Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz
Radek71 píše:Tak ja taky napisu nejake moudro. Drahe kolo si koupi ten, kdo na ne ma. Kdo na nej nema, tak si jej nekoupi.
Dobry?
Radek71 píše:Jestli tomu rozumim, tak gravel bike je z hlediska pouzitelnosti neco jako crossove kolo, ne? Jenomze to se prodava 20 let, tak proste misto fazoli budeme prodavat chia seminka?
Radek71 píše:Takze nekde v okoli je trasa, kterou bych nemel jezdit na crossovym kole, ale spis je vhodna na gravel?
Dolgor píše:Dokonce jsem viděl lidi s fatbiky a na těžko na Kungsleden v Sareku a Padjelantě na severu Švédska. To si dovedu představit v modu, že už to tam znám a nemusím vidět nejlepší místa, protože tam se s kolem přes všechny ty brody, vrbové bažiny a kamenná pole prostě nedá dostat.
smikoto píše:Zas ,ale musím přiznat, že mě to ježdění na kole celkem baví. Na lycrový věci se musím podívat, mám jen oděv z Lidlu
Davidof píše:Gravel bike je výrazně blíž k silničce, než kros. Je prostě víc do rychla.
Hlavní fyzický rozdíl je v posedu, na krosu je obecně napřímenější, máš širší řídítka, odpruženou vidli, delší zadní stavbu. To vše vede k tomu, že gravel je rychlejší.
Zpravidla je tužší a lehčí i rám, a u gravelu vzhledem k celkově nižší váze má cenu optimalizovat i rám.
Řazení gravelu je víc do rychla a méně do pomala a to někdy i poměrně výrazně.
Pneumatiky - gravel má typicky max 38 = 1,5" ale to je extrém, většinou je s 28 mm = 1,1". Kros má většinou gumy silnější a taky těžší.
Určitě jde postavit ultralehký kros, ale pořád máš rovný řídítka a moc napřímenej posed. Ale pak by se to vlastně jmenovalo fitness kolotakže jsme zase na začátku.
Ad použití - typicky je to tak, že pokud jedeš na silnici na nejedeš zrovna s nějakými závodníky, tak budeš mít pocity velmi blízké silničce, akorát nebudeš muset tak moc sledovat povrch. Pokud by sis třeba měřil časy na známých trasách (což opravdu nepředpokládám), tak třeba u mě to dělá změnu z 25kmh průměr třeba na 28 kmh. A silnička třeba 29-30. Kdyžtak si vyhledej termín "stravaholics" ...
Ale na silničce si nedojedu na Padrťský rybníky a dál do Míšova na pověstnou klobásku. A na horáku/krosu jo, ale štval by mě ten návrat po silnici.
Upřímně, kdybych musel redukovat svůj kolový park na dvě kola, tak si jako silniční vyberu ten gravel (samozřejmě se sadou dvou kol ...).
-- 24. 7. 2018 12:09 --
bob
Ale pro Tebe je kross nejspíš úplně optimální. Jakože zcela vážně.
Taky se na něj smí připevnit stojánek, to se na gravel nesmí, to jsem zapomněl.
Davidof píše:
Lukáš
Klasický dilema.
Já koupil k XC zase all mountain bike ... ten má tři verze - trail, traction a a transalp ...
Výrobci holt pokrývají úplně každou skulinku
Davidof píše:To vypadá zajímavě. Pro trail bike není honění hmotnosti nutnost.
Fakt máš nejmenší pastorek 9 zubů ?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků