Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Puntík 18. 9. 2015 09:48

lukas_highenergy.cz píše:Tys musel ořezávat fotku z Olympusu? Já myslel, že s Olympusem ani ořezu netřeba...
Radek71 píše:No musel. To je foceno v Albanii na trhu, toto je dilna na kraji toho trhu a nesl jsem asi 2kg okurek.... a jenom jsem se zastavil a normalne to vyfotil tak jak motorika umoznovala, nedaval jsem to vejsku, to je mimochodem velmi minoritni pouziti, myslim ze ve skolach (bude vedet Puntik), vubec takto fotit "nejde". Alespon mi to rikal student, ze ohniska cca do 60-70mm (vyjimecne), jinak 28-35-50, k delsim se nedostanou a foceni na vysku je anarchisticka libustka nebo portretni zalezitost (coz se neuci). Takze ja dodrzuju osnovy, bohuzel pak musim rezat.


To je samozřejmě nesmysl, asi měli nemocného kantora a suploval jim z nouze někdo, kdo učí vedle kameru. Tu samozřejmě otočit nejde, v TV nebo kině by to vypadalo blbě. ;-) :-D

To s tou autodidaktikou máš pravdu. Zdaleka to není jenom věc analyticko-syntetických schopností a následné sebekritiky, velmi důležitá je i zpětná vazba resp. její zdroj. A ten bych rozhodně hledal u majitele té brašny, nikoliv tady. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 18. 9. 2015 09:51

Máme tu další výhodu bezzrcadel. Dá se s tím točit video s rukama nad hlavou a po 7 minutách to kupodivu bolí, ale jen trochu. S DSLR by to bolelo víc. Takže nakonec mobil je lepší jak DSLR, tak i CSC.

Teď vážně Ganče (jakože to vážně bereš) :) Je snad jasný, že když budu chít video s nějakou přijatelnou kvalitou, tak si najdu odpovídající místo a zázemí. Ruce nad hlavou mě za 7 minut budou bolet i kdybych nic nedržel.
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 9. 2015 09:55

Ganec píše:1. ukázal som ti na názornom príklade, že tvoja argumentácia je úplne chybná
(napriek tomu, že si vyvracal niečo, čo sa v článku vôbec nepíše, nemal si ani v tom pravdu)


Ganče zkus to nějak upřesnit, třeba by ti na to někdo i zareagoval, ale z téhle formulace vůbec nevim čim (???) si Lotrandovi dokázal (jak???), že jeho argumentace (jaká???) je chybná (proč???). A co (???) vyvracel Lotrando a ani tak v tom (čem???) neměl pravdu (proč???)...

-- 18. 9. 2015 10:57 --

kozakm píše:
Ganec píše:FYI: ja môžem fotiť aj bez využívania LiveView: cez externý optický hľadáčik (a ešte aspoň jedným iným spôsobom)


Teď mě napadá, šlo by ten přídavný hledáček připojit kabelem? Pak by mohl mít Ganec foťák stále vo vrecku trenýrek, hledáček by si přiložil k oku a komponoval by pohybem pánevní oblasti.



Tam bych se dost bál, že se mu ten foťák otočí namísto objektivem ven z trenek, naopak a on tak spatří zblízka v hledáčku....
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Nalcom 18. 9. 2015 10:53

Mám obědovou pauzu a tak taky něco podstatného přidám. Je dobré vyzdvihnout jednu zásadní věc. A to je, že s bezrcadlovkami se o dost lépe fotografuje. Jinými slovy, fotit s bezrcadlem je podstatně jednodušší a naučí se to snadno kdekdo. Kdežto fotit s klasickými zrcadlovkami není nic jednoduchého a je hodně lidí, kterým to prostě nejde. Pak taky je dobré tu uvést, že procento povedených snímků je s CSC o dost vyšší než s DSLR. A už tohle mimo x dalších výhod je pro hodně lidí dostatečný důvod proč raději sáhnou po bezrcadle, než po klasické zrcadlovce.
Nalcom
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 18. 9. 2015 10:59

Já nevím, ať už fotím zrcadlem, nebo bezzrcadlem...hodím tam prioritu clony, autoISO a pak už jen cvakám a maximálně koriguju pomocí kompenzace expozice. To by zvládl i podprůměrně nadaný šimpanz.

Ale je fakt, že procento povedených snímků mám mnohem vyšší, hlavně u fotek s plně otevřenou clonou. Z cca 40-50% odpadu co jsem měl u Canonu se teď pohybuju u méně než 10% (počítám jen odpad po technické stránce, po té obsahové je to pořád stejné).
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hoax 18. 9. 2015 11:00

Holt DSLR jsou pro ty šikovnější a CSC i pro nemehla, další výhoda :)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 18. 9. 2015 11:06

1. ukázal jsem ti, že většina tzv. výhod CSC je kompromis, který se může snadno změnit v nevýhodu. To jen ty nekriticky obdivuješ každou funkci aniž bys připustil, že je použitelná jen omezeně, nebo téměř vůbec. Dobrý příklad je HiRes mode Olympusu. nejen že to je těžkopoužitelné, ale pentax to umí líp :).

2. zrcadlo buď je, nebo není. Článek by se tedy měl jmenovat 6 důvodů, proč je dobré nemít zrcadlo. Misto toho účelově používá titulek proč jsou CSC lepší než DSLR. To ovšem nejsou, v mnoha ohledech.

3. a už jsi si ho strčil do zadku? Do je totiž taky jedna z výhod, proktolog by ušetřil za nástroje.

4. Nechápeš omezení téhle vlastnosti? Nerozumíš tomu, že je to dobrý jen pro stejný rychlokvašky, jako jsi ty? Fotka není o tom, že uděláš technicky správnou expozici. Dokonce není ani o tom, že si těch cca 6 technicky správných expozic co jich obvykle je předem zobrazíš a vybereš jednu. Ale chtít po tobě pochopit tyhle věci, to bych chtěl od tebe asi moc.

5. Dobře víš, že použitelný je to jen u Sony. Nikdo normální totiž S FUJI, Olympusem ani Panasonicem přes tether nefotí. Na to se používá P1, Hass, Nikon a Canon. Zbytek mého komentu přirozeně nerozebíráš. Proč asi?

O prodejích lžeš, já linkoval oficální zdroj, včetně názorné reprezentace abys to ty i talin pochopili. Což se evidentně stalo, protože jak si jinak vysvětlit tenhle tvůj štěk.

6. MUP už jsi opustil, jdu otevřít rychlý špunty :)

-- 18. 9. 2015 12:15 --

dadajax píše:Já nevím, ať už fotím zrcadlem, nebo bezzrcadlem...hodím tam prioritu clony, autoISO a pak už jen cvakám a maximálně koriguju pomocí kompenzace expozice. To by zvládl i podprůměrně nadaný šimpanz.

Ale je fakt, že procento povedených snímků mám mnohem vyšší, hlavně u fotek s plně otevřenou clonou. Z cca 40-50% odpadu co jsem měl u Canonu se teď pohybuju u méně než 10% (počítám jen odpad po technické stránce, po té obsahové je to pořád stejné).


dadajax:
No vidíš, to auto ISO maj stejně okopírovaný od Nikonu, nebo horší (teď přesně nevim, jak to má FUJI, a ještě si z tebe dělám legraci) :)

A ta úspěšnost bude možná tím, kolik jsi toho mezitím odfotil.

Já mám prokazatelně fotky dětí, které prostě AF CSC nedá, obvykle nestředová kompozice, ostřící bod na kraji a moment, kdy se děcko hodně pohne. V sérii pak vidím fotky před a po o ničem a jedna fotka, kdy jsem fakt rád, že mám focus na placi, zapnutý AF-C a přesný a rychlý ostření na originálním skle. Těžko mě pak někdo přesvědčí, že CSC jsou lepší na DSLR, když moje prakticky každodenní zkušenost říká něco jiného. Nicméně viděl jsem teď editorial se Zackem Ariasem, kombo P1, XT-1, x100s a bez problému. Fakt ale je, že mu ti lidi pozujou.

Já z toho dělám jednoduchý závěr. Na děti je AF- C dost výhoda, čím jsou modely starší, tím spíš pořídím pózovanou fotku s jednodušším AF, ale zas hrozí, že se mladej rozhodne sportovat. A já ho nechci fotit tak, jak Ganec fotí čokly.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dadajax 18. 9. 2015 11:25

Je to tím, že fotím statické objekty. U Canonu jsem si nikdy nebyl jistý, jestli jsem to trefil a třeba focení celé postavy s 85mm f1.8 to byla totální loterie, tam byla úspěšnost tak 30% odhaduju (a to jsem fotil fakt pečlivě, protože o tom problému jsem věděl). Teď takový problém nemám, buď se AF trefí přesně, nebo zaostří na pozadí což je něco čeho si všimnu už během focení, tak hned můžu udělat druhý opravný snímek. Ale to se stává v minimu případů, většinou když zapomenu zmenšit velikost zaostřovací oblasti.

Lidi v pohybu moc nefotím a když jo, tak jako report kde nějaké zaostření o pár cm mimo není zase taková tragédie abych se z toho složil. Stejně málokdo dokáže třeba běžet a tvářit se u toho fotogenicky, takže ty akční fotky fotím většinou inscenovaně, že lidi stojí na místě a mají našlápnuto jako že jdou/běží :)
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mawe47 18. 9. 2015 11:31

Nalcom se omlouvam, ze se opet vmesuju do odpoledniho serialu na pokracovani, nicmene z pohledu laika nevidim rozdil ve foceni zrcatkem, bezzrcatkem pripadne kompaktem. Nauci se to taky kdekdo ovladat za par fotek. Jen sem zjistila, s koupi zrcadlovky nebudou "konecne ty supr fotky" co maj vsichni ostatni, tak nema vlastne ani duvod to s sebou nosit. Bezzrcatko je mensi, lehci a porad to dava tu moznost si s tim vic pohrat, ale pak neni vubec zadnej pokrok ani zlepseni, fotky padaj uplne stejne hrozny jako v prvnim kole pred prechodem na zrcadlovku a nakonec clovek zjisti, ze jen vyhazel hromadu penez za to, aby zjistil, ze tohle pro nej fakt neni a jen vypada jako blbec, ze nekde pobiha s "velkym fotakem" protoze je to vetsi nez fotomobily ostatnich 80% lidi co bezne potkava. Na neco, co se nehyba to vypada z mobilu uplne stejne jako kdyz to vemu bezzrcatkem a to co se hyba je dycky rychlejsi, nez by bylo pro zachyceni vhodne :D takze mam stejny kulovy jako zbytek :D

jinak teda vam to tu nechci nijak panove narusovat a jen budu dal v tichosti sledovat vyvoj, co je lepsi:D
Mawe47
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kozakm 18. 9. 2015 11:44

Nalcom píše:Mám obědovou pauzu a tak taky něco podstatného přidám. Je dobré vyzdvihnout jednu zásadní věc. A to je, že s bezrcadlovkami se o dost lépe fotografuje. Jinými slovy, fotit s bezrcadlem je podstatně jednodušší a naučí se to snadno kdekdo. Kdežto fotit s klasickými zrcadlovkami není nic jednoduchého a je hodně lidí, kterým to prostě nejde. Pak taky je dobré tu uvést, že procento povedených snímků je s CSC o dost vyšší než s DSLR. A už tohle mimo x dalších výhod je pro hodně lidí dostatečný důvod proč raději sáhnou po bezrcadle, než po klasické zrcadlovce.


A mně se s nimi fotografuje špatně, tudíž bezzrcadlovky jsou horší. Takhle jsi to myslel?
Naposledy upravil kozakm dne 18. 9. 2015 11:53, celkově upraveno 1
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 9. 2015 11:52

lukas_highenergy.cz: namiesto napísania 21 otáznikov si sa mohol pozrieť na predchádzajúce príspevky

No ale keď už sa pýtaš, tak na argument "menší a ľahší" Lotrandor napísal:
Lotrandor píše:Platí pokud se porovnávají modely CSC bez hledáčků s klasickými DSLR. Pokud do výběru zahrneme modely s hledáčkem, .. nám rozměrově narostou"
.. z čoho by nezainteresovaný mohol usúdiť, že MILC s hľadáčikom sú väčšie a ťažšie ako DSLR, čo vôbec nie je bežné (iba ak sa porovnáva neporovnateľné; alebo teleobjektívy, ktoré sú nezávislé na type ILC)

Že len kecá som predviedol na príklade: dokonca aj najnižší Nikon je ťažší/väčší ako najvyšší Olympus.
Svojím tvrdením teda nič nevyvrátil, len mláti prázdnu slamu.

Lotrandor:
- nech je vylepšenie aj minimálne - stále je to vylepšenie (a teda to vylepšené je v tom lepšie)
- že sa nejaká funkcia niekedy nedá použiť neznamená že je nepoužiteľná - furt je to lepšie ako by nebola
- článok nie je len o zrkadle - tvoj "názov" je ešte nezmyselnejší
- nech napíšeš hocijakú urážku, nezmení to výhodu bezzrkadloviek na nevýhodu
- že nedokážeš pochopiť/akceptovať WYSIWYG výhody neznamená, že vôbec neexistujú
- že na problém existuje pracný workaround nič nemení na fakte, že systém bez tohto problému je lepší

Lotrandor píše:O prodejích lžeš
Neklamem!
Napísal som:
Ganec píše:
talin píše:Kde máš ten zdroj svého tvrzení o prodeji BZ vs. DSLR?
Z jedného pohľadu má pravdu:
- predaj bezzrkadloviek naozaj stagnuje - ak si dobre pamätám, to čo je v tom článku ako nárast sú tržby
- no ale je fakt, že predaj zrkadloviek klesá
Teda keď tvrdíš, že klamem, tak klameš ty :D
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FotoABC 18. 9. 2015 12:12

kozakm píše:
Nalcom píše:Mám obědovou pauzu a tak taky něco podstatného přidám. Je dobré vyzdvihnout jednu zásadní věc. A to je, že s bezrcadlovkami se o dost lépe fotografuje. Jinými slovy, fotit s bezrcadlem je podstatně jednodušší a naučí se to snadno kdekdo. Kdežto fotit s klasickými zrcadlovkami není nic jednoduchého a je hodně lidí, kterým to prostě nejde. Pak taky je dobré tu uvést, že procento povedených snímků je s CSC o dost vyšší než s DSLR. A už tohle mimo x dalších výhod je pro hodně lidí dostatečný důvod proč raději sáhnou po bezrcadle, než po klasické zrcadlovce.


A mně se s nimi fotografuje špatně, tudíž bezzrcadlovky jsou horší. Takhle jsi to myslel?


Nevím, se kterým bezzrcadlem je jednodušší fotit a naučí se to snadno kdekdo, ale zcela určitě mezi ty snadné fotoaparáty nepatří Olympus OM-D E-M5 II. Tam odhaduji, že naučit se s ním fotit je tak 100x obtížnější, než s profesionální zrcadlovkou. Tento odhad jsem učinil z mnoha komentářů a kritik toho, jak jsem se s ním 3 dny pokoušel fotografovat. Byl jsem Gancem obviněn z takového množství chyb, že poctivě přiznávám, že bych se s tímto foťákem naučil fotit asi tak po půl roce, kdybych s ním a s jeho výsledky strávil tak 5-10 hodin denně.
To fotografuji už 35 let, měl jsem mnoho foťáků, ale na OM-D E-M5 II evidentně mám málo zkušeností, schopností, inteligence, intuice a tisíců hodin zkoumání jak co vyfotit a zpostprocesovat nejlépe.
Libovolnou zrcadlovku dám tak po dvou hodinách, ale Olympus m4/3, to je fakt vyšší dívčí a tam půl roku žádná doba.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 18. 9. 2015 12:25

kozakm píše:A mně se s BZ fotografuje špatně, tudíž bezzrcadlovky jsou horší.
FotoABC píše:....... To fotografuji už 35 let, měl jsem mnoho foťáků, ale na OM-D E-M5 II evidentně mám málo zkušeností, schopností, inteligence, intuice a tisíců hodin zkoumání jak co vyfotit a zpostprocesovat nejlépe.
Libovolnou zrcadlovku dám tak po dvou hodinách, ale Olympus m4/3, to je fakt vyšší dívčí a tam půl roku žádná doba.

Asi je pravdou, když se říkává, že zvyk je železná košile a starého psa novým kouskům nenaučíš. :-D

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kosajsk 18. 9. 2015 12:33

jak se ukazuje soudruzi, tak na ovládnutí tak složitého stroje jsou 2 roky opravdu málo. Někteří z Vás ho nedokázali ovládnout ani po dalším mimořádném 6ti měsíčním výcviku, proto budu jednoznačně prosazovat 3 roky prezenční služby !!!

a vojín Ganec: To, že nedokážeš "pochopiť/akceptovať" výhody optického hledáčku neznamená, že vôbec neexistujú :D

Míru zdar a něch žije eseseseseseser
:D:D:D

P.S. omlouvám se za znevažování klasiků a offtopic, ale tohle vlákno je celé offtopic a znevažování
kosajsk
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 18. 9. 2015 13:04

dadajax píše:Já nevím, ať už fotím zrcadlem, nebo bezzrcadlem...hodím tam prioritu clony, autoISO a pak už jen cvakám a maximálně koriguju pomocí kompenzace expozice. To by zvládl i podprůměrně nadaný šimpanz
.. a vo, vo, vo tom to je: zrkadlovkár laik to proste nerobí, lebo ho netrkne, že by to mal robiť
(už len kvôli tomu je viac záberov správne exponovaných z LifeView, ako by boli cez OVF)

Lotrandor píše:Já mám prokazatelně fotky dětí, které prostě AF CSC nedá .. Já z toho dělám jednoduchý závěr. Na děti je AF- C dost výhoda, čím jsou modely starší, tím spíš pořídím pózovanou fotku s jednodušším AF, ale zas hrozí, že se mladej rozhodne sportovat. A já ho nechci fotit tak, jak Ganec fotí čokly.
"prokazatelně nedá"?
Tak dokáž! ;-]
To som fakt zvedavý...

Nechápem to tvoje ospevovanie AF-C .. a potom tvrdenie, že tak nechceš fotiť :roll:
Lebo psov som fotil takmer kompletne na AF-C!
(s AF-S len preskakovanie prekážky a 2 skúšobné cvaky v protipohybe)
Naposledy upravil Ganec dne 18. 9. 2015 13:05, celkově upraveno 1
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků