Fotoparát cca 10 000Kč

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod unitacek 1. 9. 2014 20:07

Jojo to jsem měl možná napsat hned, že se nebude jednat o žádné fotky ze závodů, ale o fotky pro zábavu nějaké skoky, klopené zatáčky atd, kde není problém kdy to zbytek bandy projede třeba 5x za sebou dokud si to nějak "nesedne". Určitě se nejedná o focení typu mám jen jednu možnost a musí to vyjít.
unitacek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod VencaD 1. 9. 2014 20:15

unitacek píše:No jedno vím jistě, že bazarovku nechci, sice je to asi chyba vzhledem k nabízenému, ale nemám v to prostě důvěru. U objektivu ještě ok, ale o foťáku ne.
Takže mě napadá co tak Olympus PEN E-PL5 + objektivy 14-42mm II R black + 40-150mm R black.
Nebo pořídit jen s tím 14-42?
S tím, že v budoucnu by se pořídil nějaký dobrý světelnější objektiv.

klidně vem ten dvojset, skla jsou v rámci základních seťáků slušná... časem dokoupíš světelnější sklo, mě by hodně chyběl optický hledáček a slušná ergonomie, osobně by mi zrcadlovka přiměřených rozměrů se sklem velikosti Tamron 17-50mm f/2.8 vůbec na kolo nevadila, i kdybych měl jít do canonu 100D. Elektronický hledáček se dá k E-PL5 dokoupit.
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod unitacek 1. 9. 2014 20:29

oka dík za radu :) No ergonomie mi neva..jsem celkem přizpůsobivý a zvyknu si na vše :) a to samé platí i o tom hledáčku..to mi taky nějak 2x vyloženě nevadí. kdyby tam byl, tak bych se nezlobil, ale není to nic, co by mi extra vadilo.
unitacek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dolgor 1. 9. 2014 20:30

Mně teda zrcadlovka na kole problém nedělá. Vozím ji běžně v řidítkové brašně. Problém je psychologický moment - DSLR obsahují jemnou mechaniku, která nerada otřesy, takže jezdím mnohem opatrněji než normálně. Za skoro 10 let jsem žádnou ze svých tří DSLR na kole nerozbil, možná šílím zbytečně. Nicméně je fakt, že mnohem raději vozím bezzrcátko Fuji X-E1, narozdíl od DSLR mi přední brašnu neucpe a naskládám do ní ještě mnoho dalších věcí, které se hodí mít po ruce. ...E-PL5 bych se osobně vyhnul, tahle řada Olýků mi silně nevyhovuje ovládáním, může být individuální. Zkoušel jsem Fujifilm X-A1, ovládání je daleko lepší než u low-end Olympusů a setový 16-50 je vynikající na krajiny. Cena je o něco vyšší, cca 13 tisíc, ale obrazová a užitná hodnota je podle mne daleko vyšší než u E-PL5 v základním setu.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 1. 9. 2014 20:33

100d + tamron 17-50 nebude do 10 litrov ani z bazaru.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod VencaD 1. 9. 2014 20:40

to byl samozřejmě příklad, hlavně pro velikost ;-) nikoli doporučení ke koupi

-- 1. 9. 2014 20:46 --

jinak Oly je v pohodě, přítelkyně má E-M10 a obrazová kvalita je s odpovídající optikou velmi dobrá, nicméně nový 14-42mm EZ za moc nestál, byl nahrazen panasem 12-32mm, který je po optické stránce o mnoho lepší
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod unitacek 1. 9. 2014 20:46

#Dolgor:
Mno to určitě není můj případ, protože nejsem ten typ cyklisty s brašnami, ale s jedním batohem na zádech, kdy jezdíme vyloženě po horách a čím horší terén tím lepší...nějaké skoky, plno kořenů atd.

Dobře ale dejme tomu, že když už bych byl ochotný dát 12 za E-PL5 a nedávno se kámošovi podařilo koupit D5100 s 18-105 za 13,5, tak vyplatilo by se v tomto případě pošetřit a nebo co se týče obrazové kvality tak na tom jsou +/- stejně co se týče těla a rozdíl je dán hlavně objektivem?
unitacek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod VencaD 1. 9. 2014 20:51

D5100 je obrazově o něco lepší, má větší snímač formátu APS-C, má sice dost malej hledáček, ale má ho. Opticky je 18-105 velmi slušný, v electroworldu jej měli o víkendu za 14000,-

-- 1. 9. 2014 20:53 --

Nicméně možná stojí za to koupit za 10000 tělo D5100 a k tomu bazarovej Tamron 17-50mm f/2.8, když říkáš, že bazarové sklo nevadí
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 1. 9. 2014 21:20

unitacek, brašny na nosič beru jen na dlouhé několikadenní cyklotůry, tam samozřejmě otřesy nehrozí. Mnohem častěji ale jezdím terén, horské kolo a většině ukazuju záda (hlavně po rovině a do kopce, protože při sjezdech se ozve pud sebezáchovy:)), a ani tady mi řidítková brašna potíž nedělá. Většinou jezdím co to dá, dost se potím a batoh pak nesnesu. Jestli na batohu trváš, pak jedině lehké bezzrcadlo, DSLR je na zádech otravná.

Plocha senzoru E-PL5 je cca 60% plochy senzoru v D5100, přičemž technologie senzorů a rozlišení je podobné. V praxi pak D5100 vede hlavně v pružnosti rawu při úpravách a v kvalitě při vyšších citlivostech - šum, barvy. Takže nikoli, rozdíl dělají i senzory, nejen objektivy. Tady jde pouze o to, jestli ten rozdíl poznáš, a to zase závisí na tom, co budeš fotit a jakým způsobem budeš fotky prezentovat. Jestli fotíš hlavně dokumentačně, pak bych si kvůli "horšímu" výstupu u E-PL5 nedělal hlavu. Mně na E-PL5 vadí hlavně ovládání a nelogické menu. Podle mne jsou tyhle low-end Olympusy strašně nepovedené, když je srovnám např s Fujinami za podobnou cenu. Seťák 14-42 s pojistkou, kdy je nutné před focením pojistku odjistit a objektiv vysunout, si mě taky nezískal, hrozně ale fakt hrozně mi ten další úkon vadil.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 9. 2014 21:52

Na menu Olympusov si treba zvyknúť: obsahujú ich totižto niekoľko. Aspoň moja E-P5:
- bočné menu - nepoužívam, lebo SCP je prehľadnejšie
- SCP - super control panel - všetky podstatné nastavenia sú tu na jednom mieste
- easy menu - toto nepoužívam, lebo je len v iAUTO móde, kedy nefungujú niektoré nastavenia (konkrétne: "Keep white ballance") a dá sa nastaviť vždy len 1 parameter
- hlavné menu - tam zase pre zmenu netreba často chodiť, tak ma netrápi že tam je veľa nastavení
(mimochodom: usporiadaných podľa abecedy - A: AF, B: buttons C: continuous release priority, D: display, F: flash...)

Naopak: páči sa mi na E-PL5 že má krížový roller - asi najlepší ovládací prvok aký existuje, keďže je hneď dostupné aj tlačidlo OK. Moja E-P5 ho už nemá (namiesto neho mám teraz roller vpredu)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cport 1. 9. 2014 21:55

unitacek: ono to je individualni. Jak DSLR, ta bezzrcatka obsahuji stejne "jemnou" elektroniku, oboji muzes prevazet v batohu i v brasne a otresy tomu vadi tak nejak stejne. Spise zalezi na tom, jestli kupujes low-end a nebo nejakou vyssi radu. U te vyssi bych nemel obavy ani z nejakych velkych otresu.

Jinak to je spise otazka tvych preferenci - osobne bych ale nesel do fotaku bez hledacku (a nesel bych ani do m4/3 cipu). AF ti zrejme bude i u tech low-endu stacit. A pak si musis rict, jestli das spis prednost male vahove a rozmerove uspore (i kdyz ani to nemusi byt pravda) a nebo zpravidla vetsimu cipu. To uz zalezi na tvem stylu foceni.

Ja nemam problem tahat DSLR kazdy den jak do prace, tak na kolo.

Ale predevsim - hlavne si ten fotak poradne osahej pred koupi. Neni nic horsiho nez kdyz te pak bude neco (treba nejake pitome nesikovne umistene tlacitko, drzeni, ostreni pres displej apod.) **** den co den ...
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 9. 2014 23:38

Ja osobne by som dnes už nešiel do foťáku:
- bez dotykového displeja: strašne to zjednodušuje fotenie
(poznámka: foťák s veľkým gripom znemožňuje pri fotení používať dotykový displej)
- bez použiteľného face detection: fotenie ľudí je bez neho utrpenie
- bez pancake skiel: inak foťák nie je skladný a nevojde do vrecka
(poznámka: neexistuje nič lepšie na fotenie v miestnostiach ako svetelný pancake + LiveView)
- s príliš veľkým snímačom: geometricky k tomu totižto narastá veľkosť objektívov
- s optickým hľadáčikom: nevidno v ňom preview a tak častejšie vznikajú expozičné chyby, nedá sa s ním presne manuálne zaostriť (v LiveView je zväčšenie, alebo peaking), ...

:-)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 9. 2014 00:37

Ja osobne bych uz dnes nesel do fotaku:
- bez fyzickych ovladacich prvku pro hlavni funkce a min. 2 prog. tlacitka v dosahu prave ruky
- bez moznosti ultra sirokouhleho objektivu
- bez op. hledacku, ktery je nezbytny pro foceni rychlych akci, nebo se silnym zdrojem svetla v zaberu
- bez schopnosti sledovat pohyb i pri nizsi hladine osvetleni
- bez kvalitniho snimace, ktery nesumi jako prase uz na iso400 a je tedy pruzny pro upravy fotografii

:)
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 2. 9. 2014 05:10

Hezký Petře. Ale čo tých 10 litrov rozpočet? ;-)

V tomto smere sa do určitej miery zhodujem s FABC. Optický hľadáčik je lepší, ale až od určitej veľkosti. Zažil som optické hľadáčiky olympus zrkadloviek, lacných Canonov (a to bolo fest zúfalstvo - poštová známka na konci tunela) a ani D5000 nebola nič moc.
Optický hľadáčik je fajn vo veľkosti od tej D7100, 7D, (+ skoro všetky pentaxy ;-)).
Pri tých pidihľadáčikoch je fakt lepší ten kvalitný EVF.
Ovládacie prvky na tele sú fajn, o tom žádná. Je to dosť o zvyku a spôsobe fotenia. Niekto kto si chystá záber dlho a s foťákom dolu to až tak moc nepotrebuje, kto pracuje s okom na hľadáčiku a hmatá po pamäti, pre toho je to nutnosť. Každý sme iní.
CAF a AF tracking je zatiaľ bez diskusií doménou DSLR vyšších radov. Kto fotí pohyb - musí investovať nielen do tela ale aj do sklenárstva. Samozrejme pre väčšinu to nie je nutnosť.
Inak bol som prekvapený ako kvalitne funguje face detection na olympusoch. V zásade zaznávaná joke funkcia, ale funguje. Principiálne ide vlastne o formu CAF, tak nechápem prečo to nedokážu použiť aj pri normálnom sledovaní objektov. Asi to nebude také jednoduché ako si predstavujem.
V každom prípade aj v prípade zrkadlovky aj v prípade bezzrkadla je 10000 tzv. životné minimum a predpoklad ďalších investícií následuje.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 2. 9. 2014 07:02

Ganec píše:Ja osobne by som dnes už nešiel do foťáku:
- bez dotykového displeja: strašne to zjednodušuje fotenie
(poznámka: foťák s veľkým gripom znemožňuje pri fotení používať dotykový displej)
- bez použiteľného face detection: fotenie ľudí je bez neho utrpenie
- bez pancake skiel: inak foťák nie je skladný a nevojde do vrecka
(poznámka: neexistuje nič lepšie na fotenie v miestnostiach ako svetelný pancake + LiveView)
- s príliš veľkým snímačom: geometricky k tomu totižto narastá veľkosť objektívov
- s optickým hľadáčikom: nevidno v ňom preview a tak častejšie vznikajú expozičné chyby, nedá sa s ním presne manuálne zaostriť (v LiveView je zväčšenie, alebo peaking), ...

:-)


gance gance ... tolik textu a tolik nesmyslu ... chapu osobni preference na techniku (ty ma kazdy), ale ty argumenty jsou, sorry, hloupe
cport
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků