Pomoc - fotoaparát do budoucna

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod jenda445 4. 5. 2017 17:38

Zdravím,
mám tady takový malý dotaz. V srpnu minulého roku jsem si koupil zrc. Pentax K-50. Dal jsem na rady zdejšího fóra a můj úsudek. Nyní, skoro po roce, ovšem začínám pokukovat po dalších strojích. Otázka tedy zní, mám?

Chtěl bych zlepšit technickou stránku svých fotek. Myslíte, že je vhodnější pořídit si jednoduše nějaké nové objektivy na můj stávající Pentax (vážně se mi líbí 55-300 mm), nebo časem, za pár měsíců, sáhnout po vyloženě novém stroji (zaujal mne např. Nikon D5600 v setu se dvěma obj.). Jak myslíte, že je můj foťák použitelný do budoucna a kdy asi tak bude záhodno jej vyměnit?

Abych to upřesnil, nefotím profesionálně, pouze jako amatér s řekněme větším zápalem. Fotografuji pravidelně. Takže chci hezké snímky a možnost spolehnout se na své vybavení. Chtěl bych možná soudobější foťák na který se budu moct spolehnout na další roky.

Nemohu říci, že bych s Pentaxem nebyl spokojen, ovšem vážně netuším, zdali se do této značky vyplatí investovat a zůstat u ní. Abych mě pak přechod vinnou zakoupených obj. nepřišel na majlant.
jenda445
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 4. 5. 2017 17:42

ptej se tady http://www.pentaxfriends.eu/

spíše si kup nějaký slušný sklo, třeba pevnou padesátku, koupils dobře, v těle bych limity nehledal
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 4. 5. 2017 18:15

Těžko radit. Za sebe můžu říct, že si kupuju stroje na teď a ne na budoucnost. Protože v budoucnu vždycky něco bude. No a stran uvalení majlantu, tak v tom už zmizela slušná pálka, ale je to koníček, tak co.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alešak 4. 5. 2017 18:46

A také si polož otázku, zda a v čem tě stávající výbava omezuje. Pokud ano a je to pro tebe
nějakým způsobem limitující, tak je možné o výměně uvažovat. Pokud jsi doposud s výstupem,
ovládáním a ergonomii Ká 50ky spokojen, tak ti bude tento robustně stavěný a odolný přístroj,
jistě dobře sloužit několik dalších let...
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 4. 5. 2017 20:24

jenda445 píše:Zdravím,
mám tady takový malý dotaz. V srpnu minulého roku jsem si koupil zrc. Pentax K-50. Dal jsem na rady zdejšího fóra a můj úsudek. Nyní, skoro po roce, ovšem začínám pokukovat po dalších strojích. Otázka tedy zní, mám?.........

Pokud tě trápí technická stránka tvých fotek, ptej se sám sebe v jakém "stavu" máš postproces, tedy práci s RAWem - Focení do JPG vyhoví i náročnějším uživatelům, ovšem předpokládá focení "s rozmyslem". Tedy přemýšlet před snímkem a to bohužel souvisí s nápady i výběrem vhodných témat. Ale raději fotit do RAWu, který umožňuje přece jenom větší zásahy do obrazu v době, kdy je na uvažování dostatek času. Pokud se ti do podobných zásahů nechce, těžko budeš spokojený s jakoukoliv značkou, protože je (trochu zprofanovanou) pravdou to, že fotku dělá fotograf. Uvažovaný 55-300 ti umožní i jiná témata, než objektivy dosavadní, ovšem málo platné, jedná se o levný objektiv, vhodný spíše na "turistické" fotky.

Jinak Pentax je nejstarší výrobce zrcadlovek, tedy se touto značkou fotí už přes padesát let. A není důvod, aby se s tvým K-50 nedalo fotit i do budoucna. Pokud bys skutečně chtěl po technické stránce poněkud dál, je tu model K-70, nebo ještě lepší K-P, ovšem ten už v jiné cenové hladině. Stávající objektivy zůstanou, nebo (lépe) mohou být nahrazeny (opět) dražšími modely.
Otázku, kterou bys ovšem také měl zvažovat, jestli to, vzhledem ke tvým záměrům do budoucna, za ty prachy stojí. Nevím jak rozsáhlou máš výbavu, ale i s celkem skrovnou dokáže dost lidí i vydělávat pěknými fotkami penízky. Špičková výbava špičkové fotky nezaručí. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 4. 5. 2017 21:08

Já to podle úvodního příspěvku tipuju na jedno sklo, takže budu raději přikoupil skla spíš pevná a světelná, tam se otevírají úplně jiné možnosti. Výstup se základním zoomem bude u každé značky cca stejný přestup by byly vyhozené peníze.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AwwA 4. 5. 2017 21:41

Skoda ze nenapsal co ma za objektiv. Ten Pentax bych nemenil za jine telo. Radeji bych vzal Sigmu 30 f1,4 a externi blesk pokud jeste neni.
AwwA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jenda445 4. 5. 2017 22:26

No, ano, mám dva seťáky (18-55, 50-200mm). Právě jak píši výše, přemýšlel jsem hlavně nad 55-300mm. co jsem si četl recenze a názory, tak je to poměrně velmi slušný poměr cena/výkon. Navíc se mi líbí škála všech možných fotografií, jež s ním díky zoomu jdou vyfotit. O pevném jsem přemýšlel zatím jen 50, nebo tedy 55mm (ale to je zase více peněz). I když jak se tak na to koukám...možná je zajímavá i 35mm. Všechny tedy od Pentaxu. Nevím, jak jsou na tom ostatní výrobci.
jenda445
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fotofanda 5. 5. 2017 15:09

Musím dát za pravdu Puntíkovi ohledně postprocesu. Jednou tady dal Martin Kozák své surové snímky i ty upravené a ten rozdíl byl velmi výrazný. Sám jsem si pak obratem pořídil výkonnější PC aby na něm svižně běžel LightRoom. Bohužel v mém případě to nezafungovalo. Postprocesing mě nebaví a ani mi nejde.
Když jsem svého času řešil stejný problém jako Ty, pouze s jiným foťákem, tak jsem dokonce uvažoval o tom půjčit si v půjčovně na víkend Nikon 7100. Nakonec jsem to neudělal, protože v mém okolí žádná půjčovna nebyla. Udělal jsem alespoň jednoduchý side-by-side test mého foťáku a služebního Nikona 5000 s podobnými objektivy a ty rozdíly tam moc nebyly. Resp. obojí dopadlo stejně špatně.
To mne vrátilo zpět, že je to v rukách a postprocesingu, jak tady ostatní psali.
Sony a7III + Sony FE 28-70/3.5-5.6 OSS + Sony FE 70-200/4.0 OSS + Sony FE 35/1.8 + Samyang FE 45/1.8
fotofanda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 5. 5. 2017 20:24

Rozhodne Pentax. A vubec se nema smysl zamyslet proc vsichni maji canon nikon nebo posledni dobou nove Sony. Ikdyz mam Nikon jako ostatni, tak je urcite Pentax dobra volba. Ze Puntiku?
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 5. 5. 2017 21:18

chel, výňatek z prvního příspěvku zakladatele vlákna - :
jenda445 píše:Zdravím, mám tady takový malý dotaz. V srpnu minulého roku jsem si koupil zrc. Pentax K-50. Dal jsem na rady zdejšího fóra a můj úsudek. Nyní, skoro po roce, ovšem začínám pokukovat po dalších strojích. Otázka tedy zní, mám?.......

Abych to upřesnil, nefotím profesionálně, pouze jako amatér s řekněme větším zápalem. Fotografuji pravidelně. Takže chci hezké snímky a možnost spolehnout se na své vybavení. Chtěl bych možná soudobější foťák na který se budu moct spolehnout na další roky.

Nemohu říci, že bych s Pentaxem nebyl spokojen, ovšem vážně netuším, zdali se do této značky vyplatí investovat a zůstat u ní..........
.... tak znovu pročti. :-)

Nevím do jakého druhu tvorstva (post-buy??) se chceš řadit, ale už jeden tady při zmínce o Pentaxu sahá po pistoli. Čert ví proč. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 5. 5. 2017 22:43

Ja vim ze ma pentax, ale premysli nad nikonem, toho sis nevsiml? ... a ty mas pentax ,jako jeden z mala zde tak by jsi to mohl jen odkyvat ne?
A proc jsi z te citace odstranil to podstatne z prostredka jeho clanku a to prechod na jiny system, ktery me odpovedi dava smysl? Ocividne umysl kdyz sis s tim dal takovou praci :D
jenda445 píše:Myslíte, že je vhodnější pořídit si jednoduše nějaké nové objektivy na můj stávající Pentax (vážně se mi líbí 55-300 mm), nebo časem, za pár měsíců, sáhnout po vyloženě novém stroji (zaujal mne např. Nikon D5600 v setu se dvěma obj.).
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 6. 5. 2017 00:09

Proč bych mu měl odkývat přechod k jiné značce, když to jsou v jeho případě s největší pravděpodobností jen zbytečně vyhozené peníze. Sám nejlíp víš, že je celkem jedno, čím se fotí, když dotyčný neovládá postproces. Až když se do toho pustí - a vyhraje v nějaké loterii, teprve potom má smysl myslet na lepší výbavu. A i tu může najít u své dosavadní značky. Což by třeba ve tvém případě zatím (SF) nešlo. ;-)
Ostatně myslím, že může být lepší třeba šetřít na byt. :-)

A proč jsem odstranil zbytečné věty ? Protože tvoje reakce vyznívala jako žes to podstatné (tedy- "mám Pentax, myslíte že bych si Nikonem pomohl") přehlédnul, v tom případě by ty ostatní věty byly zbytečné. Prostě Nikon nemá a ani by si jeho pořízením nepomohl. A to i kdyby byl za několikanásobné peníze. Ale možná by mu pak došlo, že v jeho případě to ve značce není. Poněkud drahá zkušenost, já nesmyslně peníze (i když nejsou moje) vyhazovat nedoporučuji. :-)

Zdravím.
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 6. 5. 2017 03:19

Chel : nikdy by mně nenapadlo, že se budu zastávat zrovna Puntíka, ale píšeš totální nesmysly.
1.) Pentax K-50 je samozřejmě o třídu vyšší level než uvažovaný Nikon - a i kdyby nebyl, tak měnit dvojset za jiný dvojset jsou vyhozené prachy
2.) Nikon začíná být hodně drahý systém, mám tu značku rád, ale sponzorovat bych ji nechtěl a nabídka je zajímavá až od D7200 výše
3.) Pentax se podle mně dost vyšvihl, ale to tobě asi uniklo, když s ním fotí Puntík

Nechceš se rozepsat, proč by se mu měl kluk vyhnout?
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jenda445 6. 5. 2017 08:54

Nuže, vidím, že uvažovat o jiném těle byla hloupost. Teď tedy přemýšlím o tom, jaký objektiv pořídit.

Fotím většinou úplně cokoli, co se namane. Jednou portrét, pak krajinka, detail, různé věci ve městě, atd. Takže jsem přemýšlel o 35mm, klasickém levném, ale velmi dobře hodnoceném Pentaxu. Na kinofilmových analozích jsem na 50mm zvyklý, a tak si nemyslím, že by tato volba byla od věci. Je ovšem také pravdou, že jsem se poněkud zamiloval do zoomu. Ten můj seťák (50-200), byť stále seťák, má překvapivě dobrou kresbu. Vážně se mi líbí, jaký "pohled na věc" s ním člověk může získat.

V ostatních značkách (Sigma, Tamron) se nevyznám. A co jsem si tak pročítal různá fóra, je nutné tyto obj. seřídit a často je to obecně sázka do loterie, zdali vůbec bude fungovat, jak má.
jenda445
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků