Zrcadlovka Nikon D3300 a D5200 + objektiv?

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Thomascz65 30. 8. 2015 11:05

Zdravim,

jsem začínající fotograf a sháním nyní moji první zrcadlovku a objektiv. S focením se zrcadlovkou už zkušenosti mám, ale do začátku bych chtěl poradit. Abych se vešel s tělem + objektivem do 22000kč.

Jako nejlepší volba těla vzhledem k ceně mě vyšel buď Nikon D3300 nebo Nikon D5200. Rozmýšlím se tedy mezi těmito těly. Pokuď má někdo jiný návrh, uvítám ho:)

Poradit bych chtěl ale hlavně ohledně objektivu. Sháním nějáký "univerzál" a to tak, aby cena těla + objektivu byla maximálně kolem 22 000 kč. Vím o základním Nikonu 18-105, ale chtěl jsem se zeptat zkušenějších jestli by v tomto cenovém rozmezí nebyla lepší varianta?
Slyšel sem kladné ohlasy na Nikon 16-85, ale ten je už trochu mimo moji cenovou možnost.

Fotit budu vše, od portrétů po krajinu, a do začátku bych nechtěl měnit objektivy, než se se zrcadlovkou pořádně naučím, proto ten univerzál.

Děkuji za odpověď
Thomascz65
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lotrandor 30. 8. 2015 12:56

16-85 bazar za 9000 max, k tomu tělo podle rozpočtu, ideálně radu 5xxx (5200+)
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Thomascz65 30. 8. 2015 15:06

Proč zvolit 5200 oproti 3300? Co jsem se díval, tak 3300 má mnohem lepší výdrž baterie = více fotek, je skladnější a kvalitou fotek srovnatelná s 5200 :-)
Thomascz65
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 30. 8. 2015 16:06

Canon 700D +18-135 STM: výstup mají oba výše zmíněné modely od Nikonu lepší, ale ergonomie Canonu je podstatně lepší a stejně tak kvality objektivu (zásadní rozdíl v rychlosti ostření) jsou ve prospěch Canonu. Výhoda je i plynulé a neslyšné ostření u videa.
Solidní set je i Pentax K-50+18-135 s úpravou do špatného počasí.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Thomascz65 30. 8. 2015 16:20

Canony jsem zavrhl právě díky té horší kvalitě výstupu, ale děkuji na názor, podívám se na to:)
Thomascz65
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod feanoor 30. 8. 2015 16:30

Thomas
souhlasím s tím co píše reign

od Nikonu bych ti doporučil D5500 + Nikkor 18-140.

třeba zde https://www.fotolab.cz/eshop/fotoaparat ... dx-vr.html

Je to cenově krapet trochu přes tvůj limit, ale ten nejnovější snímač v něm je fakt vynikající.
I objektiv je opticky velmi dobrý a třeba oproti N 18-105 má kovový bajonet.

Výborné srovnání optických kvalit objektivů Nikon 18-105, 18-140 a 16-85 najdeš zde

http://makofoto.cz/nikon/objektivy/nik_ ... 0aspol.htm
feanoor
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 30. 8. 2015 19:21

A co budes fotit? Podla toho by som zvolil system...

Mimochodom, technicke parametre nerobia fotku. Tym chcem povedat, ze rozdiel v kvalite medzi Canon - Nikon z teba fotografa neurobia. Podla mna tu na fore vseobecne vybera vacsina ludi techniku podla absolutne zlych priorit.

Byt tebou, najskor si rozmyslim, co by som chcel fotit. To sa sice moze casom uplne zmenit, ale aspon na zaciatok by ti malo byt jasne, preco si sa rozhodol kupit kvalitnejsiu techniku a co by si chcel skusit fotit. Potom sa rozhodol ake objektivy na to budes potrebovat. Pozriet sa u konkurenciu, porovnat moznosti, ceny, pripadne bazar a podobne. No a nakoniec podla toho vybrat telo. A to tak, ze si zajst do obchodu, ohmatat si ich nazivo, cvaknut s nimi par snimok a zobrat ten, ktory na teba urobi najlepsi dojem. Zamerat sa pritom na velkost, ergonomiu, rozmiestnenie ovladacich prvkov, rollerov, ci ti vyhovuje hladacik a podobne. Technicke parametre dnes uz nema cenu velmi riesit ak sa bavime o snimaci - ako je napriklad uroven sumu a podobne. Dnes nema ziadny vyrobca zly snimac a s kazdym ide urobit fantasticka foto. A je jedno ci je to Canon, Nikon, Pentax, Sony, Olympus alebo Fujifilm a podobne...
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod reign 30. 8. 2015 19:50

Thomascz65 píše:Canony jsem zavrhl právě díky té horší kvalitě výstupu, ale děkuji na názor, podívám se na to:)

Jo to chce vyzkoušet na vlastní kartu a vlastní PC, já jsem měl už doma lecos, momentálně Canon 70D a nebojím se říct že si ho výstupem namaže na kozy Nikon D90 či Pentax K-x - ze stínů něco dolovat je za trest. Jenomže výstup není vše, já "musel" kvůli videu, jiní kvůli nabídce skel - hlavně těch dlouhých (o ceně bazarového profi skla 200/2,8 kolem 13k si zbytek fotografického světa může nechat zdát a podobných případků je více).
Jinak co se Nikonu týká tak 18-105 je opticky slušné sklo, jen je holt pomalejší, to bude asi největší slabina vůči Nikkoru 18-140, ten cenový rozdíl je myslím odpovídající (samozřejmě i kvůli rozdílům ve zpracování).
Ještě detail - pokud tě nechává video chladným klidně sáhni po bazarovém D90 či D300 - výstup je perfektní, barvy z nich se mi líbí víc než z novějších generací a to zpracování a ergonomie je oproti D3300 či D5500 úplně z jiného světa, troufám si tvrdit, že dobře vybraný bazarový kus takový nový lowend přežije naprosto spolehlivě.

-- 30. 8. 2015 21:04 --

zino333 píše: Dnes nema ziadny vyrobca zly snimac


:tleskani

tys toho asi hodně vyzkoušel :roll: ty rozdíly jsou kupodivu dost markantní a to nemusíme uvažovat rovnou o vysokém ISO
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zino333 31. 8. 2015 08:48

@reign: Ok, tak mi prosim uved jeden jediny priklad moderneho tela, ktore kvalitou svojho vystupu bude branit cloveku k tomu, aby urobil nadpriemernu alebo vynimocnu fotografiu.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FotoABC 31. 8. 2015 11:32

zino333: účelově pleteš dvě věci dohromady. Výjimečné fotografie dělali lidi i před 100 lety a taky to neznamená, že všechno, co bylo od té doby sestrojeno, je zbytečné.

-- 31. 8. 2015 12:38 --

Tady je přesvědčivý důkaz, že není zapotřebí fotoaparát lepší, než Nikon D300:
http://www.hujerovi.cz/
Tady je přesvědčivý důkaz, že není zapotřebí fotoaparát lepší, než Canon 5D:
http://www.vaclavsojka.cz/
Tady je zase důkaz, že není potřeba fotoaparát lepší, než Sony A900:
http://photo.infrastellar.net/

... tak proč se nezastavil vývoj fototechniky už před pár lety? Zino333 se svými "moderními" těly už propaguje zcela zbytečně nadměrně kvalitní techniku, každá 7 let stará zrcadlovka vyšší třídy bohatě stačí.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 31. 8. 2015 12:03

A neni to nakonec tak, ze fotku děla fotograf? To by byl totiž objev zásadního významu :)
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FotoABC 31. 8. 2015 13:18

Lotrandor: poslední vědecké výzkumy v Rockwellově institutu sice něco takového naznačují, ale zatím to nepotvrdil dvojitý slepý pokud, tedy konkrétně oslepený fotograf s oslepeným objektivem fotku nedělá.
Zatím tedy platí pouze starý Heissmannův postulát, tedy, že "Fotku zkazí fotograf." To bylo prokázáno mnohokrát. I zde.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 31. 8. 2015 14:06

zino333 píše:Byt tebou, najskor si rozmyslim, co by som chcel fotit. To sa sice moze casom uplne zmenit, ale aspon na zaciatok by ti malo byt jasne, preco si sa rozhodol kupit kvalitnejsiu techniku a co by si chcel skusit fotit. Potom sa rozhodol ake objektivy na to budes potrebovat. Pozriet sa u konkurenciu, porovnat moznosti, ceny, pripadne bazar a podobne. No a nakoniec podla toho vybrat telo. A to tak, ze si zajst do obchodu, ohmatat si ich nazivo, cvaknut s nimi par snimok a zobrat ten, ktory na teba urobi najlepsi dojem. Zamerat sa pritom na velkost, ergonomiu, rozmiestnenie ovladacich prvkov, rollerov, ci ti vyhovuje hladacik a podobne. Technicke parametre dnes uz nema cenu velmi riesit ak sa bavime o snimaci - ako je napriklad uroven sumu a podobne. Dnes nema ziadny vyrobca zly snimac a s kazdym ide urobit fantasticka foto. A je jedno ci je to Canon, Nikon, Pentax, Sony, Olympus alebo Fujifilm a podobne...


No ... tento vyber dava vic smysl nez vyber dle poctu MPix, objektivu, DXO marku apod. Odkazy od FotoABC jsou toho dobrym prikladem. I zde je vice dobrych fotografu, kteri se priznali, ze je uz telo zasadne neomezuje. Ale cestu k fotce (a nebo k technice) si kazdy musi najit sam.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 31. 8. 2015 15:02

Jenže navrhnout začátečníkovi, aby si vybral, které objektivy bude potřebovat, to je taky pěkně hraběcí rada, protože v tom většinou nemá jasno ani pokročilejší, navíc než to zjistí, tak bude situace na trhu úplně jiná.

Ke správnému výběru jsou potřeba praktické zkušenosti a praktické zkušenosti se získávají používáním fototechniky, kterou si člověk vybral.
Tohle je začarovaný kruh, který nemá logické řešení.
Proto si člověk musí vybrat prakticky podle sympatií naslepo, rozumnější výběr skutečně neexistuje, důkazem jsou dlouhé roky takovýchto diskuzí, které prakticky nikdy žádnému začátečníkovi neporadily nic optimálního pro jeho potřeby. Ano, takový začátečník je často spokojený, ale ne proto, že by si vybral pro sebe optimální variantu, ale proto, že to, co si vybral, ho uspokojilo stejně jako další 4 možnosti, které třeba nikdo ani nezmínil.
Tyhle rady jsou do zblbnutí pouze a jen přehlídkou názorů diskutujících, které jsou potřebám začátečníků prakticky mimoběžné, ale naštěstí to až tak zase nevadí, jelikož člověk je tvor přizpůsobivý.

Takže jediné, co bych doporučil začátečníkovi, je, že pokud mu jde hlavně o to, aby necítil, že nněco nese, se nenechal naverbovat do těžkého foťáku a naopak pokud se mu líbí ergonomie zrcadlovky, aby se nenechal naverbovat do malé krabíčky, na kterou nesloží prsty. Pokud bude chtít fotit potomky při házené v tělocvičně, ať jde konzervativně do Canonu nebo Nikonu, pokud chce hlavně video, ať si koupí třeba Panasonic. A tak dále a tak dále, naprosto jednoduché triviální tradiční základní principy. Pokud je mu sympatický Pentax, nebo Fuji, ať si je koupí, na důvody proč nekoupit stejně příjde při vyzkoušení sám, to mu nikdo neporadí, jelikož na to nebude koukat stejnýma očima. Kdo z nás radilů ví, zda dotyčný řekne "to je skvělá fotka" nebo "to je rozmazaný hnus". To si můžeme hodit korunou.
Jo, výstup třeba z Nikonu D7200 je určitě lepší, než z Canonu pokud se obojí vydrbe na maximum, jenže když se podívám na rozdíl ve zpracovaném RAWu versus JPEG a uvědomím si, že většina lidí bude používat JPEG z foťáku, jsem opatrný v soudech.

Stejně nebo ještě hůř s objektivy.
Mnoho lidí bude nadávat na "seťák" a když si koupí dražší sklo, tak budou tvrdit, že jsou obrázky mnohem ostřejší. Anebo hledají něco ostřejšího.
Vsadím se, že když bych si od nich ten seťák půjčil, tak jim z něj udělám mnohem ostřejší fotky, než bude ten zase JPEG z foťáku z toho dražšího objektivu.

Prostě zpracováním z toho uděláš špičkovou techniku.
Nejméně polovina "kusové variability" objektivů je dána rukama. Prostě někdo to zpracuje a jiný ne. Někdo má pokoru ke světlu, scéně, kontrastu, .... někdo ne - a pak se diví.
Když se podívám na plné rozlišení JPEGu z foťáku Nikon D7100 nebo D7200 na default nastavení, tak bych ten foťák nepoznal a zahodil bych tělo i sklo do popelnice. O Olympusu ani nemluvím, tam je to ještě drsnější rozdíl zpracovaný RAW versus JPEG z foťáku. A u ostatních značek je to někde mezi nebo ještě horší.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zino333 31. 8. 2015 19:31

@FotoABC: No vidíš, pravdu máš aj ty aj ja. Potom asi stačí odporučiť, zájsť si do obchodu a zobrať to, kam ho bude ťahať intuícia. Ja si myslím, že v dnešnej dobe neexistuje zlý výber.

Ak ale môžem pridať trochu subjektívneho názoru, osobne by som už DSLR nekúpil. Ale ja veľa cestujem a nemám v batožine miesto na objemnú fototechniku. Zároveň chcem vyššiu kvalitu a tak som šiel do bezzrkadlovky. Ale to sú moje preferencie. DSLR by som volil dnes už len v prípade ak by som chcel fotiť šport.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Návštěvník
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků