Nový Tamron 70-200 2.8 G2 nebo použitý Nikon 70-200 VR II

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod YoRk 20. 5. 2017 13:41

Prosím o pomoc s volbou, chci si koupit objektiv, mám na něj cca 30 tisíc. Stále váhám nad volbou koupě nového Tamronu (buď šedý dovoz tady v EU nebo mi ho doveze bratr z USA s americkou zárukou) nebo použitého Nikonu, u kterého mimo vyzkoušení nebude záruka žádná. Co by jste si vybrali vy?
YoRk
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 20. 5. 2017 14:07

Použitý dvojkový Nikkor 70-200/2,8 VRII asi za 30 tisíc tak snadno neseženeš. S verzí jedna (pouze VR) by ses do té částky ale vešel v pohodě.
Rozhodoval bych se podle použití a těla - DX/FX. Na akční foto bych upřednostnil Nikkor VR kvůli spolehlivému a prověřenému AF, trochu měkčí rohy v tomhle případě nevadí a pokud máš DX pak tuplem. Na krajinu, portrét a jen občasné focení rychlých věcí může být Tamron lepší díky ostřejšímu obrazu do rohů, ale to platí pro FX, na DX to nepoznáš, + je tu i velice účinná Tamroní stabilizace.
Já za sebe můžu říct, že bych se primárně snažil sehnat Nikkor v dobrém stavu a teprve, kdyby se mi nedařilo, nový Tamron. Je to trochu značkismus, protože poslední dvě generace Tamronů jsou vynikající po všech stránkách a AF by měl být velice srovnatelný, ale člověk nikdy neví, jestli to tak bude i na nových tělech. Těžká volba.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod YoRk 20. 5. 2017 14:13

Tělo mám D600, nový Tamron vyjde tak na 30 a použitý Nikon ve výborném stavu o 2-4 tisíce dráž, ale může to být až 8 let starý objektiv, vyráběl se od roku 2009, tak mám trochu strach z životnosti stabilizace
YoRk
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 20. 5. 2017 14:32

Záleží, od koho koupíš. Od profíka, který objektiv hodně vytěžuje a má ho řadu let, bych se trochu bál. Od amatéra, který s ním fotí svátečně jednou za měsíc, bych se nebál. Tahle profi skla jsou stavěná na výdrž. Mám 105VR micro od roku 2006 a stále šlape jako hodinky.
...Postupoval bych, jak jsem říkal. Tamron až po neúspěšném shánění Nikkoru. Kvalita obou objektivů je imho dost podobná a žádný nezklame. Pak je tu ale psychologický moment, s Nikkorem nezapochybuješ, že máš to nejlepší, s Tamronem může červík hlodat.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 20. 5. 2017 15:10

YoRk: už Nikkor 70-200/2.8 VR I je prakticky etalon ve spolehlivosti ostření. Na 4 tělech nikdy nepotřeboval žádnou korekci. Jestli je II v tomhle stejný nebo lepší....
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků