Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod dadajax 10. 2. 2017 09:33

Anička pihy nemá :D Pihy zásadně zvýrazňuju...musel bych si urazit hnáty, kdybych nějakou vyretušoval :D
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lotrandor 10. 2. 2017 12:21

pěkně nám rosteš :)
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dadajax 14. 2. 2017 20:13

Lotrandor: děkuji :)

Jsem si potřeboval trochu oddychnout od retušování business portrétů, tak jsme s kamarádkou domluvili focení ve vaně.

Backstage:
Obrázek

První hotová fotka:
Obrázek
https://www.megapixel.cz/foto/309046
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ganec 17. 2. 2017 12:55

Vydali nový RAW therapee: http://www.imaging-resource.com/news/20 ... ee-updated

Používa ho tu niekto z vás?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 3. 2017 11:40

Zdravím všechny!
(A omlouvám se za dlouhý příspěvek - pokud je v nesprávném tématu - mohu jej dát někam jinam)

Chci vstoupit do světa Fuji a jeho X-Systemu. Zvažuji se poohlédnout po prvním fotoaparátu, který by mě doprovázel prakticky pořád v mé oblíbené tašce (kožená velikost cca A4): po městě, na kulturních akcích, focení zvířat (spíše příležitostně v lese - když něco spatřím náhodně, ale hlavně focení mého psa a jeho psích kamarádů z ulice).
Samozřejmě členy rodiny při různých akcích a oslavách. Kamarády, přátele na akcích, srazech či kolegy v práci atd. Rád bych taky začal fotit koncerty v malých klubech, kde je ta možnost či povolení, a kapelky fotit z bezprostřední blízkosti.
Video moc netočím - beru to tak, že na video bych si pořizoval stejně videokameru, kdybych to myslel s videem vážně. Točím maximálně telefonem videostřípky, které stejně za moc nestojí ani upravovat.

Něco k mé současné situaci:
Se systémovými bezzrcadlovými fotoaparáty mám málo zkušeností - de facto žádné - od roku 2004-2005 jsem začal fotit s digitální zrcadlovkou Nikon D70 (varianta bez “S”) a Sigma objektivem 18-55 EX - měl jsem teleobjektivy i makro od Nikonu i Sigmy, ale po krátkém čase jsem to prodal a zůstal tak cca 10 let jen s jedním objektivem (ta Sigma 18-55mm). Fotoaparát i objektiv již nemám (daroval jsem z lásky přítelkyni - ups!). Ale byl to držák, a nebylo třeba jej nahrazovat za něco lepšího.
Tehdy jsem to také dostal jako dárek - zkrátka: tady máš foťák s objektivy a poper se s tím!
Došlo mi, že zrcadlovku nepotřebuji / už nechci. Nikon D70 byl fajn, ale pořád jsem jej nosil s pocitem, že je to těžké a velké, a tak nějak jsem jej např. na výlety na kole nebral, protože jsem spíše akční cyklista co se čas od času "rád vybulí" na zem. Ale nikdy jsem to nebyl ochotný řešit, protože jsem zkrátka měl nějaký fotoaparát s objektivem a hotovo. Řeším to až nyní, kdy nemám nic a to je pak motivace (pochopitelně).
Nejsem typ uživatele, který nakupuje a pak zvesela za půl roku prodává jen proto, že na trhu je nějaká novinka nebo že záruka je těsně před vypršením. Abych z fotoaparátu dostal veškeré využitelné maximum, tak jej musím mít několik let - seznamovat se s ním, naučit s konkrétním modelem pracovat, řešit případně jeho nedostatky či improvizovat v různých situacích venku. Chci nástroj, tak jako mám dlouho jednu elektrickou kytaru, a mám k ní citový vztah.
Mám rád jarní, podzimní a zimní počasí, různé výkyvy počasí, změny teplot, déšť, sníh, silné větry jsou víceméně součástí a tak určitě nehledám objektiv a fotoaparát, které nejsou na toto přizpůsobené. A jsem ten typ člověka co je celý den venku a vrací se k sobě až pozdě v noci (noční focení ulic a prostředí bych rád okusil s novým fotoaparátem).

Objektivy:
má představa je taková, že využiju maximálně 2 objektivy (co tak fotím cca 15 let). A to ještě si nejsem jist, zdali vlastnit 2 objektivy není zbytečný luxus pro mne.
Jeden s pevným ohniskem a druhý se standardním zoomem např. 18-55 mm (ev. podobná varianta).
Fotíval jsem poslední dva roky mobilem a u toho zjistil např. že focení bylo prakticky bez potřeby zoomování atd. (pokaždé jsem to řešil ve Photoshopu v rámci možností).
Usoudil jsem tedy, že objektiv s pevným ohniskem bude primární a možná vlastně taky i jediný, který budu potřebovat / pořizovat.
Kladu si pak tedy otázku - zdali si vybrat “jen” základní objektiv s tím, že stejně jednou dojdu k lepšímu, anebo si prostě vybrat už nějaký lepší dražší objektiv s pevným ohniskem, který bude výborný. To jen teď píšu jak přemýšlím (nahlas).

Teď asi to nejpodstatnější:
mám možnost si základní výbavu koupit na firmu (odečet DPH) a můj rozpočet je stanoven do 60k Kč. Neznamená to samozřejmě, že je nutné to vše utratit, ale také to neznamená, že je to mezní pevná hranice (vyšší částka než 60k Kč je pro mě spíše z psychologického hlediska problematická). Bazar nezavrhuji, ale bez DPH už mě to více láká pořídit z obchodu jako nové.

Mělo by se do té cenové cifry vlézt:
- tělo fotoaparátu
- jeden skvělý objektiv (nebo dva základní pro různé situace)
- základní doplňková výbava (např., ergonomický grip, možná základní externí blesk, kožená schránka taštička na rameno)
- popř. i nákup nezbytného softwaru pro eventuální práci s fotkami (mám služební MacBook Pro 15”, retina, mid 2015, 1TB SSD s 16GB RAM, se základními programy Adobe Creative Suite 6, které používám coby grafik a sazeč) - Lightroom či jiné specifické sofware pro práci s fotkami jsem nepoužíval (kdysi krátce Aperture od Apple, ale “nespřátelil” jsem se s ním - Photoshop je stále hlavní)

Po čem nejčastěji mrkám při čtení recenzí a v obchodech posledních pár týdnů:
X-Pro2 / X100S/F(?) / X-E2S(?)

Pozn.: Původně jsem se díval i po modelu X-T2 (a stále mě velice láká), jen už asi nebude tak snadno přenositelný… ještě jsem si jej nepotěžkal v ruce. Stane se, že nějaké ráno vstanu a říkám si, že X-T2 bude mít přednost např. před X-Pro2 … já vím - prostě běž do obchodu a porovnej si je. :-)

Prosím, jak byste se tedy postavili k takové situaci před nákupem Vy?

Děkuji za váš čas, chápu je to moc dlouhý příspěvek, možná je tady nepatřičný.
Přeji hezký den!
Petr
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod drinobecny 2. 3. 2017 11:55

A co takhle jako tělo vzít velmi dobrý a zřejmě i pro tvou potřebu dostatečně malý, naprosou novinku Fujifilm X-T20? Zrovna je mají v obchodech. Jako X-T2, jen má dotykový displej a není utěsněn proti vlhkosti a nemá ISO kolečko. A má 4K, to je jen asi ale takový doplněk ;-)
drinobecny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 2. 3. 2017 11:58

Ahoj Petře, doporučil bych pořídit novou X-T20, ta má stejný snímač jako x-pro2 a x-t2, mnohem rychlejší ostření, větší rozsah citlivosti (což oceníš při focení v horších světelných podmínkách) a to vyšší rozlišení se občas hodí, třeba na ty výřezy. Jinak x-pro2 je velikostně dost nastejno s X-T2.

Co se týká objektivů, doporučil bych na běžné focení 18-55mm, je to skvělý objektiv a je o třídu jinde, než setové 18-55mm ostatních výrobců. Jako další objektiv bych doporučil nějaký světelný objektiv s pevným ohniskem, pro hrátky s hloubkou ostrosti a focení v hodně špatných světelných podmínkách. Jako takový univerzál kterým odfotíš dost hodně případů bych mohl doporučit 35mm f/1.4. Existuje i novější verze 35mm f/2, která má rychlejší ostření ale zase horší světelnost.

Nevím jestli budeš potřebovat externí blesk. Pokud bys potřeboval, tak kvůli rozměrům a praktičnosti doporučuju Nissin i40.

Kdybys chtěl ještě něco upřesnit, dej vědět. Jinak co se týká nákupu, doporučuji to kupovat z prodejny fujifoto, mají tam nejvýhodnější ceny. Když to koupíš přes tento odkaz, budu z toho mít nějakou tu korunu ve formě provize na další nákup :) http://bit.ly/fujinogol
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod basa333 2. 3. 2017 11:59

fuji xt-1 + fuji 23/1,4 jako rychlé sklo a fuji 18-55. investuj raději do skel než do těl, pokud video není důležité.
basa333
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rámek 2. 3. 2017 12:35

To "dadajax"
Cituji: ....... X-T20, ta má stejný snímač jako x-pro2 a x-t2, mnohem rychlejší ostření, ......
Tohle máte vyzkoušené nebo se ta rychlost ostření vztahuje ke starším modelům? Dík za odpověď.
Rámek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Allien driver 2. 3. 2017 13:37

ja by som uvažoval medzi X-T20, X-T2 a tiež X-E radou (vhodná na bike), bohužiaľ tá je "len" s 16MPix senzorom. Možno dôjde aj na X-E3 (momentálne X-E2S), ale keď vôbec, tak najskôr niekedy koncom leta..
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 2. 3. 2017 13:53

Rámek: pardon, napsal jsem to asi nesrozumitelně. Obecně fuji s 24Mpx snímačem mají mnohem rychlejší ostření, než ty starší modely s 16Mpx. Je to generační skok, ne jen drobné zrychlení - hlavně v kontinuálním ostření.
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 2. 3. 2017 14:02

Ak ide o rozpočet, zaujímavá dopredajová cena.
https://www.prolaika.sk/e-shop/fujifilm ... 6518.xhtml
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 3. 3. 2017 08:29

Zdravím Vás opět a mockrát děkuji pánům drinobecny, dadajax, bob222, Rámek a Allien driver za tipy a komentáře!

Včera jsem měl v obchodě možnost porovnat v ruce X-T1, X-T2 a X-Pro2 a ten třetí mi z toho vyšel jako ten, který chci: tj. X-Pro2
Velikosti či váhy nerozhodovaly - rozhodlo umístění hledáčku na X-Pro2 - vidět druhým okem zároveň co se děje okolo je pro mě velký bonus. Zpětně se mi v paměti vracely situace, kdy mi hledáček uprostřed vadil na starém Nikonu D70. (A už se vidím jak sedím na kole, jednou rukou držím řídítka, druhou fotoaparát, pravým okem se dívám do hledáčku a levým sleduji vše po mé levici. Samozřejmě, ne za jízdy, ale jsou situace, kdy z kola nechci či nemohu slézt.)
Nevím tedy jak na tom jsou nevoděodolné a neprachovzdorné modely od Fujifilmu, ale to je pro mě docela zásadní, protože jak jsem zmiňoval ve svém příspěvku - jsem pořád venku a rád bych fotil i za deště (samozřejmě ne přímo na dešti). Chci prostě být klidný, když na fotoaparát naprší třeba padesát kapek a mě se mezitím podaří udělat dva tři povedené záběry z deseti například než jej ukryji zpět do tašky či velké kapsy kabátu.
Zaujal mě zde zmíněný fakt, že 24MPix mají rychlejší ostření. A dle toho se mi ten výběr pak i razantně snížil vlastně už jen na X-T20, X-T2 a X-Pro2 než jsem šel do obchodu si dva z nich porovnat.
Jinak v ruce se mi držely dobře všechny Fujifilmy, nemám až tak velké dlaně a dlouhé prsty.

Co si o tom myslíte?

Petr
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Allien driver 3. 3. 2017 12:57

fotím X-E1-tkou už štyri roky prevažne na biku v prachu, daždi a no problém
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 3. 3. 2017 13:44

wikxzen, pokud pro tebe cenovka X-Pro2 nepředstavuje problém, tak není co namítnout. Foťák je to dobrý. Na levnější alternativu, X-E3, bys musel ještě čekat. Umístění hledáčku a koncepce těl - to je věc osobního vkusu. Mám X-E1 a X-T10. Umístěním hledáčku mi víc vyhovuje X-E1, rozložením ovládacích prvků a praktickým výklopným displejem mi vyhovuje víc X-T10. Co se týká dalších otázek. Doporučoval bych začít s minimální výbavou, tzn tělo + základní zoom 18-55/2,8-4. Blesk, grip a další serepetičky, až když ti začnou chybět. ...Ad voděodolnost. V běžných podmínkách stačí i neutěsněná výbava. Lehký deštík přežije každý foťák, zvlášť když ho v případě nutnosti otřeš. D70 jsi přeci také nezničil. Pokud bys plánoval častěji fotit třeba noční foto, kdy je foťák hodiny na stativu a kondenzuje na něm rosa, fotit u moře, za polárním kruhem nebo v tropech, pak je WR celkem ceněná vlastnost.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků