Čo znamená "naučiť sa fotiť"

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Puntík 26. 5. 2015 16:49

Špatně čteš a ještě hůře myslíš. Na debatu o estetické náročnosti fotek jsem poznamenal, cosi ve smyslu jako že nic podobného od Gance nikdo nechtěl, pouze byl tlačen do fotek běžících psů a sportu. Zbytek už nešel za mnou.

viewtopic.php?f=205&t=1233893&p=10686797#p10686797
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 26. 5. 2015 19:42

Puntík píše:Aby fotku fotograf mohl žánrově zařadit, musí fotkám především rozumět. A také by je měl umět vytvořit. K čemu máš ještě hodně daleko.
Jestli tu chceš být permanentně za pitomečka, nemohu ti bránit. Je dobré, že vedle Gance tu máme občas ještě i jiné zpestření. ;-) :D


Kdyz tohle napise nekdo, kdo jako argument, ze umi pracovat s malou DOF, vlozi toto:
Obrázek
...kdo jako argument, ze umi pracovat se svetlem, vlozi toto:
Obrázek
...kdo jako argument, ze umi fotit zatisi, vlozi toto:
Obrázek
...aby to zavrsil tvrzenim, ze na jeho fotosluzby nemam penize a ze sve fotografie prodaval za velky penize a ze ja jsem tu za pitomecka, tak mi setri cas, protoze k tomu vlastne neni potreba cokoliv dodavat, to hovori samo za sebe a hlavne o autorovi tech skvostu, jako nic jineho :lol: :lol: :lol:
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 26. 5. 2015 19:56

To vypada na temperu.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 26. 5. 2015 20:02

Umění ukazuje mnoho tváří a vkus má milión variací. Je to jako s holkami, i ošklivá si najde ženicha. Guiness.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 26. 5. 2015 20:55

Nikdy mě nepřestane překvapovat Puntíkovo sebevědomí, když vidím jeho fotky ...
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Callgaro 26. 5. 2015 21:07

pemar píše:Umění ukazuje mnoho tváří a vkus má milión variací. Je to jako s holkami, i ošklivá si najde ženicha. Guiness.


Blbý je když ošklivá začne radit jak být krásná a sexy
Callgaro
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 26. 5. 2015 21:14

V tomto vlákně nejde o umění, ale téma je - jak se naučit fotit. Fotografování je samozřejmě obor mnoha tváří a tak se v něm mohou uplatnit různí autoři s různými názory. Sdělovací obor, který mluví obrazem, má tisíciletou historii a i ona má své místo v odpovědi na otázku jak se naučit fotit. Fotografie na historii zobrazovacího umění bezprostředně navazuje (i když má svá specifika) a její neznalostí nebo dokonce jejím ignorováním udělá člověk ignoranta právě ze sebe. Je zbytečné používat v této souvislosti slova jak lhář, pokrytec a podobné, jen pokud určitá obsese překročí únosnou míru, byla by na místě odborná pomoc nejlépe v dostatečném počtu sezeni s nějakým dobrým psychoterapeutem. Jinak těžko odhadnout, kam až tato duševní porucha může dospět.

...................

milan88, můžeš si tedy zvednout i to své sebevědomí, když sem začneš dávat pravidelně fotky svoje. Originalita se cení a konečně sem vedle .ce. a kozakm přibudou další obsahem výjimečné, špičkové fotky. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 26. 5. 2015 21:57

A nebo muzes Milane zacit roztrubovat, jaky si vydelal na fotkach ohromny balik, protoze na internetu muzes byt kym chces :D

Obrázek
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod T-Lama 27. 5. 2015 14:21

Řekl bych, že video docela k tématu vlákna (bystřejší pochopí, že to není jen o modelkách):

;-)
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 27. 5. 2015 16:34

Frank je super typek, dik za odkaz, moc rad se podivam ;)
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod BigglesO27 27. 5. 2015 19:36

jj, tak byly jeho služby (páně diploma) nezaplatitelné, až je nebyl ochoten platit vůbec nikdo a osud ho vykopnul mezi ostatní zkrachovalce...
BigglesO27
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 6. 2015 11:55

No konečne som sa dostal k prečítaniu toho čo te mi tu napísali.

Callgaro píše:Ganče já budu znít trochu nabubřele. ABC někde zmínil tvůj článek o nastavovačích apod. (Gancovky z principu nenavštěvuji)
Ty jsi Technik. Máš radost z techniky, líbí se Ti co umí, kam se dotáhla od dob skleněných desek. Chceš mít novinky a chceš si s nima hrát. V tomhle jsi na stejném levelu jako Pemar. Narozdíl od Pemara Ti ale chybí pokora a vědomí že nejsi lepší než ostatní, ba co více jsi spíše pod onou hranicí průměru a to i ve zdejších vodách
V tomto si sa netrafil. Ale totálne.
Keby si tie gancovky čítal (aspoň článok "Typy fotografov"), tak by si možno pochopil.
- nastavovač (to ja už nie som: netreba) - najviac ho baví piplať sa s detailami (až do dokonalosti)
- (som skôr) reportér - fotí najefektívnejším spôsobom
- (a) geek - baví ho zisťovať ako veci fungujú

Ja nechcem novinky aby som sa s nimi hral, ale preto, lebo mi zjednodušujú/spríjemňujú/skvalitňujú život (alebo fotky). Pre mňa je foťák len spotrebák, ktorý by mal robiť to čo ja chcem. Zrkadlovy to nerobia, navyše zbytočne hádžu polená pod nohy.

A ešte pár slov k tej pokore:
Sorry, ale ten kto produkuje pekné obrázky nie je pánboh :oboze, ktorému sa treba klaňať.
Takisto ho to neoprávňuje beztresne klamať, ohovárať, manipulovať alebo urážať.
Sme na diskusnom fóre a diskutujeme. Píšeme písmenká. Na pekné obrázky sú galérie.

Callgaro píše:Vážně chceš začít fotit lépe?
Zle si si prečítal otázku.

V prvom rade chcem vôbec zistiť, ČO si kto pod tými slovami predstavuje. A čo k tomu treba.
Až keď zistím, že niečo naozaj neviem (čo by som mal), až vtedy začnem .. premýšľať nad tým, či sa to vôbec chcem naučiť (či to má význam, podľa toho aká by bola pridaná hodnota a za akú cenu)

-- 3. 6. 2015 13:06 --

ltokar píše:Pozeram, ze mate nove plkacie vlakno :) .. toto ale na Ganca nezvalite :D :D
toto nebolo v pláne, ale zrejme ku "vedieť fotiť" to tiež patrí (omnoho viac ako v diskusii o DSLR/CSC)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 6. 2015 13:58

Ganec: bez úmyslných urážek a bez přehánění:
neumíš dobře fotografovat ani z hlediska technického ani z hlediska obsahového.

Z technického hlediska:

Pokud se považuješ za pokročilého fotografa, ba přímo reportéra, pak musíš umět ze svého fotoaparátu po tak dlouhé době dostat to, čeho je schopen.
Tato fotografie přímo dokazuje, že to neumíš:
http://www.ulozisko.sk/742007/P4285041.JPG
Tato fotografie provádí jakési zřejmě defaultní rozpatlávání šumu a ničení kresby, které ten přístroj dělá z jakýchsi marketingových důvodů a které jen trošku málo pokročilý fotograf dokáže nepoužívat. Rozpatlávání šumu je zřejmě přítomno pro naprosté začátečníky, kteří využijí k prezentaci jen podstatnou zmenšeninu, na které už se to rozpatlání ztratí. No a to rozpatlání je tam zřejmě proto, aby určitá sorta lidí nevykřikovala, že Olympus m4/3 snímač příliš šumí. To, že ten šum nahradí něčím podstatně horším, to zřejmě už dotyčná sorta lidí posoudit ani neumí. Prostě marketing nějak bojuje proti oblíbeným výkřikům. A tvůrci předpokládají, že každý, kdo umí posoudit kvalitu fotografie, tak prostě si svůj foťák nastaví optimálně, případně ještě spíše optimálně zpracuje RAW. To, že ty to absolutně neumíš, to je prostě smutné. Nikoliv u začátečníka, kterým ve skutečnosti jsi, ale u reportéra a vyššího vývojového stádia, než je "nastavovač", za jakého se považuješ. Matematik nemůže totálně selhat v trojčlence a pokročilý fotograf nemůže nechat svůj foťák provádět tyhlety zvěrstva.
Podívej, souhlasím s tebou v tom, že D7100 s 85/1.8 má sice zřetelně, ale stále jen o něco lepší obrazovou kvalitu, než tvůj PEN s objektivem 75/1.8.
Tudíž bys bezpodmínečně měl být schopen produkovat fotografie, které budou technicky jen o něco málo horší, než fotografie, které produkuje pouhý "nastavovač" jako jsem já.
Takže na ISO 100 vyprodukuji tohle:
http://www.tomx.eu/Fotky/Portrety/Portr ... _24MPx.jpg
a na ISO 16000 tohle:
http://www.tomx.eu/Texty/CeskyRaj2015/D ... _zRawu.jpg

Měl bys být schopen dělat fotografie, které nejsou technicky zoufale horší.
Tahle zoufale horší je:
http://www.ulozisko.sk/742007/P4285041.JPG
A jenom proto, že úplně kašleš na to, aby to k něčemu vypadalo. Foťák na defaultní nastavení prostě pokročilý reportér nepoužívá.

Z obsahového hlediska:

Reportér musí umět diváka zaujmout. Od toho tady je.
Všechny fotografie, které jsem od tebe viděl, byly děsivě nudné.
Ta vyklusávající blondýna, ta se tvářila otráveně a když to nebaví ani jí, tak jak to má bavit diváka, který to neprožívá?
Nemůžeš fotit lidi, co nic zajímavého nedělají a ještě se u toho nudí.
Tvé záběry z těch oslav a setkání lidí, ty jeden jako druhý ukazují lidi, kteří někde sedí jako pecky a nejraději by tam nebyli. Ty fotky pak nemůžou bavit ani je samotné, natož úplně cizí lidi, co je neznají.
Ti tví hudebníci, ti jsou sice efektivně roztrhaní a vyšňoření jako strašák do zelí, ale v nic není ani setina toho náboje, který mají ty jejich hadry. Ti lidé uvnitř v těch roztrhaných hadrech jsou stokrát nudnější, než ty hadry.
To má být naopak. Hadry mají dokreslovat osobnost a ne že pověsíš nápadité hadry na individuum, o které by si jinak nikdo neopřel ani kolo.
Já nevím, jací jsou ve skutečnosti, ale konkrétně tvé fotky je tak představují. Takže pokud si třeba teď říkáš, že jsem urazil tvé oblíbené zpěváky, tak ne já, ale tys je urazil tím, jak jsi je vyfotil.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 3. 6. 2015 14:43

Souhlas, už jsem také napsal, že laik musí dělat všechno přesně podle příručky, protože neví (na rozdíl od odborníka), kde se co může beztrestně ošidit. :-))

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 6. 2015 15:15

Že někdo není diletant se nepozná podle toho že občas něco pěkného vyfotí, ale důsledně vyřadí všechno co je mimo vesmír. Což je zábavné pozorovat, jak někdo už jakoby něco zvladá, ale každou pátou fotku sem dá úplnej nonsens a postupně se učí a je vidět progres, treba tim ze v panice odmazava svoje prvotiny.
Ale fakt jako marker je to alespon za mne vyborné, dotycny se vlastne prozradi, ze strili na nahodu. Jo a hlavne, asi jste si toho vsimli, workshopy. Vypada to pak tak, ze pak na uvodce jeho WWW jsou jakoby vyborny fotky, ale kdyz se rozklidne galerie "Jirina leto 2014" tak to vypada jak na rajceti.
Jinak od Kozaka jsem treba nevidel zadny zgarb, prekvapive i 8 let stary veci jsou v relaci. Ja jsem kdysi taky durazne promazal ale nevylucuju ze nekde neco zustalo, zejmena v kolekcich.
Radek71
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků