Jaký druh fotoaparátu a případně i typ do 10 tisíc

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Alpha8520 3. 11. 2015 19:57

Zdravím,

chtěl bych koupit na vánoce jako dárek jedné osobě foťák, ale nevím vůbec jakým směrem se vydat. Cenovka je 10 tisíc s tím, aby bez dalších doplatků mohl začít fotit a dělat kvalitní fotografie. Teď má nějaký starý canon nevím co s 6Mpix. Určitě je to hračička a má focení rád a naučil by se i se zrcadlovkou(spíš by to byla pro něj výhoda) jen nevím, jestli do 10 tisíc se sežene nějaká slušná i se slušným objektivem, kterou by mohl hned začít využívat ke kvalitním snímkům.

Dáte mi prosím nějaké tipy? Děkuji moc.
Alpha8520
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod STigre 3. 11. 2015 21:52

I když odhlédneme od obligátního, ale pravdivého tvrzení, že fotografii dělá fotograf a ne fotoaparát, a budeme se bavit pouze o technické kvalitě fotky, tak za deset tisíc korun se moc parády nenadělá. Takže doporučuji buď z požadavku vypustit slovíčko „kvalitní“ a nahradit slovy „nějaký jakýkoliv“, nebo přitlačit na cenu. Podle mne, pokud chce někdo fotit aspoň trochu na vážno, tak potřebuje mít na foťáku i hledáček – je jedno, jestli optický nebo elektronický. Výprodejové zrcadlovky se dají za desítku koupit, ale objektiv bude mít nejspíš optickou kvalitu dna flašky od šampusu. S bezzrcátkama to je podobné, navíc v této cenové relaci jsou bez hledáčku. Ideální by bylo oželet vánoční překvapení (které se může změnit ve zklamání z technické kvality fotek, co z toho polezou) a s budoucí obdarovanou osobou se domluvit o nějakém spolufinancování, kolem 15-ti tisíc se už dá koupit slušný kompakt, kolem 20-ti tisíc jakž takž použitelná zrcadlovka nebo bezzrcátko. Se zrcadlovkou za desítku určitě nebude obdarovaný spokojený, a navíc je pak neprodejná. Je to stejné, jako chtít koupit „kvalitní auto“ za 100 tisíc – taky utopie. Samozřejmě je tu bazar – ale to je určité riziko jak u foťáku, tak u auta. Tož tak.
STigre
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 11. 2015 22:25

Ono je otazkou, co je to "slusny objektiv". Kazdy mame meritka kvality jina, viz Pemar a opacny konec Puntik :D
Kazdopadne nove setaky 18-55, minimalne co se tyce Nikonu (jine osobne neznam), podavaji obrazove velice dobry vykon i na 24Mpix. snimacich. Akorat tam je ta prumerna, ci spise podprumerna (u delsiho konce) svetelnost, lacina konstrukce a nijak zavratne rychle ostreni.

Muj tip je tedy nasledujici:
http://www.bigfun.cz/nikon-d3300-black- ... 6218-odd13

A pro citelne lepsi ovladani a zaroven vyklopny display bych urcite doporucil, neni preci jen o moc drazsi:
http://www.bigfun.cz/nikon-d5200-black- ... 7431-odd13
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Flor.cz 4. 11. 2015 10:27

Pro lidi co vůbec netuší jaký foťák koupit jsem sepsal článek, třeba pomůže.
http://blog.flor.cz/vybrat-fotak-kompak ... rcadlovka/

Zhodnotil jsem tam všechny třídy foťáků, jak se hodí na běžné focení
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 4. 11. 2015 10:58

....... "chtěl bych koupit na vánoce jako dárek jedné osobě foťák, ale nevím vůbec jakým směrem se vydat.......... aby bez dalších doplatků mohla začít fotit a dělat kvalitní fotografie."

V tom to celé, myslím, vězí. Co to je, když se napíše - " kvalitní fotografie". Jestli to znamená papírové tisky a v jaké velikosti, nebo jen určené na web či TV. Nebo jestli je cílem prohlížet si ty vybrané na špičkovém monitoru ve velkém zvětšení a těšit se z jejich podrobností. ;-)
To poslední je dost problém, tomu nevyhoví nikdy nic, obzvlášť pokud se dotyčný nachomýtne k internetové diskusi, která právě tento typ pohledu na fotografii preferuje. Pokud je to tedy "hračička" v tomto směru, uvažoval bych spíše o dárku z jiné oblasti, deset tisíc je skutečně žalostně málo. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ghork 9. 11. 2015 07:04

Zdravím, jak už bylo řečeno, záleží na tom, co si představujete pod pojmem kvalitní fotky. Pokud stačí běžná kvalita (viz Puntík), může foťák za 10 000 stačit. Zvlášť pokud se ta osoba chce se zrcadlovkou teprve pořádně naučit.
Jestli je ale trochu náročnější, bude vážně potřeba trochu přitlačit. Buď bych se tedy zkusil domluvit ještě s někým dalším a na dárku se podílet třeba ve dvou či ve třech, nebo se domluvte rovnou s tím obdarovávaným. Pak samozřejmě záleží, kolik se vás případně složí. Každopádně věřím, že ve dvou či ve třech byste se měli dostat třeba na ten Nikon D5200 nebo ještě lépe Nikon D5300 (viz http://www.aaron.cz/produkty/nikon-d530 ... mm-vr-sedy), který má o generaci modernější snímač a mimo jiné také výrazně vyšší ISO.
Ghork
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lotrandor 9. 11. 2015 14:18

Jak píše Petr Luňák:
D5200+18-55 VRII je spousta muziky za málo peněz.

http://www.bigfun.cz/nikon-d5200-black- ... 7431-odd13

-- 9. 11. 2015 14:19 --

no a počítat s nákupem dalších objektivů
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků