Výběr nové bezrcadlovky

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Amalary 21. 9. 2015 19:45

Dobrý den, právě vybírám nový foťák. Vybírám si mezi bezrcadlovkami, a moc se v tom zatím neorientuji. Zde jsem nalezl údajně 10 nejlepších bezrcadlovek pro rok 2015:
http://www.techradar.com/news/photograp ... wed-960832

Hodně se mi líbil Fujifilm X - T 10. Ale nevím, v těch porovnáních nevychází nejlépe. Hlavně ten dynamický rozsah se mi moc nezdá. Pak mi přijde divné, že třeba Olympus OM-D E-M10 II, který má menší snímač nějak moc neprodukuje šum oproti aparátům s většími snímači. Měl jsem za to, že Fujifilm je na tom co do produkce šumu nejlépe. Nerozumím úplně i těm grafům u Fujifilmu X - T 10 na straně 5. To je myšleno čím větší hodnota, tím lépe? Rád bych se vás zkušenějších zeptal, protože s bezrcadlovkami nemám žádné zkušenosti, co myslíte, že bude nejlepší co do obrazové kvality. Můj favorit je zatím Fujifilm X - 10. Zdá se mi poměr cena/výkon výhodný s tím setovým zoomem. Možná by nebyl špatný i ten Olympus, nebo Sony A7II. Nevíte, je to důveryhodný server s těmi porovnáními? Který foťák byste mi doporučili? Poradí někdo? Moc děkuji za rady.
Amalary
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 21. 9. 2015 20:29

Pokud ti nevadí mrtvolka tak Samsung NX500. Mrtvolka proto, že Samsung to s fotodivizí chce zabalit, takže po doprodání nákup objektivů už jen z bazaru. Doporučuju kvůli nejlepšímu APS-C snímači v bezzrcátkách. Sony A7 je full frame takže jinej vesmír, no ale nabídka skel je jako kdyby to ta fotodivize zabalila už kdysi dávno.
Na porovnání parametrů snímačů jukni sem http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/List-view
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 21. 9. 2015 21:12

A co budes fotit? Jake mas priority? Fotil jsi nekdy? Pokud ano tak co.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 21. 9. 2015 21:26

Je to taký námatkový výber...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 9. 2015 23:24

Amalary, co budeš fotit, je případná otázka, protože podle toho bych vybíral. Každý systém má silné a slabé stránky jinde a taky záleží, jestli chceš jen set, nebo počítáš s rozšiřováním výbavy.

...Fuji X-T10 je imho zdaleka nejlepší volba mezi levnějšími bezzrcadlovkami, pokud nejsi geek a nezajímají tě seznamy funkcí, ale jak se foťák ovládá a chová v praxi a jde ti spíš o všehochuť focení bez požadavku na extrémní zvětšeniny. Projdi si recenze na dpreview.com, imaging-resource.com, nalezené přes google nebo fujirumors.com. Všude chvála za nejvyváženější bezzrcátko ve své kategorii. Mám DSLR Nikon a k tomu Fuji X-E1 s 18-55, který jsem si vybral po důkladném vyzkoušení kdečeho od Olympusu a Sony. Fuji má pro mne o dvě třídy nejlepší a nejlogičtější ovládání, nejlepší barevné profily pro focení do jpegu, zdaleka nejlepší seťáky, nejsem sice fanda X-trans senzoru (můžou se vyskytnout artefakty na přírodních motivech), ale v bezzrcadlovkách všichni výrobci hrozně przní jpeg, aby se líbil laické veřejnosti, Fuji nejméně. ...Jinak kdybys ses specializoval na krajinu či makro a velké tisky, asi bych doporučil Sony A6000 kvůli potenciálně nejlepší obrazové kvalitě při zpracování rawu, pak to ale taky chce něco jiného než setový 16-50.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dadajax 22. 9. 2015 07:27

Hodně záleží na tom, co chceš fotit a jaké objektivy budeš pořizovat...výhoda Fuji jsou perfektní pevné světelné skla.

Fotím sice s Fuji X-E2, ale protože má stejný snímač jako X-T10, jsou z toho stejné fotky. Tak pro inspiraci co se s tím dá pořídit:
https://500px.com/davidnogol
https://instagram.com/davidnogol

-- 22. 9. 2015 08:33 --

Jo a pokud chceš seťák, tak doporučuji spíše si připlatit za ten 18-55mm f2.8-f4. Je světelnější a zpracování je o několik levelů výše než ten nesvětelný plastový 16-50mm
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 22. 9. 2015 08:46

Skúsim tak všeobecne.
Fuji - APS-C formát, upravený senzor od sony, dobrý výber kvalitných pevných skiel, špecifický na úpravy raw (nie každý soft funguje korektne), nie moc rýchly AF v rámci bezzrkadloviek (záleží na čo ho treba).

Olympus - m4/3, (brať iba nové 16-20 mpx čipy - o poznanie lepšia kvalita oproti starým 12 mpx) asi suverénne najlepší výber skiel od lacnejších seťákov až po pro triedu za mastný peniaz (olympus, panasonic, sigma, tamron, samyiang a iné), rýchly AF (hlavne S-AF je už naozaj kvalitný, pre rodinné potreby a net v pohode dobrý jpg).

Sony - APS-C výborný špičkový výstup, bieda so sklami, dosť drahé a trochu to zachraňuje sigma, AF výborný, u nových modelov A5000,6000 naozaj +.

Sony FF (A7x) najlepší výstup (full frame je full frame)- špecifický systém, vhodný pre fajšmekra a toho čo vie čo chce a vystačí si s pár sklami (má sa to zlepšiť, ale sony je sony, v každom prípade cena pevných skiel je okrem pár kúskov ukrutná-ide potom väčšinou o kárla zeisse.)

Samsung - Bohužiaľ pravdepodobne končí, v európe to viac menej už zabalil, tým pádom by som týmto smerom prvotný výber ani nezačal. (Bohužiaľ preto, lebo posledné dva modely sú fakt špičkové, a sklá mali tiež zaujímavé, aj keď ich moc nebolo, ale cena super)

K pentaxu sa radšej nevyjadrujem, ich zrkadlovky poznám, ale tie vreckové bezzrcátka som nemal ani raz v ruke, inak mali len jeden model APS-C, ale ten už sa asi nerobí, o náhradníkovi nič neviem.

Možno ma ešte niekto opraví - doplní.

Všeobecne kvoli novosti systémov je o niečo menšia dostupnosť ojazdených skiel, takže fotoarcheológ si na svoje nepríde (ak ho nebaví laborovanie cez rôzne redukcie), sklá obecne sú o niečo drahšie ako ich proťajšky u zrkadloviek, ale samozrejme nie je to pravidlo, aby ma Ganec neťahal za triko.
(Mám olympus a na rodinné a výletné foto maximálna spokojnosť, hlavne rodina sa s tým vyhrá do alelújá)
Osobne keby som si dnes vyberal na zelenej lúke, tak by som bral sony A7, ale mne by stačili 2-3 pevné sklá a tlačím aj veľké foto A2++. Kto chce zoom objektívy, mal by sa pozrieť inam.
Naposledy upravil bob222 dne 22. 9. 2015 10:18, celkově upraveno 1
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod santilub 22. 9. 2015 09:45

Znám jen Sony.Mám i A6000.Pro mne nemá chybu.Cena skel Sony na Apsc není až tak hrozná.Na FF je cena přiměřená kvalitě a srovnatelná se stejnými skly od C a N.Myslím tím výkonově,ne ohniskem..
Takže za mne Sony.Ale jak se píše výše:jde o to,co chceš fotit....od toho se vše odvíjí
santilub
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 22. 9. 2015 10:39

Pardon, ale mně ten první dotaz připomíná podobná vlákna založená nejmenovaným uživatelem s hromadou nicků. Už jen logika: X-T10(střední třída) vs. E-M10II(střední třída) ... nebo klidně i A7II (aktuálně top tělo za cca trojnásobnou cenu) ... vypadá značně neobvykle...
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 22. 9. 2015 10:51

T-Lama: stejný dojem, uvidíme jak to bude pokračovat.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Amalary 22. 9. 2015 22:12

Děkuji za rady a podněty. Jsem zatím začátečník a jsem tu poprvé :). Půjčuji si občas zrcadlovku od otce na víkendy, takže zkušenosti moc nemám. Focení mě docela chytlo a rád bych měl něco svého. Chodím hodně na túry a tak chtěl bych fotit hlavně krajiny, sem tam nějaké makro. Proto bych měl rád něco skladného a pokud možno i lehkého. Občas budu fotit i nějaký ten portrét a dost mně láká fotit noční město, proto jsem chtěl něco, co málo šumí. Dadajax, máš moc hezký fotky. Líbí se mi hodně ten styl. To mi říkal jeden prodejce, že Fujifilm má stejné snímače, ale prý i ten X - T 10, jak říkáš. Jak se ti pracuje s rawy? Fujifilm se mi zdál cenově výhodný právě s tím lepším zoomem. Ten je údajně dost kvalitní. Cena 30 tisíc za set se mi zdá rozumná.
Do toho Samsungu se mi moc nechce i když věřím, že fotí dobře. Mám obavy, že bych časem špatně sháněl objektivy.
Sony A6000 ještě zvážím. Tam je prý ale zatím základní zoom jen ve světelnosti F4. Sony fullframe bych musel vzít na splátky, ale dost mně to láká jej koupit.
Santilube, jaké používáš objektivy? Jsou k dostání i bazarové objektivy? Díval jsem se na flickr, a i Sony A6000 docela dobře fotí.
Amalary
Návštěvník

Odeslat příspěvekod santilub 23. 9. 2015 06:28

Amalary: A6000 se da koupit samotne telo,ted jsem ho videl na Paladixu za 11.Nove asi 14.Na nej mam Sony 20/2,8.K A7m2 mam CZ 35/2,8;CZ 55/,1,8.S redukci LA-EA4 mam CZ 24-70/2,8 a Sony 70-200/2,8 a pevnou Minoltu 20/2,8.Posledni 3 skla pouzivam velmi sporadicky.Nejak jsem si zvykl na pevna skla a nechce se mi tahat s brasnou.A6000 dam do brasnicky+ty pevne CZ a ani o tom nevim.A pritom je to vykonna sestava jako prase.A kdyz potrebuji jeste vykonnejsi,vezmu druhe telo a je to.
Driv nsem sel na prochazku a byl z te vahy cely nakrivo a ted pohodicka....:-)
santilub
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 23. 9. 2015 07:20

Amalary: pracuji s rawy v Lightroomu a není to úplně bez problémů. Adobe zatím nezvládá moc dobře zpracování malých detailů a třeba takový les v dáli občas připomíná při 100% zvětšení malbu. Adobe už nedávno oznámilo že na tom spolu s Fujifilmem pracují, ale pořád to nevyřešili. Každopádně to není tak zásadní problém - já moc neřeším fotky na úrovní detailů, beru je jako celek. Ale pro lidi co zkoumají každý pixel na fotce by to mohl být zásadní problém.

Na druhou stranu musím říct, že co se týká barev, tak jsem hodně spokojený. A taky dynamický rozsah je hodně super - mnohem lepší než na co jsem byl zvyklý z Canonu.

Šum tam na vyšších ISO je, ale ne nijak tragicky. Vypadá to že Fuji do určité míry odšumuje už i v rawu. Ten výstup je i na vyšší ISO dost čistý, jen po ISO3200 se začnou ztrácet detaily.

Tohle je třeba ISO5000, šel jsem lesem kde bylo málo světla a měl jsem sebou jen ten seťák. Je to na 55mm a clonu f4. Osobně s tím nemám problém a když fotím pro sebe, tak mám nastavené AutoISO do hodnoty 6400 a moc neřeším na jakou citlivost zrovna fotím.
Obrázek

-- 23. 9. 2015 08:25 --

Jo a tohle je taky ISO5000, už bylo půl desáté, dost šero a bylo to focené z ruky po pár pivech...
Jen objektiv je 23mm na f2
2015-07-25-DSCF2291.jpg
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 23. 9. 2015 08:06

Dadajax, to druhé foto vypadá jak HDR. Aké si tam robil úpravy?
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dadajax 23. 9. 2015 08:12

bob222: vytažení stínů, stažení světel, poladění křivky, vyvážení bílé a clarity
viz ukázka před/po: https://www.dropbox.com/s/rj0h17386z8hx ... o.jpg?dl=0

Dokonce koukám že jsem tam nechal i přidání šumu na hodnotě 12 :)
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků