Stránka 17 z 18

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 8. 2012 19:08
od DUDISKO
hmm
na tej 60tke je dosť veľký displej a priblíženie ide fajn.. tak ma ani nenapadlo otáčať foťák aby som si pozrel záber.. to je trochu nepohodlné..
či??

skôr mi strašne chýba doladenie ostrenia (micro adjustment)..
mám sigmu 50 1,4 a treba ju dať doladiť.. má FF no keď som mal mesiac 5D MARK2 nebol problém.. trochu som doladil a bolo vymaľované..

a ešte keby tam bol ešte čip s 5DMARK3 tak už nič iné k foteniu nepotrebujem :)

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 8. 2012 21:37
od janfran
Nikon D90:
-Zaostřování při LV je ukrutně pomalé, ve špatném světle skoro nepoužitelné
-Stavové údaje na displayi zmizí po každé fotce
-Na stavovém display se bez zmáčknutí tlačítka +/- neukazuje korekce expozice
-Tlačítka nejsou podsvícená, ve tmě mám někdy problémy s ovládáním, protože ta méně používaná si nepamatuju
-Chybí paměť pro užavatelská nastavení
-Ostření na mimostředové body je při špatném světle pomalé a nespolehlivé
-V JPEGu od ISO800 přehnané odbarvování stínů, od ISO1600 to je opravdový problém hlavně při focení lidí (šedá pleťovka)
-Dost špatné AWB v lese, kde fotím poměrně často
-Logika AUTO-ISO je pro moje účely nepoužitelná
-Blesk lze trvale vypnout jen zaklopením
-Samospoušť nemá své tlačítko

Doufám Ganec, že jsem ti udělal radost:)

Objektiv 18-105VR
-Silná aberace a zkreslení (modernější těla to korigují samy, při focení do RAWu taky není problém)
-Pomalé zaostřování
-Zvětšení jen 0,2
-U D90 stíní AF lampu cca v 1/3 obrazového pole a na širokém konci trochu stíní i blesku
-V určitých případech dost rušivý bokeh

-- 09 srp 2012 22:46 --

Canon IXUS 300HS
-Display 16:9- fotky 4:3 ho stejně nedokáží využít celý a zabírá místo ovládacím tlačítkům =>
-Málo ovládacích tlačítek
-Nelze posouvat zaostřovacím bodem (jen střed, nebo auto)
-Světelnost se z počátečních F2,0 hodně rychle zhoršuje
-Poměrně silná aberace
-Slabší pleťovka (jakoby opařená)
-Neumí HDR

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 9. 8. 2012 23:49
od anonym
Mám Minoltu Dimage 7i a nemá zápory, je dokonalá...

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 8. 2012 07:27
od Ganec
janfran dik.

Na oplatku moje zapory.

Sony H20:
- pri prezerani zaberu na vysku sa zvacsuje len oblast povodneho zaberu (neroztiahne sa na cely displej)
- v rezime M nefunguje Auto-ISO (vzdy nastavuje ISO 80). Kedze to pouzivam malokedy, takmer vzdy na to zabudnem
- nema krizovy roller takze nastavovanie parametrov je pomale
- podvecerne zabery maju zvlastny farebny nadych (do modra? menej farebne?)
- priliz chladne WB v lese (riesil som v diskusii je foto s bleskom farebnejsie?)
- po tych rokoch pouzivania uz korektne nefunguje zaostrovanie videa na maximalnom zoome
(co myslite, pomohlo by ocistenie od blata?)

E-P1:
- vygenerovana hodnota Auto-ISO nie je zobrazena - toto ma trapilo asi najviac
- setak je pomaly a hlucny
- pri zapnutom histograme sa citelne oneskoruje spust
- len digitalna stabilizacia u videa (aj E-P3)
- AutoWB indoor (so ziarovkou) ma priliz teple farby (po korekcii obcas vidno modry sum)
(toto ma vacsina fotakov, no E-P3 ma nastavenie s ktorym sa to da vypnut a WB je dokonale)
- ISO 3200 a vyssie nepouzitelne (uz sa zhorsuju farby)
- po odfoteni treba pockat kym sa subor ulozi na kartu (ak nemam nastavene seriove snimanie) az potom sa da fotit dalej (ma len jeden procesor)
- priliz konzervativna volba expozicie indoor

Na E-P3 sa mi nepaci hlavne zmena ovladania v porovnani s E-P1:
- na krizovom ovladaci pribudlo (zbytocne) nastavovanie zaostrovacieho bodu a neda sa zmenit na inu funkciu. Naco preboha? Ved na urcenie zaostrovacieho bodu je najlepsi dotykovy displej.
- oznacovanie suborov na zmazavanie sa robi tlacidlom na nahravanie videa, ktore je asi 3 cm od rollera. Treba teda presuvat palec a to zbytocne zdrzuje. E-P1 to mala lepsie (tlacidlom OK na rolleri).
- kedze pribudol blesk, tak v A a S mode sa namiesto korekcie expozicie meni korekcia blesku.
Korekcia expozicie uz nie je na krizovom roleri, takze vtedy treba ist do menu. Mozno sa to da aj inak (nepozeral som) no moc ma to netrapi lebo A a S nevyuzivam. Netreba.
- mam pocit ze sa zhorsil Rolling shutter problem u videa (asi kvoli FullHD)
- niekedy az priliz zosvetluje tiene (az nad moznosti senzora) - neda sa korigovat intenzita iba mod (da sa jemne naladit v Easy mode, no tam sa potom nedaju robit ine veci)

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 11. 8. 2012 14:32
od Bilbo.cz
Nikon D40
Jeho zápory se dělí na dvě skupiny:
1) Ty se kterýma musí člověk počítat, když si kupuje low-end
-Jen tři AF body (naštěstí všechny víceméně přesné)
-absence AF motorku (ano, s půjčenými staršími objektivy se dá ostřit i manuálně)
-malý hledáček (který to manuální ostření docela ztěžuje)
-málo tlačítek (i jedno navíc by pomohlo)
-ISO 3200 je jen na ozdobu
-relativně slabší výdrž baterky

2) Zápory způsobené buď vývojářskou blbostí nebo marketingem
-ISO se nedá narozdíl od clony a času nastavit po třetinách EV (Tohle mě štve ze všeho nejvíc)
-ISO začíná až na 200 (dá se řešit ND filtrem)
-nemá předsklopení závěrky (o živém náhledu ani nemluvím)
-naprosto nelogické možnosti nastavení blesku (např. slow je přístupné jen v některých režimech... )
-nemožnost dálkového odpalování blesku

Jinak je to i po letech skvělý foťák a dají se s ním vyfotit výborné záběry.

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 26. 1. 2013 15:53
od Cappi_206A
D40, mé první zrcadlo, kupoval jsem ho za 8k a to kdysi jsem byl tak hloupý, ale na to musí každý přijít sám, že jsem ještě předtím narval asi celkem 6 500 do Fuji S8000FD nabíječky a baterii, kdy D40 v kitu s 55-200 stála kolem 12ti. Pak jsem Fuji po čase prodal a vrhnul se na D40. To už jsem věděl, že mi jeho velikost, no je to furt prcek oproti monstrozním Canon desítkovým xxD seriím, ale zase o dost větší než kompakty i EVF, vadit nebude.

Fotil jsem s tím hodně party na kolejích atd, fotky hodně hezké a celkem ostré. Minimálně oproti kompaktům. Lidi koukali, čím to fotím a to to byla hodně obyčejá a očesaná D40. Blesk stačil podexponovat, aby moc neoslepoval.

Vzpomínám na něj rád. Co vidím, že jsi psal ty zápory. Ten foťák byl určený začínajícím uživatelům, aby splňoval definici zrcadlovky. Možná ty kroky ISO, předsklopení, živý náhled atd, to za ty peníze kdysi bylo hodně.

Důležitější je stejně sklo. Poté jsem šel do D90 a 18-105 a kdybych třeba koupil jen T 17-50/2.8 a hrál si s D40 dále, jistě bych se těšil lepších výstupů i ušetřených peněz.

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 3. 2014 09:46
od chel
Nikon D600, nema zapory po D800 druhy nejlepsi fotak do 100000kc, pokud Vam jde o nereportazni foceni, kde mate hodne casu.

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 3. 2014 10:24
od lucas (novy)
sorry ze rypem ale ked vidim to "nema zapory"... D600 sice nemam, ale minimalne o jednom zapore by som vedel ;-]
http://digiarena.e15.cz/nikon-d610-uz-pry-nema-problemy-s-prachem

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 28. 3. 2014 11:46
od chel
jo ale nikon meni zaverku zadarmo .. takze to vlastne problem ani moc neni. A to co z nej leze je skoro zazrak. Presel jsem z cropu na fullframe a je to znat.

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 4. 2014 17:04
od lavatube
ahoj sory jsem lama cpu tam do nej Kingston SDHC 4GB Class 4 a pise to chyba pametove karty on vic neumi? ctecka je ok i v tel jede
je to dedecek :)) Canon Powershot A510

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 4. 2014 17:15
od bob222
V podrobnom manuali by to malo byť, ak nie pozri net. Prípadne skús naformatovat vo fotaku.

-- 16. 4. 2014 17:16 --

Blbnem, teraz čítam sdhc, to určite neberie...

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 16. 10. 2014 15:45
od tynano
Nikon D600

- strašně mi vadí, že nemohu měnit clonu během natáčení, resp. vůbec v režimu natáčení (když je zaplý displej)
- foťák mi nekomunikuje s MAC počítačem - jen přes přenos obrázků ...

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 12. 2014 15:13
od janfran
Fuji X10...tolik let je to tady protekční foťák, pořád ho někdo někomu cpe, a přitom je to sh*t, protože:

Korekce expozice se neprojevuje v živém náhledu...proč proboha???(Naštěstí aspoň výsledná expozice odpovídá náhledu + korekci.) Navíc má kolečko pro korekci hodně tuhý chod, takže k jeho otočení musim přehmatávat, radši bych řešil korekci přes tlačítko a roller.

RAW je klasicky zakopaný hluboko v menu. Naštěstí jde vyvést na funkční tlačítko, ale tam bych radši měl ISO. Konverze RAW ve foťáku je k ničemu, protože neupravuje náhled fotky podle zvolených parametrů.

Do Quick Menu nejde zařadit vlastní funkce.

Hledáček je nouzovka, neukazuje nic kromě hodně oříznutého obrazu, žádné stavové údaje, ani nepotvrdí zaostření třeba jenom bliknutim.

Když už se namáhali udělat klikací roller, mohlo být kliknutí využitelné častěji než jen vrežimu M k volbě mezi změnou času nebo clony.

Během ukládání předešlé fotky je sice možné fotit další, ale nejde nic nastavovat. V praxi je to problém při ukládání RAW+JPEG, kdy ukládání trvá cca 4 vteřiny i s rychlou kartou.

Barvy jsou, jak je u Fuji obvyklé, hodně posunuté...naštěstí v tomto případě většinou dopadnou líbivě, ale s realitou často nemaj moc společného i při správném WB.

Korekce zkreslení deformuje v každé ose jinak, ze čtverce uprostřed záběru udělá obdélník...deformace není tak velká, aby na běžných fotkách rušila, ale při pozorném pohledu si toho lze všimnout.

Při AF-C nejde zvolit mimostředový bod. AF při videu často nesmyslně přeostřuje a manuální ostření nelze zvolit. Během zaostřování na chvíli zamrzne náhled na displayi- hrozně to ztěžuje tracking.

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 12. 2014 15:49
od Petr Luňák
Me korekce expozice zivy nahled ovlivnuje a hned jeji dusledek na displayi vidim.

Re: Váš foťák a jeho zápory...

Odeslat příspěvekNapsal: 13. 12. 2014 17:21
od reign
Janfran, nemáš náhodou kus na reklamaci? Mně ta korekce taky ovlivňuje i náhled a s ukládáním raw+jpeg jsem oproti tvým 4s taky na půlce, karta class 10 stará 4 roky.

-- 13. 12. 2014 17:32 --



Jinak AF-C ani nezapínám, to je jaksi v případě X10 k ničemu. Kolečko korekce expozice mi přijde taky tužší, ale nemám problém ho v klidu otáčet palcem a musím říct, že mi tohle řešení přijde mnohem lepší než tlačítko plus roler - přijde mi přirozenější korekci kontrolovat na stupnici kolečka než jako údaj na displeji.

Co mi na x10 vadí je výkon AF, zbytečný hledáček s odchylkou ke 30% a nuzné video.