Jaky notebook na fotky

Fórum pro všechny, kteří chtějí vylepšit své fotografie. Návody všeho druhu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod waaaw 4. 10. 2014 21:47

budu si kupovat notebook a chtel bych aby byl vyuzitelny i na upravu fotek (vyvolavani z RAWu, lehke retuse). Poradite, na jake parametry si dat hlavne pozor? nehledam konkretni doporuceni, ktery si mam koupit. Sam nevim kolik penez do nej dat, spis doporuceni co je nejdulezitejsi. Jinak samozrejme budu pripojovat Externi monitor a foto budu zalohovat/ukladat mimo ntb.
Prosim, vynechte diskuzi na tema, ze desktop je levnejsi a lepsi na fotky nez notebook. Diky
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 4. 10. 2014 22:15

Ikdyz budes pripojovat externi monitor, tak by me zajimal interni monitor. Jinak k tomu asi nic nereknu.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pota 5. 10. 2014 07:38

MacBook.
pota
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod banner 5. 10. 2014 07:54

MacBook, klidně i starší z Aukra.
banner
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod blacksquare 5. 10. 2014 11:57

MacBook je fajn, pokud je pro tebe reálné učit se nový systém, případně používat Windows virtualizovaně, pokud ho potřebuješ.
Samozřejmě je tu vyšší cena.

A parametry? Pokud budeš primárně používat externí monitor, tak nemusíš moc koukat na kvalitu displeje (tam macbook značně vede), takže hlavně HDMI či ideálně DP výstup (kdyby jsi chtěl pořídit monitor s vyšším rozlišením než 1920x1080).
Sám fotky (16mpix RAWY) upravuji na starším notebooku s Core i3, 6GB ram a klasickým diskem. Dá se to v pohodě, při hromadných úpravách, exportech atd. si trochu počkáš.
Pokud finančně dosáhneš na Core i5 a SSD, tak to bude hodně v pohodě, paměť je dneska levná, takže ideálně 8GB.
Na grafice moc nezáleží, vyhni se novým levným úsporným procesorům.
A nakonec nějaký ten lepší monitor.
blacksquare
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 5. 10. 2014 16:26

Vyvolání z RAWu a lehké retuše udělám i na tabletu, ale za moc to nestojí, časově ani kvalitou, protože na Androidu nejsou dostupné ani Nik Collection, ani DxO Optics.

Já bych doporučoval místo notebooku přece jen desktop s přetaktovanou i7 (6820K minimálně, 5960X by byl lepší), kartou Radeon 290X (1-4GB) a aspoň 250GB SSD a 16GB RAM paměti. Jako notebook by to šlo asi postavit ale také, moc firem u nás to ale neumí, mohl by tam být problém s chlazením a výkonem kvůli optimalizaci spotřeby, stálo by to docela dost peněz a běželo by to stejně pomaleji. Pokud to má mít výkon, pak sestava stojí cca 40-90 tisíc.

Pravda je, že tu sestavu používám častěji na zachycování a stříhání videa, ale to jen proto, že postprocessing mne moc nebaví. S takovou sestavou běží Photoshop, Lightroom, Capture One i Nikon Capture NX-D bez viditelného zpoždění odezvy, a to i přesto, že mám někdy puštěno několik grafických programů najednou. Jinak mám ještě noteboook s i5 a 8GB RAM a 250 GB SSD, a mám na tom Zoner 15, běží bez problémů.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod waaaw 5. 10. 2014 17:14

To Pemar:
Umis cist?
waaaw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 5. 10. 2014 17:32

4-jadrový i7, 8GB RAM, 15,6" FullHD, grafickákarta nie je dôležitá ak by bol použitý Lightroom,... disk by bol ideálny SSD aspoň 250GB, ale to je už individuálne (niekto chce veľký disk na úkor rýchlosti)
Okolo 800-1100€ sa pohybujú cenovo...
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pemar 5. 10. 2014 18:12

Já jsem si to nemohl odpustit, pokud někomu vyhovuje notebook, je to jeho volba. Méně než i7 bych ani na něm nevolil, 256 SSD bych také neobětoval, ze 16 GB na 8 se dá jít, externí monitor přes HDMI v pohodě. Grafická karta má vliv na rychlost, Lightroom v pohodě, drobné retuše asi takě, ale jak člověk bude odšumovat, rovnat horizont nebo dělat nějaký batch, rozdíl mezi desktopem a notebookem je hodně vidět. Pokud někdo potřebuje mobilitu, .....
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod blacksquare 5. 10. 2014 18:17

Záleží, co od toho dotyčný očekává a kolik chce investovat.
Rozhodně není nutná i7, pokud člověku nevadí si při náročných úpravách či hromadném zpracování počkat.

Pemar si asi neuvědomuje, že každý na tom není finančně jako on.
blacksquare
Návštěvník

Odeslat příspěvekod BigglesO27 5. 10. 2014 18:52

Asi i7 a aspoň 8GB RAM (to se dá v noťasu pořídit už od cca dvacky...), ale dá se i na mnohem pomalejším...
BigglesO27
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kultus 6. 10. 2014 06:24

Mam doma asus G74SX: i5 2430, 4GB DDR3, GTX560, vsechno na tom v pohode rozjedu ale ze by to byla nejaka hitparada to uz ne...Delam v LR a Zoneru a ty nektere upravy v LR nejsou hned a na hromadni exporty si pockam. Az tak to nevadi, ale az odejde vezmu nejakou i7 a SSD + min 8GB...premyslel jsem o desktopu, hlavne na stejny vykon za polovicni cenu, ale desktop si sebou domu nebo jinam nevezmu...urcite pak nejaky kvalitnejsi monitor s vyssim rozlisenim, FHD uz je do budoucna asi malo...zalezi kolik mas penez
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 6. 10. 2014 08:47

blacksquare píše:MacBook je fajn, pokud je pro tebe reálné učit se nový systém, případně používat Windows virtualizovaně, pokud ho potřebuješ.
Samozřejmě je tu vyšší cena.



Reálně není problém se učit skoro nic, logika windej si a OSX je v podstatě stejná.
pota
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 6. 10. 2014 09:26

pemar píše:Já jsem si to nemohl odpustit, pokud někomu vyhovuje notebook, je to jeho volba. Méně než i7 bych ani na něm nevolil, 256 SSD bych také neobětoval, ze 16 GB na 8 se dá jít, externí monitor přes HDMI v pohodě. Grafická karta má vliv na rychlost, Lightroom v pohodě, drobné retuše asi takě, ale jak člověk bude odšumovat, rovnat horizont nebo dělat nějaký batch, rozdíl mezi desktopem a notebookem je hodně vidět. Pokud někdo potřebuje mobilitu, .....


Já chápu, že ty asi potřebuješ už z principu to nejlepší, ale troufnu si tvrdit, že v LR/PS toho zpracovávám víc než ty a SSD nemam vůbec, i7 taky ne (jen i5), grafickou kartu neřeším vůbec (stačí se podívat jak moc LR podporuje grafické karty), RAM jsem měl donedávna 8GB teď mam 16GB a celkem v pohodě. Sice mě hromadný export fotek z akce trvá nějakou dobu a aplikace se mi spouští o pár vteřin déle než s SSD , ale tak ten export zapnu a jdu dělat něco jiného (je to tak na kafe). Zase nejsme profík, abych musel utrácet bůhvíkolik za techniku, která stejně za rok ztratí cenu a nějaká ztráta 10 minut času mi žíly netrhá... A běžné operace v rámci fotky nijak netrvají. Samozřejmě pokud by tazatel plánoval nějaké pravidelně zpracovávané rozsáhlé úpravy v PS v s mnoha vrstvama, změnami tvarů apod., tak to samozřejmě chce něco silnějšího. Ale jinak bych to zbytečně nehrotil.

Jinak osobně to řeším tak, že mam doma krabici (i5, 16GB Ram, nevýkonná grafika, bez SSD) a zpracovávám na tom RAWy z C6D, C7D, Sony A7 a v klidu. Celá krabice stála pár korun a notebook (co mam jinak i na práci) používám max na nějaké ořezání, rychlé promazání apod. Výhoda je, že když mě v krabici začne něco omezovat, tak to vyměním, zatímco notebook bych kupoval hned nový...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod inutihar 6. 10. 2014 11:49

MacBook s retinou, klidně výprodejovou 13" z loňska, je levná a mobilní. 15" je super výkonná. 8 GB RAM minimum, 16 GB se neztratí, při práci s velkými RAW se to hodí, zvlášť když některý ze SW či pluginů nemá úplně zvládnutou paměťovou správu (typicky třeba PerfectEffects). Dobrý kompromis cena/výkon je 13" Air s 8 GB.
SSD disk podle potřeby, zálohovat, jak píšeš, budeš externě. Procesor bych výkonnostně nehonil, pro potřeby běžného uživatele je jakákoliv moderní i5 úplně v klidu, za ušetřené peníze raději koupím další disk na zálohy nebo lepší monitor.
inutihar
Návštěvník

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků