Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 28. 4. 2014 09:41

Ten článek na mě působí asi jako když truhlář absolvuje týdenní rekvalifikační kurz na kardiochirurga a pojme ho podezření, že teď už umí operovat.
Ale pokud je to myšleno jako recese, tak celkem povedená, třeba tady:
- menší chip spotrebuje menej energie
- menej spotrebovanej energie spôsobuje menšie zahrievanie chipu
(a teda možnosť dlhšie natočeného videa, trvanie LiveView alebo sériového snímania)

To je prostě ukázkové "Pro stromy nevidět les." Kolikpak energie spotřebuje čip, který neustále posílá obraz do hledáčku\na displej? A jak na tom bude se zahříváním?
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 28. 4. 2014 10:03

Ganec píše:
Callgaro píše:Takže krom velikosti jaké že to má vlastně pro uživatele výhody .. ?
Už som to tu linkoval (Výhody bezzrkadloviek a microFourThirds formátu) a ty to ešte stále nevieš?

Callgaro píše:(nečetl jsem)
aha .. tak možno preto :-(

Este stale ta to nepreslo, tlacit ludom do hlavy tie nezmysly ?
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod spaspa 28. 4. 2014 10:12

bob222 píše:Tak mi včera napadlo, keď som makal na chalupe, že šrouby občas doťahujem elektrickým šroubovákom, občas ručne, občas použijem swiss messer, dokonca niekedy necht.
Len tu sa tlupa dospelých stále háda, a tvrdí, že môžem použiť len jedno a ostatné je kardinálna blbosť.
Ja tvrdím že kto chce, nech si doťahuje šrouby aj zubami.




presne moj nazor na tuto celu diskusiu. kazdy ma svoje osobne dovody pre volbu konkretneho aparatu.
bezzrkadlovky nie su ani zdaleka take obmedzujuce ako sa tu mnohi snazite ukazat. samozrejme v mnohych veciach zaostavaju za DSLR, len si treba uvedomit pre koho su urcene - asi nie primarne pre ludi co sa fotenim zivia, asi skor pre tych co cestuju, alebo chcu mat fotak permanentne pri sebe.

a ci si z 10 zaberov taky clovek vyberie 1 alebo 8 je jedno, s tym, ze ta uspesnost sa s casom prudko zlepsuje (chapanim pristroja fotografom, ale aj zlepsovanim aparatov a optiky napr za posledne 2 - 3 roky)
spaspa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 28. 4. 2014 10:20

Fuck8r píše:až se vyladí u bezz ten fázový AF na snímači na úroveň zrcadlovek, tak je nenahradí, ale budou tu 2 funkční systémy a člověk už nebude vybírat podle žánru, ale podle toho jaký hledáček mu vyhovuje (mně ten elektro - jak jsem psal: nemusím kvůli dobrému/použitelnému hledáčku kupovat hned vyšší třídu zrcadlovek a nebo se ty hnusné malé tmavé hledáčky -na základních zrcadlovkách- .....


PAF na snímači z principu nemůže být tak dobrý jako na dedikovaných senzorech.
No a pěkný EVF je výsadou dražších CSC, nebo myslíš, že si to nenechají zaplatit. Je to displej navíc a poměrně drahý displej. To co dávají do entry modelů, pokud vůbec, bych namísto optického byť z entry zrcadlovky neupřednostnil.

dadajax: taky si myslím, že ty důvody jsou tam poněkud uleželé, až zasmrádlé. Proč tam strukturuovaně nevypíšeš nevýhody CSC, když jsi si dal práci s DSLR. Sakra to nemůže někdo přijít s vyváženým zhodnocením? Třeba někdo kdo používal oboje, třeba někdo jako ty?
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 28. 4. 2014 10:47

Ono to nie je také jednoduché. Mal som a mám zrkadlovky olympus, mam beznosorožcov, mám zrkadlovku Nikon, kompakty, ale urobiť nejaké ultimatívne zrovnanie by som si netrúfol. Podľa mňa je to fakt nezmysel. Argumentovať sa dá aj tak aj tak. Ja to vidím fakt o tom fotení pre zábavu a profi fotení.
Pre zábavu fotím len beznosorožcom. Výlety, rodina, priatelia. Rád pracujem s 2-3 pevnými sklami, baví ma to, ak mám čas na fotenie.
Ak potrebujem foto do miestneho plátku, beriem vždy ako základ nikon. Aj keď aj bezzrcatko sa uživí, hľavne pri akciách vonku.
A zasa 1000 ľudí ma zahádže kamením, že pre zábavu jedine D4. To je ťažké.
Jediné jasné zrovnanie je zrkladlovky vs. bezzrkadlovky olympus. Tam to vyhrávajú bezzrkadlovky olympus o parník. (Teda okrem sveteľných zoomov, kde bol výber u zrkadloviek, ale bezzrkadlovky to čiastočne dorovnávajú ponukov monofokálov)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Lotrandor 28. 4. 2014 10:58

Tady se ale nebavíme o klasickém zákazníkovi. Pokud máš v tašce dva monofokály a vystačíš, nejsi přece běžný spotřebitel. Omezení jsou také jasná, například pomalejší práce, více předvídání apod. Ostatně proto si na report bereš toho Nikona. Jenže běžnej uživatel potřebuje flexibilitu, protože nemá znalosti. Pokud mu jí zajistí D4 a má na ní, asi není co řešit. My ostatní si pořídíme to na co máme a dovedeno do konce to znamená levná DSLR. Byť teda je strašně neskladná, má blbý hledáček a vůbec, není už in, zatímco CSC in jsou.

Za dost podstatný považuju i nabídku u prodejců, protože u nás (krajské město) koupím Samsung díky jejich agresivní kampani, teď jsem viděl pár Olympusů (EPL5, EPM2), a pak komplet DX Nikon a Canon. Paňas, Sony, Fuji, vyšší modely Oly si neosaháš ani nekoupíš jinde, než u Škody nebo v Megapixelu. To jsou pak ty litanije na netu trošku zbytečný, ne?
Lotrandor
Moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 28. 4. 2014 11:22

Já si pořád lámu hlavu, jestli lidi v devadesátých letech taky řešili, kdy už konečně mikrovlnky nahradí ty zastaralé pánvičky a grily.
Melancholický Trol
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 4. 2014 11:27

Tohle jsem vyřezával a prosvětloval z 600mm eq. (200mm x 2 x 1,5):
http://www.tomx.eu/Fotky/Akce/DSC_3214.jpg
a je mně jasné, že ta kvalita je dobrá na občasné focení těchto věcí, ale kdybych to myslel vážně, tak se prostě té kvalitní 400-ce na DX nevyhnu.
No a během těchto úvah jsem si všimnul, jak vedle mě fotí totéž pár lidí tabletem a jsou nadšení jak jim to hezky vyšlo. Takže KDO je ten "běžný uživatel" ? To bude něco jako "běžný prací prášek z reklamy", ne? :-D
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Los Carlos 28. 4. 2014 11:47

No to se ví, že se o to hádali... Dokonce vycházely i knihy. I když na to mám nějaký názor, myslím si, že je hloupost se o něj hádat. Každý má jiné priority a volí podle toho.
Los Carlos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 28. 4. 2014 13:39

Lotrandor píše:dadajax: taky si myslím, že ty důvody jsou tam poněkud uleželé, až zasmrádlé. Proč tam strukturuovaně nevypíšeš nevýhody CSC, když jsi si dal práci s DSLR. Sakra to nemůže někdo přijít s vyváženým zhodnocením? Třeba někdo kdo používal oboje, třeba někdo jako ty?

Původně jsem to měl podrobně rozepsané, ale přišlo mi to nakonec dlouhé, tak jsem dost zkracoval...aby to někdo vůbec četl. Cílem bylo upozornit na to, že ne pro každého je zrcadlovka nejvhodnější a že pořízení zrcadlovky neznamená automaticky skvělé fotky. U bezzrcadlovek jsem uvedl:
"Nevýhoda je zde v horší ergonomii (u těch menších kompaktnějších modelů) a v pomalejším ostření (to se stále zlepšuje, ale pořád se nevyrovná zrcadlovkám, především při kontinuálním zaostřování). Taky se připravte, že na jedno nabití nafotíte mnohem méně snímků, než se zrcadlovkou. A samozřejmě i zde platí nevýhoda uvedená u zrcadlovek - levné setové objektivy nepodávají nejlepší výsledky."
a dále uvádím
"I přesto, že se kompakty s výměnnými objektivy neustále zlepšují, pořád mají zrcadlovky náskok. Většinou za podobnou cenu získáte mnohem lépe vybavenou zrcadlovku."

Zapomněl jsem na něco? Teď mě ještě napadla jedna nevýhoda a to je relativně menší počet objektivů a příslušenství, což už třeba díky nabídce m4/3 objektivů tolik neplatí.

Ale pro úspěch článku asi ještě napíšu v budoucnu podrobnější srovnání zrcadlovek a bezzrcadlovek. Jen nevím jestli to zvládnu dát dohromady - v obou kategoriích je spoustu různých typů fotoaparátů a rozdíly jsou i mezi jednotlivými značkami.

Docela mě ale překvapuje, kolik emocí tohle téma vyvolává. Z některých reakcí mám pocit, že to někteří berou jako bych jim bral jejich zrcadlovku a nutil jim něco jiného :) Mě to docela baví, protože osobně moc neřeším čím zrovna fotím.

-- 28. 4. 2014 13:48 --

A pokud si myslíte že je článek zcestný a že se v něčem fakt hodně pletu, klidně vám dám prostor k tomu, abyste napsali svůj názor a opravili chyby, kterých jsem se podle vás dopustil. Klidně to zveřejním jako protinázor na fototipech.
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FotoABC 28. 4. 2014 14:08

"Ale pro úspěch článku asi ještě napíšu v budoucnu podrobnější srovnání zrcadlovek a bezzrcadlovek.
Docela mě ale překvapuje, kolik emocí tohle téma vyvolává.
Z některých reakcí mám pocit, že to někteří berou jako bych jim bral jejich zrcadlovku a nutil jim něco jiného Mě to docela baví, protože osobně moc neřeším čím zrovna fotím."


Takže:
"Napsal jsem kontroverzní článek, jehož účel je radit masám a budu psát ještě další. Pokud s ním někdo nesouhlasí, je preventivně obviněn z nadměrných emocí a zbytečného nesouhlasu, protože já to vlastně neberu vůbec vážně. S článkem se tedy smí pouze souhlasit a řídit se podle toho, co je tam napsáno. Nesouhlasit se nedá, protože nesouhlas vždy prozrazuje emoční labilitu a nepochopení napsaného. Stavím se za své názory výhradně pokud se mnou souhlasíte. Pokud ne, já jsem to neřek." :-D
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Puntík 28. 4. 2014 14:18

Bezzrcátka jsou velmi nevděčné téma, počínaje Sony A57, přes Pentax K-01, různé s- a bezhledáčky, "podvodní" Nikon (známe "podvodní zrcadlo"?) až k pidi Pentaxu Q7. Tohle se nedá zpracovat komplexně, každý si pod bezzrcadlovkou může představit cokoliv.

Zdravím
Puntík
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 28. 4. 2014 14:27

FotoABC: mám na mysli reakce typu "no to je ale blábol (článek jsem nečetl)" a podobně, protože takových reakcí se sešlo docela hodně :) Samozřejmě protinázory doplněné o věcné argumenty beru, nemám patent na rozum.
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Němec Jan 28. 4. 2014 14:37

Jen by mne zajímalo, jestli jsi takový článek napsal s tím, že si za ním stojíš a chtěl jsi lidem poradit, nebo byl hlavní důvod získat návštěvnost a pár kliků, případně oveček na "workshop"?

Protože opravdu nevím, co si o takovém článku mám myslet.
Němec Jan
Návštěvník

Odeslat příspěvekod spaspa 28. 4. 2014 14:52

to je hadam jasne, ze ked niekto prevadzkuje web tak sa snazi maximalizovat zobrazenia...

ten clanok je v pohode, takych clankov z jedneho alebo druheho pohladu vychadza vela. citatel ma moznost zobrat vec z oboch pohladov. a povedal by som ze nech sa na to pozrie s akehokolvek pohladu tak neurobi chybu...

autor navyse spravne predpokladal vo svojom prvom prispevku dve strany dozadu ze zastanci zrkadloviek budu v krci, co ale mne nejde do hlavy je, ze ci to vsetci fakt myslite vazne, alebo to tu mate len zdroj zabavy.

lebo tak vyhrotene reakcie by som necakal ani v diskusii o potravinovych listkoch
spaspa
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků