od pemar. 11. 6. 2023 06:29
Já jsem na tom místě nikdy nebyl a neměl jsem vůbec představu, co si mám vzít s sebou a co mne tam čeká. Slabým místem je tam to, že je velmi obtížně se tam dostat někam, odkud je něco vidět, prakticky to byla jen ta pozorovatelna, na ostatních místech se člověk po neschůdné cestě dostal někam, kde byl jenom úzký průsek. V rozumné blízkosti té pozorovatelny je jen husté rákosí, všechno ostatní už není na teleobjektiv, ale ornitologický dalekohled. Jinými slovy, ty potvory jsou strašně daleko ! Bez dalekohledu jsem neměl šanci poznat, co to je a jestli to, co vypadá jako pták na rákosí, je opravdu pták a ne něco jiného.
Takže přes dalekohled vytipuji místa, kam má smysl se podívat teleobjektivem a pokud tam něco je, tak to fotím. Obvykle na tohle s úspěchem používám i Z9, tentokrát to přes EVF moc nefungovalo, musel jsem se vrátit k dalekohledu. Vlastní focení také není úplně standardní, protože subjekt je příliš malý. Pomáhám si zvětšením na 100%, to je u Z9 super, ale i tam mám dost vysoké procento nepřesně zaostřených fotek.pomohl by mi 2x telekonvertor, ale měl bych o dost větší šum a problémy s máznutím. Ty bych asi redukoval, kdybych si vzal s sebou stativ a nefotil z ruky, ale nechtělo se mi s ním tahat.
Jsem ale rád za toho Slavíka, toho jsem mockrát slyšel, ale ani jednou se mi nepodařilo ho dostat někam, kde by se dal vyfotit. Stejný problém mám s vlhou.
-- 11. 6. 2023 06:58 --
Jinak já jsem tuhle část Jižních Čech (Písek, Sudoměř, Kestřany, …) prakticky neznal a stojí to za návštěvu, ani tak ne kvůli památníku na husity a Jana Žižku, ale hlavně kvůli krajině a rybníkům, které mají svůj specifický charakter, je to i hezká procházka.