Zaklady sportovni fotografie

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod nemem9aa 27. 5. 2014 19:44

Zkontroloval jsem si pocty fotografii, ktere delam a ktere "publikuji" a pocty se u obojiho snizuji. Stale je znacna cast fotek, ktere poridim zcela nepouzitelna z technickeho hlediska - jsou neostre. Tam bude asi spatna technika prace s fotakem, musim zlepsit.
Jinak k tomu foceni davkou - nohejbal je takovy dost nevyzpytatelny. Primo v popisu prace smecare je zkusit zmenit "timing" aby zmatnul blokare a tak si nejsem jisty jestli neco jineho nez "kropit" a doufat ve vysledek. Viz. napriklad toto - naprosto nezajimavy utok, ale uspesny blok a odrazeny mic v obliceji. Tezko predpovidat.

Jinak jsem dnes zakoupil Velkou knihu sportovni fotografie (pres net) a tak doufam, ze pan Kozak s toho ma "autorske dividendy" - pokud ne tak posilam podekovani, stejne jako vsem ostatnim. Jsem v procesu studovani zpracovani raw.
nemem9aa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Puntík 27. 5. 2014 23:52

Nemem9aa, pro podobné situace bych asi doporučil, když už jinak nedáš, nějaké bezzrcátko. Tuším, že Nikon dělá cosi, co umí 20 fps a možná že existuje ještě něco rychlejšího. Podobné fotky jistě nebudeš tisknout na plakát, na repre fotky máš už zrcadlovku. A kdyby to bylo nutné, tak spřáhni tu svoji s Pentaxem K-3, který umí 8fps, ony se záběrově prostřídají a máš z toho těch fps slušných 15..... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod DUDISKO 28. 5. 2014 05:38

nie je to len o fps..
jamám len okolo 4 a ide kadečo..
DUDISKO
Návštěvník

Odeslat příspěvekod nemem9aa 28. 5. 2014 07:21

Puntík píše:Nemem9aa, pro podobné situace bych asi doporučil, když už jinak nedáš, nějaké bezzrcátko....

Ja na tom netrvam. Samozrejme, ze bych ocenil co nejmene fotek. Ja jen nemam tuseni, jak to jinak vyfotit.
nemem9aa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 28. 5. 2014 07:36

Jako já už jsem to psal míň fotit víc přemýšlet. Nemusíš mít vyfocený každý útok, každý dotyk s balónem. Zkus si najít místo a vhodnou kompozici. A podívej se třeba jaké fotky jsi nepoužil a proč a příště takové vůbec nevyfoť. Cesta ke zlepšení asi nevede přes to, že budeš jenom držet spoušť.
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod miroslav.cizek 28. 5. 2014 08:02

Mikeczcz píše:Jako já už jsem to psal míň fotit víc přemýšlet. Nemusíš mít vyfocený každý útok, každý dotyk s balónem. Zkus si najít místo a vhodnou kompozici. A podívej se třeba jaké fotky jsi nepoužil a proč a příště takové vůbec nevyfoť. Cesta ke zlepšení asi nevede přes to, že budeš jenom držet spoušť.


Přesně tak, časem ten pravý moment vystihneš, jak psal MK při tenise (nebo pinčesu?) že už dá podání na první dobrou, tak to časem přijde, jen ten čas bude u každého jinak dlouhý :-) To máš jako na svatbě, na té první držíš spoušt u polibku a doufáš, celej orosenej, vystresovanej, pak se ti to dostane pod kůži a na 20té svatbě už si usrkuješ kafe a na polibek ti stačí 3 fotky, protože víš, že tam jednu máš :-) (zjednodušeně řečeno)...
miroslav.cizek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 28. 5. 2014 08:19

Myslím, že to bylo o tenise v debatě o pinčesu :). Jinak potvrzuju, člověk když něco fotí poprvé, tak to tam prostě sype a doufá, protože se neorientuje. Když se člověk naučí trochu předvídat a orientovat se v těch rychlých akcích, tak najednou stačí podstatně míň fotek na podstatně lepší výsledek. :)

Kolega by tady mohl mít výhodu i v tom, že je sám hráč, takže by mělo pro něj být jednodušší předvídat. Když si vzpomenu jak jsem fotil před pár lety kamaráda na BMX, to byl teprve průšvih. Človek ani neví v jaké fázi triku to fotit.

Bez názvu1.jpg
Ta sekačka se dá využít i jinak :)
Mikeczcz
Návštěvník


Odeslat příspěvekod nemem9aa 3. 7. 2014 20:38

Pokud je tam zpetna vazba od lektoru tak asi super. Jinak dle nazvu lekci predpokladam, ze se to obsahove bude shodovat s knihou p.Kozaka.
Jinak ta je samozrejme plna ukazek z praxe.
nemem9aa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod nemem9aa 4. 5. 2015 12:50

Tak je to skoro rok, co jsem se vas ptal jak fotit nohejbal.
Chtel bych podekovat a predvest, ze zdejsi forum ma smysl, protoze v podstate vse, co jste mi radili, jsem si vzal k srdci.
Z jpeg jsem presel ciste na raw (pouzivam sw Darktable), z Av jsem presel na manual (vyrazne k tomu pomohlo to, ze nedavno na 70D vysel Magic Lantern, ktery je super), z one-shot ostreni jsem presel na continues a taky na back-button focus, ze zone focus na single focus point.
Opatril jsem si lepsi sklo a spoustu studijniho materialu - at uz vyse zminena kniha sportovni fotografie od pana mistra Kozáka, youtube, creativelive atp.
Zpusob jakym fotim jsem taky vyrazne zmenil - vice premyslet, mene fotit - z foceni si prinasim tak 1/5 fotek co ze zacatku a taktez jich publikuju podstatne mene.
Takze dekuji za rady, ridim se jimi.

Vzorek soucasne prace - napriklad z nedelniho zapasu.

Ve vzdelani jsem to dotahl tak daleko, ze vim, ze jsou to veskrze [eufemismus]prumerne[/eufemismus] fotografie, ale to uz bude absenci "fotografickeho oka" a nedostatkem praxe.
nemem9aa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kozakm 4. 5. 2015 15:54

Chválím pokrok :tleskani
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 5. 5. 2015 21:25

U kolegy jsem vyzkousel darktable a po tom co jsem videl muzu rict ze to je smejd. Pokusili jsme se shadows vytahnout expozici a to co to udelalo me silne prekvapilo. U podexponovane oblasti ktera byla blizko ohranicena highlights to neudelalo nic. U shadows kde bylo kolem midtones to bylo ok. No hledel jsem na to a neveril. Zkus lightroom a opustis ten paskvil.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod nemem9aa 6. 5. 2015 11:12

Lightroom neprichazi moc do uvahy. Nejde o penize, ale o to, ze bych musel opustit operacni system. Virtualizace v tomto pripade nijak zvlast nepomuze kvuli vykonu.

edit: a navic - kdyz nikdo nebude pouzivat alternativy tak si Adobe o to vic upevni monopol a budou kaslat na vyvoj vic nez ted (viz mirna evoluce v mezich zakona v podobe Lightroom 6) :)
nemem9aa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Calven 6. 5. 2015 11:38

Tak určite. Aj zákopy sa dajú vykopať kávovou lyžičkou...
Calven
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 6. 5. 2015 12:19

Tak zrovna používání Darktablu na minoritní platformě Adobe asi sotva ohrozí :)
kozakm
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků