Kompakt pro dite do 5 tis.

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod waaaw 18. 11. 2015 21:12

Ano, to je hlavni brzda v rozhodovani, velikost chipu a kvalita skla, zvlaste u tech ultrazoomu. Ten 1 V1 je k zamysleni
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STigre 18. 11. 2015 22:23

Jenže právě ta V1 mu to osahání si vzajemne vazby mezi clonou/casem/citlivosti, nemaje ovládacích prvků (a dokonce ani to PASM) vůbec neumožní .... To fakt foťák jen pro focení na automatiku.
Mám asi sedum let starý kompakt Canon PowerShot A650IS, vozím ho v kufru s nářadím, používám pracovně obden, a ačkoliv má lepší ovládání než V1, není s ním focení jinak než na automat zrovna komfortní (na normální focení „pro radost“ mám Olympus E-M1 a E-M5). Volič režimů by měl vypadat asi jako na tom mém kompaktu – porovnejte s Nikonem 1 V1 – ten tam nemá nic. Osobně ale také nedoporučuji zrcadlovku, ale kvalitní kompakt – viz třeba ten Stylus 1, jak jsem už psal. Moje sestra má taky kompakt za 6 tisíc – Olympus XZ-1 – fotí jen na automat, a je s ním naprosto spokojená.
Napadá mi přirovnání – chcete, aby se dítě naučilo jezdit na jízdním kole, orientovat se v provoze, používat brzdy a přehazovačku ...... a koupíte mu dvoukolák. Má přece taky dvě kola, a spousta lidí ho má a je s ním spokojená, takže to pro začátek stačí :-). (ten dvoukolák to je ta V1).
Přílohy
CanonA650IS.JPG
STigre
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod waaaw 18. 11. 2015 23:34

Tahle prirovnani jsou vzdy osidna. Na me to chvilema zase pusobi, jako by nekdo hledal idelani levne auto pro zacatecnika, na rozjezdeni a pripadne "otluceni" a vy mu vzdy doporucite Audi A8, protoze ty ostatni auta jsou v mnoha parametrech prece jasne horsi. A pokud tomu neverite, tady mate objektivni testy, ze tomu tak je. Pohodli, vykon motoru, bezpecnost, komfort - jak muzete chtit zacatecnika posadit do neceho horsiho.....
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STigre 19. 11. 2015 00:00

No, jelikož si v Praze můžete z několika obchodů odnést foťák za 500 mega (na objednávku i za cenu přes milion), tak to vidím spíš tak, že pro začátečníka doporučuji starší Felicii, a varuji před Trabantem (bylo to mé první "auto"). :-) Kompakt v ceně 10 - 15 tisíc není Audi A8.
STigre
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Calven 19. 11. 2015 07:29

Že som taký smelý... Aký že to foťák sa dá v Prahe kúpiť za 500 000 000 CZK?
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod waaaw 19. 11. 2015 08:37

Oni ho prodavaji s velkou zasobou filmu
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod STigre 19. 11. 2015 08:43

Sory, mělo to být půl mega , no bylo už po půlnoci.
,
STigre
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dudgeon 19. 11. 2015 10:51

Jen bych chtěl dodat, kolečko s režimy a 2 rolery nejsou podmínkou k poznání vazby iso/clona/čas a používání jiných než automatických režimů.
Já mám Olympus PEN E-PM2, který tyto ovládací prvky také nemá a automat jsem nikdy nepoužil. Fotím většinou v prioritě clony a ISO si nastavuji ručně.
Vše je otázkou maximálně 2 sekund, 3 ťuknutí do tlačítka.
Uznávám, že s takovým OMD-čkem by sefotilo asi líp, ale není to nutnost.
OM-D E-M10 II+Sigma30/1.4+Panasonic 15mm+M.Zuiko 9-18mm
Dudgeon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 19. 11. 2015 12:39

Nejsou podmínkou, ale výhodou. Něco jiného je člověk co už dobře umí a ví co, kde a proč hledá. Něco jiného je když chce, ale neumí a neví. ;-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 19. 11. 2015 12:46

Ja bych deti nepodceňoval. Zvládnu prepnúť PASM aj v menu, len to skrátka bude kapku pomalšie.
Inak neviem ako iní, ja mám 90% na foťáku prioritu clony a nemením.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Puntík 19. 11. 2015 13:21

Nepodceňuji, jen že voličem (a rolerem) se přepíná snáze, krátí se čas práce před fotkou. :-)
Jinak mám na foťáku režim -P/Hi-Time, v první bance v režimu MTF, v druhé s minus korekcí blesku a ve třetí HDR v režimu auto.
Pro dítě nic z toho. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod waaaw 19. 11. 2015 16:59

Ktery z techto parametru byste dali do skupiny "nutne" a ktereho byste se byli ochotni vzdat u fotaku pro dite:
Hledacek, foceni do RAW, velikost cipu, otocny volic?
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 19. 11. 2015 19:41

Asi bych se mu do začátku snažil poskytnout všechno. To je jako přemýšlet která struna na houslích není pro začátek důležitá. :-)
Ale kdyby, tak za důležité považuji ergonomii, tedy všechno co slouží k ovládacímu komfortu, jakože - co se v mládí naučíš..... :-)
Ale myslím, že nevadí malý čip, ani chybějící RAW, který je už spíš pro pokročilejší. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 19. 11. 2015 19:43

Nic z toho není nutné i bez hledáčku, RAWu, s malým čipem a bez otočného voliče se dá fotit. Výše uvedené věci jen vylepšují výslednou fotku (RAW, velký čip), popřípadě zpříjemňují samotné focení (hledáček, otočný volič), ale když je někdo dřevo, tak udělá mizernou fotku i z toho nejdražšího foťáku ;).
Myslím, že ze svých požadavků (hledáček, manuální nastavení, slušná optika, zoom, RAW) musíte buď slevit nebo musíte navýšit rozpočet, poněvadž už jen samotný hledáček posunuje cenu fotoaparátu mimo váš cenový limit (když odmyslím nejlevnější ultrazoomy). Kupodivu několik let nazpátek byste nějaký foťák podle vašich požadavků našel, např. Canon PowerShot A590IS, měl hledáček, manuální nastavení, měl díky "jen" 4x zoomu slušnou optiku se světelností f/2,6 na krátkém konci, otočný volič a díky CHDK hacku byl i RAW. Ale bohužel nástupci tohoto foťáku už nejsou. Osobně doporučuji, pokud hledáte univerzální fotoaparát na běžné i kreativní focení, tak o cca 2000 Kč navyšte rozpočet a pořiďte nějaký Olympus řady PEN E-PLx či Nikon 1 (ultrazoomům bych se obloukem vyhl).
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod waaaw 19. 11. 2015 19:56

Proboha to ja taky vim, ze je lepsi mit vsechno super. Otazka byla, kterou z uvedenych funkcnosti/vlastnosti byste ozeleli. Odpoved, ze zadnou je vskutku prinosna. Chapu, ze maximalista si to nedokaze predstavit, ale zkuste trochu empatie....
waaaw
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků