RAW (software)

Všeobecná diskuze o grafických programech pro práci s fotografiemi

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod belrok 29. 6. 2014 15:14

No Nikon teď uvolnil novou beta verzi, která se ovládá maličko jinak než původní NX2, nicméně umí to co umět má a je zdarma. Jak píše kolega výše, že NX2 je dost drahý, tak to tak bylo ještě před pů rokem, ale teď už je to zdarma :) a jmenuje se NX-D http://beta.nikonimglib.com/download/in ... os-windows
belrok
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 29. 6. 2014 16:15

Já nevím, co máte pořád s tou pleťovkou :). Včera jsem si schválně dal vedle sebe fotky z LR a NX-D a rozdíl naprosto minimální. Stačí trošku ubrat vibrance a saturation a v HSL červenou, otázka jednoho kliknutí na preset.

btw, LR je právě o pokrytí celého workflow.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daf 30. 6. 2014 09:51

oskined: CNX2 je raw convertor ale také velmi slušný editor. Tzn. kromě vyvolání má spoustu nástrojů pro poměrně rozsáhlou editaci a tedy naprostou většinu snímků zde plně dokončíš. CNX2 má navíc docela vychytané nástroje pro selektivní úpravy a umí i jednoduché masky. Jediné co mi v CNX2 chybí je rovnání svislic a to, že neumí načíst Tiff s průhledností. Pro tyto konkrétní případy a také na prohlížení fotek používám navíc ještě Zoner 15. Používám i View NX2 a to zejména jako rychlý prohlížeč rawů. Ideální na probrání hromady fotek. Jinak View NX umí vyvolat raw v podstatě stejně dobře jako Capture NX2, akorát pro kvalitní finalizaci fotek by to chtělo ještě dodělat fotky v nějakém editoru. To by bylo také řešení. Ale v CNX2 máš komfort v tom, že máš všechny kroky úprav uložené v tom rawu a můžeš se vždy k fotce vrátit a později např. lehce opravit, nebo předělat fotku aniž bys začínal s komplet úpravami od začátku.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod oskined 30. 6. 2014 11:58

Čili doporučujete většinu úprav dělat přímo v Capture NX2 a v Zoneru dodělat jen finální úpravy (doostření, apod.)?

Daf:
Pokud jsem tě dobře pochopil, tak v Capture NX2 si můžeš uložit upravený RAW (včetně všech úprav, které jsem tam provedl).
Je možno se pak případně (pomocí nějakého UNDO) vrátit k původnímu RAWu?
Nebo je potřeba si udělat zálohu původního?

Oski
oskined
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Daf 30. 6. 2014 12:13

Jak jsem psal výše. V CNX2 se dá fotka v pohodě finalizovat. Jsou jen 3 věci které mi na CNX2 chybí a to rovnání svislic, načítání TIFFů s průhledností a to, že není vhodní jako rychlý prohlížeč fotek.

V RAWu se můžeš jedním klikem vrátit k originálu a nebo k naposledy uloženému souboru. O raw jako takový nepřijdeš jen jsou v něm navíc zapsány provedené kroky úprav. Je to šikovné pro zálohování. Takový soubor má mnohem menší velikost, než kdybys zálohoval 16bit TIFF.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 7. 2014 21:28

Pro Nikon jednoznacne NX2, sam na nej nedam dopustit, viz:

Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daf 2. 7. 2014 09:26

PL: Překvapuje mě, že nepoužíváš u doostření Unsharp Mask parametr "Treshold" (Práh).
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 7. 2014 11:14

V LR je celá historie úprav po jednotlivých krocích, jdou vypínat určité typy úprav blokově a lze si kdykoliv udělat snapshot úprav a ten pojmenovat, i vícenásobné.

Pokud chci mít dvě verze fotky z jendoho RAWu, lze udělat virtuální kopii, a držet druhou sadu úprav, to samozřejmě opakovaně (takže můžu udělat třeba "živou verzi" a hned vedle mít nějaký dark wash nebo stylyzovanou verzi například s filmovým zrnem). Nedochází při tom ke kopírování samotného RAWu, jen seznamu úprav.

Dále jsem schopen kopírovat vytvořenou úpravu na další snímky v sérii pořízené v rámci session nebo akce. Ať už synchronizací, přes uložený preset, nebo prostou kopií develop settings. Tam jsem schopen určit, které úpravy se přenesou a které se naopak nezmění.

atd. atd.
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daf 2. 7. 2014 11:31

Já bych jen pro pořádek doplnil, že to co píše Lotrandor umí i CNX2.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 7. 2014 12:23

Daf píše:PL: Překvapuje mě, že nepoužíváš u doostření Unsharp Mask parametr "Treshold" (Práh).


Cim vyssi miru prahu nastavim (a staci jiz velmi mala hodnota), tim vic je samotny efekt doostreni (intenzita) potlacenej. Nejak jsem neshledal zadny pozitivni prinos tohoto parametru.
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daf 2. 7. 2014 13:02

PL: Mě se naopak docela osvědčil. Fotky v plném rozlišení nedoostřuji, ale na zmenšených pro tisk, nebo na web už se s tím podle mě vyplatí pohrát. Dá se tím "vymaskovat" zvýrazněný šum na nekontrastních plochách. Je fakt, že je potřeba používat malé hodnoty prahu já používám 4-12 (ale spíš ty nižší) a taky poměrně vysoké hodnoty doostření. Např. u zmenšené fotky na 1800pix a poloměru 1 klidně síla doostření kolem 70 a u těch vyšších prahů např. 10 už musím s doostřením skoro na 90.
Daf
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 2. 7. 2014 13:14

Kdyz NEchci doostrit fotku celoplosne, aby se nezvyraznil sum, typicky mimo DOF, pouziju Noise Ninju ;)
Naposledy upravil Petr Luňák dne 2. 7. 2014 14:47, celkově upraveno 1
Petr Luňák
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hoax 2. 7. 2014 14:07

A ti co používají LR potáhnou za slider Masking :)
hoax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 2. 7. 2014 14:59

hoax: s přidržením ALT se i krásně ukáže, co přesně se doostřuje a co už ne
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vormen 2. 7. 2014 16:07

Vyzkoušel jsem Zonery 15 a 16, ViewNX, CaptureNX2 a CaptureNX-D a Adobe LR 5.3, mám D5100. Zoner max na prohlížení JPG a jejich menší úpravy, pro RAW absolutně nejhorší výstup. Následuje LR, kde je RAW o něco lepší, ale pořád není výstup nic extra. Všechny SW od Nikonu mají perfektní výstupy konverze z RAWu, View jen drobnější úpravy. NX-D je pokročilejší, dostačuje, po aktualizaci i stabilní a rychlejší. Ale CaptureNX2 to je jiná liga! Je to jako koupit lepší sklo k tělu. Možnost lokálních úprav je prostě úžasná a na výsledcích se to projeví extrémně. Cena bohužel vysoká, ale stojí to za to. Když Nikon, tak rozhodně CaptureNX2, jinak NX-D bez lokálních úprav, ale s perfektní konverzí z RAWu, Adobe bych nedoporučoval, leda pro Canon a pro upravu JPG, klidně Zoner za pár korun.
vormen
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků