Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Dolgor 24. 7. 2018 14:00

Dokonce jsem viděl lidi s fatbiky a na těžko na Kungsleden v Sareku a Padjelantě na severu Švédska. To si dovedu představit v modu, že už to tam znám a nemusím vidět nejlepší místa, protože tam se s kolem přes všechny ty brody, vrbové bažiny a kamenná pole prostě nedá dostat.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 24. 7. 2018 14:11

Radek71 píše:Tak ja taky napisu nejake moudro. Drahe kolo si koupi ten, kdo na ne ma. Kdo na nej nema, tak si jej nekoupi.
Dobry?

A uvazuje o nem alespon ten, ktery na nej nema? Ja bych tyhle uvahy preci jen ponechal mistnimu odbornikovi na vse.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 24. 7. 2018 14:12

Já jsem rád, že ty lycrový a funkční věci na kolo mám, protože dokud jsem jezdil v bavlněných trenkách a triku, byl jsem věčně durch promočený.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 24. 7. 2018 14:40

Radek71 píše:Jestli tomu rozumim, tak gravel bike je z hlediska pouzitelnosti neco jako crossove kolo, ne? Jenomze to se prodava 20 let, tak proste misto fazoli budeme prodavat chia seminka?

No spíš bych to nazval silnička, co dá i určitý terén. Tzn. ta mezera je v tom, že to můžeš vyrábět s geometrii silničky, high-end technologiema a cenou jako silničky a zacílit na sportovce. Přecejenom čistá silnička dost limituje, když někam "musíš", ale takové cyklokrosové kolo by byla asi nejbližší alternativa. Přecejenom to klasické crossové kolo bylo většinou směřované na segment výletníků ve stylu MTBlite.

-- 24. 7. 2018 14:41 --

Radek71 píše:Takze nekde v okoli je trasa, kterou bych nemel jezdit na crossovym kole, ale spis je vhodna na gravel?

No spíš bych to viděl na variantu, že chceš jet trasu pro crossové kolo, ale makat jako na silničce... :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod smikoto 24. 7. 2018 14:44

Zas ,ale musím přiznat, že mě to ježdění na kole celkem baví. Na lycrový věci se musím podívat :-), mám jen oděv z Lidlu :-)
Pravdou ale je, že cyklistů je teď všude jako máku.
smikoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 24. 7. 2018 14:45

Dolgor píše:Dokonce jsem viděl lidi s fatbiky a na těžko na Kungsleden v Sareku a Padjelantě na severu Švédska. To si dovedu představit v modu, že už to tam znám a nemusím vidět nejlepší místa, protože tam se s kolem přes všechny ty brody, vrbové bažiny a kamenná pole prostě nedá dostat.

No fatbike je super na odpoledne z půjčovny - občas sem tak dělal. Ale vlastnit to v našich končinách bych vážně nechtěl. Ty gumy jsou už strašně znát.... To sem spíš zvažoval, jestli vzít 27 nebo 27+ kola. Na XC MTB mam 29, tam bych asi neměnil.

-- 24. 7. 2018 14:46 --

smikoto píše:Zas ,ale musím přiznat, že mě to ježdění na kole celkem baví. Na lycrový věci se musím podívat :-), mám jen oděv z Lidlu :-)

Hele v lídlu jezdim třeba když jedu někdy na kole do práce a uplně stačí... I když dneska z hlediska střihu spíš zajdu do Decathlonu. Stojí pár korun a poslouží.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Dolgor 24. 7. 2018 14:51

No já když jsem fatbike viděl poprvé, myslel jsem, že je to na rybník místo šlapadla.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek71 24. 7. 2018 15:20

Toto uz mi prijde, ze je to text, kterej dava hodne smysl a neni tam zadny ukrok stranou. Asi mam problem, ze mam cross i silnicku, kdybych mel horaka, tak si k tomu koupim asi gravel (ale tak po 5 letech na trhu, nejsem Ganec abych sponzoroval vyvoj). Kdyz to prelozim, tak gravel je pro nekoho, kdo chce jezdit jako cross, ale byt o 3 km/h rychlejsi. Uz jsem jakoze zklidnenej, nejak se to vysvetlilo.

Ono se to fakt blbe pasuje do mozku, kdyz vsude okolo lidi jezdi rocne 5000km na horskych kolech na asfaltu (a 300km v terenu) a tvrdi, ze je to presne co potrebuji, protoze na tretim kilometru sjizdeji schody a na jare byli na Rychlebach a jezdili v lese. Kdyz argumentuju, ze kvuli 500m nejake sotoliny nepojedu 60km na tlustych gumach a s 13kg kolem, tak nikdo nevi o cem mluvim. A nejdnou se vyroji lidi, co bych chteli prumer 28 a ne 25 a chteli by sedet vic sportovne a vadi jim zamknuta vidlice a dalsi veci co ma cross.

R.

Davidof píše:Gravel bike je výrazně blíž k silničce, než kros. Je prostě víc do rychla.
Hlavní fyzický rozdíl je v posedu, na krosu je obecně napřímenější, máš širší řídítka, odpruženou vidli, delší zadní stavbu. To vše vede k tomu, že gravel je rychlejší.
Zpravidla je tužší a lehčí i rám, a u gravelu vzhledem k celkově nižší váze má cenu optimalizovat i rám.
Řazení gravelu je víc do rychla a méně do pomala a to někdy i poměrně výrazně.
Pneumatiky - gravel má typicky max 38 = 1,5" ale to je extrém, většinou je s 28 mm = 1,1". Kros má většinou gumy silnější a taky těžší.

Určitě jde postavit ultralehký kros, ale pořád máš rovný řídítka a moc napřímenej posed. Ale pak by se to vlastně jmenovalo fitness kolo :-)) takže jsme zase na začátku.

Ad použití - typicky je to tak, že pokud jedeš na silnici na nejedeš zrovna s nějakými závodníky, tak budeš mít pocity velmi blízké silničce, akorát nebudeš muset tak moc sledovat povrch. Pokud by sis třeba měřil časy na známých trasách (což opravdu nepředpokládám), tak třeba u mě to dělá změnu z 25kmh průměr třeba na 28 kmh. A silnička třeba 29-30. Kdyžtak si vyhledej termín "stravaholics" ...

Ale na silničce si nedojedu na Padrťský rybníky a dál do Míšova na pověstnou klobásku. A na horáku/krosu jo, ale štval by mě ten návrat po silnici.

Upřímně, kdybych musel redukovat svůj kolový park na dvě kola, tak si jako silniční vyberu ten gravel (samozřejmě se sadou dvou kol ... :-) ).

-- 24. 7. 2018 12:09 --

bob

Ale pro Tebe je kross nejspíš úplně optimální. Jakože zcela vážně.

Taky se na něj smí připevnit stojánek, to se na gravel nesmí, to jsem zapomněl.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 24. 7. 2018 15:48

Já třeba ten gravel zvažoval na ježdění do práce Praha Roztyly - Praha Stodůlky. Na horskym je to specielně v těch asfaltových pasážích ztráta času a silnička nedá ty horší části. Crossový by na to bylo super, ale ta geomterie je většinou dost nesportovní a spíš výletnická. No nakonec jsem se na to vykašlal vzhledem k ceně slušnýho gravelu a k XC jsem pořídil trail bika na blbnutí.... Ale doma sem slíbil, že budu jezdit slušně jako "starší člověk s dětma doma". Naštěstí okolí už má děti taky, tak nás bude takových víc :-)
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Davidof 24. 7. 2018 15:52

Cross a silnička dává smysl, gravel projede určitě mín než cross. Ale rychleji :-)

Fatbike - to už je fakt pro znalce ;-) množina optimálních terénů / povrchů je opravdu malá.

I když jsem na Králi Šumavy předjížděl borce na fatbiku, vypadal dost namakaně a odhodlaně. Ale to byla asi bujnost mládí :-)

Jeden kamarát, který má neomezené zdroje a lehkou úchylku, takže střídá kola za 10 000 € doslova každý půlrok, měl jednu dobu fatbike cca 9 kg těžký. To kolo při potěžkání působilo jako maketa plněná heliem. Ale už se ho taky zbavil ...

-- 24. 7. 2018 15:58 --

Lukáš

Klasický dilema.

Já koupil k XC zase all mountain bike ... ten má tři verze - trail, traction a a transalp ...

Výrobci holt pokrývají úplně každou skulinku ;-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Radek71 24. 7. 2018 15:59

Jak mam ten cross, tak proste na to sednu jedu "100 km" a mezi 53,5 a a 54 km slezu a 500m to vedu. Horaci jedou furt ale vytoci o 1000 kcal vic.
Mam silnicku takze vim co to je jezdit na galuskach a s 8kg kolem, tak si prave dovolim rici, ze nic lepsiho na jezdeni na crosu Praha Hočučepiče - Praha Kadivousy (nebo jak to tam mate ty divny nazvy) neznam.
Nesportovní geometrie se projeví na ceste do prace pouze tehdy, kdyz me natoci z vrtulniku a bude to na live streamu komentovat nejaka modni police. Me ty reci okolo gravel bike furt stahuji pozornost do urcite fashion sekce, asi jako kdyz si nekdo koupi drevenyho motylka ne protoze je peknej a ekologickyho materialu, ale protoze je to efektivni doplnek obleceni na cestu urad CSSZ.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 24. 7. 2018 16:07

No ale okolo Kakejcova je to spíš na ten gravel teda
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 24. 7. 2018 16:47

Davidof píše:
Lukáš

Klasický dilema.

Já koupil k XC zase all mountain bike ... ten má tři verze - trail, traction a a transalp ...

Výrobci holt pokrývají úplně každou skulinku ;-)

No tak ono dost záleží, co se bere jako all mountain a co jako trail, je už dost šedá zóna. Já bral nakonec YT Jeffsy 27. Ale teda v hliníku, i když do mě dost lidí hučelo karbon. Ale tak to sou taky lidi, co točí co rok kolo na blbnutí za 7-8.000 EUR.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Davidof 24. 7. 2018 16:51

To vypadá zajímavě. Pro trail bike není honění hmotnosti nutnost.
Fakt máš nejmenší pastorek 9 zubů ?
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 24. 7. 2018 16:52

Radek: No tak promě ta geometrie je hlavně o komfortu jízdy. XCčko na dojíždění sem taky bral spíš delší, trailbike naopak kratšího a velikostě minimum, co ještě snesu. Ty klasický crossový kola na mě mají moc "sedavý posed". Na výlet (klidně 100km) v Jižních Čecháh ok, ale trénovat na tom bych nechtěl.

Btw. zrovna jsem se ubytoval v Berlíně na Kudamm a těch kol tady sou mraky. Ale žádný pražský závodníci z Prokopáku, ale uplně civilně oblečený lidi, běžně bez helem a stylem, že se asi ani v práci nesprchují, protože to dali za 48 minut namísto běžných 54...

-- 24. 7. 2018 16:58 --

Davidof píše:To vypadá zajímavě. Pro trail bike není honění hmotnosti nutnost.
Fakt máš nejmenší pastorek 9 zubů ?

Dneska mi přišlo potvrzení, že stav objednávky se změnil na "zaplacená" a mam se těšit na svůj nový bike. Takže zatim jen zkušenosti z testování. Ale dám pak vědět. Každopádně za ty peníze je to neskutečný. A i ty karbonový začínají na nějakých 3.200 EUR, což je na to osazení neuvěřitelný. No ale volil sem "jen Jeffsy". Na to moje ježdění bude stačit. Ale bydlet někde v Beskydech nebo Jeseníkách poblíž bikeparku, tak bych asi zvažoval Capru.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka