Jaky 85mm objektiv?

Diskuze o objektivech, filtrech a předsádkách

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chel 22. 7. 2014 08:37

Petr Luňák píše:
eoder píše:Zdravím, rád bych si pořídil na portréty nějakou 85mm našel jsem toto http://www.paladix.cz/bazar/index.php?adid=314472
Co vy na něj? bylo by to na D7100
díky


Nebrat v zadnem pripade. Silna aberace, skaredy bokeh.
Potrebujes li AF, priplat si na G verzi, beze vsi pochybnosti se to vyplati. Nepotrebujes li AF, ber Samyang 85/1.4 (ja ho mam z druhe ruky za 7tis.). Neni to zadny plastacek jako Nikkor, ma prijemny chod ostriciho prstence a je to f1.4. Navic ma hodne povedenej mekkej bokeh a minimalni aberaci.

Zas uplne spatne to neni Obrázek
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FotoABC 22. 7. 2014 08:52

Petr Luňák: uniká Ti to, že kupovat NOVÉ G-čko za 13 nebo 12 tisíc je asi pro většinu lidí lepší nápad, než kupovat bazarové za 10 tisíc.
Kupovat bazarovou věc za cca 80% ceny nové se zárukou není asi úplně ideální. A navíc to "nové" zdůrazňuji. Ale klidně tam může být rozmezí 10-13 tisíc za G-čko proti 6 tisícům za D-čko. Stále platí to shrnutí, co jsem napsal. Pokud někdo ocení svou potřebu portréťáku dejmetomu do 5 tisíc, pak 6 je pro něj po rozmyslu ještě na horní hranici, zatímco 10-13 už je prostě nad hranicíéé toho, co je ochoten za ten subjektivní přínos dát.
Je nesmysl to stavět tak, že 10-13 tisíc a pod tím 85-ka od Nikonu není, protože D-čko je fuj. Není fuj, spoustu lidí s ním nafotilo plno hezkých fotek a také se všichni shodují, že má bokeh rozhodně podstatně lepší, než D-čkové padesátky. Máme nějakou plynulou stupnici a na tu rozhodně to D-čko patří. Začíná to někde levnou 50/1.8D, pak přes 50/1.4D to jde k 85/1.8D a 85/1.8G a 85/1.8D a 85/1.8G, když to beru jen od Nikona, radši do toho nemíchám Sigmy, protože to už bychom se vůbec nedohodli. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 22. 7. 2014 09:48

Já bych se při rozhodování podíval kromě ceny na dvě věci:

Za prvé, co člověk fotí a jaké má nároky. Za druhé, čím člověk fotí a co získá 1,8D nebo 1,8G.

Za prvé, předpokládám, že 85mm si člověk kupuje na portréty. Na sport je 85mm příliš pomalá, na fotky rodiny příliš dlouhá, na fotky divokých zvířat příliš krátká, i když v takové zoo se s tím fotit dá.

Co se nároků týče, D-čko je solidní průměr, ale G-čko je špička. Za 10-12 tisíc za 1,8 G dostanete (alespoň podle mého zkoumání pixelů) objektiv na úrovni (respektive jen o malý chloupek horší) než zcela špičkový Carl Zeiss 135/2 nebo mnohem dražší Nikkor 85/1,4 a výstup se při povedeném kusu velmi blíží super drahému Otusu 55/1,4. Nesmíte ale zapomenout, že G-čko je plasťák, takže kusová variabilita je na Nikon poměrně vysoká, chce to vybírat z více kusů.

Za polovinu ceny G-čka dostanete D-čko, které by před uvedení D7100 v pohodě stačilo. Kromě ceny ale těžko hledám silnější argument pro D-čko, zejména na D7100. Na D90 nebo D300 by D-čko bylo naprosto v pohodě, na D7000 nebo D600 si ho dokáži představit také, ale na D7100 bych to nedělal. Je to řezání tupou pilou. Přes resamplování a Nik Sharpener se třeba dostanete k solidnímu výsledku, ale bude stát spoustu času a výsledek nebo nikdy takový, jako z G-čka. Můžete diskutovat, že ta pila není zase tak moc tupá, ale řezat jako G-čko to nebude. Buď se s tím smíříte, nebo D-čko se ztrátou prodáte a koupíte G-čko.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 22. 7. 2014 11:49

FotoABC píše:Petr Luňák: uniká Ti to, že kupovat NOVÉ G-čko za 13 nebo 12 tisíc je asi pro většinu lidí lepší nápad, než kupovat bazarové za 10 tisíc.
Kupovat bazarovou věc za cca 80% ceny nové se zárukou není asi úplně ideální.


A na tohle si prisel prosim te jak? Co je na to neidealniho? Mas nejakou statistiku, kde se v obchode ptas lidi, proc si jdou koupit nove sklo a ne to same z druhe ruky ve stavu noveho kusu, ale o 20% levneji? Vazne mas? :)
Nevim kde zijes ty, ale tady v Cechach kouka minimlane kazdy druhy na to, jak by co nejvic usetril, u fototechniky tuplem. Uz se me mnoho lidi ptalo na rady ohledne fototechniky, ruznych vekovych skupin s ruznym prijmem a i prosperujici podnikatel ve stavebnim odvetvi, ktery nema hluboko do kapsy, koukal na kazdou tisicovku co by usetril. Dovedu si predstavit urcity typ lidi, ktery kupuje veci jen a pouze nove, z urciteho principu. Jednich z nich je treba Pemar, podle meho usudku. Neni to mysleno nijak ofenzivne.

Chel: pokud ty tam ten "busy" bokeh nevidis, pak ja ovsem ano.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 22. 7. 2014 12:40

Čo je to busy bokeh?
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 22. 7. 2014 13:06

Ta Chelova fotka je uplne normalne dobra, prirozena. Svet se v ***** obraci. Ten bokeh je za mne tak cistej, ze to vypada jako kdyby tomu nekdo v pocitaci pomohl.. ;-)
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 22. 7. 2014 13:27

bob222 píše:Čo je to busy bokeh?

Jakože rušivej, se spoustou prvků tahajících pozornost. U některejch objektivů k němu dochází vzácně, u některejch vždy a všude. :-)
V tomto konkrétním případě se asi jedná o levý kraj kolem květináče a pravý horní roh.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 22. 7. 2014 14:05

Fakt je to nestastny. Obcas sem nekdo postne divku pred krovim, ktery se sklada z agresivnich krouzku a specialnich utvaru co vymyslela pro muceni CIA a jsem jedinej komu to vadi. Tady je mirne utahanej kvetinac a zase budu jedinej kterymu to nevadi.
Co mi vadi je ta modra od okna ale, to kdyby dal nekdo pryc, tak bez vyhrad. Ale koukam na to na NTB...
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 22. 7. 2014 14:12

Ale no tak Radku zrovna ty moc dobre vis, ze jsou zabery, kdy se skaredy bokeh neprojevi vubec, nebo projevi malo tim zpusobem, ze to obsahovou stranku fotky nijak neovlivnuje, a pak projevi hodne, kdy uz to ma zasadni vliv na dojem z fotky. Ted je zcela bezpredmetne resit, do jake kategorie spada Chelova fotka, podstatne je, ze petaosmdestaka decko od nikkoru ma vlastnost skaredeho bokehu, puntik. Teda tecka :)

Takze situace se ma nasledovne. Bud si tazatel koupi z bazaru Decko, v CR kolem 7-8tis. s tim, ze budu muset nad "kazdym druhym" zaberem premyslet, aby se mu tam zrovna nevymrskl bokeh z kategorie "c", nebo si priplati 3-4 tis. za gecko, kde tuhle starost prakticky mit vubec nemusi, stejne tak nebude muset resit silnou aberaci (jak tam pekne zari na te satech, ze?) a slabsi kresbu na plnou diru. Je to na nem.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek71 22. 7. 2014 14:22

Ale ja ten objektiv vubec neznam, ja jsem si koupil to nejlepsi, abych vzdycky mel 100% jistotu, ze jsem to pos*ral ja.
Obecne mne na te fotce bokeh netaha a to jsem hyper citlivej, pockam jeste doma na velkym monitoru.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 22. 7. 2014 15:09

A co jsem napsal jinýho? Cituji se - pokud si člověk místo G-čka koupí D-čko, pak musí:
"- méně fotit na plnou díru a více zacloňovat na f/2.5- f/2.8, což nakonec často dělám i s tím G-čkem, abych neměl příliš malou HO
- o něco více odstraňovat fialový a zelený lem světel v bokehu
- méně fotit pohyb na AF-C
- pokud by bylo v bokehu přesto něco rušivého, tak Gaussovským rozostřením lokálně vyhladit "

Když to napíšu já, je to špatně. Když to napíše Luňák, je to tak. :-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rodri 22. 7. 2014 15:40

Na ukázkových fotkách zadny rušivý pozadí není, takže těžko soudit, jak na tom oba objektivy s bokehem jsou. Chtělo by to v pozadí nějaký křoví nebo listí, to dělá často hodně skaredej bokeh, pak by se dalo posoudit, jakej je rozdíl ,mezi 'Do' a 'G'.
rodri
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 22. 7. 2014 15:41

G-čko je podle s převahou nejlevnější top objektiv, to se týká ostrosti, aberace, zkreslení, bokehu. ... jen je na špičkový objektiv až moc plastový a pomalý. Opticky za ty peníze asi není lepší volba. Mechanicky je to horší, mám na něm korekci AF + 12, to je nejvíc ze všech objektivů, co mám. Jinak zatím opravdu kupuji jen originály a nové, chci se vyhnout zklamáním a reklamacím, ale ani to není zárukou, že nějaký kus nebude třeba seřídit nebo reklamovat.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 22. 7. 2014 15:47

FotoABC píše:A co jsem napsal jinýho?


Treba to, ze kupovat z druhe ruky Decko a k tomu z ebay je cajk, zatimco kupovat z druhe ruky Gecko je mimo zdravy rozum a ze se to nevyplati.

Koneckoncu, necht si to tazatel prebere po svem, kdyz i ten, co tvrdi, ze Decko je vyhodny nakup, jej nahradil Geckem hned co vyslo :-))
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod chel 22. 7. 2014 15:47

a fotite nekdo? je leto je treba fotit panove ;) v zime se foti spatne!
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků