Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 10. 6. 2025 08:21

Tohle třeba je běžný postup jednoho z našich klientů (dělal pár let i v ZOO Ostrava). Vytváří nějaké materiály pro ZŠ a SŠ a s fotografem se buď nedohodl nebo nenašel ve foto portfoliu "to pravé", co by se mu líbilo, tak prostě nám poslal pár nastavených výstupů, které máme u nás vygenerovat a udělat nátisky. Jako doplnění mu máme ještě připravit další výstupy s trochu jinými parametry.
Celkem se bude jednat asi o padesát ptáků - prompty postupně zasílá v zadáních.
Věc, co je vyřízena do pěti deseti minut - odpoledne má v ruce 20 nátisků k posouzení - materiály zamýšlí ve formátu běžné učebnicové publikace. Zpravidla lichá strana s fotkou/obrázkem, sudá s texty.
Přílohy
freepik.jpg
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod monikash 10. 6. 2025 09:03

Ještě že nepoužíváte https://zonerai.com/cs/image-creator , to byste se ve firmě divili, jak takový datel na stromě vlastně vypadá...
V angličtině už je to lepší https://zonerai.com/en/image-creator
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 6. 2025 11:57

noxx_cz píše:tomashr: já to mám s rybama podobné, minulý týden jsem vyrazil letos poprvé ... mazec :-). Taky mám koníčků víc, navíc děti, které vyžadují hodně pozornosti a času, práce kolem domku, práce s denním dojížděním 2-2,5h, na focení prostě toho času moc nezbývá.

Já si u ryb letos ani nebral povolenku a není to poprvé - jedu takové dvouleté cykly. Ale to jsme u toho, co už jsem psal, mně vlastně přijde celkem fajn to trochu točit, aby se člověk nedostal do "vyhořelosti".
Mimochodem u focení se dá hýbat s tématy. Například jak psal milan to streetphoto, tak to je typické téma šikovné pro vykrytí mrtvých období (dělat to primárně nedá každý, ale jako občasný doplněk funguje). Ale je toho více - třeba od WL se dá odskočit k makru a tak, těch motivů zas tak málo není.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldbas 10. 6. 2025 15:26

monikash píše:Ještě že nepoužíváte https://zonerai.com/cs/image-creator , to byste se ve firmě divili, jak takový datel na stromě vlastně vypadá...
V angličtině už je to lepší https://zonerai.com/en/image-creator

Jo, se Zonerem je sranda. Takhle vyrobil černého koně, co táhne vůz s vozkou lesní krajinou po lesní silnicu při západu slunce.
Přílohy
Konsky_povoz_tahnouci_maringotku_n_2.jpg
oldbas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 10. 6. 2025 18:23

Kvalitní práce :-). Takové to ... najdi 10 rozdílů, tady tedy chyb :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 10. 6. 2025 18:35

U streetu to mám jak kdy a jak co, ono to chce něco zajímavého vidět a nezkazit to technicky, často má ten zajímavý moment jen jepičí život. Jedná taková fotka z koše čekala několik let, než se k ní vrátím:

Obrázek

Je to focené Sonarem 135/2 a tehdy jsem to nestihl zaostřit. A trpělivě jsem čekal, až se objeví nástroj, který to opraví do přijatelné podoby.

Uhádnete, kde to je?

-- 10. 6. 2025 18:52 --

A z jiného soudku, opět zabrousím do AI. V Lisabonu mi učarovali umělecké arfekty malované na zdech, zejména ve čtvrti Alto Barro. A protože jsem měl fotoaparát s sebou, některé jsem si nafotil. Na jedné z nich je fotografie krásné portugalské ženy ve věku kolem 30 let, stojící u otevřeného okna staré lisabonské budovy. Má tmavé, rovné vlasy stažené dozadu a nosí elegantní, květovanou halenku. Dívá se zamyšleně ven z okna, s jemným výrazem klidu na tváři. Sluneční světlo jí dopadá na tvář, za ní jsou staré kamenné zdi a okenní rámy natřené tmavě zelenou barvou. Atmosféra je poklidná, ranní nebo odpolední světlo podtrhuje její přirozenou krásu. V pozadí vidět mírně oprýskané omítky typické pro historické čtvrti Lisabonu.

Obrázek

A jen tak ze srandy jsem si nechal udělat její AI podobu:

Obrázek

Docela jsem se zasmál, jak tam trčí z ničeho, tohle AI ještě nezvládla. Ale vizuálně dobré, co ?

-- 10. 6. 2025 19:00 --

Ještě jedno zhmotnění pouliční malby:

Realistická fotografie mladé ženy s intenzivním pohledem, inspirovaná uměním z ulice. Má dlouhé tmavé vlasy a světlé oči, její výraz je klidný a vážný. Na hlavě má výraznou červenou čepici se stylizovanou kokardou ve francouzském stylu. Její pokožka je částečně pokrytá modrými ornamenty a tetováním připomínajícím porcelánové nebo azulejos vzory s historickými motivy – jako mapy, lodě a starobylé detaily. Pozadí tvoří opotřebovaná zeď nebo městské prostředí s texturou omítky a dlaždic. Celková atmosféra je umělecká, symbolická a současně velmi lidská.

Obrázek

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 11. 6. 2025 08:20

Připomíná mi to počítačovou manipulativní fotografiku z první i druhé poloviny 90. let, kdy např. umělci (a nejen oni) vystavovali až artová díla, kde mixovali fotografii, render prvních 2D a 3D objektů, prováděli zdánlivě nesmyslné koláže, které ale byly jen reminiscencí koláží z let dávno minulých. Tehdy to bylo nové, dnes to může vypadat až naivně.
Se současnou a příští AI se to zase ubírá dalšími směry. Čas od času mívám déjà vu z nepodařených nebo záměrně uměleckýck AI výstupů.

Já se s tím tehdy seznámil ještě na ZŠ prostřednictvím např. dvou níže přiložených knih (r. v. 1995-1996), které kdysi pořídil otec, když ještě dělal knižního grafika na volné noze a obálky knížek navrhoval občas dosti svérázným způsobem, ať už šlo o beletrii, brak či pavědeckou sféru knih.
Bylo to hodně o experimentování, kam až to může zajít (aby mu to nakladatel s redaktorem ještě schválili).
Estetika odrážela dobu - objevování hranic a možností tehdejší výpočetní techniky před rokem 2000 či spíše před 1995.

Obrázek
Obrázek

Slovo "cyber" bylo něčím novým, mystickým, digitálně magickým, byla kolem toho postavena celá dílčí kultura - filmy, hry, knihy, hudba, umění. A také to budilo kontroverze, panelové diskuse o nebezpečné manipulaci fotografie, modifikace zachycených událostí na nich, retuš, falšování atd.

Pro experimentátory, hledání nových kreativních postupů třeba v prvních Photoshopech byly dosti populární série Photoshop WOW! books a všelijaké CD přílohy s efektovými filtry a nástroji.

Znetvořené AI koňské spřežení je svým způsobem také manipulace a klamání. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 11. 6. 2025 12:27

Dnes se realita modifikuje v komerční zóně tak, že to de facto není už realita. Ale musím říci, že ty ukázky výše mne neurážejí, nehraje si to na fotografii nebo realitu, a přitom (skoro) každý pochopí, co tím chce autor říci.

Já si s AI hraji jako s novou věcí, hledám ty hranice a možnosti. Hodně by se mi to líbilo ve spojení s DxO nebo podobným programem, že bych řekl, jak má být fotka upravena a on by to udělal bez tahání za posuvníky. Například.

A pak si hraji, viz výše, s vizualizací toho, co vidim jako ilustraci nebo čtu v knížce.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 13. 6. 2025 11:22

Naše každoroční malá zahradní sláva - Azalka, 23 let, každoročně tvarovaná, každodenní zalévání vyjma zimy, v rozmezí 5-8 dnů (květen/červen) vykvete do aktuální podoby. Pak zase na dalších necelých dvanáct měsíců je to jen zelený "strom" bez květů. Bez AI zásahu. Profil Astia v Capture One. :-)

Obrázek
Obrázek

50R | GF80
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 14. 6. 2025 13:24

Dnes rano na Kosickom jazere absolutna bieda.
Nakoniec aspon jeden Muchar sivy zapozoval...
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 15. 6. 2025 18:19

Já jsme na tom podobně, ráno jsem vyrazil do Počernic, byl jsem tam před sedmou hodinou, ale na těch dobrých místech už bylo obsazeno a jinde bahno, tak jsem to vzdal a jen vyfotil jednu žlunu po cestě. Včera a dnes jsem byl i ve městě, ale ani tam se mi nepoštěstilo najít něco zajímavého.

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 16. 6. 2025 07:44

V nedelu sme si dali turu Kysak - Janosikova basta - chata Hresna - Kavecany. Cca 20 km v terene, pocasie bolo fajn, ale na fotenie absolutna hroza.

Jánošíková bašta je skalný vápencový útvar nad dolinou Hornádu nachádzajúci sa západne od obce Kysak. Patrí k významnej prírodnej dominante okolia. Z brala sa návštevníkovi naskytuje prekrásny výhľad na panorámu údolia s riekou Hornád, na prírodnú rezerváciu Humenec, obce Veľká a Malá Lodina, panorámu Slanských vrchov a takisto aj hradný kopec so zrúcaninou Kysackého hradu. Jánošíková bašta je zároveň vyhľadávaným horolezeckým terénom. Prístup je z obce Kysak po červenej turistickej značkovanej trase.
Obrázek

Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Da Gony 17. 6. 2025 19:38

chci se ujistit, když Nikon sestavu s FTZ adapterérem číslo 1 (právě konkrétně ftz i, you can't grab them by ftz ii) dám na stativ, který kromě šroubu má i kolíček asi 5mm od něj, tak je to k ničemu? vidím špatně nebo na ten kolíček tam není dúlek natož šířka ?
Da Gony
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 17. 6. 2025 20:12

Momentka z dnešních závodů

Obrázek
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 18. 6. 2025 00:37

Davidof: Pa-rá-da!! ;-)

PS: Tour de Suisse ??
Ferin