Motivace k fotografování

Fotografové radí fotografům: kompozice, použití filtrů, příklady

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod defie 15. 4. 2014 21:51

Ahoj.

Mám takový nezvyklý problém... :)

Koupil jsem si Sony RX100. Dlouho jsem ho vybíral a jsem s ním opravdu spokojen. Zároveň jsem si koupil iPhone 5s.

Rád cestuji na lehko a proto sebou mám jen telefon a nemůžu se donutit brát i foťák. Nakonec, když už mám něco vyfotit, často sáhnu po telefonu než po foťáku. Rychleji fotky nasdílím a kvalita mi docela stačí. Přítelkyně to má to stejné.

Poraďte, jak se mám namotivovat k používání docela kvalitního foťáku? :)
defie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Radek71 15. 4. 2014 22:04

Rozhodne prodat.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chel 15. 4. 2014 22:07

Nic se nedeje. Mobily skoro dohnaly kompakty. Je to podobne jako by dnes nekdo senou tahal mp3 prehravac ikdyz ma mobil co to umi taky.
chel
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dadajax 16. 4. 2014 05:56

Foťák prodej, telefon úplně stačí. Nejlepší je stejně foťák, který máš pořád u sebe a připraven k použití. Nemá smysl se nutit do používání foťáku :)

Sice přináší focení mobilem určité omezení, ale to nemusí být na škodu.
dadajax
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bob222 16. 4. 2014 06:09

Je to len koníček, tak treba robiť len to čo Ta baví...
Motiváciou by mohli byť lepšie fotky a pochvala okolia, napríklad pekná zarámovaná A3 v kancli....
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 16. 4. 2014 07:11

hmm co ti k tomu napsat kdyz uz ti je zatezko sebou tahat jeden z nejmensich profikompaktu... :) ja az do lonskeho leta fotil mobilama a byl jsem spokojeny dokonce zatvrzeny odpurce kompaktu. Pak jsem si na dovolenou koupil XZ-10 a z fotek jsem byl sice nadseny, ale porad mi neco chybelo. Tak jsem koupil Sony NEX-5R a teprve ted jsem spokojeny a ikdyz se mi to zpocatku nechtelo sebou tahat a premyslel jsem jestli jsem neudelal chybu tak jak mam ted pekne fotky uz mi to ani neprekazi brat sebou kamkoliv jdu na nejaky vylet a pod. Takze otazka je jestli te vubec ta fotografie bavi, protoze prave hratky s HO, lepsi detaily a dynamicky rozsah kolikrat i potreba zoomu ti prinesou ve vetsine pripadu mnohem lepsi vysledky a zajimavejsi fotky, ktere ti ten mobil proste neudela. Zrovna s RX100 se da urcite vyhrat...jestli te ale nebavi se s fotografii hrat a jen cvakas tak ho prodej kdyz ma jeste cenu...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kelav 16. 4. 2014 08:10

Tuhle otázku si pokládám i já v podstatě, když vyrážím na kolo, nebo pěší výlet. Tahat na kolo i foťák, nestačí mi na ty momentky jen smartphone (z vyšší cenové kategorie - záměrně kvůli kvalitnějšímu foťáku)? A když valím na pěší tůru, tahat s sebou zrcadlo, nebo stačí jen malý Nikon J1?

U mě zatím vyhrává varianta "vyšší kvalita" i za cenu, že fotky musím zpracovat na PC a pak umístit někam na web. Takže se tahám alespoň s tím malým Nikonem J1 a mobil mi zatím slouží jen jako GPSka s mapami.

Přiznám se, že jako webový editor jsem nedávno přidával na pracovní web jednu referenci, kdy mi zákazník poslal velmi podařené ilustrační snímky, které vypadaly jako by byly foceny pokročilým kompaktem vyšší cenové kategorie... a ono bum, exif píše iPhone 5S. Takže klobouk dolu a zároveň podotýkám, nedivím se, že se Ti nechce tahat kompakt navíc.
www.fotovalek.cz
kelav
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 16. 4. 2014 09:04

ono zalezi kam jdu a co mam jako zavazadlo, pokud mam alespon batoh (na kolo, pesi turu,...) tak tech par set gramu me uz nevytrhne. Pokud se jedu jen projet tak staci mobil. Vetsinou ale sebou beru brasnu na fotak/tu stredne velkou brasnu na doklady a tam se taky vzdy na bezzrcadlo misto najde. Takze uz jsem si zvykl to tahat sebou a prijde mi to jako prijemny kompromis mezi kompaktem a zrcadlovkou...navic mne postproces nevadi a bavi mne co se hlavne z tech RAWu da vytahnout...jak jsem ale psal jestli to nekoho netahne nema smysl se k tomu nutit. Ale zrovna s tou RX100 bych se urcite potahl, velky snimac, svetly zacatek, kvalitnich 20Mpx+RAW a alespon nejaky zoom, s tim se uz daji udelat pekne fotecky...tady to smartphone zastane jen castecne, HO se neda nahradit, resp. ne vzdy. Foceni v lese a pod je se smartphonem taky pekna pruda...vzdy jsem si kupoval smartphony s co nejlepsim fotakem, ale treba jak mam NEXe tak jsem vpohode vymenil SGS4 za LG G2, ikdyz se mi fotky z S4 vic libili, proste uz to neni takova priorita kdyz mam poradny fotak.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 16. 4. 2014 09:32

Focení je koníček a jako každý jiný je to nadstavba holé existence (uspokojení základních životních potřeb a pudů). Spousta lidí se hrabe v autech, tuní je a přitom by stačilo dolívat nádrž...
Jo a motivace? Musí tě to bavit, musíš se na to těšit, jak zase budeš mít ruky od šmíru a nebo čekat až gólman padne na zadek a mičuda napne síť v bráně.
A když tě baví sdílení, tak to využívej. Ten s těma zas*anýma rukama od šmíru nad tím bude kroutit hlavou stejně jako ty nad ním. Rada neexistuje, dělej co tě baví...
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod defie 22. 4. 2014 07:16

Chlapi, díky všem za tipy (nejvíce Kultusovi!), všechny mi pomohly k rozhodnutí a tak už jsem to začal řešit...

Foťák se stal moji každodenní výbavou. Mám ho u sebe pořád. Znovu jsem si prolezl kompletní nastavení i fóra s cílem foťák maximálně vyladit, aby mě s ním bavilo fotit.

Pořád se teď ještě peru s tím, že automat mi dělá lepší fotky, než manuál, ale to snad časem také zlomím :)

Pár hezkých foteček už mám, tak uvidíme, jak mi to vydrží.

Držte palce ať vydržím!
defie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod defie 27. 4. 2014 19:04

Tak jsem udělal první fotku, která mě motivuje fotit dál. Takže ještě jednou, díky všem.
defie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Refael 28. 4. 2014 00:19

Pořád se teď ještě peru s tím, že automat mi dělá lepší fotky, než manuál, ale to snad časem také zlomím :)

Prave kompakty umi uhledne "vyzehlit" fotku tak, aby byla pro laicke oko libivejsi, ale za obrovskou cenu ztraty mnozstvi detailu. Pokud ovsem davas sve fotky pouze na socialni site apod., tak i dobry fotak z mobilu udela dobrou praci, ale pouze v dobrych svetelnych podminkach.

Snimky ze zrcadlovky se vetsinou musi doupravit(ne proto, ze by zrcadlovky ci CSC fotili spatne) na PC, kde po upravach teprve vyniknou kvality DSLR ci CSC s vymennymi objektivy oproti vsem profikompakum.

Osobne jsem zatim spokojeny s moji LX5. Az mi jednou odejde, pujdu nejspise po fotacich typu Canon GX1 Mark II.
Puvodne jsem se pocital uz se Sony A7S, ale nakonec jsem si rekl, ze na me foceni s napr.GX1 Mark II ci Sony RX10(a podobnymi typy, ktere jiste prijdou) to uplne staci.
Velmi rad fotim, hlavne na vyletech apod., ale na caste vymeny objektivu bych byl nejspis prilis liny.
Refael
Návštěvník

Odeslat příspěvekod defie 4. 5. 2014 09:22

Rafael: Ámén bratře .) Mám to tak stejně :)
defie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fuck8r 10. 5. 2014 07:45

koukni se sem co všechno s tím lidi vytvořili, inspiruj se, namotivuj se a vyraž ^^
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod defie 12. 5. 2014 07:54

Ty bláááho, to jsou bomby...

Jak to děláš?

Něco mi říká, že za každou tou fotkou se skrývá kupa času na přípravu fotografie a spousta ladění + následný post procesing. Nebo ne? :)
defie
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků