Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 9. 2013 17:20

Přesně tak, s ostřením má problém detekce fáze, to může potvrdit každý sporťák. Založili kvůli tomu i asociaci aby společně postupovali proti výrobcům a výsledek tu je! Už se o tom mluví.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 9. 2013 17:26

Ganec - tvrdíš:
"u fázového ostrenia to síce vie hneď, ale je mu to zbytočné, lebo aj tak musí doostriť až do konca"
současně tvrdíš:
"Ovšem len keď porovnávame fázové ostrenie zrkadloviek s kontrastným ostrením bezzrkadloviek, lebo do času ostrenia zrkadloviek musíme započítať aj "odstavenie ostrenia" (sklopenie zrkadla)."

Takže mu to asi není zbytečné, jelikož v době - jak říkáš "odstavení ostření (sklopení zrcadla)" se může cituji "doostřovat až do konce".

Buď prosím tak laskav a neodporuj sám sobě alespoň v jednom a tom samém svém článku. :-)

-- 3. 9. 2013 18:35 --

Ganec píše o kontrastním ostření:
FABC: "Detekce kontarstu tedy potřebuje, aby co nejdelší dobu vydržel objekt nehnutě na místě"
"Nemusí: podľa videa ktoré som tu postoval (a je aj v tom linku) nemá žiaden problém ani s pohybom.
Odkiaľ si vôbec na takú volovinu prišiel?"
Naopak: s pohybom má problém fázové ostrenie:
- ak by to tak fungovalo a počas preostrovania objektívu sa objekt pohne, bude zaostrené zle
-> fázové ostrenie musí teda tiež priebežne prehodnocovať zaostrenie
=> aby toto mohlo fungovať, musí byť stále presne nasmerovaný zaostrovací bod
- u kontrastného ostrenia nemusí
-> je už implementovaný tracking, takže fotený objekt sa môže kľudne aj pohnúť

To je už zcela dokonalé, Gancovi se povedlo to obrátit už úplně naopak.
:D

Takže bychom to mohli konečně shrnout do Gancova závěru:
Ostření detekcí fáze nezvládá AF-C, protože musí mít neustále přesně nasměrovaný ostřící bod a jakmile se cíl pohne, tak je špatně zaostřeno. Detekce fáze neumí tracking a musí neustále průběžně znovu a znovu vyhodnocovat zaostření. U kontrastního ostření tyhle komplikace odpadají, již má implementovaný tracking, nemusí neustále vyhodnocovat stav zaostření, takže zvládá ostření na pohyb podstatně lépe.
Ostření detekcí fáze je tedy úplně k ničemu, jelikož má proti ostření kontrastem pouze samé nevýhody. Nemůžeme ukazovat prstem na dotykový displej, na kterého sportovce chceme, aby nám bezzrcátko zaostřilo, je to nepřesné, necitlivé, s chybama a neergonomické.

-- 3. 9. 2013 18:42 --

A je možné jako úžasnou novinku a konkurenční výhodu uvádět naprosto cokoliv - Ganec např. cituje:

Aby to vôbec bolo možné, bol kvôli tomu prepracovaný celý systém ostrenia:
zrýchlilo sa spracovanie dát zo snímača a aktuálne sa dokáže 240x za sekundu počas ostrenia skontrolovať zaostrenie
aj systém objektívov:
boli prepracované tak aby sa sklom muselo pohybovať čím najmenej a aby tieto optické členy boli čo najmenšie
Pekne to vysvetľuje Olympus na svojej stránke: MSC Lens technology:

.... tady Olympus se gancovými ústy chlubí INTERNAL FOCUSINGEM - i viz obrázek na Gancově článku.

V tomto článku o objektivech na zrcadlovky (Nikon) se píše:
http://nikonblog.cz/strucny-pruvodce-zk ... vu-nikkor/
"IF – Internal Focus – Vnitřní ostření. Technologie aktuální v osmdesátých letech minulého století, která zjednodušila zaostřování zejména u teleobjektivů. Dnes mají vnitřní ostření téměř všechny nově vyráběné moderní objektivy a výrobce už to ani nezdůrazňuje."

Cituji ještě jednou "Dnes mají vnitřní ostření téměř všechny nově vyráběné moderní objektivy a výrobce už to ani nezdůrazňuje."

... a vida, u Olympusu ústy Gance je totéž hlavní výhodou bezzrcátkových objektivů proti zrcadlovkovým objektivům.
:-)
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 9. 2013 17:44

Ganec píše:Ešte jedna reakcia na trošku starší príspevok:
Petr Luňák píše:Ktery CDAF umi tohle? Polopate: kam namirim, tam mam zaostreno:
Aj moja E-P3, keď si navolím "Full time AF" na hodnotu "On".
Len si občas zahuntuje... :-)

Obrázek

V tvem pripade video. Fotaky mas dva, takze se ani nesnaz na cokoliv vymlouvat. Cekam.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 9. 2013 17:46

Na tom videu se mi nelibi, ze se fotograf nemuze rozhodnout co bude fotit.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 9. 2013 17:52

Ganec, kdybys nevěděl jako video, tak třeba takovéhle:
https://www.youtube.com/watch?v=8eU618nkuQ8
Už je 2 roky staré, takže od té doby se to mohlo zlepšit, co?
Nechceš to aktualizovat?
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 9. 2013 17:55

Petr Luňák píše:V tvem pripade video.
3min a 4.30:

-- 3. 9. 2013 19:04 --

FotoABC píše:Buď prosím tak laskav a neodporuj sám sobě alespoň v jednom a tom samém svém článku.
Nepochopil si pointu: išlo o situáciu ak by samotné zaostrovanie bolo kratšie ako sklopenie zrkadla (čo sa teraz zdá nemožné, ale v budúcnosti možno nebude) =>

FotoABC píše:Ostření detekcí fáze nezvládá AF-C, protože musí mít neustále přesně nasměrovaný ostřící bod a jakmile se cíl pohne, tak je špatně zaostřeno.
kde vidíš AF-C?
Píšeš "zaostrovanie", to je AF-S.
(AF-C je preostrovanie)

FotoABC píše:Dnes mají vnitřní ostření téměř všechny nově vyráběné moderní objektivy a výrobce už to ani nezdůrazňuje.
pletieš si pojmy s dojmami

Novinkou nie je vnútorné ostrenie, ale že namiesto grupy ostriacich skiel je použité len jedno malinké.
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 9. 2013 18:06

Takze rikas, ze kdyz das pred objektiv kytku, tak do sekundy to na ni preostri? To by slo.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 9. 2013 18:07

Já teda koukám na 4:15 až 5:00 a Radku, to tedy není sekunda, to jsou dvě, případně taky nikdy.

-- 3. 9. 2013 19:13 --

Ganec: koukám se na obrázek ve tvém článku a tam jasně ukazuješ, že
objektiv pro zrcadlovky Zuiko Digital 9-18mm ostřil všemi předními těžkými členy. To byla v době jeho vzniku již opravdu rarita, s tím, jak píše Petr Lindner, se končilo v 80. letech minulého století a ukaž mně nějaký dnešní širokáč, který by ostřil předními mohutnými rozptylkami.
To se nedivím, že zde se mohl Olympus opravdu výrazně zlepšit co se týče potřeby momentu síly na posun ostření.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 9. 2013 18:27

Ganec píše:
Petr Luňák píše:V tvem pripade video.
3min a 4.30:

Delas si ze me legraci?
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 9. 2013 18:52

Technologie se stále vylepšují, video nebylo s zářiovým, ale červnovým FW. To je velké opomenutí. Případně jestli má někdo Pentax, mohl by napsat že fotí fotograf a ne technika. To by mohlo taky pomoci.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 3. 9. 2013 19:05

Radek71: zapomínáš, že jen amatér fotí pohybujícíse věci. Profík je nejdřív zabije, pokud je útlocitný, tak si je sežene už chcíplé, a přibije na prkno, aby se nehýbaly, manuálně předostří a má vyděláno a může na ryby.
Autofokus je pro idioty.
..... já sem musím dát ten smajlík, voni jsou lidi fakt ..... někteří nechápaví. :D
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Grimjaur 3. 9. 2013 19:40

Ganče, teď už fakt nevím, jestli si z nás tady děláš zadel, nebo tomu fakt věříš? Hel příště až budeš mít dovču, tak místo žvanění na síti si zajdi s bráchou nafotit něco hodně rychlého. Pro jistotu mu ale neber zrcadlo, myslím, že tvůj brách má narozdíl od tebe o focení celkem přehled. Jako, tohle vlákno je pro hodně otrlé...
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 9. 2013 19:43

Já jsem dvě hodiny seděl s "profíkem", dovezl mi sklo z Švýcarska, kde bylo o cca 13 000 Kč levnější. Je to právník ale to povolání málo nese, tak fotí. Předání skla trvalo asi 3 minuty. Pak jsme se bavili o jeho práci a za celých 1:57 jsem se nedozvěděl jakou má značku a co má za vybavení.
Poslední půlhodinu jsem si živě představoval jak si to tady čte :-)))) To je vám pánové takovááááá zábava, vy to asi neoceníte zcela, ale fakt stačí nebejt v akvárku a občas jít kouknout na druhou stranu barikády...
Tady je to totiž posunutý o několik bloků, já jsem v civilu totiž za geeka, protože vím že má foťák Aa filtr a že má motorky v objektivu, tady jsem za technologickýho ňoumu, ale většina lidí je tady úplně mimo mapu Evropy. Podle mne je jeden Ganec na celou EMEA. TX ma kolegu v Portugalsku, to je tak všechno :-)
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Umbrella 3. 9. 2013 19:51

FotoABC píše:Já teda koukám na 4:15 až 5:00 a Radku, to tedy není sekunda, to jsou dvě, případně taky nikdy.

-- 3. 9. 2013 19:13 --

Ganec: koukám se na obrázek ve tvém článku a tam jasně ukazuješ, že
objektiv pro zrcadlovky Zuiko Digital 9-18mm ostřil všemi předními těžkými členy. To byla v době jeho vzniku již opravdu rarita, s tím, jak píše Petr Lindner, se končilo v 80. letech minulého století a ukaž mně nějaký dnešní širokáč, který by ostřil předními mohutnými rozptylkami.
To se nedivím, že zde se mohl Olympus opravdu výrazně zlepšit co se týče potřeby momentu síly na posun ostření.

To se mi moc nezda, nemam to zuiko sice v arzenalu, ale vidim ho pracovat dost casto u kamarada a to sklo ma velmi podobnou konstrukci k ZD 14-42, tak si myslim ze zadny predni clen neostri, pouze interni soustava, samozrejme pri zoomu se vysouva.
Umbrella
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 3. 9. 2013 19:55

takze ganec se nas snazi presvedcit, ze my chudaci s dslr mame smulu ze nam zrcadlo nestiha ostrit kvuli zdvizenemu zrcadlu pri sekvenci a nakonec z nej vyleze ze nemluvi o AF-S, ktere i tak zvlada preostrovat u top modelu i pri 10 fps, ale ze mluvi o AF-S, kde se nejdriv zaostri a az pote se sklopi zrcadlo pri expozici? Tak kde sakra je ten AF pri nutnosti ostreni slepy? CO mi tady unika?! :shock:
qwerts
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka