Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 17. 10. 2016 15:14

Pen mam taky a ted v Jizerkach sem s nim i za chuze fotil. Ale tak furt to neresi primarni problem, ze krajina se za chuze foti blbe. Turisticka reportaz ok, ale cekat dve hodiny u skaly na svetlo a pak hodinu blbnout se stativem u potoka je uz neco jinyho. Nehlede na to, ze sem pro ty fotky potoka na 15s jeste nenasel vyuziti. Ale ten Rychorsky les mam v planu uz dva roky. Treba se tam letos opravdu dostanu. A potkam tam Radka se stativem, jak foti koren....
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod reign 17. 10. 2016 16:48

chel píše:gratulace! tvoje je nejlepsi


no ale - alespoň pro mne - o vesmír, paráda :tleskani
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 17. 10. 2016 17:05

No to ja jsem vyresil. Ja to nafotim turisticky (no stativ, jeden objektiv), ale kvalitne v ramci moznosti a pak to napostuju na FB a mam jako odprezentovany dalsi dil nejake osobni timeline, minimalne tak 10 lidi to pozoruje velmi pozorne a tak 30-50 si vsimne.
Vyhoda z toho je reciprocita, tedy kdyz kamarad jede na Paprsek a pak nahoru na vlci boudy, tak mne to zajima a dalsi vyhoda je, ze je to pak tema i fyzicky "hele ty jsi byl na Ukrajine, chtel jsem se zeptat ....". Ja si vsimam timeline jich a oni me.
Timeline = beru ten vyraz obecne, ne jenom FB, proste vim co delal pred 15 lety, 10 lety, loni, minuly tyden. Driv jsem to vedel tak, ze mi to nekdo rekl, pak ze to mel na svych strankach v galerii, ted FB.
Obcas neco vyjimecnyho dam do kolekce "priroda" na Flickeru nebo to vytisknu. Ale fotim proto abych nakrmil kamarady a to stejne cekam od nich. Taky chci mit nasyslene nejake penzum "tady jsem byl", mame VELKOU, VELKOU radost kdyz me nekdo poprosi o fotku z 8 pohori CZ a ja neco vystracham. To stejne UNESCO. Posli mi 3-4 UNESCO v CZ ... a ja MAM. To me bavi.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ForeignerOnEarth 17. 10. 2016 18:03

Lukáš, Radek:
Celé je to o tom, říci si o svém koníčku na rozdíl od práce: "Nemusíš! Pouze chceš! A můžeš kdykoliv přestat chtít a kdykoliv zase začít. Nemusíš nic dokázat, nemusíš nic překonávat, s nikým soutěžit ucházet se o přízeň diváků, kohokoliv, prostě nic. Vezmeš si ze všeho jen to, co se ti zrovna chce. Když se Ti zdá být dobrý nápad chovat se jako seriózní krajinář, prostě vstaneš nad ránem a vláčíš se někam do kopce a máš radost už jen z toho, že tam jsi, protože ono to stojí za to a ty fotky se ti potom líbí už jen proto, že jsi zažil jejich vznik. Co si o tom myslí pár pitomců na Internetu, to je ti úplně buřt. Děláš to pro sebe. A těm pitomcům to můžeš taky ukázat s tím, že ti prostě řeknou, že jsi neschopný nedouk. Ty víš své a na rozdíl od profesionálů a všech, kteří jsou závislí na vkusu ostatních, ti to může být úplně fuk. Je to skutečná svoboda, zprasit si fotku přesně podle svého gusta. Člověk si musí sám sebe vážit natolik, aby cítil potřebu fotit si sám pro svůj vlastní vkus, zážitek, ... No a ono se zase dost lidí z okolí, kteří sami fotí ještě mnohem hůř, protože málo a ještě třeba jen mobilem, přidá k těm tvým obdivovatelům. :-))) Snaž se naopak v tom oboru, který tě živí, pokud máš štěstí, že ten obor tě aspoň trochu baví. Ale ve fotografii si užívej té svobody, že mezi svými obdivovateli můžeš úplně klíďo brďo zůstat i sám. :-))))" Já se tím důsledně řídím, protože určitě fotím podstatně hůř, než vy dva, takže když můžu být spokojený se svými fotkami já, tak fakt skoro každý. A pokud se naskytne příležitost, tak po ní jdu jako kdybych fotografovat uměl a jako kdybych dělal výstavy. :-)))
ForeignerOnEarth
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod landov 17. 10. 2016 18:10

Foe : pekne napísané, ALE - v tom prípade nesmieš chodiť na digiarena.cz...lebo mihalnice ;-)
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Callgaro 17. 10. 2016 18:23

Ono nejenom Digi. Já mám třeba v odběratelých šťouru, kterej se ozve vždy když je ta fotka neostrá. Ještě teď mi to leží v žaludku :)
Ale FoE má recht, sám jsem to také začal cítit, hlavně u těch krajin. Dělám to pro sebe, pro to abych šel ven a jakoby se snažím mít respekt před přírodou. Ono sice to pak třeba není jak si to člověk namaloval, ale ortodoxní krajinkáři pak sklouzávají k tomu, že jim vlastně není nic dobrý a to místo, jako by bez těch top podmínek vlastně nemělo žádný kouzlo. Tak když vidím že to tam není, tak udělám co nejjednodušeji fotku (rozuměj žádný pano, jen expo bracketing) a užívám si, že nejsem v kanclu.
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 17. 10. 2016 18:30

Ja mam bohuzel zkusenost, ze nejlepsi veci znikaji tak, ze se mi "tam nechce", "tam to bude blby", "ani si to nevezmu, nebo vezmu, ale fotit nebudu", "tato zakazka bude horor", "tato zakaznice je *****"... A bohuzel pak jsou z toho senzacni fotky. Naopak nevychazi casto neco jako "farmarske trhy, tam nafotim neco moc pekneho". Nebo "poletim do Lisabonu a nafotim stare mesto".
Takze bych to chtel delat jako TX, ale zaroven vim, ze kdyz se nezkaznim, tak mam petinu toho co bych chtel.

-- 17. 10. 2016 19:30 --

Ty hvezdicky, to je francouzsky "číča".
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 17. 10. 2016 18:51

Mně baví zachytit nějaký moment, a fotografování je motivace jít ven, do města nebo do přírody a dívat se pozorně, jinýma očima. Prostě se mi něco líbí, prchavý moment a zachytím ho, ten kousek života, který tak rychle utíká. Spoustu věcí jsem nestihl a už nestihnu zachytit, spousta míst a situací je jedinečných, navíc člověk s foťákem vnímá úplně jinak světlo a barvy, krásu, okamžik. Koncentruji se na to pozitivní, co mi dává energii. Občas mne nějaká fotka zaujme, něco takového, co mne inspiruje, tak si ji dam do oblíbených a podívám se, co někdo udělal lépe, co mne třeba vůbec nenapadlo, že by mohlo fungovat.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Callgaro 17. 10. 2016 19:15

Radek71 píše:Ja mam bohuzel zkusenost, ze nejlepsi veci znikaji tak, ze se mi "tam nechce", "tam to bude blby", "ani si to nevezmu, nebo vezmu, ale fotit nebudu", "tato zakazka bude horor", "tato zakaznice je *****"... A bohuzel pak jsou z toho senzacni fotky. Naopak nevychazi casto neco jako "farmarske trhy, tam nafotim neco moc pekneho". Nebo "poletim do Lisabonu a nafotim stare mesto".
Takze bych to chtel delat jako TX, ale zaroven vim, ze kdyz se nezkaznim, tak mam petinu toho co bych chtel.

-- 17. 10. 2016 19:30 --

Ty hvezdicky, to je francouzsky "číča".



Já mám zkušenosti ty, že když si myslím že je to číča, tak většinou opravdu je číča. A dost často se stává, že i když na první pohled se to nezdálo, tak se projeví jako číča později.
http://www.flickr.com/photos/ticmartin
Callgaro
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dolgor 17. 10. 2016 19:31

Číčinu etymologii mi objasnila pančelka už na gymnáziu, ale v pochopení její ontogeneze mi to nikdo nepomohlo.

Přál bych si být jako Radek. Mám všude binec, hlavně na stole a v PC, když se mě někdo zeptá, jestli nemám, tak určitě vím, že mám, ale nemůžu to najít.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 17. 10. 2016 19:38

Radek71 píše:No to ja jsem vyresil. Ja to nafotim turisticky (no stativ, jeden objektiv), ale kvalitne v ramci moznosti a pak to napostuju na FB a mam jako odprezentovany dalsi dil nejake osobni timeline, .....


Jo tohle turisticky focení krajiny si musim ještě nějak srovnat. Takhle jdu někde po horách, tahám na zádech stativ a víceméně ho stejně nesundavám, protože "to v tomhle světle stejně nemá smysl" a "tohle bude stačit i z ruky". A sem naštvaný, že mam na zádech zbytečný 2 kg navíc. Takže si ho příště nevezmu a sem naštvaný, protože by se hodil. Ještě si musim vytvořit nějaký systém.

-- 17. 10. 2016 20:45 --

ForeignerOnEarth píše:Lukáš, Radek:
Celé je to o tom, říci si o svém koníčku na rozdíl od práce: "Nemusíš! Pouze chceš! A můžeš kdykoliv přestat chtít a kdykoliv zase začít. Nemusíš nic dokázat, nemusíš nic překonávat, s nikým soutěžit ucházet se o přízeň diváků, kohokoliv, prostě nic. ......


FoE s tímhle absolutní souhlas. Já to spíš s tou krajinou myslel v tom smyslu, že mam rád, když to co vyfotim (nebo jinak vytvořim) k něčemu je. Nebo aspoň když mam ten pocit. To pak těší člověka dvojnásob. No a u krajiny mam ten samý problém, co popisoval Radek s tím 87. potůčkem na 20s. Jakože mě to baví fotit, jako relax v přírodě, ale nějak sem ještě nevymyslel co s tím pak. A teda takový drsňák, abych to jen fotil a doma házel do archivu s tim, že to třeba jednou využiju, zatim nejsem :-) U ostatních témat, co mě baví, tenhle problém naštěstí nemam. Ale už se těšim na sníh - ČB fotky z hor na sněhu mi vždycky celý rok chybí.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 17. 10. 2016 20:18

Ale ony cici co vypadaji jsou. Ja se vyjadroval k fotkam. Treba muj nejlepsi zakaznik v atelieru, byla podnikatelska panicka, co me urazila hned pri parkovani jeji X5 a pak jeste 15x, uplna cica na entou od pristupu k vecem, pres rozhled po vizaz. No a fotil jsem jeji dite a za mne parada, udelal jsem ji print 60*90 a dalsi mensi na stul a jenom tringelt byl litr a brecela jak pudl.
Pres tu cicu jsem se ale neprenesl, takze jsem ten atelier zrusil a posleze stahl z webu i selfpromo na eventy apod a fotim jenom na osobni pozadani. Coz je ta varianta "konicek, delam kdy chci". Ale jak jsem mel radost, kdyz obchodni reditelka nedorazila a odpadlo foceni managmentu. Z cele zakazky EET zbyla pulka, protoze se nepodarilo sehnat prostory pro dalsi dve temata, jakou jsem mel radost. Pritom jsem s tou prvni pulkou spokojenej. Ja jak nejsem pod tlakem tak jsem linej jako osm Pemaru.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 17. 10. 2016 20:22

K číči teorii mám z dneška jednu horkou zkušenost.

Focení propagačních fotek firmy, takže pár dobrovolníků + střední a vyšší management "dobrovolně povinně". Ženská, která bojkotuje úplně všechno (a tím myslím aktivní bojkot), tak se ukázala jak nejvíc funny člověk na focení a přestože není vůbec hezká, tak má asi nejlepší fotky. A to až do dneška bojkotovala i focení.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 17. 10. 2016 20:32

No to je vzdycky mix zkusenosti a pocitu. Treba sefova HR, to bejvaj pekny cici, tady ta vypadala jako ucetni JZD Dolni Bolikov a podobne byla oblecena. Prvni 4 vety jsem vedl opatrne, pak jsem pochopil, ze je v pohode a rikal jsem ji veci "nemuzete si prevlict tu halenku, vypada v ni jak tehotna", "vy mate sice pekny vlasy, ale na fotce to bude hruza", "neotevirejte pusu, ty zuby nebudou pekny". A mela divny brejle, o pul procenta to nebyly hipstersky, ani to tak nezamyslela. No a nejlepsi fotky a nejlepsi pocity pri rozhovoru, legrace kdyz jsme spinali sponkama halenku vzadu apod.
Nejvetsi kokoti byli sefprogramatori, to byla jako kdyby jim dosel termin do transportu.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 17. 10. 2016 20:33

Nerad ruším, ale sháním, jestli tu náhodou někdo nefotil mistrovství ČR ve psích spřeženích okolo roku 1996?
Melancholický Trol
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků