No vidíš .. ono sa to povie .. "veď je to len odstránené zrkadlo" .. ale v skutočnosti to má dopad skoro na všetko...ForeignerOnEarth píše:Tak já se od teď asi začnu úplně bát tou zrcadlovkou fotit, dodnes jsem netušil, jak strašně moc zásadních výhod při tom focení s tím bezzrcátkem je, nikdy jsem si toho nevšiml

Ani ja som toto všetko - čo vám tu dnes píšem - donedávna netušil. Ešte že vás mám a pomohli ste mi to zistiť

Vďaka (aj) tvojim sťažnostiam na problematické zábery z DSLR (*) si mi pomohol pochopiť ako to vlastne všetko je.
(*) keďže sa mi takéto vďaka MILC nestávajú, tak som ich do svojej analýzy dovtedy nemal odkiaľ použiť

Princíp problémov býva napríklad takýto:
- tým že s DSLR musíte riešiť problémy ktorá na MILC riešiť netreba
-- potom tie riešenia automaticky aplikujete aj na MILC (aj keď netreba)
--- spôsobujete tým rozladenie aj u dokonale vyladeného prístroja
(napríklad to tvoje nastavovanie prehnane vysokej clony)
=> vo výsledku potom: za problémy, ktoré s MILC máte -> zvyčajne tie MILC vôbec nemôžu

Najhoršie na tom je, že pôvodcovia takýchto problémov sa potom (na diaľku alebo bez exifu) ťažko analyzujú, lebo:
- vy ste presvedčení, že ste robili všetko správne
(takže dôležité detaily ktoré ten problém spôsobujú ani len nespomeniete)
- no a mňa zase nemôžu napadnúť niektoré nezmysly, ktoré stvárate
(lebo mne sa už z princípu také veci nestávajú)
Proste s niečím zachádzate inak ako by sa malo. A potom to tak dopadne. Zle.
Napríklad taký keramický nôž (už som to tu tuším ako príklad písal):
- nenapadlo by ma že sa dá zlomiť, lebo mne sa ešte nezlomil
(keďže sa k nemu správam už z princípu ako ku niečomu krehkému)
=> ale môj oco ho používa ako bežný pružný nožík a takto zlomil už dva!

Ešte dám jeden príklad:
Akurát dnes sme boli na obede vo vietnamskej reštike a kamoš čo bol vo Vietname na dovolenke sa priznal, že si raz povedal, že zje paličkami celú porciu. Vraj sa mu to podarilo až po 2 hodinách. No mal z toho svalovicu na prstoch.
Toto keby mi niekto (bez toho príbehu) povedal - "že mal z príboru svalovicu" - tak by som si myslel že je mešuge

Suma sumárum:
Vaše sťažnosti na ergonómiu bezzkadloviek mi znejú ako "svalovica z príboru". Proste nechápem. Nezažívam

Keď mi ale niekto povie že ten "príbor" boli v skutočnosti "paličky" (čo pre mňa príbor nie je), tak sa to už pochopiť dá...