"pracovat s RAWem" je ako
dosoľovanie polievky:
- keď kuchár nevie variť => tak nevie, koľko tej soli má dať
- aby nepresolil => tak jej pre istotu dáva menej
- tak jej zvyčajne býva málo => potom ju treba dosoliť
- vtedy ale môžu vzniknúť obavy o kuchárove zručnosti => tak to treba nejako okecať
.. napríklad alibizmom
"takto je to lepšie, lebo si môžeš dosoliť koľko chceš"Nie, ja nechcem!
Keď sa chcem najesť, tak sa už nechcem zbytočne zdržiavať dorábaním polotovarov!
Nie som tu od toho, aby som naprával kuchárove chyby
=> to sa radšej pôjdem najesť niekde inde .. tam, kde varia tak, ako chcem ja
S RAW-om je to podobné. Keď je dobrý už JPG => tak potom už netreba dorábať RAW.
Všetko dochutenie, čo sa dá spraviť potom ako je polievka dovarená, sa dá už pri samotnom varení polievky.
Všetky podstatné RAW úpravy sa vďaka LiveView dajú preskúšať/nastaviť už pri samotnom fotení.
(a ak sa to nedá, tak by som si radšej vybral iný systém fotenia, alebo značku, ako by som sa mal zbytočne trápiť)Spracovávanie RAW ani dosoľovanie polievky nie je nutnosť .. dá sa fungovať aj bez nich.
To že presadzujem fotenie do JPG, neznamená, že s RAW pracovať neviem
(veď aj dosoliť polievku si tiež určite každý dokáže .. aspoň ku svojej spokojnosti).. práve naopak: znamená to, že
viem čo sa s ním dá získať a dokážem ho nahradiť niečím iným => takže sa pre mňa stáva nedôležitým; podobne ako APS-C/FF snímač, zrkadlovky, extrémne high-ISO či nízke HO, ..