První zrcadlovka

Diskuze pro všechny zájemce o koupi digitálního fotoaparátu

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ganec 27. 3. 2014 22:55

skocak píše:Nejsem si jistý tím objektivem, ale na začátek to asi stačí a stejně si na to musím přijít sám si myslím. Pokud ale přeci jen někdo má nějakou připomínku, sem s ní
Seťáku sa netreba báť: dávajú ho k telám takmer zadarmo. A ultrazoomové objektívy nebývajú lepšie.

Ovšem v kombinácii so 600D ho neodporúčam: má ešte starý procesor, ktorý nekoriguje jeho vady
(čím ho degraduje na tú asi najhoršiu možnosť ktorá sa dá dnes kúpiť, inak je to aspoň priemer)
Keď už to musí byť Canon, tak minimálne 650D (už má novší procesor).

A či ti bude stačiť? To už záleží len na tebe .. určite si niekedy fotil s 3x zoomovým kompaktom. Stačilo?
Mne nie: hoci mi seťák občas stačí, sú situácie kedy sa aj teleobjektív hodí (isto by aj tebe chýbal).
Preto je lepšou voľbou rovno kúpiť double zoom kit (seťák + teleobjektív): vyjde to lacnejšie ako neskoršie dokupovanie teleobjektívu.

-- 27. 3. 2014 23:06 --

skocak píše:Mám poslední dotaz
Porovnání Nikon D5100 a Canon EOS 600D
Pouze tyto dva, i kdyby to byla blbost
To mi pripomína voľbu prezidenta:
- v prvom kole vyhrávajú tí čo majú najviac billboardov (lebo ostatní sú neznámi)
- v druhom kole sa volí menšie zlo :-S
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod skocak 28. 3. 2014 07:10

Takže si myslíte že Nikon (konkrétně třeba D5100) je lepší volba ?
Nokia Lumia 920
Acer Travelmate 5760G Windows 8
skocak
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod reign 28. 3. 2014 07:52

u mně by z těchto dvou určitě vyhrál Nikon - a to i kvůli objektivům

přidaná hodnota Canonu je jinde - u novějších modelů slušná podpora videa, dostupné tele na sport 70-200/4L, nové skla s krokovým AF motorkem STM, zejména výše zmiňovaný 18-135 STM, nebo pevná 40-ka, umožňují plynulé ostření u videa.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod skocak 28. 3. 2014 08:12

Dobře, ale tak video budu chtít také natačet a jak jsem říkal, objektiv budu dokupovat časem. I tak vyhrává Nikon ?
Nokia Lumia 920
Acer Travelmate 5760G Windows 8
skocak
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod miroslav.cizek 28. 3. 2014 08:30

skocak píše:Takže si myslíte že Nikon (konkrétně třeba D5100) je lepší volba ?

Než Canon 600D určitě a to i kvůli objektivu 18-105.

skocak píše:Dobře, ale tak video budu chtít také natačet a jak jsem říkal, objektiv budu dokupovat časem. I tak vyhrává Nikon

To záleží na tom, jaký objektiv (rozsah, zaměření atd.) budeš dokupovat časem a taky jak moc se tomu videu budeš chtít věnovat, jak moc budeš chtít manuálně ostřit atd. Na video jsou nejlepší bezzrcadlovky Panasonic Lumix, ale na focení je to už kompromis...
Ono rozhodnutí jestli Nikon nebo Canon je mohem složitější a koplexnější než jestli D5100 nebo 600D, někteří se to tu snažili dříve vysvětlit k něčí nelibosti, ale to bysme se mohli vrátit na začátek jestli je zrcadlovka opravdu to, co bude nejlépe vyhovovat tvým potřebám a do toho se raději již pouštět nebudem :-) :-)

Ale odpověď na tvůj dotaz, jestli je lepší Nikon D5100 nebo Canon 600D se setovými objektivy je jasná a nikdo, krom prodejců v obchodě, ti neodpoví jinak než že D5100 + seťák je prostě lepší než Canon 600D + seťák.
miroslav.cizek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 28. 3. 2014 10:52

Tak ještě jeden názor, který se ti nebude líbit :). Kup si pro začátek profi kompakt, nabízí stejné možnosti ovládání jako zrcadlovka, kvalita obrazu je srovnatelná jako u zrcadlovky se setovým objektivem. Video umí líp než zrcadlovka se setovým objektivem.

Na profi kompaktu se naučíš fotit, zjistíš kam chceš dál při focení směřovat a podle toho pak už budeš přesně vědět, co koupit za zrcadlovku a objektivy. A díky kapesní velikosti se profi kompakt bude hodit i nadále jako doplněk zrcadlovky.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 28. 3. 2014 11:09

Flor +1
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 28. 3. 2014 11:21

Jo jo, prakticky nepoznam osobne zrkadlovkara, čo by nemal jak zaražku k zrkadlu aj kompakt. A ani jeden nie je olympus za 50,-.
Aj keď je pravda, ze v poslednom čase sa rozmohol zvyk cvakat to miesto kompaktu nokiou s pureview... ;)
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fryw 28. 3. 2014 11:25

Tak někomu nevadí tahat zrcadlovku. A ten profikompakt stojí minimálně tolik co low end zrcadlovka....
d5100 má hodně chválenej snímač a s 18-105 by mohl celkem oddálit investici do dalšího objektivu.

Kompakty mám dva, nejsou profi, ale fotky udělají. Nenapadlo mě je sebou nosit, pokud mám sebou zrcadlovku. Holt nejsem zuřivý reportér...
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pepl 28. 3. 2014 12:01

> Fryw: nemusím být přece zuřivý reportér - stačí, když jedu domu z práce a cestou se udělá jako naschvál ta nejlepší obloha za celé jaro, léto, podzim ....doplň si co chceš. Vím, že ten den bych svou zrcadlovku v tašce s noťasem neměl. Zato vím, že kompakt, kterým si tu krajinku vyfotím skoro stejně jako s tím zrcadlem mám s sebou. A už jsem šel pár krát na oběd a vždycky jak z udělání se vyskytla momentka, kterou by stálo za to mít podchycenou. Vím, že se zrcadlem bych jak pako na oběd nešel ..... :-D. Stačí takhle?

-- 28. 3. 2014 13:10 --

Abych jen pustě neteoretizoval, zde je konkrétní příklad: byl jsem na lyžích, se zrcadlem na krku a širokáčem byl nejezdil, ani v batohu bych na lyžích zrcadlo nevozil. Kompakt v pouzdře na krku klíďo. Zasvítilo hezky slunko, zvířený sníh.....
http://www.dfklub.cz/petr-platos/slunec ... rafie.html
pepl
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fryw 28. 3. 2014 12:38

pepl> Já to chápu. Sám jsem se uspěšně ubránil nutkání přikoupit Nikon 1v1 za výprodejové ceny. Jeden kompakt mám v rybářských věcech, protože na ryby zrcadlovku netahám (ne zrovna čistý ruce, pozornost je jinde atd...). Já mluvil o tom, že nemám potřebu mít sebou kompakt, když mám zrcadlovku. Taky si dost dobře neumím představit (a asi to pramení třeba i z mé finanční situace) plánovat koupi zrcadlovky (kdy je mi jasné, že se asi bude investovat i do dalších objektivů) a k ní vybírat profi kompakt...
Fryw
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metyn 28. 3. 2014 13:13

ten problém, kerý si skočák udělal tým blbým dotazem esli C nebo N ( aniž by si ty foťáky negde vyzkůšal) ho bude pronásledovat dlůho, kůpí model C, vyzkůšá a fotky sa mu nebudů vůbec líbit a bude " proč já osel sem nekůpil N", když kůpí prva N a udělá fotky, tož to bude to samé, akorát v bledě modrém, věčina nás si tym prošla, až potom totiž zjistí, že dobře míněné rady typu ať sa naučí prva "vidět" třeba aj na kompaktu sů k nezaplatění, mět kvalitní sklo je zpravidla lepší než mět lepší tělo, nebude pro mňa lepší rači bezzrcadlofka a el hledáčkem než zrcadlofka? ...Meta
metyn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 28. 3. 2014 13:17

Mikeczcz píše:Flor +1

máš to blbě, už je tam +3 (zatím)

skocak: ono to video a Canon má dost "jestli" a "kdyby", zjednodušeně - dostatečný výkon AF u videa má zatím jenom 70D ve spojení s nějakým STM sklem, levnější 700D má AF sice plynulý, ale předozadní pohyb nestíhá. V součtu tě dobrá sestava přijde na 33k s tím, že ať tělo 600D nebo D5100 se seťákem na to bude mít menší vliv, než na rezivění zemské osy. Spolehlivý AF u videa v kombinaci nízká cena + "velký" APS-C snímač umí jenom SLT A58 (v součtu určitě lepší než Canon 600D), menší snímač, vyšší cena, nejlepší možné video potom Panasonic G6 a světe div se, vynikající výsledky ve videu ti poskytne "blbej" kompakt Panasonic LX7. Chce to bez předsudků vyzkoušet a na svoji kartu natočit na prodejně totožné sekvence, mně teda doma z toho padla čelist, co dnešní profikompakty umí ve fotografii a dvojnásob to platí pro video u toho Panasonicu.

Video se setem Nikon D5100+18-105 je v pohodě pokud použiješ externí mikrofon, jinak to dost nepříjemně cvrliká, ale AF funguje dost použitelně.

Jiná cesta - neřeš to, chceš zrcadlo, kup zrcadlo a časem na video třeba ten kompakt - stojí co objektiv a výsledky jsou HiFi.
reign
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rousini 28. 3. 2014 14:54

"Jiná cesta - neřeš to, chceš zrcadlo, kup zrcadlo a časem na video třeba ten kompakt - stojí co objektiv a výsledky jsou HiFi."

Aneb dobrý profikomakt se vždycky hodí, tak proč nezačít tou nejjednodušší cestou...
Já jak tady čtu, výtvarná práce, kreativní focení, umělecké podání a současně limit lowend tělem se seťákem, tak nemám sílu to nikomu vyvracet.
rousini
Návštěvník

Odeslat příspěvekod reign 28. 3. 2014 15:04

kluka si zastanu, o svých plánech se nevyjadřoval nijak vzletně a opravdové potřeby se mu můžou brzy praxí změnit jakýmkoliv směrem, dnes pro něj nepředstavitelným. Add kompakt: nefotí jim jenom machři kteří umí čímkoliv, ale i lidi líní tahat zrcadlo (můj případ). Jak už tady zaznělo, není nad vlastní zkušenost, kolečko kompakt-zrcadlo-CSC-kompakt tady asi prodělalo více lidí a nikdo by si to ve fázi zrcadlovka nepřipustil.
reign
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron