Nový fotoaparát do 20000

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bosonozka 7. 12. 2015 14:51

Dobrý den,

v blízké budoucnosti plánuji nahradit svůj starší kompakt za něco lepšího - buď zrcadlovku nebo CSC. Fotím hlavně krajinu a architekturu + dovolený, ale rád bych, aby foťák zvládal trochu i noční focení (současný kompakt už na ISO 800 dává nepoužitelný výstup). Váhám jestli zrcadlovku nebo CSC, protože zrcadlovka se seťákem má ještě váhu ok, ale s lepším zoom objektivem by se už mohl na cestách/výletech pronést. Na druhou stranu u CSC bývá dost drahé nahradit seťák lepším zoom objektivem, takže bych u nich dokupoval pevná skla (ale občas kvůli rychlosti a praktičnosti přece jen bych používal set objektiv). Očekávám, že foťák bude mít hledáček, a že s ním pude dobře manuálně ostřít. Video naopak vůbec netočim. Co sem se díval na možnosti, tak:

Sony A6000 - tady mě odrazuje seťák
Olympus EM10 - teď se prodává za dobrou cenu + má navíc stabilizaci (je ale dost možný, že ho vyprodaj, než budu nakupovat - to asi nejdřív v lednu -> EM10 Mark II už cenově tak dobře nevychází)
Panasonic G7 - navíc oproti Olympusu má video, ale to stejně nevyužiju
Pentax k-s2 - dva objektivy, stabilizace, skvělej hledáček, WR, ale vyšší váha
Canon 100d/700d - odrazuje mě starší snímač
Canon 750d - co vim, tak srovnatelný výstup s k-s2, ale za podobnou cenu jen s jedním objektivem a bez WR, stabilizace
Nikon - co pročítám fóra, tak se prý v poslední době docela sype?
Ostatní - klidně nějaký jiný fotoapát navrhněte

Předem děkuji za Vaše návrhy a postřehy.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 7. 12. 2015 15:30

Na forach pisu skor ludia, co maju problemy a casto opakovane s tym istym fotakom, tak to ber trocha s rezervou... Nikony su urcite fajn.
Ak sledujes skor zakladne objektivy, tak by mozno stali za zvazenie aj Sony RX10 (24-200) alebo Panasonic FZ1000 (24-400) - velkostou su podobne ako male zrkadlovky so setakom a netreba nic menit, aj ked cenovo su mierne "na hrane".
Za seba by som bral Olympus M10 alebo Canon 700D/750D
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bosonozka 7. 12. 2015 16:55

Děkuji za názor. O bridge neuvažuju - jde mi taky o kvalitu výstupu a myslím, že ta bude horší u univerzálního objektivu než u menších rozsahů ohnisek + velikost senzoru. Do budoucna taky plánuju kupovat skla včetně pevných skel a tam bude rozdíl znatelnej.
Chci se zeptat, proč zrovna Canon? Nějaké dobré zkušenosti? Mě osobně přijde, že z pohledu přidané hodnoty je na tom Pentax líp (ale samozřejmě specifikace není všechno).
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 7. 12. 2015 17:11

Len cisto z mojho pohladu - maju vyklopny a otocny displej, lahko sa nimi foti cez hladacik a aj LV (vyuzivam to casto pri praci a na turistike by som to este viac vyuzival - aj ked moje dovolenky su skor o nefoteni).
Rovnako pre dobru vyuzitelnost hladacika aj displeja sa mi paci aj Olympus... od Nikonu je v tomto uplne genialny D5500 - ten ma spickovy snimac a aj pokrocilejsi AF ako Canony, no uz inu cenu...

Zakladne objektivy ku kazdemu z tych fotakov su tiez skor nudzovym riesenim, skor by som povedal, ze slabsim ako maju tie UZ Sony a Panasonic.

Canon ma super vyber rozumnych a najma relativne dostupnych skiel... ci uz APSC sirokac 10-18, alebo male pevne APSC 24/2,8 a FF 40/2,8 ci lacna a dobra FF 50ka STM... podobne aj 55-250 STM je asi to najlepsie co sa da v tej cene na maly snimac zohnat.

...nech ale napisu aj dalsi, kazdy tu ma iny nazor a foti inak... vycuc z tych hadok je niekedy uzitocnejsi, akoby sa na prvy pohlad mohlo zdat.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod feanoor 7. 12. 2015 17:44

Na slovenském bazoši prodává za zajímavé ceny nové zboží pan Zolo.
Vozí i do ČR.

Za super cenu je třeba tohle
http://foto.bazos.sk/inzerat/54852884/C ... IS-STM.php
feanoor
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 7. 12. 2015 18:02

Vzhladom k tomu, ako sa da verit nasim obchodom a servisom, je Zolo dost dobra a vyhodna moznost...
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bosonozka 7. 12. 2015 18:46

Díky za tip. Nikam nespěchám, počkám na názory ostatních.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 7. 12. 2015 19:16

RX10 i FZ1000 nabizi vic nez se muze zdat. Vyplati se pokud nedokazes kvalitne pokryt dany rozsah (hlavne FZ1000) jednym objektivem u CSC nebo zrcadel za danou cenu. Kvalita objektivu je u nich vic nez slusna a vetsinou lepsi nez setaky (snad krome fuji). Zalezi co od toho cekas a hlavni je jaky rozsah ohnisek pozadujes. Pokud chces mensi rozsah tak se to da lip udelat jednym objektivem a CSC. Dej nejake priority. Jinak sony NEX 5R + 18-55mm + 55-210mm jsem vymenil prave za FZ1000 a naprosta spokojenost, ale ja hledal poradny univerzal. Fotak by mel urcite bavit pouzivat a tady mne panak dostal. Pohodlne ovladani, perfektni hledacek a celkova ergonomie vc. plnevyklopneho displeje, rychly AF, relativne svetelny objektiv oproti konkurenci, spousta nastaveni a prispusobeni ovladani i modu vc. sirokeho rozsahu bracketingu a timelapse...

Pro mensi rozsach ohnisek, siroke ohnisko pro architekturu muze byt zajimavy LX100
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosonozka 7. 12. 2015 20:14

Fotím hlavně v rozsahu cca 25-85mm, takže pokrýt ohniska zrcadlovkou nebo CSC neni problém - teleobjektiv sem ochotný oželet, i když občas by se mohl hodit (tzn. i setový, jestli se vejde do finančního limitu, považuji za přidanou hodnotu, ne nutnost). Už teď fotím na poloautomat a občas manuál, takže čekám lepší ergonomii, a taky kvalitní výstup na straně foťáku (ostrost krajinářkej fotek, podání barev, nebe...+doplním ještě: rád bych byl, aby výstup mohl být k tisku na A4-A3 při nížkém ISO) - dobře použitelný se seťákem a nadprůměrný s lepšími objektivy (nečekám zázraky, ale současnej foťák fotí hůř než můj přechozí - udělal sem chybu a dal na prodejce v krámě, takže tentokrát raději vybírám trochu dopředu). I když noční focení bude spíš okrajová záležitost, počítám i s koupí světelného pevného skla (nejen) na noční focení (a pak FZ1000 ztrácí co do světelnosti i velikosti senzoru)
Skla by se dala vybrat u každého z nich (viz první post), akorát to neřeší problém, který z nich vybrat (případně jiný)
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod G-Tučňák 7. 12. 2015 21:16

Přiznám se, že nevím, proč Canony EOS 100D/700D hodnotíte, jako fotoaparáty se starším snímačem. Větsinou to ale není snímač, co fotku kazí (pokud je tedy řeč o formátu APS-C). Uvažujete o koupi fotoaparátů s daleko (opravdu daleko) horším výstupem snímače, takže by Vás relativně nový snímač z 700D neměl nijak urazit.
Za mě ale Nikon. D5200 už má pěkný ostřící systém a není moc drahý. Není žádné pravidlo pro CSC, že mají menší objektivy (zvláště pak, pokud se bavíme o stejném formátu snímače).
Z uvedených fotoaparátů má jednoznačně nejlepší výstup ten Sony A6000 (všichni za ním znatelně pokulhávají), ovšem ergonomie a příslušenství jsou téměř na nule. Zkuste si pro malý CSC pořídit kvalitní blesk... O nějakém držení pak není ni řeč.
Váš Tučňák.
G-Tučňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 7. 12. 2015 21:37

Po Novém roce má přijít do obchodů sony a68. Vypadá to na slušně vybavený foťák za "lowendovou" cenu.
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mas0n 7. 12. 2015 21:51

http://www.k24.cz/product/295971/Elektr ... 7410305241

Trochu pres limit, ovsem s velmi povedenymi setaky, ktere jsou na rozdil od setaku dodavanych k vyse uvedenym pristrojum uplne v pohode pouzitelne. Zakladni zoom zacina na 16mm, coz je jeho dalsi vyhoda. Taky maji oba stabilizaci. Pozdeji dokoupit bazarovou petatricitku (35/1.4, pripadne ted se zacina prodavat 35/2, ktery je jeste mensi a pry i opticky lepsi).
mas0n
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 7. 12. 2015 22:10

Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bosonozka 8. 12. 2015 08:32

Díky za odpovědi. Nic proti starším Canonům a Nikonům, ale nerad bych šetřil na špatném místě, přece jen chci, aby mi foťák dlouho vydržel - Nikon D5500 a Canon 750D jsou na horní hraně toho co jsem ochoten zaplatit (jestli by nebyly lepší volbou).
Sony A68 nemusí být špatná volba, záleží kdy vyjde.
Fuji je bohužel cenově moc vysoko, to by na něj pak musela být nějaká akce + objektivy u něj sou dražší.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 8. 12. 2015 08:59

No objektivy u fuji jsou problem cashbacky si prosvihnul, ale neco pred vanoci treba zase bude. Na druhou stranu ten 16-50mm f2.8-4 je vic nez slusny zaklad (aby ne za ty prachy). Fuji ma navic velmi slusne jpegy pokud nedelas RAW, urcite bych se podival i na jine levnejsi modely od fuji treba zaujmou.
kultus
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků