od FotoABC 23. 1. 2015 15:23
Vytrháváme věci ze souvislosti. Pokud dva systémy dělají něco, co je z uživatelského označení společné, tak to neznamená, že je to totéž a že je možné podle toho porovnávat výkon.
Například klasika: fps. To nelze porovnávat bez ohledu na bitovou hloubku obrazu a kvalitativní parametry toho obrazu. Pokud mně stačí reálně 8-bitová kvalita pro JPEG, pokud nedělám sofistikované zpracování obrazu, pokud mně třeba stejně moc nefunguje AF-C, mám dynamický rozsah naprd, odšum dělám tak, že to prostě jednoduše rozmažu, na přesnost barev kašlu, dynamický rozsah na svých koncích ujíždí v barvách o parník, pak mně stačí prostý výkon jednoduchého procesoru na dejmetomu 20 fps.
Pokud je mým hlavním artiklem kvalita obrazu, mám 14-bitovou přesnost nejen nominálně, ale i reálně, mám kvalitní objektivy a uživatele jsou zvyklí na nějaký výkon AF-C, prostě mám všechny parametry obrazu a průvodních věcí vymakané, tak klidně můžu zjistit, že už do 8 fps to prostě nenačasuju, protože bych musel někdo ošidit kvalitu a je fakt blbý mít obrázek ze single shot kvalitní a z kontinuálního snímání horší. To se zřejmě blbě obhajuje.
Tady mluvím o modelovém případě, vůbec nemám na mysli žádné firmy.
A může to být jednoduchý důvod. Zakázkový obrazový procesor s nějakými parametry ti prostě s 15 fps třetí strana nevyrobí a basta.
A totéž s PDAF na snímači. Co snímač a co implementace, to jiná situace. Pokud máš nastavenou nějakou citlivost a přesnost, tak to třeba na velkém snímači nedáš, pokud máš parametry horší, tak to dáš.
A jak všichni víme, horší parametry nemusí být vždycky horší obrázek nebo že něco uživatelsky funguje hůř. Někdy prostě máš kritéria, která Tě v něčem omezují, ale ty se stejně rozhodneš, že kritéria nemůžeš snížit, jelikož 10% uživatelů by mělo horší výsledky a 90% by nepoznalo nic.
Kolik fotografů vidělo rozdíly mezi pomalým 14-bitovým RAWem z Nikonu D300 a rychlým 12-bitovým? Nikdy mně nikdo neukázal fotku, na které by ten rozdíl byl vidět, přesto ale to každý považoval za děsnou nevýhodu, že D300 umí při 12 bitech 7 fps a při 14 bitech jenom 2,5 fps. Na tom se všichni shodli.
No a když dnes už je 14 bitů stejně rychlých jako 12 bitů, tak zase vadí, že třeba aspoň těch 12 bitů nejede na 10 fps. Nejede evidentně proto, že Nikon má zase někde nějakou kvalitativní brzdu, kterou nechce uvolnit, stejně jako u vlastní implementace PDAF. Nakolik je smysluplná, to je otázka, ale pokud existovala shoda na tom, že 14 bitů je u D300 výhoda proti 12 bitům, tak i neviditelná výhoda se "počítá". takže je to dvousečné a my často nevíme jak rozumné důvody vedou k tomu, že nějaký parametr není na světové úrovni nebo co se musí obětovat aby byl.
-- 23. 1. 2015 15:42 --
Já jsem si třeba přesně pokusama zmapoval JAK D7000 docílil podstatně vyššího dynamického rozsahu proti D300. Pokud jsem speciálně vytvářel dvojice snímků D300 a D7000, které byly schválně cílené na zesvětlení stínů s různými chytáky, tak: částečně, ale JENOM částečně to bylo schopností snímače, ale z velké části to bylo softwarové zpracování: zesvětlený stín u D300 byl surový: tj, zašuměný a přirozeně desaturovaný, jelikož ta desaturace je jednak matematicky logická když rozdíly mezi celými čísly jsou blízko nule přirozeně menší. No a druhý důvod desaturace bylo odbarvování šumu, které už bylo odedávna bráno jako výhoda Nikonu. jenže tady najednou když z toho "šumu" chceš vyrobit barevný zesvětlený stín, tak z toho máš rázem nevýhodu.
No a D7000 hluboký stín odšuměla a chytla se převažující barvy nad tou nulou a dramaticky zvýšila saturaci.
A najednou místo šedivého šumu z D300, byly v D7000 krásné nezašuměné barevné plochy. S jedinou drobnou nevýhodou: je to strašně náchylné na chybu, když ta převažující barva je ve skutečnosti jen lehké nabarvení neutrální šedé. Pak ta D7000 vyráběla kuriózně barevné nebo strakaté objekty. Prostě tenký led vydolování obrazu.
No a dlouho se povídá o "mizerných snímačích Canonu s nízkým DR".
Spíš věřím tomu, že canon prostě nechce obětovat nějakou část poctivosti obrazu. Někde stále Canon neleze na tenký led a softwarově nečaruje. A má k tomu dobrý důvod, který může pouze marketing zlikvdovat a Canon se pustí do stejné lidové umělecké tvořivosti jako ostatní. Tím netvrdím, že je Canon poctivější ve všem, ale prostě evidentně je poctivější v něčem.
Jenže svět chce být klamán a tu poctivost málokdo ocení. Takže se výrobci vzájemně táhnou k většímu a většímu čarování, protože ten nepoctivý má většinou větší úspěch u publika.....