výběr UV a polarizačního filtru

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod yorg 25. 9. 2015 14:55

Ano, o tom, co tam zpočátku uvádí, není pochyb. Pochybnost mám ale u toho hard testu. Obávám se, že nikdo není tak naivní, aby filtr používal a očekával, že objektiv v tomto případě ochrání. Před poškrábaním krytkou ano, před odlétnutým kamínkem ano, ale před kladivem ne. Pitomec, který by šel na objektiv kladivem si ale jiný výsledek nezaslouží.

Mimochodem na Tamronu 70-300, na který se ptám vedle, filtr nepoužívám. Tam je clona více hluboká.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 25. 9. 2015 15:19

Mě přijde nejzajímavější ta početní část kolik do toho člověk zainvestuje vs kolik stojí případná výměna předního členu.

Samozřejmě dost záleží v jakých podmínkách člověk ty skla používá pokud bych šel fotit motokros širokáčem, tak není o čem debatovat.

Pro běžné focení mi přijde UV nadbytečné.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 25. 9. 2015 20:48

já už uv filtr nepoužívám na žádným objektivu. jednak nemám profi skla za desítky a kvalitní filtr něco stojí a kdybych měl takto kvalitní filtry koupit na všechny objektivy o různých rozměrech, tak bude případná výměna předního členu levnější. navíc u průměrně kvalitního filtru jde kvalitu obrazu dolů, kontrast, detaily a nejvíc odlesky, proto jsem je dal pryč, používám poue sluneční clony. ten přední člen snese víc než si myslíte.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod djicee 25. 9. 2015 23:56

vormen: Souhlasim a proto na sklech mam kvalitni UV. Mam jen 3 objektivy ale vsechny jsou to kvalitni Lkove od Canonu.
Na dvou mam UV jako protekci a abych neprisel o kvalitu tak jsem si priplatil za kvalitni UV ktera jsou i dost odolna proti necistotam.
Kód: Vybrat vše
http://www.oehling.cz/bw-010-mrc-nano-uv-xs-pro-digital-filtr-77mm#product-tabs=1


Na sirokaci nepouzivam UV protoze zde pouzivam filtry Cokin a Lee na krajinky + sem tam polarizak
djicee
Návštěvník

Odeslat příspěvekod inutihar 26. 9. 2015 09:18

Byť jsem psal, že UV filtry používám, tak jsem nakonec jejich užití omezil jen specifické situace někde u vody a v horách nebo když fotím na film. Primárně tak už používám jen polarizák nebo ND filtr.

Když jsem se díval na testy, kolik poškození snese přední člen objektivu, aniž by to mělo jakýkoliv významný vliv na kvalitu výsledné fotografie (třeba zde: http://www.paladix.cz/clanky/crash-test ... ojevi.html), tak mě to docela překvapilo.
inutihar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 26. 9. 2015 20:59

Používání UV filtru je prostě věcí osobní preference, stejně jako někdo pije kávu a jiný čaj, někdo jezdí běžně na kole s přilbou a jiný bez, tak někdo používá UV filtr a jiný ne. Já UV filtry používám ne jako ochranu před odletujícími kamínky či jinými nebezpečnými předměty ve vzduchu, ale spíš jako ochranu před škrábanci a jiným poškozením při čištění. I při běžném celodenním focení se na objektiv (i s nasazenou hlubokou sluneční clonou) nějaký bordel vždycky dostane a běžně do terénu nenosím čistící sadu se štětečkem, ofukovým balónkem apod. A pokud mám třeba zaschlé vodní kapky při focení na vodě utírat do trička, tak je budu raději stírat z UV filtru než z přední čočky objektivu :D. Ale tohle je samozřejmě extrémní případ, snažím se pokud možno nepoužívat oblečení jako náhradu za utěrku z mikrovlákna :-) .
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod John Doe001 28. 9. 2015 16:35

Poprosil by som aj ja niekoho o radu,lebo sa neviem rozhodnúť k akému objektívu kúpiť polarizák.Momentálne mám 18-105 ale v najbližšej dobe plánujem kúpiť 35mm f/1.8G AF-S DX a neviem ku ktorému by som to vedel využiť viac.Vďaka.
John Doe001
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 28. 9. 2015 21:33

No k tomu, ke kterému ti víc chybí ;)
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 29. 9. 2015 07:17

John Doe001 píše:Poprosil by som aj ja niekoho o radu,lebo sa neviem rozhodnúť k akému objektívu kúpiť polarizák.Momentálne mám 18-105 ale v najbližšej dobe plánujem kúpiť 35mm f/1.8G AF-S DX a neviem ku ktorému by som to vedel využiť viac.Vďaka.

Obvykle je vhodné koupit filtr podle největšího závitu, který používáš a nebo plánuješ používat. Na menší průměr se pak použije redukce.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Matias.N 6. 10. 2015 07:37

2 yorg:
To jsem si taky myslel.
Koupil jsem CPL od HOYA na 24-105 f/4 L IS USM o průměru 77mm.
Pak redukční kroužek na 67 mm, protože jsem jej chtěl využít i u 70-200 f/4 L USM, ale při nasazené bajonetové sluneční cloně tam zaboha nemůžu dostat dvěmi prsty kroužek plus filtr.
A šroubovací sl clonu tam nechci.
Poradíte někdo nějakou fintu?
Děkuji
Matias.N
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 6. 10. 2015 09:39

Ono se jaksi nepředpokládá, že někdo bude používat větší filtr s redukcí při nasazené cloně ...
Stejně tak jako u většiny slunečních clon nejde filtrem otáčet (některé mají výřezy či "dvířka" po stranách).
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LGA 6. 10. 2015 09:51

Matias.N píše:2 yorg:
Poradíte někdo nějakou fintu?
Děkuji

Obrázek
LGA
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Matias.N 6. 10. 2015 10:12

Díky, to jsem ještě neviděl. :-)
Matias.N
Návštěvník

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků