Ultrašiorkáč, rybí oko

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Michal855 17. 5. 2016 10:42

Stativ mám, ale vždycky ho nemám s sebou.
A při focení malých místnůstek moc nejde použít, protože tam se vždycky snažím být přilepenej co nejvíc v rohu. Myslíš že by šlo vyfotit záchod nebo koupelnu se stativem? Jedině pohled ze dveří, ale pohled proti dveřím asi těžko.
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STigre 17. 5. 2016 11:47

A taky existuje něco jako výklopný displej, a taky aplikace pro Android na dálkové ovládání foťáku .....
STigre
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 5. 2016 11:48

Pohled proti dveřím jedině se stativu - a exponovat dálkovou spouští (mobilem K-5 umí). Nebo z nějaké poličky. Osoba držící přístroj ti z místnosti ukrojí min. půl metru, ne každé WC je dlouhé tři metry. :-)
Mám ten Peleng, ale zkreslení ultraširokáčem (obzvlášť rybinou) je tak velké, že neznámý člověk si z takového snímku jen velmi těžko utvoří reálnou představu. Řešil bych to raději mírným širokáčem (10-15 mm) a několika pohledy z různých směrů vkopírovaných do jednoho formátu. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michal855 17. 5. 2016 12:51

Jenže když postavíš stativ do rohu místnosti, tak ten foťák bude dál od zdí, než když opřeš hlavu do rohu místnosti a fotíš přes hledáček.
A jak to udělat, když budeš fotit místnost z víc míst, aby ty fotky pak pasovaly k sobě? Každé to bude trochu jinak velké, trochu jinak našikmo, takže stejně bude vidět že sou to fotky vedle sebe.
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 17. 5. 2016 14:00

Porizovat rybi oko jen proto, ze potrebuju co nejsirsi zorny uhel (180 stupnu, wtf??), je imho hloupost. Ta deformace obrazu je tak silna, ze si nedovedu predstavit smyslupne vyuziti, ktere nema byti "pouhym" kreativnim umeleckym dilem, ale napriklad dokumentacni fotografii. Dobre je to videt na fotkach treba svateb ci plesu, kde si take fotograf rekl, ze se potrebuje vsude vejit za kazdou cenu, ze potrebuje v kuchyni vyfotit pulku rodiny a to, ze maj pak vsichni vselijak vytahany ksichty, to autorovi zrejme nevadi, zarucene to ale bude vadit tem, kteri se na fotce skoro nepoznaji a urcite ji nebudou pak ukazovat znamym, ale skonci v propadlisti dejin. To same bude platit o fotkach samotneho interieru, kde bude mit vsechno totalne neprirozene proporce. Ale treba si tim nekdo musi nejprve projit, nez to "uvidi", co ja vim.
Pokud je 15mm moc, tak pak uz zbyva na APS-C pouze Sigma 8-16mm, tj. pocatecnich 12mm efektivne. O sirsim skle na DX nevim. Shodou okolnosti jsem ji prave kamaradce s Pentaxem doporucil. Nekde bych mohl vyhrabat i par fotek co jsem s tim letmo udelal.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Michal855 17. 5. 2016 14:33

tak jestli to dobře chápu, tak Sigma 8-16 mm má stejné ohnisko jako rybí oka(8 mm), takže by měla mít potom stejně široký záběr ne?
Nebo čím se řídí šířka záběru? U objektivů se stejným údajem v mm bude u všech stejná?
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 5. 2016 15:01

Už jen podle sluneční clony poznáš, že to nemá tak velký zorný úhel, jako třeba ten Peleng, se kterým si člověk skutečně musí dát pozor aby v záběru neměl špičky bot a kšilt čepice současně.
A proč se obávat, že na jedné fotce budou dva, tři záběry viditelně každý z jiného místa, tak, jak je to třeba na "turistických" pohlednicích? Jde přece o fotky, které mají cosi dokumentovat - a to barevně i tvarově (rozměrově) věrně, jinak lžou. A to by neměly, pokud je to technicky možné. A to není, člověk také nevidí kolem dokola hlavy. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pike01 17. 5. 2016 15:08

Já pořád nerozumím té potřebě vyfotit celou místnost najednou, bez ohledu na deformace (teda, kromě toho, že s tím pak nebudu mít práci). To samé i na krajiny - složením z více snímků získám zároveň větší rozlišení než z jednoho ultraširokého záběru o x megapixelech. Ano, vyžaduje to při focení trochu přemýšlení a poté více postprocesu, ale výsledek bude určitě lepší, nemluvě o tom, že soudobý software to výrazně zjednodušuje.

Pak by byla samozřejmě teoretická varianta koupit místo nového pentaxe nějakou bazarovou FF zrcadlovku, kde by se široký záběr nemusel krátit cropem. Nebo něco jako Ricoh Theta, která rovnou vyfotí celých 360°.
pike01
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 17. 5. 2016 15:16

Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STigre 17. 5. 2016 18:58

Michal: Když postavíš stativ do rohu místnosti, a tu nohu, která je v rohu, trochu zkrátíš, tak máš foťák v tom rohu opřený a zároveň na stativu ....... Klasik by řekl "galavoj nádo rabótat" :-)
STigre
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Michal855 22. 5. 2016 09:24

Tak mně by stačilo, kdybych mohl vyfotit místnost nějak takhle:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... room_1.jpg
Ta deformace není tak hrozná a je to myslím lepší než to fotit na třikrát.
Michal855
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metatron 22. 5. 2016 09:29

Pre niekoho nie je hrozna, pre niekoho otrasna. Vies si predstavit, ze firma ktora sa zaobera inerierovym dizajnom by si dala takuto fotku ako reklamu, alebo referenciu na svoj web?
Naposledy upravil metatron dne 22. 5. 2016 16:48, celkově upraveno 1
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 22. 5. 2016 12:29

Uf...
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cport 22. 5. 2016 22:17

Poltergeist: mas v tom zmatek.

Jinak s rybinou bych fotky na prezentaci interieru taky nekupoval. Nejsirsi dostanes Samyang 10mm a nebo nejakou Sigmu 8-16,10-20 ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Michal855 23. 5. 2016 12:11

Tak já to nechci přímo na nějaké profesionální prezentace, já si tím chci dělat fotky pro sebe. Třeba sem fotil svůj byt když sem ho kupoval a byl poloprázdný, pak znovu až byl zařízený, a po pár letech znova až se něco změnilo.
A z takovéhle fotky si člověk udělá na první pohled dobrou představu o tom, jak ten pokoj vypadá.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... room_1.jpg

Kdežto z takovýchhle fotek toho moc nepozná:
www.sreality.cz/detail/prodej/byt/2+1/t ... creen=true
Michal855
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků