Foťák pro pokročilého amatéra

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod DragonFly 2. 6. 2014 13:29

Zdravím. Chtěl bych se posunout ve svém fotografickém snažení o krok dál a vyměnit můj kompakt Canon G7 za něco kvalitnějšího a modernějšího. Přecejen jen za těch 7 let pokrok šel hodně dopředu. Můj hlavní požadavek je větší sensor (1-1,5") v menším balení. Cokoliv s APS-C je už moc velké. Na druhou stranu nepožaduji velikost mýdlové krabičky.

Jako první mi padla do oka novinka od Canonu - G1x II. Myslím že bych to ještě finančně zvládnul, fotoaparát to je jistě kvalitní. Docela mě však zklamala jeho rychlost, respektive pomalost. Ta je bohužel pouze průměrná.

Dále mě zaujal Olympus OM-D EM10 + 14-42 mm/3,5-5,6 II R.
Vím že se jedná o jinou kategorii fotoaparátu, ale rozměrově a váhově je na tom podobně jak G1x II. Vím, že získám možnost vyměny objektivů, ale momentálně to není důvod, kvůli kterému bych ho kupoval. Většinu doby bych ho použival s tímto kitovým objektivem, takže by mne zájímalo jak si stojí tato sestava s kitovým objektivem po obrazové stránce v porovnání s G1X II. Máte někdo zkušenosti? Dokážete poradit? Jak na tom bude rychlost AF v interiéru (slabší osvětlení)? Přece jen horší světelnost znamená míň světla pro kontrastní ostření.
DragonFly
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sam Sung 2. 6. 2014 14:17

Mrkni i na Sony a6000, prakticky stejná velikost těla jako em-10, APS-C snímač, fázové ostření a lepší grip. http://j.mp/1gZsLCT
Sam Sung
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DragonFly 2. 6. 2014 15:33

Sam Sung: Co jsem četl recenze tak setové objektiv nejsou moc kvalitní. A kvalitnější objektivy jsou moc drahé a velké. Ale jinak tělo je vynikajicí.
DragonFly
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sam Sung 2. 6. 2014 16:23

Jo no, u EM-10 je údajně ten seťák slušnej. Ono kvalitní objektiv bude vždycky drahej... Pak ještě mě napadá... řada Nikonů 1 splňuje požadavek na velikost snímače, tuším, že i to ostření je u nich v pohodě, ale nemám páru jak na tom jsou objektivy s kvalitou.
Sam Sung
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Skulivert 2. 6. 2014 17:00

U Nikonu 1 setové objektivy jsou dostatečně kvalitní, 10-30 o něco více než 11-27, a dokonce zvládá i docela obstojně makro... jinak kvalitní system, kromě OM-D nabízí i Fuji, ten má jak spičkový výstup tak i špičkové objektivy (včetně těch setových) ale nechá si za to zaplatit...
Skulivert
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 2. 6. 2014 17:54

E-M10 sa veľmi vydaril a nie je drahý + má dobrú ponuku skiel za rozumnú cenu.
Ondrej Bobek
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tom.as 3. 6. 2014 21:13

Ted jsem mel tu OM-D M-10 i s novym setakem v ruce a je to az prekvapive prtava kombinace. Ostreni trochu divne, jak jak to komplet elektricke, ma to trochu divnou reakci, ale ostri to dobre a vystup stejny jako M-5 (ma to stejny snimac). Pekna pohotova krabicka. Navic mas k dispozici hromadu dalsich skel, M4-3 system uz ma slusnou nabidku podle chuti i penezenky.
tom.as
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DragonFly 4. 6. 2014 18:57

tom.as píše:Ted jsem mel tu OM-D M-10 i s novym setakem v ruce a je to az prekvapive prtava kombinace. Ostreni trochu divne, jak jak to komplet elektricke, ma to trochu divnou reakci, ale ostri to dobre a vystup stejny jako M-5 (ma to stejny snimac). Pekna pohotova krabicka. Navic mas k dispozici hromadu dalsich skel, M4-3 system uz ma slusnou nabidku podle chuti i penezenky.


Zrovna ten pancake se mi nelibi a ani ho moc nechvali co se tyce obrazove kvality.

Porad vaham zda mam dat prednost svetelnejsimu a delsimu objektivu(canon g1x II) nebo rychlejsimu telu s modernejsim snimacem a EVF(OMD EM10 + 14-42 II R)
DragonFly
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Almik 5. 6. 2014 06:08

Na seriózní focení je lepší si koupit něco s hledáčkem, mám bezzrcadlo Oly E-PM2 kterej nemá hledáček ...jako jsem spokojenej, ale ta opora v držení chybí, můžeš se snažit jak chceš, ale při focení statické scény já osobně neudržím tak dlouhý časy jako když s jiným foťákem fotím s hledáčkem u oka.

Dále pokud chceš fotit i do rawu, tak G1X II není zrovna rychlík, na dpreview v testu rychlosti snímaní ve všech režimech ostření dost pohořel (a kartou to asi nebylo), pokud bys fotil jen do JPEG tak asi OK.

Takže za mě si počkej až bude trochu víc otestovanej Sony RX100 III (pokud ti nevadí horší ergonomie a uvítal bys skladnost), nebo jdi třeba do té E-M10, jak už tu bylo napsáno, je to dobrá volba a pokud by Tě to víc chytlo, je možnost vylepšení jiným objektivem, má to sáňky na blesk... mě se ten fotáček hodně líbí.
FX: Nikon D750, Sigma 35/1,4 Art, Nikkor AF-S 85/1,8 G, blesky SB-800, SB-600
m4/3: Olympus E-M10, Panasonic 12-32/3.5-5.6, Samyang fish-eye 7,5/3.5, blesk FL-36R
Almik
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DragonFly 5. 6. 2014 11:25

Almik: jsem na 90% rozhodnuty pro E-M10.
Díky všem za rady a doporučení.
DragonFly
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků