Který z nich Olymp.EM10 ver. Sony NEX7 ver. Sony A6000

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod chel 7. 5. 2014 14:57

Ani jeden, pokud chces fotak musis si koupit Canon nebo Nikon.
Světlo, to je, oč tu běží.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Janko40 7. 5. 2014 19:13

Konec stresování, hledání, posuzování co je lepší a co mohu pominout. Je to A6000. příští týden SIGMA 19/2,8 art. Janko40 :-)
Janko40
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Sattero 19. 8. 2014 10:09

Zdravím!

Nechtěl jsem zbytečně zakládat téma, když už tu je toto, které odpovídá mému dotazu:

Zbavil jsem se po pěti letech Nikonu D5000, s nímž mě sice bavilo focení, ale nenosil jsem jej s sebou skoro nikam, protože byl prostě velký a těžký a když už se mnou byl, měl jsem jen setové sklo nebo od přátel popůjčovaná telátka a párkrát pevná skla, což byl zase problém při tahání velkého notebooku a dokumentů v brašně i batohu. Čas a priority se tedy od koupě Nikonu změnily a teď mám dilema: chci menší bezzrcadlo, které mohu nosit v brašně denně, ale které má hledáček, na který jsem zvyklý. Chci do foťáku investovat do budoucna skrze objektivy a zatím koupit relativně slušné tělo a základ, s nímž se budu učit a poznávat. Samozřejmě vím o dražších modelech těl, ale finance to neumožňují a ani nechci - více pak chci dát do slušných objektivů, které se mi budou hodit.

Cenově bych se rád zastavil (při pořízení těla a setového/základního objektivu) na 20-25 000 Kč, přičemž nejpozději příští rok chci zakoupit tele objektiv (obyč, jde spíš o přání přítelkyně) a hlavně pevná sklíčka, pokud nebude něco již přímo v nějakém setu při koupi se slušnější světelností.

Potřeboval bych rozseknout proč se klanět k jakému systému, protože jsou to systémy veskrze vyrovnané. Už jsem byl rozhodnut pro E-M10, ale zastavil mě před koupí menší senzor a tudíž trochu horší hrátky s hloubkou ostrosti - možná jen neopodstatněný strach, avšak nepomohla ani návštěva foto obchodů - všude mají jen nějaké kombinace a upřímně, fotit v obchodu mezi vitrínkama bez možnosti jít ven a pořádně vyzkoušet, není ono. Nicméně počítám, že je to spíše otázka skla a využívání výhod i nevýhod menšího senzoru. Na Flickru jsem totiž s Olym E-M10 a 45mm/1.8 viděl nádherné fotky. Proto pro příklad co tak fotím, přikládám odkaz na Flickr účet, avšak není tam spousta fotek (prakticky akorát nejstarší a nejnovější z dovolené, chybí novější portrétovky): https://www.flickr.com/photos/stredula/ Sport fotit nebudu, avšak rychlejší AF uvítám na psa (naštěstí jen fr. buldok, který se sice rozběhne jak blesk, ale vždy následuje rychlé zpomalení ve stylu trpaslíků) a občas děti.

S výběrem modelů jsem na tom obdobně jako původní tazatel:

    Olympus E-M10 s 14-42 EZ s M.Zuiko Digital 45 mm 1:1.8 (Olympus měl tento set do předvčerejška za 26kKč, tak snad bych se domluvil) případně se základním tele za 25kKč a poté přikoupit to 45mm a další?

    Sony A6000 tělo + bazarově 18-55mm (radši než ne zrovna povedené 16-50mm v setu) a tele/pevné (jaká a za kolik? Mám obavu z cen u Sony), jinak se mi A6000 vcelku zamlouvá

    Fuji X-E1 s 18-55 mm + XF 50-230 mm za 20kKč, ale zde mám obavu z rychlosti AF, překreslování hledáčku (zkoušel jsem v prodejně akorát X-E2 (ovšem ta cena těla... jinak miláček) a tam v pořádku, X-E1 jsem zatím nezkoušel).

Přítomnost/absenci dotykového displaye, který vidím jako užitečný, není podmínkou. Výklopný display, tady jsem trochu rozmazlený D5000, kde jsem několikrát využil výklopný display - je to užitečná věc. Ale žít by se dalo i bez toho.

Videa budu natáčet jen občasně, není to podmínka - kupuji foťák, ne kameru. Fotím jinak do RAWu. Zkoušel jsem mimochodem i EX100 od první do třetí generace a ač výstup famózní, zase moc malé do ruky a baví mě měnit objektivy : :kuk:

Jsou ještě další alternativy, případně jaké máte návrhy vy?

PS: Ano, z textu je jasně cítit nerozhodnost, a to z důvodu, který jsem popsal výše - všechny dnešní systémy jsou skvělé a rozdíly minimální. Chci však něco, co by sloužilo dobře a fotilo dobře, abych neměl pocit, že jsem přechodem ze zrcadlovky učinil obrazový downgrade. Proto se ptám Vás, kteří se mezi aktuální nabídkou orientujete. Já totiž moc ne. ;-)
Sattero
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 19. 8. 2014 11:02

Vlastním doprodejový Samsung NX 20, který mně překvapil výbornou kvalitou setového objektivu. APS-C senzor 20Mpx. Poněkud pomalý na odezvu tlačítek, ostří a exponuje slušně. Ergonomie zrcadlovky, obrazový výkon také. Dnes bych nelitoval peněz na novější NX30. :-)
http://obchod.fotoskoda.cz/samsung-nx30 ... tAodNUAAyg
Tuším, že teď dostal i nějaké ocenění EISA.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hocal 19. 8. 2014 11:50

Ja som nedávno zvažoval sony a6000 + základný objektív, e-m10 + základný objektív a fuji e-x10 + základný (mierne svetelný) objektív. Vyhralo fuji a to z dôvodu, že som v akcii dostal zadarmo 50-230. Navyše z týchto 3 záklaďákov je 18-55 najlepší konštrukčne aj svetelnosťou. Jediné, čo je na fuji slabšie, je rýchlosť AF. Musím predvídať a pomáhať foťáku a aj tak je odpadu dosť. Hovorím o pohybe - ľudia (futbal, bicykel) , zvieratá (pes, vtáky). Ale na flickri máš "statické" fotky (inak, presne môj žáner, akoby som to ja sám fotil :-) ) a preto by som uprednostnil fuji, kde "hranie sa s kompozícioou si doslova užívam" . Má výborný výstup - aj v JPEG, hľadáčik mi absolútne vyhovuje. Ak chceš neskôr aj pevné sklá, môže to byť dobrá voľba. Sony som vypustil pre objektívy a oly preto, lebo so základným objektívom + menší čip = veľká HO. Ale ak chceš na oly pevné sklá, je to istotne dobrá voľba hlavne ak chceš rýchlejší AF. Ešte k výklopnému displeju. Pred tým som mal UZ s výklopným a teraz občas chýba, ale pomaly si zvykám :-))
hocal
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 19. 8. 2014 12:04

ano, dle fotek bych taky sel do Fuji.
cport
Návštěvník


Odeslat příspěvekod rousini 19. 8. 2014 13:23

Mrknul bych se na objektivy, jaké budu požadovat a jaké daný systém nabízí. Potom bych hodnotil velikost a cenu sestavy.
On taky občas menší čip může být výhoda... Např Sigma 19/2,8 je stejný objektiv pro MFT a Sony. Díky menšímu čipu se neprojeví tolik měkké rohy, Se spoustou starých manuálních skel dtto.
Ale je to slovíčkaření protože APSC a MFT je rozdíl v ploše cca 1/3. Nic na čem by to stálo nebo padalo. Je spousta dalších argumentů jako ergonomie a přizpůsobení si aparátu k obrazu svému (customizace tlačítek, rolerů...).
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sattero 19. 8. 2014 17:32

Konečně jsem se tady zase dostal. Děkuji za várku reakcí. Samsung NX30 vypadá zajímavě dle papíru, ale jak postoval FotoABC, rozměrově to už takový prcek není. Musím se na něj hlavně podívat živě, pokud bude kde.

Stále mám ve výběru E-M10 a Fuji. Na obojí se půjdu podívat a hlavně ještě jednou zkusit, jestli bude X-E1 ještě kde pořádně vyzkoušet. Ale snad Megapixel v Brně bude mít. Cenově vypadá nejlépe a stále mě to k němu táhne :-)

Sony jsem prozatím vypustil, leda by bylo za opravdu výhodný peníz oproti těm dvěma (což se asi nestane).
Sattero
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Puntík 19. 8. 2014 17:40

..."...rozměrově to už takový prcek není..."... zdání klame, je to způsobeno tím, že má hledáček (a blesk), navíc ještě výklopný, takže se do něj dá dívat i se shora (focení dětí). :-)
S palačinkou (30/2) se vejde do kapsy u saka. :-)

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sattero 19. 8. 2014 18:10

Ještě jsem narazil na varianty E-M5:
http://www.olympusobchod.cz/katalog/pen ... a-ART05038
http://www.olympusobchod.cz/katalog/pen ... a-ART06922

Před pár dny tam byla E-M10 s 45mm objektivem za dobré peníze, ale už ne. :(
Sattero
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cport 19. 8. 2014 18:15

no jestli neco takoveho, tak to ma smysl asi jen s pancake objektivy. Jinak si oproti staremu Nikonu nepolepsis. To ma ABC pravdu.
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sattero 19. 8. 2014 18:48

Koukám, přehlídl jsem, že jde o 14-42 klasické konstrukce a druhý objektiv 12-50 je zase pořádný macek :-)
Sattero
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rousini 19. 8. 2014 19:02

Puntík píše:..."...rozměrově to už takový prcek není..."... zdání klame, je to způsobeno tím, že má hledáček (a blesk), navíc ještě výklopný, takže se do něj dá dívat i se shora (focení dětí). :-)
S palačinkou (30/2) se vejde do kapsy u saka. :-)

Zdravím


Mě přijde výklopný hledáček jako ptákovina, když je výklopný displej. Do vyklopeného hledáčku se musíš sehnout, do nevyklopeného podřepneš, klekneš. Která poloha je stabilnější si každý přebere podle toho, jak má pokřivenou páteř. Navíc s výklopným displejem pustím aparát na úroveň pasu a jsem v dětské perspektivě.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 19. 8. 2014 19:10

tem olym m10 bych určitě nebral v setu ze 14 -42 EZ - NE MOC KVALITNÍ SKLO, s elek vazbou bez možnosti ručního ostření, Meta
metyn
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků