Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Radek71 8. 7. 2016 15:49

Me to teda pripada, ze par lidi ma spis nizke EQ https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Emočn%C3%AD_kvocient
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 7. 2016 17:54

Tak mam OM-D E-M10 doma a pocity su zatial zmiesane. Aj ked Ganec pise na blogu kopec nezmyslov, jeho clanok o nastaveni Olympusov celkom zafungoval za co som mu vdacny.

Co ma na fotaku zaujalo je, ze na to aky je maly sa celkom dobre drzi. Tiez sa mi pozdava design, displej a aj zaostrovanie je daleko rychlejsie nez som cakal. Tiez vystup z toho je celkom ok, ale zatial je to len take domace fotenie a realne ho testnut sa zatial len chystam.

Co mi ale vadi oproti 7D je velkost (co je ale ok, pocital som s nim a realnou konkurenciou je sko E-M1). Co je ovela horsie je ovladanie. V podstate je celkom prehladne, no oproti pokrocilej DSLR so stavovym displejom je to cele trochu neohrabane. Som zvyknuty, ze mam vsetko potrebne na tlacidlach a k tomu tri vlastne nastavene rezimy na otocnom volici (ako sa nastavuju na Olympuse som zatial neskumal, ale minimalne dva by som vyuzil).

Dalsi problem je hladacik na ktory si asi nezvyknem. Na jednej strane je to mnozstvo informacii ktore poskytuje skvele a clovek moze viac fotit ako skusat, ale na druhej strane je to neskutocne neprirodzene. V podstate by to nemalo z praktickeho hladiska vadit vobec nicomu, ale irituje ma to.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod AwwA 8. 7. 2016 18:27

To je jen otazka casu.
AwwA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 7. 2016 18:30

Co konkretne ? Ten hladacik by som snad prezil. Sice to strasne ulahcuje pracu a uz sa ani moc nezaoberam tym co nastavujem a len krutim rollermi kym je to ok, ale zase sa viem lepsie sustredit na kompoziciu, co je asi najdolezitejsie.

Horsie je to s tym ovladanim.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tajnik 8. 7. 2016 18:33

Mikeczcz píše:Já jenom, že jsi zjevně tomu spojení neporozuměl.

Je tam v diskuzi hned prvni prispevek, ktery zase dost verohodne kopiruje Puntikovo intuitivni pochopeni terminu rychle sklo.
Pouzivat to v cestine je ale tak jako tak divne, vyznamove nepresne, asi jako jak ted na fotbale blbnou vsichni "experti ve studiu" s tim, ze obranci nejsou vzadu, ale dole a brani se ne vpredu, ale nahore, pokud mozno vysoko nahore.
tajnik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 8. 7. 2016 19:02

časy, kdy všechno muselo být nutně pojmenováno česky jsou již naštěstí za námi.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod AwwA 8. 7. 2016 19:07

Fidko píše:Co konkretne ? Ten hladacik by som snad prezil. Sice to strasne ulahcuje pracu a uz sa ani moc nezaoberam tym co nastavujem a len krutim rollermi kym je to ok, ale zase sa viem lepsie sustredit na kompoziciu, co je asi najdolezitejsie.

Horsie je to s tym ovladanim.



Nevim kolik stovek stran zpet se resilo co kdo ma zapnute v hledacku. Respektive co staci stihat sledovat. Vpodstate panuje shoda ze funkce jako vodovaha atp. jsou dobre veci, ale zapinaji se jen kdyz jsou treba. Jeden tu psal ze nestiha prakticky nic a podle zvuku pozna ze ma spatne nastaveny cas :-)
AwwA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 8. 7. 2016 19:11

Expoziční údaje mám většinou dané dopředu, na základě záměru a zkušenosti. Na to fakt nepotřebuju návod v televizi, tedy vlastně v hledáčku. Tam ty údaje slouží spíš pro kontrolu a prot mají být pěkně mimo obraz.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 8. 7. 2016 19:20

Lotrandor píše:časy, kdy všechno muselo být nutně pojmenováno česky jsou již naštěstí za námi.

Jenže české pojmenování bývá zhusta příhodnější, protože vyplývá z vlastnosti věci, nebo jevu, což vede ke snadnějšímu porozumění souvislostí.
Takže nevím. Jak může být objektiv rychlý (ve smyslu expozice) ? Propustí jen více, nebo méně světla, samotnou rychlost světla ovlivňuje naprosto marginálně. Pokud amíci nemají pro tento jev správný název budeme se po nich opičit ? Na čí štěstí ? Nebo opozice za každou cenu ? ;-) :-D
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 8. 7. 2016 20:01

To s tim zvukem psal Kozak. To je prave takova situace, ktere si u sebe vazim, ze mam asi teda uz dost roku, ze poznam o co jde, kdyz nekdo napise jednu vetu o tom, ze nestiha, kontra dve normostrany nejakeho total pseudotestu o tom, co je nejlepsi. Zejmena ta naivni predstava, ze cim vic udaju tim lip to hazi fakt na silu do jednoho supliku.
Jako fakt sorry, ale kdo si prohlizi udaje v hledacku, tak se prehoupl z unboxingu do faze "vyfotim z balkonu tady tu lampu". Vyjma nejakych krajinaru, teda tech desiti co tady v CZ.
Jinak kdyz jsem mel prvni oktavku s computerem, dal jsem si jako master info teplotu oleje. Uz bych nikdy nechtel auto bez moznosti sledovat teplotu oleje. A kotoucu.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 8. 7. 2016 20:20

Puntík: vím, třeba magnetoskop
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod AwwA 8. 7. 2016 20:52

Proc vlastne Fidko ,,presel" ze zrcadlovky Canon na bezzrcadlovku Olympus?
AwwA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metatron 8. 7. 2016 21:00

Ludia, len tak pomimo.. kde je Pemar ?
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod n3pi 8. 7. 2016 21:21

Psal něco o Asii, tak asi už tam fotí.
n3pi
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fidko 8. 7. 2016 21:31

AwwA: to s tym hladacikom bude asi pravda. Mimo korekcie expozicie tam nevnimam nic (clonu, cas samozrejme ano, ISO mi unikalo). Je to zvlastne. Nemam tusenie ake hodnoty nastavujem. Proste krutim kolieskom a cakam kedy to bude dobre. Inak ten hladacik nie je tak strasny a prave vdaka tomuto by som si na nieco kvalitnejsie zvykol. Rozlisenie je na prd, ale to riesi vyssi model. Prekresluje to ale rychlo a to aj v tme.

Co sa tyka kvality fotiek, pride mi, ze Olympus ma dost silny marketing. To ako zvlada ISO prirovnavaju k modernym APS-C, ale osobne si myslim, ze aj ISO 1600 zvladne moj Canon lepsie. ISO 100 je na Canone tradicne horsie, ale to aj v porovnani s mobilom.

Inak stale prevladaju zmiesane pocity. 7D zvlada mnohe veci lepsie, niektore veci mu ale chybaju. Je to profesionalnejsi nastroj zatial co Oly je ... zabavny.

Na Olympus som nepresiel, ale 7D uz ma nieco za sebou a pomaly ale iste sa budem rozhliadat po novom fotaku a premyslam nad tym, ci nadalej ostat pri DSLR, alebo ist do CSC. Akurat sa vobec neviem rozhodnut, pretoze 7D MK II mi pride ako slaby upgrade, 80D je skvely fotak, ale viac hracskarsky, Fuji maju hlupe gripy a na ovladanie som si tiez nezvykol a Olyho mam miesto kompaktu, tak sa zoznamujem.
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků