Lepší kompakt do 12 tisíc

Diskuze o přístrojích s max. sedminásobným optickým zoomem

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod miressek 28. 3. 2015 21:42

@MichalZelenac: Primárně si musíš ujasnit, co přesně chceš. Jestli kapesní kompakt, nebo klidně něco většího, případně máš zájem o výměnný objektivy... ?
Já chtěl kapesní kompakt, rozmýšlel jsem mezi RX100 II a G7 X. Co se týče kvality výstupu, těžko určit vítěze, žádný markantní rozdíly se nekonají. G7 X jsem vzal kvůli širšímu začátku a ND filtru, pro mě oboje velký plus. Jestli tě ani jedno nezajímá a máš priority jinde, RX 100 II určitě nebude špatná volba. Třeba video nejspíš bude natáčet trochu lepší (i když dotykový displej Canonu zas umožňuje hrátky se zaostřením), wi-fi má prý taky trochu vychytanější. Život je otázkou priorit.
miressek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod reign 28. 3. 2015 21:57

Ganec: ukaž mi, kde píšu něco o dokonalosti G7X. Dokonalá je pouze tvá bohorovná drzost.

add Sony RX100 vs Canon G7X: Canon má zajímavější sklo a řekl bych že i ovládání je lepší
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MichalZelenac 28. 3. 2015 22:40

Miresek:Jak jsem psal, preferuji foťák do kapsy, klidně i do větší kapsy u bundy, což by kompaktnější mirrorless mohl zvládnout, pokud ale najdu klasický kompakt se srovnatelným výstupem, tak mu dám přednost, protože nemám v plánu investovat moc do dalších objektivů, ani se a nimi tahat.

Všechno si ale nechám projít ještě hlavou a nechám se inspirovat vašimi návrhy, foťák kupuji vždycky na dlouhou dobu, proto si nechávám i víc času na výběr. Asi 8 let mám Panasonic DMC-FZ7, chybí mi u něj dálková spoušť a kromě toho je velký a brašna při lezení do kopců překáží a sahat pro něj do báglu je zase nepohodlné a pomalé a spousta fotek mi tak unikne, technologicky už je asi taky dost out, i když ve své době to byla docela třída.

Jinak ten Samsung NX3000, případně jiný kompaktní levný CSC je pořád ve hře, včetně toho pevného skla na portréty bych se vešel skoro do 12000 a fotky z toho jsou fakt pěkný.
Naposledy upravil MichalZelenac dne 29. 3. 2015 05:14, celkově upraveno 3
MichalZelenac
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Marixyr 28. 3. 2015 22:47

Obávám se, že 8 let to nebude, LX7 se prodává, myslím, od léta 2012, takže necelé tři roky...
Marixyr
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MichalZelenac 28. 3. 2015 22:55

Pardon DMC-FZ7
MichalZelenac
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miressek 29. 3. 2015 08:01

No, kompakt se zoomem a bezzrcadlovka s pevným pancake objektivem mi přijdou jako dost odlišný kategorie přístrojů. Ale jestli zoom oželíš, tak asi proč ne.
V tom případě by mohl stát za bližší zkouknutí ještě Nikon Coolpix A.
Z kategorie větších, už ne tak úplně kapesních kompaktů pak možná Canon G1 X, ale ten má těch much přece jen asi pořád dost, i za tu cenu. G1 X Mark II je cenově už hodně mimo, stejně jako Panasonic LX100, jinak by za zvážení určitě taky stály.
miressek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MichalZelenac 29. 3. 2015 08:16

miressek píše:No, kompakt se zoomem a bezzrcadlovka s pevným pancake objektivem mi přijdou jako dost odlišný kategorie přístrojů.

Díky za tipy. Zjistil jsem, že velký zoom nepotřebuju, spíš častěji by se mi hodil trochu širší záběr(kratší ohnisko) než mám, většinou využívám tak max 2-3x přiblížení. K té bezzrcadlovce - pokud bych se pro ni rozhodl, tak samozřejmě počítám s tím, že bych v základu měl něco aspoň trochu univerzálního(např. 25-?80..100)a to pevné sklo by byl bonus navíc, když by zbyly peníze.
MichalZelenac
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 29. 3. 2015 08:31

Nic s větším rozsahem a malými rozměry neexistuje, to řešíš kvadraturu kruhu. Seťáky jsou buď 24-75 nebo 27-82mm po přepočtu. Větší rozsah + kompaktní rozměry = kompakt. Špatná zpráva je, že už na kompaktech s 1" snímačem se ukazuje nutnost kompromisů světelnost /optická kvalita. Bylo to vidět dobře na Sony RX100 mkl - horší světelnost, ale ostré sklo. RX100 mklll - lepší světelnost, na plnou díru měkká kresba. Prostě to nejde. Mimochodem, nejostřejší skladný seťák všech dob je Samsung NX 20-50/3,5-5,6 se slabším rozsahem a ještě bez stabilizace.

Musím opravit mystifikaci : SAMSUNG NX3000 NEMÁ DOTYKOVÝ DISPLEJ
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod MichalZelenac 1. 4. 2015 08:16

Tak jsem si v obchodě zkoušel nx3000 a ovládání není vůbec špatné iFn je bomba, ale se set objektivem zase na první zběžný pohled tak velký posun ve kvalitě snímků oproti kompaktům ve stejné ceně nebyl a celá konstrukce na mě působila docela dost křehce a neskladně na kapesní nošení , tak si asi počkám spíš na nějaký rozumný klasický kompakt s 1" snímačem.
MichalZelenac
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 4. 2015 15:21

MichalZelenac píše:Jak jsem psal, preferuji foťák do kapsy, klidně i do větší kapsy u bundy, což by kompaktnější mirrorless mohl zvládnout, pokud ale najdu klasický kompakt se srovnatelným výstupem, tak mu dám přednost, protože nemám v plánu investovat moc do dalších objektivů, ani se a nimi tahat
S tými rozmermi to mám podobne.

No inak preferujem radšej bezzrkadlovku:
- všetky kompakty sa mi časom dokazili; u CSC som mal len kozmetické problémy (plus stratená krytka)
(u Fuji sa mi blbo vysúva objektív, u Sony blbne zaostrovanie a už nejde batéria, Casio po páde zle fotí, u Konica-Minolty nedrží kryt na baterky)
- upgrade je jednoduchší - keďže objektívy mi zostávajú
- existuje aj riešenie ak by mi nestačil výkon alebo čosi iné - lepší objektív, nové telo, ...

Aj používanie je príjemnejšie:
- menej ma zdržuje - netreba čakať kým sa vysunie objektív, manuálny zoom je prirodzenejší a rýchlejší
- pre mňa je najlepšie ohnisko 35mm EQ - s kompaktoom by som musel vždy po zapnutí vyzoomovať
(podobne fotenie v diaľke - čo ma občas na festivaloch naštve ak kvôli tomu niečo nestihnem)
- nabiehanie, rýchlosť zaostrovania, ukladania fotky, blackout .. je to už v nových modeloch premakané
(aspoň u Olympusu už od E-P3)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ltokar 1. 4. 2015 17:05

"už nejde batéria", "Casio po páde zle fotí" .. njn, jasna chyba kompaktu...

edit:
Mal som Canon S45, prezil jeden tazky pad, fungoval 10 rokov, potom bol strateny/ukradnuty. Jedine co potreboval bolo, kupit novu baterku.
Canon IXUS, okrem napuchnutej baterky sa v nom nezmenilo nic. Ma uz pomaly 10 rokov. Prezil toho vcelku dost.
FZ18 .. prezil niekolko padov a najazdil sa kadetade, jedine co by asi potreboval, je klasika, novu baterku. Som 2. majitel, fotak ma uz asi 7rokov.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miressek 7. 4. 2015 20:47

Kdyby to někoho zajímalo, doplním další info k výdrži Canonu G7 X. S vypnutým eco módem, zapnutým AF servem a trvalým autofocusem a při focení do RAW+nejkvalitnější JPG (včetně několika HDR) mi baterka vydržela 350 snímků. Dobře polovina byla focená venku při teplotách kolem nuly, blesk jsem použil asi tak pětkrát.
Pořád ještě si dost hraju a zkouším, při rutinním používání těch 400 fotek vidím reálně. A při snaze energii co nejvíc šetřit klidně o polovinu víc.
Jen nějakých těch 200 fotek ze specifikace by podle mých dosavadních zkušeností muselo znamenat dost extrémní způsob používání...
miressek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mr.Overthere 21. 5. 2015 09:40

Ahoj,

jsem v hledání lepšího kompaktu a G7X mám zatím na prvním místě. Jenom stále váhám s nákupem. Můžeš mi hodit referenci jak jsi spokojený po již nějáké době používání? Popř. odkaz na nějáké tvé foto výtvory? Jendou jsme rozhodnutý, potom zase váhám kvůli ceně :D. Byl bych rád kdybys mi nějak srhnul klady/zápory. Díky.
Mr.Overthere
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod miressek 21. 5. 2015 15:01

Já spokojený jsem a koupě nelituju.
S letním cashbackem ho seženeš pod 13,5 tisíce, což je myslím hodně pěkná cena.
Když jsem kdysi namísto Canonu SX110IS kupoval Olympus XZ-1, čekal jsem zázraky a byl jsem zklamanej. Když jsem teď Olympus měnil za G7x, už jsem radši zázraky nečekal a tím víc jsem velmi často příjemně překvapenej, za jak špatných světelných podmínek z toho lezou ještě použitelný fotky :)
Jo, na vyšší citlivosti je tam toho šumu hodně, ale při běžným prohlížení se to zase ztratí ve vysokým rozlišení a pro dokumentační účely jsou ty fotky v pohodě.
S mnohde kritizovanou údajnou nízkou výdrží nemám problém, viz výše. Náhradní baterku jsem objednal z dx.com, už je doma.
Fotky nikde veřejně vystavený nemám, aktuálně fotím převážně rodinné dokumentační foto, nic moc uměleckého a prezentováníhodného :-) Porůznu v recenzích najdeš ukázkovych fotek spoustu, ale jestli tě zajímají i fotky běžného amatérského uživatele (tedy moje), hoď mi do SZ mail, o něco na ukázku se klidně podělím.
Co mi vadí. Větší rychlost by se samozřejmě občas hodila. Zatím pořád fotím RAW+JPG a to je pomalý už opravdu docela dost. Tady by mě srovnání se Sony RX100 docela zajímalo. Nakonec se nejspíš přikloním k focení do RAWu, kde sice G7X tak není zrovna rychlík, ale i tak to bude oproti předchozímu Olympusu zlepšení. Doteď jsem hlavně z lenosti fotil jen do JPG, teď si zkouším trochu hrát a zjišťuju, že RAW má při troše snahy přece jen něco do sebe.
Další věc je ostření. Sem tam se stane, že nezaostří tam, kam bych potřeboval. Pak je focený objekt díky relativně malé hloubce ostrosti neostrý. Díky dotykovému displeji se dá ostřící bod hodně rychle změnit, ale pořád to občas zapomínám hlídat. Nebo to chce fotit s vyšší clonou, aby byla hloubka ostrosti větší. Předchozí kompakty dost často taky ostřily trochu jinam, než bych chtěl, ale díky mnohem větší HO to většinou zas tak nevadilo. Bez srovnání s konkurencí opět neumím říct, nakolik je to chyba a nakolik vlasnost daná nízkou HO. Připisuju to spíš tomu druhýmu a snažím se na správný zaostření dávat větší pozor.
Teď už mě nenapadá, co dalšího zmínit. S obrazovou kvalitou celkově spokojený jsem, v tomhle ohledu to pro mě je oproti předchozím strojům velký skok dopředu. Důvody, proč jsem šel do G7X namísto RX100II (širší začátek, ND filtr, dotykový displej) v praxi využívám a neměnil bych.
miressek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dzg.heyy 21. 5. 2015 16:22

Co třeba Ricoh GR? Nejlepší koupě, nedám ho z ruky...

28mm ekvivalent, 2,8 světelnost, APSC čip, super přizpůsobitelnost-fakt velká, krásně ostrá kresba, hořčíkové tělo, závit na stativ z kovu atd...

tady je krásné srovnání velikostí
https://farm9.staticflickr.com/8099/865 ... 0ae3_h.jpg
dzg.heyy
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků