako spotřebitel chceš mít vše nejlepší, ale to ve foťácích asi marketingově nepustí. A navíc, tím nechci snižovat Tvé foto schopnosti, dovednosti (možnosti neuvádím, protože dle Tvého cestování máš dokonalé možnosti), ale nemyslím si, že bys využíval všechny možnosti Tvého nynějšího stroje, natož D850. Nemyslím to zle a omlouvám se, pokud to tak vyzní, ale ženeš to nesmyslně do extrému.
Díky všem schopným diskuze!!!
Umění fotit není schopnost zachytit co vidím, nýbrž to co nevidíme :-)
mick8
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků