Zoner Photo Studio 18

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 16. 9. 2015 20:58

Co říkáte na novou verzi Zoneru?

Naučil jsem se pracovat s LR a rád bych si jej i koupil, jenom systém poplatků je pro mě moc drahý a nelíbí se mi. Se Zonerem nemám zkušenost žádnou, ale dle videa poslední verze se Lightroomu dost podobá. Minimálně prostředím. Funguje knihovna v zoneru stejně, jako v LR?

https://www.zoner.cz/photo-studio/novinky.aspx
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 16. 9. 2015 22:32

Na úpravy RAWu je Zoner úplně marný a ani nová verze na tom prý nic nezměnila. Úpravy jsou pomalé, pohnutí posuvníku může trvat třeba 5 sekund i více a výstup je oproti Lightroomu opravdu špatný. To už je lepší RAWy upravovat v nějakém free programu (rawtherapee, darktable) než v Zoneru. Doporučuji zkusit trial verzi Zoneru a člověk si LR ještě rád zaplatí :D
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lotrandor 16. 9. 2015 22:47

souhlas, LR se dá koupit bez pravidelných poplatků, zatím.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 17. 9. 2015 06:30

Tak jsem stáhnul zkušební verzi a první postřehy:

- abych rozchodil RAW z D7200, musel jsem postupovat dle tohoto návodu a doinstalovat Adobe DNG converter https://www.milujemefotografii.cz/propo ... wnload-dng

- co se týče rychlosti, tak úpravy jsou okamžité a nepřipadá mi to pomalejší než LR, ale testuju to na pracovní stanici, uvidím ještě co doma (i5-2500 3,3GHz, 16GB RAM)
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 17. 9. 2015 06:40

Pozrel som to a za mňa nee..
Zhnusili to tou šedou a otrasnými ikonami do nepozerateľna, zas pomenili celé prostredie a neriešia to najdôležitejšie, raw modul + úpravy fotiek. Doplňujú len pitominy, pripadá mi že rezignovali na snahu urobiť niečo trošku viac náročnejšie a prešli na orientáciu na obecenstvo čo nevyžaduje moc náročné veci. A soráč, nemožnosť robiť bez netu a tupého prihlásenia sa pokaždý raz tento program u mňa definitívne odpílilo.
Takže 17-ka ako prehliadač a katalogizér u mňa zatiaľ pretrvá.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Allydamm 17. 9. 2015 06:41

Na vyvolání RAW jistě ne, ale já ho třeba používám na správu, prostě katologový přístup k souborům nedokáži ocenit.
Nová verze zatím není použitelná ani na to. Snad ji brzo vyladí, ale kdo jim dělá testování nechápu, stačilo 10 sekund a vidím, že nefungují náhledy z RAWu 1:1 na 100%, používají nějakou miniaturu, jistě aby nám to zrychlili.

To přihlašování, může být prý jen jednou až bude plný SW. Škoda, že to moc nepromují a v trialu to samozřejmě chce login vždy.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DanielDall 17. 9. 2015 08:43

ZPS18 se podobností LR jen maskuje a vytváří iluzi aby se lépe prodával.
LR stojí podle ALZy jen dvakrát tolik než ZONER. Lepší je zaplatit za něco s čím jsem spokojený než ušetřit pár korun a pak si nadávat pokaždé když něco nefunguje jak má.
Naposledy upravil DanielDall dne 17. 9. 2015 08:44, celkově upraveno 1
DanielDall
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JSP070 17. 9. 2015 08:43

Dizajn je strašný, ovládanie oproti 17 horšie, povinná registrácia je fail, raw modul úplne zbytočný. Nezobrazujú sa v spodnej lište expozičné hodnoty, chýba tlačítko prehliadač. Naozaj nevidím žiadnu pozitívnu zmenu. Zoner údajne vypočul hlasy užívateľov. No evidentne sa pýtal na Fakebuku medzi fotičmi selfie tyčami. Toto je prvá verzia Zoneru v histórii, ktorá horšia ako predchádzajúca.

-- 17. 9. 2015 09:53 --

A taká ergonomická perlička. V 17 je tlačítko "Zobraziť pred úpravami" dolu, vedľa "Použiť", "Zrušiť". Logické, všetko vedľa seba. Niekoho fakt chytrého napadlo teraz to tlačítko zašiť na hornú lištu, aby bolo treba posúvať myšou cez 1/2 obrazovky. Fakt geniálne. Takých perličiek ponúka Zoner 18 viac.

Edit: Expozičné hodnoty som našiel pod histogramom. Neviem prečo neostali v spodnej lište kde je miesta dosť a hore zaberajú zbytočne dva riadky.

Edit2: Prvé pozitívum je, že sa v module Vyvolat dajú bezstratovo upravovať tif aj jpg. Škoda, že tam nefungujú všetky nástroje z editora.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vormen 17. 9. 2015 11:38

Mám D7200 a pro zpracování RAW samozřejmě není potřeba pužívat DNG konvertor, ale to jen tak na okraj. Nová verze ZPS18 je zase oproti předchozím znatelně rychlejší a úpravy RAW už nejsou rozhodně taková brzda. Je vylepšená funkce stínů a světel. Jenomže ve srovnání ZPS18, Capture-NXD a Cyberlink PhotoDirector 7 a LR6 je na tom nejlíp pořád CNX-D co se detailů a kresby týká. Vytažení expozice o +3EV u testovací fotky (silueta při západu slunce) jsou vidět rozdíly ve zpracování velice dobře. Je to sice extrém, nereálná úprava, ale je na tom vidět, jak který SW pracuje. Z toho plyne, že co do kvality výstupu pro Nikon je nejlepší Nikon SW. Jenže LR je rychlejší, nepadá a na ovládání je taky lepší. No a až pak jsou ostatní programy jako je ZPS. Nicméně mám ZPS17 a na JPG a TIF to bohatě stačí, navíc umí perfektně organizovat fotky a synchronizovat adresáře. Nová verze je bohužel graficky otřesná a nepřehledná. Ten UI není vůbec funkční, leč může vypadat elegantně. Stačilo by v nastavení nechat volbu na uživateli , aby si mohl vybrat styl ikon. To umístění je sice jinak, ale tohle je o zvyku. Shrnuto, ZPS18 je rychlejší, funkce +/- jako starší verze, nějaké nové vychytávky, ale uživatelsky nepřívětivé rozhraní.
vormen
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 18. 9. 2015 08:40

Allydamm píše:To přihlašování, může být prý jen jednou až bude plný SW. Škoda, že to moc nepromují a v trialu to samozřejmě chce login vždy.


Tak oprava, když jste nalogováni a máte aktivovaný SW, již další připojení není nutné a program se spustí i offline, dokud se třeba omylem neodhlásíte. Potom je nutné opět připojení k internetu.

A to že o tom takto jasně neinformují, například ve FAQ, má zřejmě svoje "zrůdné" důvody.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 9. 2015 09:41

Mě nová verze potěšila, protože jsem si, jako pokaždé, stáhnul o dvě generace starší verzi zadarmo a legálně z netu.... Na ořezávání, prohlížení, zmenšování a doostření je to v pohodě a manželka se s tím taky naučila pracovat a je spokojená.

Na zbytek mam koupený LR a dokud nebude v ZPS nějaký použitelný RAW konvertor, tak mě nezajímá....

-- 18. 9. 2015 10:41 --

Lotrandor píše:souhlas, LR se dá koupit bez pravidelných poplatků, zatím.


No jestli to tak nezůstane a budou mě nutit si koupit celý balíček s programy, co nepotřebuju za 19,99 USD měsíčně, tak mě vážně naštvou...

-- 18. 9. 2015 10:44 --

Stačí ten pokus Microsoftu s předplatným MS Office za 1.800 na rok na 1 PC a jeden tablet...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Lotrandor 18. 9. 2015 11:50

je to 12 ecek za LR+PS, 20 je myslím za jednotlivé programy, ale to není pro tebe, hledej plán pro fotografy
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 18. 9. 2015 12:38

Ok sem se asi špatně podíval. Každopádně já to zatím nepotřebuju, LR mam koupený a zatím ok.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod tomas.skipp 18. 9. 2015 14:30

Taky jsem si teda nakonec koupil klasickou licenci LR6 a doufám, že na ten model měsíčních plateb nebudu muset přejít.

A na noťas hodím Zoner 16, který mám z nějaké akce zdarma.
tomas.skipp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 18. 9. 2015 15:36

Adobe umožňuje dve instalace.
Ja jsem na CC přešel kvůli PS. Samotný LR je pochopitelně drahý
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků