Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 25. 7. 2018 12:07

Teď na mě na FCB vyskočila pozvánka na workshop na téma "Foť a běhej" o tom, jak fotit při běhání ultra po horách apod. . Téma, jestli někdo běhá se zrcadlovkou a 70-200/2.8 tady ještě nebylo, ne? :-D :-D :-D Ale jako upřímě, já bych nechtlě běhat ani s A7 a maly stativem :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 7. 2018 12:46

Jo, asi by váha sestavy byla jen menší část celého problému :-)
I GX80 + 12-32 je moc.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 25. 7. 2018 12:47

Davidof píše:Bob
Pokud to bereš jako nástupce svého starého favorita, pro podobné užití, tak myslím budeš výrazně spokojený :-)

Myslím že áno, na občasný výlet popri Morave je to fajn, a rátam že zájdem o hodný kus ďalej než samopohonom.

-- 25. 7. 2018 12:47 --

lukas_highenergy.cz píše:Teď na mě na FCB vyskočila pozvánka na workshop na téma "Foť a běhej" o tom, jak fotit při běhání ultra po horách apod. . Téma, jestli někdo běhá se zrcadlovkou a 70-200/2.8 tady ještě nebylo, ne? :-D :-D :-D Ale jako upřímě, já bych nechtlě běhat ani s A7 a maly stativem :-D

Tak maximálne to GoPro.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 25. 7. 2018 13:31

Ganec by určitě běhal i s PENem v trenkách... :-D
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Radek71 25. 7. 2018 13:32

Ja naopak propaguju minimalismus, takze ja treba resim, jak nemit dva klice, od vchodu a bytu (nabizi se ze ten od bytu dam do bootniku a budu mit jenom jeden od vchodu). Pred pul rokem jsem vyradil z behani mobil, takze ted mam jenom hodinky a ty klice. Specielne je sundavam z krouzku abych nebral 4 ale jenom 2 a i to je moc.
Na kole nemam vubec nic, ani tachometr, ani piti, ale vozim mobil, kdybych to nekde polozil a pak bankovku a obcanku a platebni kartu v zadni kapse na ledvine.
Varianta, ze bych mel mobil kvuli foceni je uplne mimo, natoz nejaky kompakt, natoz abych nekde zastavoval, to bych se uz nerozbehl. Kolo je trochu jine, to je na pul dne a 1-2x delam pauzu.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 25. 7. 2018 13:32

A dámy by šílely, jak se mu tam natřásá.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 7. 2018 13:49

bob222 píše:
Davidof píše:Bob

Myslím že áno, na občasný výlet popri Morave je to fajn, a rátam že zájdem o hodný kus ďalej než samopohonom.

Jen bacha - je to jak v Cimrmanech - krát dva to mělo bejt ... aby ses nerozvohnil, probereš se na Pradědu a baterka vybitá :-)))

Jako ten pocit je famózní, nohy jak Froom před Tour, cítíš se lehkej jak pírko, svět je krásnej.

Kdybych neměl pořád pocit, že musím trenovat, už mám elektrokolo taky :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Devil007cz 25. 7. 2018 14:46

Dolgor píše:Tak aspoň vidíme tvoji nestrannost. Nikon = fuj! ;-)
Finální uvolnění specifikací má přijít za měsíc. Teď budou postupně uvolňovat drobky, aby lidi zaměstnali (a odradili od nákupů od konkurence). Představení Nikonu Df předcházela podobná kampaň.
Nikon F bajonet má malý průměr a neumožňuje konstrukci vysoce světelných objektivů jako např. u Canonu. Nikkory mají max f/1,4 a jednu historickou f/1,2 50ku. To vyjádření se tedy týká Nikonu s FF snímači.

Co to meles za zavery. Nic takoveho jsem nerekl a ani si nemyslim. Nazor na z meho pohledu komedialni PR na mirrorless na tom nic nemeni. Trosku jina vec. To ze odsuzuju PR neznamena, ze si myslim, ze je znacka fuj, ale ty to asi vis lepe nez ja.

Zajimave, ze Fuji bude schopne vyrobit F1 lens na stejne velikem mountu jako Nikon. Manualni skla casto maji jeste lepsi svetelnost, takze si stojim za tim, ze to co napsal Mr. Brezina a jeste to opapuskoval z PR Nikonu je blbost. Ale nejak to Nikon prodat musi a dela to podle me z toho, ze nechce nastvat existujici uzivatele, ze zmeni mount, ale ze je to vlastne pro ne dobre, protoze budou svetelnejsi objektivy (i kdyz cena odhadem asi bude asi zacinat pro F 0.95 na 4000+ dolaru). Dalsi vec je, ze velikost toho Nikon F mountu z promo (vim, ze se nekde psalo o 49mm, ale na tom promo to vypada obrovske) mi spise pripada, ze Nikon premysli nad budoucnosti dopredu a pripravuje se na MF mirrorless. Takze tady mozna zustane jen FF a MF, ale to uz je divoka spekulace. Nevidim, ze by v APS-C sektoru bylo pro Nikon/Sony momentalne nejake terno ohledne revenue.

Tady jsou rozmery mountu.

Minolta/Sony A: 49.7mm
Sony E: 46.1mm
Fuji X: 44mm
Canon EF: 54mm
Pentax K: 44mm
Nikon F: 44mm
Naposledy upravil Devil007cz dne 25. 7. 2018 14:54, celkově upraveno 2
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar 25. 7. 2018 14:51

bob222: Něco jako tohle?

Obrázek

Já jsem loni v Zermattu viděl za cca 5,000 CHF e-bike, který byl k nerozeznání od silničního kola a vážil údajně pod 9kg, elektropohon měl přitom přímo v rámu, žádný takovýhle Connondale (s pohonem Cytronex) bazmek maskovaný jako láhev s pitím :-).

Já v tom pořád vidím stejnou (nebo spíše větší) pakárnu, jako mám s lyžemi, to jest tu potřebu to někde skladovat, nechat seřizovat, pak to převážet a muset kvůli tomu někde na střeše nebo na speciálním držáku, hlídat kvůli zlodějům, ... a pak se na tom něco utrhne a v místním servisu nemají náhradní díl, pak pakárna s prodejem a koupí dalšího modelu, pokud člověk najede do 500 km ročně, tak mám pochybnost, že se to vyplatí. Tohle absolvujeme každý rok s lyžema, takže jak jsem psal, v případě neodolatelné touhy si to kolo raději půjčím, ono se to asi vyplatí i finančně.

Jinak co se Nikonu CSC týče, zajímavě vypadá ten zadní displej a vypadá to na možnost používat světelnější objektivy, než f1.4. Zbytek je zatím těžko hodnotit, dělají kolem toho moc tajností.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 25. 7. 2018 15:02

Tak pemare si technik, takže ti asi musí být jasné, že když kolu co má 7,5 kg navýšíš váhu "pod 9" a to má obsahovat elektro a baterie, tak to asi jako elektrokolo vykazovat můžeš, ale přínos toho bude tak max, že ti pomůže trochu někde v kopci. Reálně jsou terénní e-biky někde lehce pod 20kg, aby mělo slušnou Bosch baterii a něco vydrželo...

A ad půjčení - když nejezdíš pravidelně tak určitě. Já si takhle třeba půjčuju 2x ročně fatbika.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod pemar 25. 7. 2018 15:22

Kolo pod 8kg není žádné sci-fi, baterie od Cytronexu váží 1,5 kg a vydrží 90 minut (takže řekněme 20-30 kilometrů normálního terénu). Standardní motor váží 2kg, k tomu nějaký senzor a nabíječka, celkem by se mělo vejít do cca 3,5 kg komplet. Slabé místo je nabíjení, protože standardní nabíjení trvá cca 2,5 hodiny a rychlonabíjení cca 1,5 hodiny, což stejně znamená nespěchat s obědem. Na druhou stranu, ono se stejně v restauracích třeba na Šumavě docela dost čeká, takže úplně KO to není. S motorem je deklarována maximální rychlost 25 km/h. Se slabší baterií a dražším motorem si tu výslednou hmotnost kolem 9kg umím představit, ale za cenu nižšího výkonu a potenciálně kratšího dojezdu. Tak to je, vždy je to něco za něco.

Asi největší výhodu vidím v té hmotnosti, nejen kvůli jízdě, ale i kvůli převezeni autem, protože většina držáků má limit 75kg - 100 kg v extrémním případě, a pokud takové e-kolo Bosch váží 36 kg, tak mají děti smůlu, čtyři kola neuvezu. A abych si kvůli tomu kupoval Transportér nebo jinou pojizdnou krabici, to teda ne.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Dolgor 25. 7. 2018 15:27

Tak si to, Devile, o bajonetu F a světelných objektivech nastuduj.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Devil007cz 25. 7. 2018 15:44

Tak mi tady hlavne nepodsouvej priste neco, co tak neni. Bude to fajn ;-)
Devil007cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 25. 7. 2018 15:58

Přečti si, jaký citově zabarvený vyjádření jsi napsal. ...PR a že to bude po Vánocích atd. Kdyby sis raději vzpomněl, jak se rok dopředu objevovaly rumors o FF Alfách. To byla PR masáž jak Brno a furt nic.
O světelných sklech na bajonet F nemáš pravdu, jen zbytečně dehonestuješ Březinu.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 25. 7. 2018 16:10

Podle vyjádření Nikonu to vypadá, že Nikon se chystá vyvíjet ještě nějakou dobu CSC i DSLR. Zatím vůbec není jasné, jaké parametry CSC bude mít, ale byl potvrzený nový bajonet a redukce na F-bajonet. Ne všechna skla budou kompatibilní, doufám, že AF-S G skla všechny.

Jsem zvědavý, jak to bude mít Nikon s výrobou, protože D850 je v některých e-schopech v Americe už zase vyprodaná, už jsou s tím docela trapní.
pemar
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka