Software pro automatickou kalibraci

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Develop 15. 7. 2016 09:46

Zdravím, rád bych se dotázal, zda-li tu někdo nemá praktické zkušenosti se softwarem Reikan Focal (myslím, že už tu o něm na fóru někdo psal, ale najít to nemůžu): https://www.reikan.co.uk/focalweb/ Na zahraničních fórech ho někdo chválí, někdo říká, že vyhodil peníze, že mu starší verze softwaru ukazuje jiné nastavení mikroadjustmentu na foťáku oproti nové.
Develop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 15. 7. 2016 12:56

V principu to funguje velmi dobře, v praxi jak komu a jak kde, velmi záleží na přesností dodržování podmínek při seřizování, každá odchylka vede k nepřesnosti, záleží na mnoha věcech, na nastavení foťáku, světle, vzdálenosti, způsobu zaostření, teplotě světla atd. Strašně moc záleží na těle a konzistentnosti objektivu. Čím lépe se přiblížíte reálným podmínkám a čím více eliminujete externí vlivy (roztřesení, špatně vycentrovaný testovací obrazec, nevhodné nastavení, ...) tím konzistentnější výsledky budou.

Reikan software je šitý horkou jehlou, není bez chyb, ale nic lepšího neznám.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Develop 15. 7. 2016 14:16

Díky za info. Mám 5 skel a každé mám mírně mikroadjustmentem doladěno. Zatím jsem zkoušel klasicky přes testovací obrazec. Nejsem si ale 100% jist, že by to nešlo lépe. O nutnosti stabilních podmínek při provozu, které zmiňujete, se na zahraničních fórech dost diskutuje a výsledky jsou jimi bezesporu ovlivněny. Jinak když už ho koupím, tak ve verzi Pro, hodně mě zajímá konzistentnost autofocusu...
Develop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 15. 7. 2016 14:21

Konzistence AF se mi u D7100 hodně lišila, v principu platilo, že u Nikon objektivu byla výrazně lepší, než u Sigmy, u D500 problém se Sigmou skoro zmizel.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Develop 15. 7. 2016 15:16

Kromě Canonů mám dva Tamrony, na nového SP 35mm f/1,8 Di VC jsem hodně zvědav...
Develop
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 15. 7. 2016 15:42

Za sebe už bych si Reikan teď znova nekoupil (max. LensAlign, je podle mě přesnější). Ono je stejně nejdůležitější jak to ostří v reálných podmínkách. U posledních objektivů už jsem ho ani nepoužil, jen obyčejný terč, který podle mě bohatě stačí pro základní představu korekce. To už jsem šel na chvíli ven a zjistil jak to ostří na různou vzdálenost atd. Ulítávání Sigmy apod. s tím stejně nevyladíš.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 15. 7. 2016 16:56

Právě ty reálné podmínky jsou důležité nasimulovat, problém je jen v tom, z to musí být laboratorní reálné podmínky v tom smyslu, že to musí být tak, aby se během měření ty reálné podmínky neměnily. Takže reálné ostření a reálné namáčknutí spouště, ale v průběhu měření pokaždé ve stejných podmínkách, všechny věci v rámci změny AF tuningu musí zůstat stejné. Reikan dokáže velmi přesné změřit kvalitu zaostření. Zbytek je ve vašich rukou. Chápete, co myslím?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Develop 15. 7. 2016 17:41

Jo jo, je to jasné. Na zahraničních fórech to taky takhle zmiňují...
Develop
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků