Proč Pentax není oblíbenější?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 1. 2015 13:36

cport píše:Pentax ani tak nepotrebuje FF (byt by to byl mozna dobry reklamni tahak), jako spis sikovnou reakci na bezzrcatka. No a hlavne lepsi marketing ...
žeby zrkadlovka s pancake seťákom (čo ukázali na CES 2015)?
Obrázek

Ondrej Bobek píše:Usudzujem podľa štadiónov, novinárskych akcii, reportáži, koncertov, svadieb,....tam je veľa fotografov, tam ich je vidieť, tam sa stretávajú s ľuďmi a budúcimi fotografmi, tam nie je Pentax.
tam sú tí, ktorí "nemôžu" fotiť doma ;-)
(keďže nemajú ako inak využiť svoju 70-200 F4L alebo 50-ku; ako som už spomínal v článku, hehe)

Predpokladám že Penaxisti sú viac na horách. No ako OB napísal, majú tam dnes veľkú konkurenciu...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 26. 1. 2015 13:41

Ganec píše:žeby zrkadlovka s pancake seťákom (čo ukázali na CES 2015)?
...
Vypadá to, že budu jedním z prvních v řadě...... :-)

Tady bych byl druhý..... :-)
Kopie - 2.jpg
:-D
Zdravím
Naposledy upravil Puntík dne 26. 1. 2015 14:00, celkově upraveno 2
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 26. 1. 2015 13:46

tam sú tí, ktorí "nemôžu" fotiť doma ;-)
(keďže nemajú ako inak využiť svoju 70-200 F4L alebo 50-ku; ako som už spomínal v článku, hehe)

Ganec - preco by nemohli fotit doma? nechapem. To setak alebo iny objektiv neexistuje? alebo na trhu nie su lacne svetelne zoomy? alebo sa nedaju tie skla pouzit na portrety?....

Alebo su to skor take akcie lakavejsie, lebo inym fotografom tam technika neumoznuje robit kvalitne fotky? Casto maju take fotaky napr. rodicia ci kamarati nasich deti co hravaju futbal alebo volejbal, basket, hadzanu, stolny tenis,... Zamysli sa este raz, fakt je ten dovod len ten jeden jediny a najzasadnejsi?

EDIT: ten setak vyzera super :)
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lotrandor 26. 1. 2015 14:01

Radek71 píše:Celej svět je pokrytej kokotama, co dělají mír a lásku v konzultačním módu, kdy jsou opak mistrů světa, ale když uděláš výtah z dvou A4 normostran co napsali do blogu, tak nezbude nic. Jakože úplně nic, všechno je to "Soft", vata typu "vemte si v zime teple rukavice", "piste si to sesitku co fotite", "drazsi objektiv je drazsi, ale i s levnejsim to jde, kdyz vite jak na to", "jak na to? - vsimejte si veci okolo, to je ale pekny pan na zastavce, vyfotte ho, ale nejprve se ujistete, zdali s tim souhlasi".
*edit - zpřesnění citace

Nesouhlasím. Lze snadno nalézt spoustu zdrojů od lidí, co to dělají v rámci self-promo, nebo promo na svoje další produkty a poskytují znalosti ve velmi srozumitelné formě. To že je nevidíš, či spíš nehledáš neznamená, že nejsou.

Trochu problém vidím v tom množství balastu, když se po 140té vysvětluje, že na "hebkou" vodu je potřeba filtr.

Abych zůstal v tématu. U nás vesměs všichni fotografové co znám, mají FF a profi zoomy (svatá trojice mínus širokej zoom), tělo bývá starší.

Mimochodem, teď je dost aktuální migrace na FUJI, X-E2 a 56/1.2. Původně měl P1, která leží ve skříni.
Naposledy upravil Lotrandor dne 26. 1. 2015 14:05, celkově upraveno 1
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kaapa 26. 1. 2015 14:02

Ondrej Bobek píše:Ako hobby fotograf by som si radsej kupil bezzrkadlovku, lebo menej obtazuje hmotnostou v brasni a aj ludi naokolo - foti sa s tym prijemnejsie a zabavnejsie...
A ak by som chcel zrkadlovku, tak skor taku, kde mam moznost ist vyssie v pripade potreby alebo prehupnutia sa z hobby na vaznejsie fotenie...
Navyse ako nadsenec by som si na uvod zrejme vybral to, co vidim na kamaratovej svadbe alebo napr. v telke (ci uz sport, televizne noviny, bulvar).


To s tebou souhlasim, sam tak uvazuji a premyslim o Sony A7m2. Mozna ted prijde s necim Nikon nebo Canon,uvidi se.

To DSLR je klise, kdyz se budes chtit prehoupnout jen na chvili, jak to chces resit?
Kaapa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 26. 1. 2015 14:05

Z mého pohledu "Proč není Pentax oblíbenější" v rámci kategorie zrcadlovek / bezzrcátek APS-C+ ....

Nefotografové / občasní fotografové - Chybějící marketing a propagace značky. Firma neni nikde vidět. Na rozdíl od Canonu a Nikonu jí skoro nikdo nepoužívá, takže jí ani svým známým nedoporučí a doporučení hraje v téhle kategorii velkou roli. Propagace v obchodech taky nic, zatímco Canon, Nikon a spousta dalších mají každou chvilku nějaké promo akce, reklamy a jsou všude vidět.

Amatérští "APS-C" fotografové - částečně platí to co nahoře s tím, že doporučení asi hraje menší roli, ale o to větší problém je absence u zkušenějších fotografů/profíků, ke kterým se tahle skupina chce jednou dostat. Navíc tady podle mě strašně chybí ten fullframe, který tahle kategorie "jednou určitě chce" a když ho někde nemá v nabídce, tak je automaticky out. Bez ohledu na to, že než si ten FF pořídí, tak 1/2 z nich přestane bavit fotit uplně a většina zbytku zjistí, že ho nepotřebuje a radši ty peníze nacpe do něčeho dalšího.

Profíci - tady neni nic v nabídce, pokud člověk náhodou neshání o něco větší snímač, než má FF, v těle, které má al eprofi FF zrcadlovkám spoustu omezení.

Bezzrcátka - opět nic v téhle kategorii.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Puntík 26. 1. 2015 14:11

http://www.vkfoto.cz/bezzrcadlovky-vyro ... ntax/q-s1/

Vyrábí a prodává se už několik let, druhý model.... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 26. 1. 2015 14:14

Ondrej Bobek píše:Zamysli sa este raz, fakt je ten dovod len ten jeden jediny a najzasadnejsi?
jeden z najpodstatnejších...

Zažil som to u brácha:
- pôvodne chcel foťák na bežné fotenie -> kúpil zrkadlovku so seťákom
- kvalitatívne ani rozsahom mu to nestačilo -> kúpil F4L teleobjektív a seťák odložil
=> no keď ho už mal, tak ním nemal čo fotiť (na doma to bolo príliš dlhé)

Bolo mi ho až ľúto ako hľadal úpenlivo motívy ktoré by mohol fotiť. Ako ma volal aspoň sa prejsť do prírody, že možno tam niečo odfotí. Neskôr už cielene: aby som hádzal kusy pečiva kačkám kým ich on pri tom bude fotiť. Chvíľu fotil len "vrabce". Až napokon .. chtiac-nechtiac .. skončil u spločenských udalostí .. a FF.

EDIT: Pentax si kupujú ľudia čo vedia čo chcú. A tak si fotia to čo chcú oni.
Nič ma nenapadá čo by ich "nepriamo" nútilo do komerčnej sféry...
Naposledy upravil Ganec dne 26. 1. 2015 14:26, celkově upraveno 2
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 26. 1. 2015 14:22

To není o výbavě, ale o lenosti vylézt ven a najít si námět.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 26. 1. 2015 15:18

to reign: Nemam to tady jako fulltime job, takže jsem začal, ale vzhledem k rychlosti s jakou tady ty OT přibývají to opravdu nejde stíhat. Tzn. tady a v bezzrcadlovkách to bude nadále volnější (vzhledem k tomu, že v tom mají prsti všichni, co sem chodí), dokud si to nebudete vysloveně nadávat. Zbytek pojedu doteď viz Zeiss a spousta dalších vláken.

Btw. ani netušim komu jsem měl dělat ochranku.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod reign 26. 1. 2015 15:23

Lukáši,mně se zpovídat nemusíš, jen říct že za to v podstatě můžou všichni je totálně mimo

Itokar: podle mně je Ricoh pro Pentax záchrana a třeba jejich kompakty patřily svým výstupem v nedávné minulosti k naprosté špičce
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 26. 1. 2015 15:35

Tu Puntikovu dvojici vidim tak o 1EV podexponovany.

Jeste ze Gancuv bracha neni nejaky gambler co vyhral velky penize, Ganec by z toho udelal pribeh jaky svet nevidel.

Ohledne reklamy, vidim sice vice reklamy na Canon, mozna je vice reklamy na NIkon nez na Pentax, ale rozhodne to neni velky rozdil a rozhodne to neni duvod
proc ma Pentax 2%. Ja bych zasel na distribucni politiku, na marzovost pro obchodniky, na akce pro obchodniky, na ochranu skladu apod. Obchodnici nejsou vetsinou fanousci "sanitarky", uz mockarat jsem videl ze prodejce sanitarky taky dela kotle a solarni panely jakoze privydelek na 1% sanitarniho objemu a behem tri let uplne skonci s umyvadlama a dela jenom teleplny cerpadla, protoze tak se situace vyvinula, dostal ochranu skladu, dostal podporu, vendor drzi dodavky, nejsou reklamace, skoleni maji technici zadarmo a ma garantovanou situaci na trhu z hlediska marzi. Dovedu si predstavit duvod, proc nikdo Pentax nevede. Napriklad prodam zaklad a zakaznik chce neco dalsiho, ja mu to doobjednam, prijde to za 10 dnu, zakaznik se omluvi, ze nevydrzel, ze pry storno. Nebo ochrana skladu, pokud zakaznika presvedcim tak mu to musim prodat na miste, musim to mit, nemuu to mit, kdyz nemam ochranu skladu, pokud ho presvedcim, on rekne ze prijde za tyden az to budu mit, tak 60% lidi neprijde. V tomto businessu se hraje na pul procenta, 60% je atomovy vybuch.

A ta zminka, ano kdo kupuje Pentax, tak uplne presne vi co bude fotit. A to bude ten cely problem "jinych lidi" u Pentaxu. Asi stejne to dopadne kdyz je velmi zodpovedne domluvene pivo v zabookovane restauraci s profesionalnim pinglem a upozornenimi v outlooku ze za 30 minut zacina piti piva. Uplne vidim ten vysledek.

-- 26. 1. 2015 15:42 --

Jeste kdyz jsem do toho delal, tak jsem mel od distributora ochranu skladu. Nabral jsem "cokoli" a do cca mesice jsem to mohl vratit a pokdu spadla MOC, dostal jsem dobropis v rozdilove sume. Kdyz mel tiskarny Epson, prodaval jsem tiskarny Epson, bylo 8 modelu, od nejprodavanejsich 3 kusy, jinak kus.
Dovede si predstavit, ze prijde nejaky dealer, ze ma Lexmark (a budou nahodou lepsi modely a levnejsi).... Meli 6 modelu, mohl jsem to koupit za 100 000 Kc na sklad, kdyz to neprodam a oni slevni, tak skoda do mne, 100 000 Kc ve zbozi, takto kolik mam dat do zbozi, 8 milionu když bych to takto delal u vetsiny zbozi?
Jestli nema Pentax vratky, ochranu skladu apod, tak se divim ze nema 0,02%.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 26. 1. 2015 15:46

Ganec píše:
cport píše:Pentax ani tak nepotrebuje FF (byt by to byl mozna dobry reklamni tahak), jako spis sikovnou reakci na bezzrcatka. No a hlavne lepsi marketing ...
žeby zrkadlovka s pancake seťákom (čo ukázali na CES 2015)?


Tak rozhodne si nemyslim, ze tohle je to terno, ktere je potreba. Nicmene konecne bude setak WR a s vnitrnim motorkem.

Ona asi prijde doba, kdy bude muset kazdy prijit s elektronickym hledackem, FF nevyjimaje. Pak uz ale nebude duvod mit i vetsi registracni vzdalenost. Pochybuji, ze by se Pentax uzivil na "tradicnich" fotografech, kteri vzdy budou chtit neelektronicky hledacek. To same ale plati i pro C a N. Co jsem dosud zkousel, tak mi na pohled byl kazdy elektronicky hledacek neprijemny. Uvidi se, co bude dal ...
Naposledy upravil cport dne 26. 1. 2015 15:55, celkově upraveno 1
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 26. 1. 2015 15:51

Radek71: Když jsem ptal v Bavorsku, proč nemají v Saturnu Pentax, odpověď byla, že je to obchodně málo zajímavé.

Takže to, co píše Radek71, mi dává smysl.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod ltokar 26. 1. 2015 16:12

reign píše:Itokar: podle mně je Ricoh pro Pentax záchrana a třeba jejich kompakty patřily svým výstupem v nedávné minulosti k naprosté špičce

Suhlasim .. aj ked nevie teda, ako to vlastne je. Lekarska optika si zobrala zrejme Hoya, nejake antireflex vrstvy tiez, kto to vlastne ma , ako su licencovane, co vyvojari, netusim. Sklad .. vrchny vyvojar zmizol z Pentaxu davno, ostatni bohvie ako to je. Predpokladam, ze cele to Ricoh kupil uz uplne vydrancovane, znacku pre seba a svoje fotaky, a teraz hladaju smerovanie.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků