výběr UV a polarizačního filtru

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod hanz12 16. 11. 2014 22:34

Ahoj,
potřeboval bych radu ohledně koupě UV filtru a Polarizačního filtru. Nově jsem si pořídil fotoaparát
Nikon D5100 černý + Objektiv 18-105 AF-S DX VR a s focením tedy spíš začínám.
Co se týká UV filtrů, tak jejich cenové rozpětí je poměrně veliké (od pár stokorun http://www.alza.cz/hama-filtr-uv-0-haze ... tm#recenze
http://www.alza.cz/camgloss-hq-uv-0-dig ... 566562.htm
až po tisíc a dále
http://www.alza.cz/hoya-67mm-pro-1d-dhm ... tm#recenze). Je v nich skutečně takový rozdíl? A jaký byste doporučili?
U polarizačních filtrů se rozhoduji mezi dvěma
http://www.alza.cz/hama-filtr-polarizac ... tm#recenze
a
http://www.alza.cz/hoya-67mm-hrt-d1638593.htm. Jaký byste doporučili polarizační filtr?

Předem díky za rady
hanz12
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 17. 11. 2014 06:56

Doporučil bych před založením nového vlákna mrknout trochu do historie fóra, tohle se tu řešilo už milionkrát, naposled snad minulý týden.
Ve zkratce - na UV se vyprdni, pokud nehodláš fotit třeba nějaký extrémnosti, kde odletuje kamení a podobně (tedy k ochraně objektïvu).
V případě polarizáku - Hama, jen pokud chceš vyhodit peníze; Hoya Pro 1D či lepší, eventuelně Haida či VF Foto mají dobré reference.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 18. 11. 2014 07:24

A budes ten cpl potrebovat? Nejdrive fot a pak zjistis co potrebujes.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ziki 18. 11. 2014 11:26

Osobně UV filtr na objektivu vřele doporučuji i když nebudete fotit někde v kamenolomu odstřely. Z vlastní zkušenosti vím, že po delším focení i v běžných a bezpečných prostorách, se vám na UV filtru/objektivu nějaké ty prskance a jiné zaschlé nečistoty stejně objeví a čistit pak UV filtr je bezpečnější ;). Ale vzhledem k permanentnímu používání UV filtru, nedoporučuji vybírat úplně ty nejlevnější značky, na druhou stranu UV filtr v ceně samotného objektivu taky nebude to pravé ořechové. Osobně mám dobrou zkušenost s HOYA UV(C) HMC a naopak mě zklamala kvůli odleskům základní řada UV filtrů B+W.
A naopak v případě polarizačního filtru bych klidně doporučil koupit i něco levnějšího na počáteční experimenty. Pokud pak polarizační filtr hodně využijete, tak si stejně nakonec koupíte něco lepšího (třeba i jiný objektiv s jiným průměrem filtrového závitu). Ale pokud vás focení s polarizákem moc nechytne, tak je lepší, když se pak v šuplíku povaluje filtr za pár stovek než za pár tisíc ;).
Pokud se nebojíte nakupovat na ebay, tak se po filtrech můžete poohlédnout i tam, např. UV filtr http://www.ebay.com/itm/Genuine-REBATE- ... 588ba6a0d0 a levný polarizák na počáteční pokusy http://www.ebay.com/itm/67-mm-67mm-Circ ... 3ef04b02fe ;)
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod inutihar 18. 11. 2014 16:13

Já mám polarizák od Sigmy a druhý od VF foto. Sigmu bych si asi podruhé nekoupil (má hodně tmavou folii a prodlužuje časy expozice, což je občas problém). S VF jsem celkem spokojen.
Souhlasím s tím, že UV či jiná ochrana objektivu se hodí skoro vždy - zrovna o víkendu se mi "podařilo" ťuknout odkrytým objektivem o skalní výstupek a škráblý filtr za pár stovek je lepší varianta než poškozený přední člen objektivu za x tisíc.

Jinak bych doporučil zamyslet se nad tím, co fotíš a kam chceš s focením dál růst a jaké si hodláš pořídit objektivy a podle toho zvážit průměry filtrů (osobně užívám velký filtr a závitové redukce na menší objektiv) nebo pořídit něco, jako je systém Cokin.

oprava: ten filtr je samozřejmě značky VF foto, ve VK foto jsem ho kupoval...
Naposledy upravil inutihar dne 18. 11. 2014 23:13, celkově upraveno 1
inutihar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dr.No64 18. 11. 2014 20:24

bral bych Hoya, vyssi tridu, cca 70$ za 67mm
UV myslim neni potreba na tento levny objektiv
Dr.No64
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hanz12 18. 11. 2014 20:28

Předně díky za tipy.
Doporučení na UV filtr jsem dostal i právě kvůli ochraně čočky objektivu s čímž souhlasím.

ziki píše:Pokud se nebojíte nakupovat na ebay, tak se po filtrech můžete poohlédnout i tam, např. UV filtr http://www.ebay.com/itm/Genuine-REBATE- ... 588ba6a0d0 a levný polarizák na počáteční pokusy http://www.ebay.com/itm/67-mm-67mm-Circ ... 3ef04b02fe ;)


Nákupu na ebay se nebojím, takže popřemýšlím o tom UV filtru HOYA, jak mi doporučuje Ziki.
Co se týká focení, tak zatím to budou hlavně města, krajiny... Proto jsem předpokládal, že zrovna u tohohle typu fotografování se polarizační filtr hodí. Ale v současnou chvíli zrovna nechci utrácet tisíce za filtry, proto jsem hledal nějaký tip na dobrý poměr cena/výkon (cena cca 1000Kč +~nějaká ta stovka).
hanz12
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod inutihar 18. 11. 2014 23:17

Hoya je velmi slušná volba (mám dvě UV), nicméně bych volil spíše jejich novou řadu HD. Případně ty VF filtry, které jsou vyráběny ze stejného skla jako filtry B+W, ale za poloviční cenu (stojí prakticky stejně jako HD řada od Hoya). Určitě se podívej se na nějaký srovnávač cen, na filtrech se dá vhodnou volbou obchodu ušetřit docela dost peněz.
inutihar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 19. 11. 2014 08:02

Nevidim duvod proc to kupovat na ebay, stoji to tam sice polovinu ale taky mas 50% sanci na fake, jestli chces vyhazovat penize oknem nebudu ti branit. Tech 1000,- myslis za jeden nebo za oba? Hoya pro1d stoji tak 1300,- hoya HRT taky neni k zahozeni a stoji 1200
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 25. 9. 2015 09:20

Používám asi jako mnozí UV filtr jako první krytku skla objektivu. Teď jsem si všiml, že i když není poškrábaný ani špinavý, tak při natočení na světlo lampy je na pár místech napařená vrstva asi odloupnutá. Je tam pár teček, které "svítí jinak".

Používáte takto poškozený filtr dál, nebo patří do odpadu? Přiznám se, že mezi zkušební fotkou s nasazeným a fotkou se sundaným filtrem rozdíl nevidím.

-- 25. 9. 2015 10:21 --

Doplním, mám to na Sigmě 17-50mm f/2,8 EX DC OS HSM
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod soowa 25. 9. 2015 10:20

Mně UV filtr přijde jako opruz. Jako mechanická ochrana objektivu mi slouží sluneční clona, kterou mám stále nasazenou. Osobně nevidím důvod ji sundavat nebo dokonce nasazovat obráceně, což někteří lidé dělají...

Jednou jsem takhle měl nasazený UV filtr, fotil jsem koncert - fotky plný odlesků od světel... Filtr prostě neměl nic moc antirefelxní vrstvy (už nevím, co to bylo za značku, nekupoval jsem ho já). Tak jsem ho šel na bar odšroubovat, vyklouzl mi z ruky a rozflákal se na podlahu. Novej jsem už nekupoval.

Od tý doby mi asi dvakrát foťák o něco ťuknul objektivem, ale pokaždé to zarazila sluneční clona.
Sony α7IV | Laowa 15/2.0 | Sony 20-70/4.0 | Sony 28/2.0 | Sony 35/2.8 | Sony 55/1.8 | Sony 85/1.8 | Samyang 135/1.8
soowa
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod yorg 25. 9. 2015 12:15

Já ho tam mám od té doby, co jsem na chvíli půjčil fotoaparát neteři a ta tak šikovně nasadila krytku objektivu při nasazené cloně, že škrábla přední sklo. Ten stejný objektiv pak dostal ránu z milosti, kdy jsem byl fotit na motokrosu a kamínek se strefil, kde neměl.

O tom ale otázka nebyla. Otázka spíše je, jestli filtr s popsanou vadou, ale jinak nepoškozený, zahodit a nebo ne,
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ziki 25. 9. 2015 12:38

yorg: Záleží jak moc je/jsou poškozené antireflexní vrstva/vrstvy. I z vlastní zkušenosti vím, že kvalita UV filtru a jeho antireflexních vrstev se nejvíce pozná při focení v protisvětle, u bodových světelných zdrojů apod. Takže pokud jsou antireflexní vrstvy filtru narušené, tak může takový filtr v některých situacích již viditelně degradovat snímek. A taky záleží na samotném objektivu, třeba můj Pentax DA35/2,4 je na kvalitu UV filtru hodně citlivý (základní řada B+W s jednou antireflexní vrstvou hází prasátka jak na diskotéce) a jeho hodnotě. U seťáku bych nějaký ten kaz na filtru ještě přetrpěl, ale mít Sigmu 17-50/2,8, tak tam bych o novém UV filtru asi uvažoval.

Jinak tohle je přesně důvod, proč používat UV filtry. I při používání hodně hluboké sluneční clony se na přední člen objektivu stejně nějaké nečistoty dostanou a při jejich odstraňování je riziko poškození přední čočky. A určitě je jednodušší a levnější časem vyměnit UV filtr se sloupanými antireflexními vrstvami než přední člen objektivu ;-) .
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yorg 25. 9. 2015 13:20

Děkuji, vidím to podobně, ale nechtěl jsem být za snoba, který vyhazuje "funkční" věci. Tak jsem se raději zeptal.
yorg
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 25. 9. 2015 14:22

Mikeczcz
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků