3-denní srovnání Olympus OM-D E-M5 Mark II a Nikona D7100

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod FotoABC 19. 7. 2015 09:39

Zdravím všechny, srovnání mám kompletní, komentáře a závěry doplním až na základě diskuze, na kterou se těším.
Kdo by chtěl ještě další RAWy, aby předvedl lepší postproces a chtěl by, abych jeho postproces přidal do elaborátu, milerád vyhovím.
Gance vysloveně vyzývám k diskuzi a doufám, že když jsem si dal tu práci, bude z toho bouřlivá diskuze a spoustu zábavy především. Děkuji.
Berte to prosím jako materiál k diskuzi, palivo pro ostrovtip a úvahy, ....
A´t je z toho aspoň tolik legrace, kolik práce to dalo....

http://www.tomx.eu/Texty/OMD_D7100/OMD_a_D7100_01.html
http://www.tomx.eu/Texty/OMD_D7100/OMD_a_D7100_02.html
http://www.tomx.eu/Texty/OMD_D7100/OMD_a_D7100_03.html
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod martin2580 19. 7. 2015 11:43

Nez se tu strhne boj, tak za me dekuji za velmi zajimave srovnani, ktere stalo evidentne dost casu a prace. Palec nahoru.
martin2580
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 19. 7. 2015 11:46

Vcelku očakávané. Tie letovky nedám s oloušom tiež ani náhodou. CAF to skrátka chce ešte premakať.
Ale inak z toho mám slušný pocit. Na menší čip nie zlé.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lotrandor 19. 7. 2015 11:57

FotoABC: ten zubr v zoo je při efektivní ohnisku 600mm focený při 1/400s?
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mirekeqx 19. 7. 2015 12:03

Klobók dolu. Dalo to práci. Máš můj obdiv. Mirek
Mirekeqx
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 19. 7. 2015 16:52

Ty fotky z OMD EM5 mě dost překvapily, na to že je to focené pevným sklem, tak teda nic moc. Přijde mi, že kompakt Samsung EX1 (zoom, o dost menší čip) pomalu fotí líp. Nebo se blbě dívám?

Tady je jedna fotka z toho Samsunga - http://blog.flor.cz/SAM_2271.jpg - je jen lehce upravená v Camera RAW (žádné lokální úpravy).
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod seeya 19. 7. 2015 20:44

Za mna len par poznamok od uplneho ultra amatera a velmi obcasneho cvakaca hlavne rodinnych foto. Prilis mi nedava toto porovnanie zmysel. Em5 je s objektivom asi o dost mensia ako nikon 7100 a velkost je hlavny ak nie jediny faktor preco si ludia tieto fotaky kupuju.
Z tvojho blogu sa mi tiez viac pacia fotky zo 7100 ale preco sa tomu cudovat? Ten fotak ma vacsi senzor, vacsie rozlisenie, cely je spracovany ako full size poloprofesionalny fotak.
Uprimne povedane mne nedava zmysel ani telo em5 lebo aj to ma uz od skladnosti dost daleko. Ja som zakotvil pri pm2+45mm,25mm,14-42 setak. So sebou nosim setak a 25mm v mini brasni(vyzera to ako mala buzi taska, ci ladvinka cez plece). Mozem to zobrat na bicykel alebo kdekolvek, pretoze faktor otravnosti je velmi nizky.
Co sa da vytknut "metodike" je ze si zabery nerobil v rovnakom case. Oblaky vyzeraju celkom inak pri tych porovnavackach a ako iste uznas, je to dost zasadny faktor pretoze to ovplyvnuje svetlo na scene.
Tiez by som rad vacsi senzor ale nech to otacam z ktorejkolvek strany vzdy dojdem k dvom zaverom. Za prve, ze s vacsim senzorom by isla hore velkost mojej buzi tasky a "tudy vlak nejede" a za druhe a to hlavne, moje fotograficke rezervy su na 99% v mojej hlave a nie v technike. Aj ta pm2 "foti" 100x lepsie jak budem kedy schopny vyuzit.
Inak nejakou nahodou som tiez nacvakal par tych lemurov v zoo ci co su to za previti tak mozte kuknut.

https://www.flickr.com/photos/seeya69/s ... 6870551052

Je pravda ze na nejake vyssie iso(nizsia svetelnost) sa uz ani neunuvam vytiahovat fotak.

Aj tak obdiv ze si dal dohromady take to velke porovnanie, dobra praca.
seeya
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Grimjaur 19. 7. 2015 21:54

Flor.cz píše:Ty fotky z OMD EM5 mě dost překvapily, na to že je to focené pevným sklem, tak teda nic moc. Přijde mi, že kompakt Samsung EX1 (zoom, o dost menší čip) pomalu fotí líp. Nebo se blbě dívám?

Tady je jedna fotka z toho Samsunga - http://blog.flor.cz/SAM_2271.jpg - je jen lehce upravená v Camera RAW (žádné lokální úpravy).


Sorry, ale zrovna tuhle pohlednici lze udělat s OMD MKII o dost líp, nemluvě o možnosti multishot. Ne že bych to musel používat často, ale tady by to šlo v pohodě.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Flor.cz 19. 7. 2015 22:07

Jo, mělo by to tak být, ale ty testovací fotky podle toho nevypadají. Můžu přihodit nějakou krajinku.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FotoABC 20. 7. 2015 00:02

FotoABC: ten zubr v zoo je při efektivní ohnisku 600mm focený při 1/400s?
Jistě, 1/400 s. je hluboko pod schopnosti stabilizace OM-D E-M5 II, myslím, že by ustabilizoval i delší časy tak, aby byla zachována maximální ostrost.

-- 20. 7. 2015 01:10 --

seeya: Co sa da vytknut "metodike" je ze si zabery nerobil v rovnakom case.
Fotky z Radyně mají čas 20.6.2015 17:05 - 17:58. Fotoaparáty jsem střídal pro každý záběr, takže rozdíl mezi záběry z obou fotoaparátů budou tak 1-3 minuty.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allydamm 20. 7. 2015 06:49

Není to spíš test stabilizace obou systémů? Vyznívá to, že je to focené všechno z ruky a se zapnutou stabilizací, přesto má jít o pitvání pixelů. Olympus jsi nechával skoro na automatice, podává tím ideální výsledky? Dělal jsi úpravy a přesto se ti nepodařilo najít ani odpovídající vyvážení barev, není SW? Nikon máš najetý pozadu, Olympus jsi držel "poprvé" v životě, opravdu se za pár dní dá vytěžit z takového přístroje technické maximum? Laboratorní testy mají svoji hodnotu, právě proto že se nemusí řešit tyhle maličkosti. Když by mě tak moc zajímal tenhle systém, strávil bych celou dobu s Olympusem a nekazil si to něčím co znám poslepu. Odnesl jsem si z toho, jeden z mála osobních postřehů, že CAF rozhodně není pro nováčka.
Jsem zvědav až oznámíš svůj cíl a výsledek srovnání.
Allydamm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 20. 7. 2015 07:13

Allydamn: všechny fotky krajiny jsou ZE STATIVU. Zvířata jsou z ruky. Fotografií, u kterých je stabilizace důležitá, je MINIMUM.
Olympus RAW jsem zpracovával jak nejnovějším Photoshopem CC & Adobe Camera RAW, tak Olympus Viewerem. Protože člověk má k dispozici neomezené nastavení WB, živosti, saturace, úpravy barev, doostření ve skvělém Google Nik Sharpeneru 3, tak si především nějak moc neumím představit co by mohlo zůstat skryté tím, že se jedná o Olympus RAW? Nakonec některé RAWy jsou k dispozici a mohu dát komukoliv kterýkoliv a může někdo zkušený být tak laskavý, aby mně to předvedl.
Nikon expozice jsem nekorigoval více a myslím, že jsem oba foťáky využíval stejně. Prostě výběr ostřícího bodu, priorita clony a korekce expozice v případě, že bych podle náhledu a histogramu viděl jasný úlet.

Když by mě tak moc zajímal tenhle systém, strávil bych celou dobu s Olympusem a nekazil si to něčím co znám poslepu.
Pokud jsem potřeboval vědět, jestli by mně Olypmus m4/3 mohl nahradit Nikon DX, který se před uvedením objektivu 16-80/2.8-4 zdál ještě více jako zapomenutý, živořící a pomalu končící, pak se to bez stejných fotek z obou systémů prostě neobejde. Musím vidět jak totéž vyfotím s Nikonem, jelikož prostě pohled na fotky ze stejného místa nic nenahradí.
Takhle jsem třeba zjistil, že šum v RAWu u Olympusu nepovažuji za zásadní problém, protože to, oč je vyšší, než u Nikon DX, je pro mě osobně na hranici mávnutí rukou.
Ale naopak mě nesmírně překvapilo, že úpravami RAWu z Olympusu jdou do háje barvy podstatně dřív, než u Nikonu. Nejspíš se handicap menšího snímače místo šumu přetavil do barev. To je můj dojem z toho, co jsem zatím zkoušel. Zdůrazňuji dojem, proto s tím nakládám opatrně.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod seeya 20. 7. 2015 07:45

Este k tej ostrosti by ma zaujimalo, ci si mal na olympuse zapnutu stabilizaciu, ked si fotil so stativom.
seeya
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lotrandor 20. 7. 2015 07:58

FotoABC: mě ten zubr přijde "okometricky" nějakej divnej, přisuzoval jsem to kratšímu času, kdy stabilizace na snímači asi nebude mít účinnost, co v objektivu, kde bych si to představit dokázal. Ale rozumím, žes to bral z ruky na ISO 400 (tuším) a tam už začínají kompromisy.

Celkově ten test nepovažuju za nějaké buď a nebo, jeden obstál vs. druhý prohrál. Prostě jeden majitel DX výbavy zvažuje, co by mu přinesl přechod, investoval do toho peníze, čas a vědomosti (a vlastně i vybavení). Jestli v danou chvíli byl mráček o 50m vedle, nemá podstatný vliv. Subjektivně, fotka s dynamičtějším světlem (prosvítání slunce srz mraky), bude samozřejmě hezčí, ale také náročnější na techniku.

Osobně se mi to tahání mraků na OMD ne úplně pozdává, větší snímač tu má jasnou výhodu.

Pokud jde o rozlišení, tak v současné generaci nemůžou m4/3 snímače DX překonat, i když při tisku do A4 to na výsleném formátu nikdo nepozná.

Celkový dojem mám ten, že ačkoliv je ta Olympusí krabička příjemně malá, pěkně zpracovaná a plná vychytávek, na konci dne rozhoduje to co je na kartě. A mě ten rozdíl přijde dostatečný na to, abych se tahal s DX výbavou. Někdo může mít názor opačný, tedy ten že rozdíl je zanedbatelný a kompaktní systém je pro něj výhoda. Těžko se ale může ohánět tím, že jsou výsledky srovnatelné. Logicky nejsou a ani být nemůžou.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FotoABC 20. 7. 2015 08:56

Lotrandor: Tvůj text mně připadá naprosto výstižný a tak nějak koresponduje s mým dojmem.

Prostě pro výměnu za Olympus mluví za mě tyto důvody:

1. Zase bychom měli s manželkou jeden společný foťák, jako tomu bylo 20 let s kinofilmovou Yashicou a 3 roky s Olympusem C-300Zoom. Byli jsme za ty roky zvyklí se o něj střídat a pak dávat fotky dohromady a vzhledem k odlišnému vidění to bylo ku prospěchu věci. Už 10 let od doby, co jsem si koupil Nikon D70, si to vždycky na jednu fotku půjčí a znechuceně mně to vrací, že jí už bolí ruce. Nikon J1 byl jen omezeně úspěšný pokus, protože do interiéru to není, no a pak uslyším: "Přeci nebudeme tahat dva foťáky a na místě pak vypadáme jako blázni nebo japonští turisti když máme každý svůj." No a nepřítomnost hledáčku jí vadí taky dost, i když si J1 vybrala kvůli váze.
2. Fakt se m4/3 s malými objektivy někam nese dobře, protože některé z nich jsou fakt pidisklíčka. No a v rámci m4/3 výnavy se dá namixovat interiérová reportážní sestava s 12-40/2.8 a podobně a výletní sestava s malinkými sklíčky, obdobně lze namixovat dvě těla se stejným výstupem.
3. Perspektiva m4/3 je deklarována jako trvalejší, než Nikon DX, i když se Nikonu DX prodá násobně více, tak ale Olympus a Panasonic toho představuje násobně více, zvláště pokud škrtám entry-level. Takže člověk si i do budoucna může jednou za rok, za dva udělat radost něčím novým, dosáhne na nějaké nové technologie pokud tedy dávají smysl, což je IMHO tak každá desátá.... Ovšem vždycky když nad Nikonem DX lámu hůl a začnu ho považovat za stejně ukončenou větev jako Olympus 4/3 DSLR, tak Nikon hodí na stůl něco, co říká "To není konec, ale pokračování na plný plyn to taky není." Nejprve to byla D7100, teď je to high-endově zpracovaný Nikkor 16-80/2.8-4
4. Pokud bych pragmaticky hodnotil výstupní formát u 99% fotek, tak v tom není rozdíl.

Proti výměně za Olympus:
1. Ergonomie při používání. I když větší a těžší výbava se hůř přenáší, pokud ale už ji používáš, je komfort zásadně lepší.
2. Přeci jen tak vymazlenou sestavu jako mám u DX bych u m4/3 dohromady nedal. Něco vůbec (DX formát plus Sigma 18-35/1.8, Nikkor 85/1.8, ...), něco jen hodně draze.
3. Většinový výstupní formát, jenže psychologicky se člověk na to větší rozlišení stejně koukne, mám si to zakázat?
4. Ostření na pohyb
5. Optický hledáček
6. Kvalita dat pro postprocess
7. A rozhodně ne nakonec - překvapivě - barvy, živost - nějak mně v přímém srovnání připadají obrazová data z toho Olympusu nějaká vyždímaná, jako olivy po prvním lisování nebo tak něco.
Mám šílenou teorii o tom, že i do RAWu je tohle cena za to potlačení šumu.

-- 20. 7. 2015 10:06 --

Este k tej ostrosti by ma zaujimalo, ci si mal na olympuse zapnutu stabilizaciu, ked si fotil so stativom.
Snažil jsem se ji vypínat, ale i kdybych zapomněl, tak u nejnovějšího OMD je detekce stativu už dávno dokonalá.
FotoABC
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků