Scháním GPS Tagger/Logger

Diskuze o libovolném příslušenství k digitálním fotoaparátům

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Sebb 30. 3. 2014 11:17

Zdravím,

chtěl bych si pořídit GPS Tagger/Logger. Krabičku co připnu na na baťoh a ona bude ukládat souřadnice a čas. V Zoner Photo Studio pak spáruji fotky a souřadnice podle času. Minulý rok jsem zkoušel GPSLogger v telefonu ale hrozně to žralo baterku. Rád bych tedy zvláštní krabičku i když se budu muset starat o další baterku. Primárně to chci k Sony NEX-5N a k tomu se žádné "integrované" řešení (pokud vím) nedělá. Pokud to bude mít navíc bluetooth tak fajn ale nutné to není.

Koukal jsem na HOLUX M-241 ovšem dle diskuzí na internetu z něj mám poměrně rozporuplné pocity. Nic moc jiného jsem ale nenašel. Nemáte někdo nějaký tip nebo radu? :-)

Předem díky za všechny postřehy.
Sebb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 30. 3. 2014 11:38

Mam logger do sanek blesku... pouzil jsem ho jenom jednou na expedici, muzu prodat.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 31. 3. 2014 06:46

Tento mam a pouzivam http://www.alza.sk/canmore-gt-750fl-s-d178811.htm mal by vediet tagovat asi aj fotky, ale to som nerobil nikdy. Logovanie, bluetooth konektivita do mobilu pre navigaciu, bateria klasicka Nokia, vydrz min. 12 hodin. Nevyhoda, blbe tlacitko, lahko sa zapne/vypne, musel som na to natiahnut ochranny kruzok a odvtedy je pokoj. Nahradna baterka je lahko vymenitelna (stoji cca 8e), eventualnu dalsiu potrebu energie riesim externy powerbankom (cez USB kablik).
Nad HOLUX M-241 som rozmyslal, ale nabijatelne baterie to nepodporuje, co je dost nanic.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod jirkapdks 31. 3. 2014 13:49

Holux 241 používám jako spolehlivou zálohu outdoorové GPS Garmin Oregon. Než jsem ale přišel na určité "zásady" s jakými s ní komunikovat tak jsem také přemýšlel že ji vrátím. Na studený start musí být nová alkalická baterie, která má 1.5V, nabíjecí akumulátory s 1.2V trvají dlouho než chytí satelity a často bez úspěchu a navíc mají krátkou výdrž cca 4-6 hod. S alkalickými je to 12-16 hod. při logování po 30 sec. a vypnutém podsvícení displeje. Software dodaný k loggeru umí měnít jeho nastavení a umí z logů export do většiny používaných formátů. Z různých loggerů, které jsem zkoušel nakonec se mi sním pracuje nejlépe. Zoner musí dostat zadání ve kterém souboru jsou data z cesty tak Geosetteru stačí zadat pouze adresář ve kterém jsou logy uloženy a sám si najde log s daty, které se dají fotkám přiřadit, což je někdy výhoda. Nevím jaká je jeho cena nyní ale teď po jeho 4 letém používání jsem s ním spokojen.
jirkapdks
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Sebb 1. 4. 2014 06:54

Zdravím,

Holux 241 se momentálně prodává za cca 1500,- Kč. To, že je potřeba používat klasické baterie mě sice překvapilo, ale výrobce to uvádí na webu a to dokonce několikrát. Zásadní překážku pro používání v tom nevidím ale škoda, že člověk vlastně nemá z čeho vybírat.

Na GT-750FL-S jsem také narazil. V porovnání s Holux 241 a za tu cenu (cca 1300,- Kč)... :-)

Neexistuje ještě něco jiného?
Sebb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 1. 4. 2014 09:51

QStarz ak zozenies, ale su drahsie (viac modelov), Blumax (napr. http://blu-max.com/products/gps_4044_logger.html), dalej mozes skusit bazar a nejaky Garmin eTrex, ale tie nemaju bluetooth. Ale zase spolahlivo funguju na nabijacie tuzkace.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Sebb 1. 4. 2014 18:59

Předně děkuji za tipy! Tyhle značky jsem předtím neznal. Vypadají zajímavě ale máte s tím někdo nějakou praktickou zkušenost?

Nějaká starší GPSka jako třeba eTrex Legend je taky cesta ale raději bych nějakou malou šikovnou krabičku ;-)
Sebb
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 1. 4. 2014 20:20

BT-Q1000XT je asi najlepsi, co sa tyka vseobecne logovania, ak potrebujes hlavne ten software na tagovanie fotiek (ja to nepouzivam), tak asi preskumat co kazdy z nich ponuka. Loggery su rozne, drviva vacsina nie je na AA baterky, niektore nemaju bluetooth, vela z nich nema napr. POI tlacitko (stlacenim pridas do zaznamu bod zaujmu). Ja pouzivam ten Canmore + mobil a offline mapy na cykloturistiku. Prezil zatial vela, funguje bez problemov. Jedine to tlacitko som obcas omylom zapol/vypol, to som poriesil a jeden cas ma hnevala baterka, vypinala sa,som ju podlepil a je pokoj. Vodotesny nie je, to maloktory (okrem Garminov). Myslim, ze vacsina (ten moj Canmore urcite) ma moznost nastavovat sposob logovania, podla rychlosti, casu , atd. alebo vseobecne peso,auto,bicykel. Tento konkretny ma velmi velku pamat a osobne som s nim spokojny.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Janeiro 3. 4. 2014 18:50

Conrad prodava GPS loggery a nebo staci hledat:
www.zbozi.cz/?q=gps%20logger#utm_source ... s%20logger
Janeiro
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mluno 19. 5. 2014 16:34

Mám přes dva roky a jsem velmi spokojený. Na taggování fotek je to asi to nejlepší.
Napájení tužkovými baterkami, akumulátor 1800 maH vydrží tak dva dny, pokud ji nezapomenu na noc vypnout. Mám pocit, že se při připojení k počítači dobíjí.
Citlivost je docela dobrá.
32 kanálů je na první pohled zbytečné (lze vidět nejvýše 12 družic).
Dodávaný software je příšerný, takže po stažení dat a konverzi do gpx s daty dále pracuju v geosetteru. Přenos dat občas selhává, zejména po záznamu owerwrite, když se přepisuje už poněkolikáté a nebo když gps "bloudí" napříč prostorem (byl jsem už i na pólech) a časem (+/- několik desítek let).
Po připojení k PC se chová jako virtuální seriový port (COM) na který posílá data nmea. To se dá použít třeba pro navigaci a nebo pro zábavu na delší cestě vlakem. Sám jsem si pro tyto účely vytvořil program, který tato data interpretuje (je docela zajímavý se třeba koukat jaké družice a proč jsou nebo nejsou vidět).
Víc mě nenapadá.

-- 19. 5. 2014 16:38 --

A to jsem ji vlastně koupil jako náhradu za originál co měl být k foťáku (byl inzerovaný), ale už se delší dobu nevyráběl.
Kromě toho, že je na normální baterku, měl místo pro nejvíc bodů a byl nejlevnější. Tehdy bylo z čeho vybírat, dneska koukám je výběr na nic.
mluno
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladarocker 20. 5. 2014 14:51

Ta až ho sechenež, dej vědět :-S
vladarocker
Návštěvník


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků