Proč Pentax není oblíbenější?

Diskuze o poloprofesionálních a profesionálních digitálních fotoaparátech

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Radek71 15. 1. 2015 11:41

Jinak ja taky delam pokroky. Jsem byvaly geek a lidi co mne znaji treba 25 let a moc je nevidim, tak se mnou funguji v puvodnim rezimu, takze minuly tyden mi volala byvala kolegyne, rocnik 1954, ze ji blbe pocitac a at se stavim. Tak jsem se stavil a ona mi rika "mam Windows 8.1 a mam problem s antivirem a netiskne mi tiskarna"... "jsou ty Windowsy dobry, jsou tam kosticky a vypada to uplne jinak, doufam ze si zvyknu? Dostala jsem je s tim NTB, je novej".. "jaky mas Windowsy ty?".... a panove... ja se nadechl a .. nevedel jsem. Asi za 10 minut jsem si vzpomenul, ze asi Windows7. NA to jsem dost hrdej. Pocitac jsem opravil, antiviry vypnul, odinstaloval ovladac Epsonu a pocitac jako novej. A uz pred asi 2 rokama jsem zapomenul obsah Oktavky co mam, v servisu jsem hlasil ze mam 1.9 TDI a za 20 minut co mne uz odvezl kolega do prace mi volali ze mam 1.6 a jeslti je vse OK, jestli jsem treba omylem nezavezl jiny auto, proste nedovedli pochopit ze chlap nevi obsah svyho auta.
Proste zraju kazdym dnem!
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 15. 1. 2015 11:58

Tak s jedným monofokálom sme začínali všetci skôr narodení. Ono prakticky voľne dostupné boli tie zenity a praktiky, predtým samozrejme flexarety a podobne. Kto mal 28/2,8 bol za krála pieskoviska.
Takže fotenie jedným ohniskom mám odbúchané. Vďaka za dnešné možnosti.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 1. 2015 11:59

R-71 :-D :-D :-D A proto také někteří profíci fotívají SF...... už jen díky té nechutné ceně si myslí, že jako Rolls-Royce neznají co je to kiks.... :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 15. 1. 2015 12:04

Ja nenutim nikoho fotit jednim ohniskem, vsechny lidi od kterych se ucim maji objektivu vic. Akorat jsem od nich jeste nikdy neslysel zadny ukrutny pribeh o vyberu.

Jeste jsem si vsiml takove drobnosti, uz asi 10 let se progrmatori nepokousi delat webovou grafiku, porad jeste ale foti a vystavuji na svych strankach v sekci fotogalerie, ktera je mezi sekci "moje projekty v Perlu" a "Moje technika" :)
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 15. 1. 2015 12:14

To ja to potřeba něco sdělit světu a neschopnost zjistit co ten svět chce vědět :). Kombinováno s znalostí JAK, při chybějícím CO a hlavně PROČ. Nic mimořádného, tyhle lapsy jsou časté, sám jsem se jim nevyhnul. Ale pomáhá to ujasnit si časem všechny tři pohledy.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 15. 1. 2015 12:34

Galerii muze mit kazdy, vsichni ji mame, ja vidim problem az ve chvili kdy se dela edukacni blog. Navic jsem d efacto taky takovy programator, respekive sencory uz mam asi na vyssi levelu, ale write mod je bliz k tem nicmochrum.
Jeste by me zajimalo, jestli lidi co fakt umi, zacinali v roce 1971 tak, ze fotili mlynek na potucku na 15s a posilali PF 1985 jako fotku svicky ve tme (jako ja). U nekterejch mladejch talentu dnes, treba Doskova mi prijde, ze proste umi fotit od 10 let a nikdy nedelali hovadiny. Pritom maji digital a muzou sekat saxofonistu na KArlove moste kazdy den.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 15. 1. 2015 12:48

Co by byl ovšem šlágr - Horst Fuchs na Karlově mostě předvádí Master chef nebo tak něco. To by za kýč označit nešlo, prostá syrová krása se spoutat nedá.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 15. 1. 2015 12:50

Je to dobré, pomaly to budeme doťahovať na beznosorožčie vlákno!!! Ale jeden Radek na rozpohybovanie diskusie nestačí, chce to iniciatívu, pánové!
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 15. 1. 2015 12:51

Já zpravidla při velikosti a zejména váze s sebou nejsem schopen vzít více, než 2 objektivy, a s nimi musím vystačit. A když už ho tam mám, tak se mi ho nechce měnit.

Já u toho procesu prvotního výběru dost trpím, dnešní doba je zaměřená na levný konzum, mně to nesedí. Proto se jakýkoliv nástroj snažím vybrat co nejpromyšleněji, protože najít cokoli kvalitně udělaného je sysifovská práce. A proto fotoaparát, hodinky, auto, nůž na krájení, lyže nebo bundu kupuji tak, abych z toho měl radost dlouhá léta. Auto mi třeba více, než 2 roky nevydrží, ale mám vybraný model a barvu a pečlivě sestavenou výbavu, kterou neměním, atd. Nebaví mě věci vyhazovat, nebo dávat do bazaru, prakticky to nedělám.

Pro mě je teď proces důležitější, než výsledek. Mým cílem není něco za každou cenu něco vyfotit, mě baví ten proces hledání světla, záběru, to jiné vidění. U auta mne třeba baví, jak poslouchá na každý pokyn, u toho Sonnaru ta krásná kombinace skla a chladného kovu a u Nikonu, jak je všechno na svých místech, jak mi jakoby říká, pojď, jsem připravený fotit. Baví mne ten pocit, rozbalovat nějaký ten nový objektiv, připadám si jako dítě o vánocích.

Strašně mne baví ten pocit, když zkusím momentku a ono vyjde.

Naše dcera je třeba nadaná a dá napoprvé věci, které jiní pilují roky. Aniž by k tomu znala teorii. V baletu, v angličtině nebo ve fotografování tím i občas vyhraje nějakou soutěž, ale o tom to není. Nás méně nadané to baví víc. Protože si užijeme ten proces.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Puntík 15. 1. 2015 13:04

Pravda, slyšel a četl jsem o takových, co si píšou i verše do deníčku. A nikdy je nikdo jiný nečte. Co je platná kaligrafie. :-)
Mám tu po jakési předkyni (tak chudé, že si nemohla ani knihu koupit) ručně opsanou Babičku BN. Nádherný, dnes nevídaný rukopis. Nevím, kdo to kdy četl. :hm

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 15. 1. 2015 13:06

pemar: ten pocit dobrého nástroje mám třeba právě ze zrcadlovek a chybí mi beznosorožců. Je to ale hodně subjektivní, fotky bych s tím udělal taky a časem si zvyknul. Mám to ale podobně.

Budu sice off-topic, ale hledám tašku, brašnu, cokoliv na tělo velikosti D7100, dvě pevná skla (ideálně kombinaci 35+85) a systémovej blesk. Nemáte s něčím zkušenost? Zatím jsem našel buď malé, nebo už moc velké. Mám AW 190, tam se vejdu se vším co potřebuju, ale nechce se mi to vždycky tahat sebou. Viděl jsem kdysi nějaké Lowpro sling, to se mé představě blížilo. Kompromis na tělo + 2 objektivy nebo objektiv + blesk možný pro případ, že by to přání bylo z říše snů.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod T-Lama 15. 1. 2015 13:08

pemar: Pokud Tě baví hlavně to rozbalování, tak bys třeba mohl dělat recenze, tam bysis užil rozbalování až až, k tomu natočit video a umístit na YouTube... hlavně ale k ničemu nečuchat jako ten blb Jared Polin. ;)
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 15. 1. 2015 13:09

reign píše:Pemare, jestli chceš vidět dobré fotky z Pentaxe, tak lenyl tady postoval svoji galerii z hor, to bylo naprosto bez výtky.


dik. ja som kupoval pentax pred sto rokmi, ked bol na vyber Nikon D40, Canon 450D a Pentax K100D Super. vyhral Pentax, lebo mal velky hladacik a dobre sa mi drzal. dnes uz ma clovek na vyber toho viac za dobry peniaz ale.

http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... p?pid=6564
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... ?pid=13633
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... p?pid=8232
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... p?pid=8802
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... ?pid=12098
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... ?pid=12813
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... ?pid=12943
http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... ?pid=13592

fotim tak vsetko, od veci okolo seba, reportu, portetu az po hory. ale nie je to nic na Nobelovu cenu. je to pre MOJU radost (a teda obcas aj pre radost tych ludi z par svadieb a rodiny).
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 15. 1. 2015 14:15

Mám také Lowepro 190, měl jsem v ruce Sling Urban 250, strašně se mi líbil, ale vejde se tam o objektiv méně, než bych chtěl.

Pro mne by byl býval Pentax jasnou volbou, kdyby byl jako Nikon DF (a nezvoral to tím, že tam dá pomalý 39 bodový AF). Naštěstí mi v době volby neměl co nabídnout, protože dnes bych šílel z toho, že je v jeho nabídce málo skel, kterými bych si mohl udělat radost. Tím mne štve i Nikon, který je na tom o level lépe, a dokonce i Carl-Zeiss.

Až přijde správný čas, tak to otevřu jako téma, ale od vánoc řeším, že nemám za co letos utratit peníze vyhrazené na fototechniku. To je špatně, protože stress je třeba odbourávat.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Ondrej Janovsky 15. 1. 2015 14:29

Pemare, tak ty prachy dej na charitu nebo manzelce. No a stres odbourej tak, ze bez tabletu, mobilu a fotaku vylez na horu a cely den medituj. :-)
Ondrej Janovsky
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků