Capture One Pro 7

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod riman 25. 10. 2012 13:21

Phase One uvádí novou verzi Capture One. Největší novinky jsou:
  • nový obrazový engine (se zdokonalenou interpolací Bayerovy masky)
  • silná správa fotek
  • pokročilé hledání a filtrování
  • Live View pro DSLR
  • vynikající redukce šumu
  • zlepšené HDR
  • zdokonalená clarity
  • automatická korekce chyb objektivnů
  • zlepšené workflow
  • lepší lokální úpravy
  • Capture Pilot přístupný přes web

Více na: http://www.phaseone.com/en/Imaging-Soft ... ights.aspx

Jsem zvědavý, nakolik se marketingová tvrzení z uvedení potvrdí v praxi. Třeba pro moji Sony A77 byly ve verzi 6.x výsledky ve srovnání s ACR slabší.
riman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daemonius 25. 10. 2012 16:57

Capture One je kapku náročnější na nastavení a člověk si s tím musí kapku pohrát. :) Doufám, že bude stabilnější než některé verze 6, které byly trošičku padavé. Nicméně některé funkce budou užitečné, pokud jsou správně implementované.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod riman 26. 10. 2012 12:38

Prvotní testy vypadají slibně, C1 má oproti ACR lepší barvy, lepši redukci šumu (včetně jemnějšího zrna) a celkově vytáhne více detailů. V standardním nastavení stále aplikuje poměrně silný odšum v jasové složce, ale je to už méně než v šestce. Když se vypne redukce šumu v jasu, chová se to stejně jako předešlá verze, tj. objeví se v celém obraze spousta bílých teček, které v tmavých partiích působí poněkud rušivě. Oproti ACR podporuje méně objektivů, jejichž vady umí korigovat (bohužel i můj Sony 16-50/2,8 chybí), ale i tak je to vykročení správným směrem.
riman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daemonius 26. 10. 2012 16:04

Bílé tečky? Spíš otázka foťáku asi.

No testoval sem to, jediná zásadnější vada je, že použitej algoritmus může vyrábět nějakej ten artefakt. Plus je, že ždíme víc detailů, takže to je lepší než předchozí CP6.

Novej clarity slider je vcelku gut záležitost, ale je odstupňovanej kapku drsně, chtělo by to trošku zjemnit. Plus ta clarity funguje v LAB modu, takže kontrast dělá s barvama dost brutální věci.

A zřejmě je tam aplikovanej nějakej kontrast jaksi už od převodu, neb hrany maj tendenci dostávat černé obrysy (obzvlášť viditelné při červené na bílém pozadí).

Jinak odšum je značně lepší kvalita. Vytahování stínů a stahování světel funguje na jedničku (srovnatelné s LR).


Na ATi/AMD kartě mi to padá při použití OpenCL, nebo se to kousne, prostě nestabilní. Když se to vypne tak ok. Stejné jako u CP6.

Celkově docela funkční SW, lepší barvy pro většinu foťáku než prakticky cokoliv jiného. Jedinou vyjímkou jsou tuším uživatelé některých modelů Canonu, kde to prý neprodukuje nějak příjemné barvy. Ale třeba výstup 5DMK3 se mi v kombinaci s CP7 líbí (v rámci možností.. nemam ty barvy z 5DMK3 normálně nějak rád).

Řek bych, že plus mínus je to srovnatelné s LightRoom. S lepšíma barvama. Nicméně pochopitelně pro gurmány v oblasti kvality obrazu existují lepší převodníky. :)
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Umbrella 14. 7. 2013 08:14

riman píše:Prvotní testy vypadají slibně, C1 má oproti ACR lepší barvy, lepši redukci šumu (včetně jemnějšího zrna) a celkově vytáhne více detailů. V standardním nastavení stále aplikuje poměrně silný odšum v jasové složce, ale je to už méně než v šestce. Když se vypne redukce šumu v jasu, chová se to stejně jako předešlá verze, tj. objeví se v celém obraze spousta bílých teček, které v tmavých partiích působí poněkud rušivě. Oproti ACR podporuje méně objektivů, jejichž vady umí korigovat (bohužel i můj Sony 16-50/2,8 chybí), ale i tak je to vykročení správným směrem.



Skoda, ze diskuze o CO7 jiz utichla, je to velmi dobry konvertor. Jinak ja mam zkusenosti s odsumem spis opacne, v CO7 mi prijde skoro zbytecne silne nastaveny proti CO6, ale je mozne ze jsem si prenastavil omylem zakladni profil :), v kazdem pripade neni problem si ulozit vlastni profily dle sveho fotoaparatu a ISO hodnot. Jinak odsum v sedmicce je uz na velmi dobre inteligenci.
Jako pro mne minus, ale jinak dan vyvoji, je pozrani vykonu PC s prichodem nove verze, ten casovy rozdil mezi 6 a 7 jen v nacitani miniatur adresare, nebo aplikace uprav v nahledu az po potrebu casu pri exportu RAW je markantni. predtim mi na 12Mpix prevod na tiff stacilo cca 20sec. ted uz se trapi PC vic jak 40 sec na kazdou fotku. :oops:

Jinak mel bych dotaz, kdyby se tu nekdo s uzivatelu nahodou stavil, zda take resite nekdo problem se spatnym zobrazenim barev v CO, abych to upresnil, mam samozrejme kalibracni profil pro monitor, vse ve Win nastavene ve sprave dobre i jednotlive SW jej maji nastaven a v zadnem neni problem, teplota barev se vsude jevi stejna a to prechazim mezi DPP, Corelem a OV2 od Olympusu a vse je ok, jen v CO ikdyz ma stejny profil jsou nejpr v miniaturach barvy cca spravne, jak se da plus minus podle 50x80pix zjistit :), ale po chvili si CO prekopa vsechny do nejake sve barvy, ktera je o dost studenejsi a s posunem do purpurove a stejne tak ve velkem nahledu pak musim pracovat s takovym posunem, takze poladim teplotu a musim to zkusebne exportovat a v Corelu zjistit zda je to podle meho gusta, pripadne znovu. v preferencich je pouze vyber ICC profilu, ten je nastaven stejny jako jinde, ale nepomaha ikdyz to predelam do standardniho sRGB, nebo cehokoli jineho, proste stale studene nafialovele barvy. Toto resim uz napric verzemi 6 a 7, zadna zmena. :-l
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 14. 7. 2013 12:20

Co to je za strašlivý souvětí?
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Umbrella 14. 7. 2013 13:36

a neni to uplne jedno? Spanelsky to neni, nebudu to delit na binarni vety a predpokladam ze se dvema odstavci snad problem nemas ;). Pokud ano a navic by se odpoved netykala CO7, tak to klidne ignoruj.
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 14. 7. 2013 15:15

Ano, má to brutálně nastavený odšum, který naštěstí funguje docela slušně. U low-mpix foťáků to vadí, ale pokud má někdo 20-36 mpix, tak to může klidně nechat jak to je.. Pro sebe sem ten odšum hodně stáhnul.

Barvy a jejich profily jsou takové proměnlivé. U něčeho fungují skvěle (Panasonic 4/3 a m4/3) u něčeho příšerně. Oni ty profily dělají dost, aby byly "stylizované" ne přesné. Což teda Adobe dělá taky. Kromě výroby vlastního profilu (což je jaksi ideální), tak občas pomůže prostě stáhnout saturaci a boostnout jí někde v něčem jiném/jinak. Třeba přes LAB v PSku.

Miniatury jsou nejspíš JPGy přibalené k RAWu.

Osobně pokud mi záleží jen na barvách a chci je mít "jak od výrobce", tak SilkyPix je na to nejlepší. Akorát stejně jako CO má ujeté nastavení odšumu a doostření (asi pro slepce). Nicméně je to jediné co dokáže dát pěkné výsledky z S5 Pro. :)

Pokud máš něco konvenčního (asi Olympus, že?) tak můj nejoblíbenější převaděč je pro standartní foťáky RawTherapee.

http://www.visualbakery.com/RawTherapee/Downloads.aspx

Náročnější na naučení, ale nejlepší prakticky ve všem (kromě odšumu, ten byl sice vylepšený v 4.0.1 verzi, ale pořád to není dokonalé).
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Umbrella 14. 7. 2013 15:41

Daemonius: diky. Delam jak s Oly, tak a Can, obcas i pritahnu z prace i D3000, ale dela to u vsech, ja si taky myslim ze by to miniatury nemelo prznit, ale po case u uz nactenych to najednou zas zacne menit, ale asi to upravuje jeste podle prevzatych hodnot z RAWu. Ale nastesti klady prevazuji a tak me to az tak neboli, jen ze jsem se s tim nesetkal ve svem okoli u ostatnich uzivatelu, tak bude asi chyba nekde u mne mezi zemi a monitorem. :) Je mozne ze nema rad mou Riva kartu, ci co.

Jinak RTherapee jsem drive taky pouzival, ale snad od verze 4 a vice mi to zacinalo silene padat uz pri nacitani, ze jsem zacal delit adresare po par fotkach a stejne to pak spadlo ke konci uprav. Tak mne to uplne odradilo. 8-S . Zkusim zda se neco od te doby zmenilo :)
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Daemonius 14. 7. 2013 17:13

Koukni jestli v Edit>Preferences>Color máš nastavenej Perceptual.

Kdyžtak uploaduj nějakej RAW na kterém je to vidět, můžu se na to podívat. Dle mých zkušeností skoro každý převodník si interpretuje WB/teplotu barev dost podle sebe, což pochopitelně může taky rozhazovat barvy.

Jinak RT umí použít profily jak z Capture One, tak z LR/ACR. Z DPP asi ne, pokud nejsou v nějakém normálním formátu (což myslim nejsou).

Pro Canon má obecně DPP nejlepší barvy, pokud to uživatel chce "bezpracně". Zase mi přišlo, že to kulhá ve všem ostatním..

RT není zrovna etalon stability, CO7 ale u mě taky zrovna moc ne. Předpokládám, že s dalšíma verzema se to u CO7 zlepší, stejně jako u CO6, která ke konci (před příchodem CO7) byla perfektně stabilní.
Daemonius
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod 4erw 25. 12. 2013 22:02

Umbrella píše: CO ikdyz ma stejny profil jsou nejpr v miniaturach barvy cca spravne, jak se da plus minus podle 50x80pix zjistit :), ale po chvili si CO prekopa vsechny do nejake sve barvy, ktera je o dost studenejsi a s posunem do purpurove a stejne tak ve velkem nahledu pak musim pracovat s takovym posunem, takze poladim teplotu a musim to zkusebne exportovat


Mám podobný (stejný) problém jako Umbrella. Podařilo se to nějak vyřešit, prosím?
4erw
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milan_a 13. 2. 2014 09:02

úplne náhodou som sem zablúdil :) (nevedel som o existencii tohoto vlákna), nemal som už v úmysle žiadny príspevok na tomto fóre (nefér moderátor), ale spravím ešte výnimku, snáď vám to pomôže (pokiaľ ho nevymaže, ako mnohé predtým):
riešil som to cca pred rokom, presné detaily si už nepamätam, viem, že vyustilo to v nastavenie sRGB profilu vo Windows a tiež ten istý profil nastaviť pri exporte z C1. Dá sa to aj ináč (treba poznať princíp), ale toto je najjednoduchšie...
milan_a
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 9. 10. 2014 19:02

Phase One uvedlo CO Pro 8. Pracujete s nim nekdo?
Dozvedel jsem se o nem z clanku Petra Pazoura, ktery z nej vypada ze je nadseny, chvali funkce, ktere treba LR ma. Tak by me zajimalo jestli je na tom lip s vystupem a v prevodu RAWu.
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod riman 9. 10. 2014 19:28

Koupil jsem upgrade na 8, ale ještě jsem neměl příležitost podívat se na změny. Až se k tomu dostanu, budu moci porovnat výsledky s Camera Raw (tedy ne přímo s LR).
riman
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod soowa 1. 3. 2016 08:42

Nevíte, jak se v Capture One 9 změní složka pro katalog? Defaultně mi to vytváří na systémovém disku v obrázcích, a já bych ji chtěl z SSD přesunout na HDD, ale nikde nemůžu najít volbu umístění a ani File>New Catalog tam nikde není (to jsem našel v helpu pro Capture One 8). jsem zmaten :-/
Sony α7IV | Laowa 15/2.0 | Sony 20-70/4.0 | Sony 28/2.0 | Sony 35/2.8 | Sony 55/1.8 | Sony 85/1.8 | Samyang 135/1.8
soowa
Návštěvník
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků