Kdy nahradí bezzrcátka APS-C zrcadlovky?

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Grimjaur 3. 12. 2017 16:25

Vlado, co se divíš, nefotograf chce školit, tak nahodil svoje grcovky. Každá záminka dobrá.
Technika : Furt se to mění
http://fotomobil.blog.mobilmania.cz/
Grimjaur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 12. 2017 16:58

pemar píše:Za prvé, u efektu zapnuté vs vypnuté stabilizace se jedná o zhoršení, které na svém monitoru nemaje 4K asi vůbec neuvidíš - já to sice u sebe vidím, 1:1, ale také to prakticky neřeším, jen mne zajímalo, jestli mám nechat stabilizaci nastálo zapnutou nebo ne. Za druhé, kdyby příčina souvisela se závěrkou nebo se zrcadlem, tak by zlepšení přišlo s použitím elektronické závěrky nebo live-view módu. Jenže, jak jsem psal, zlepšení přišlo s vypnutím stabilizace.
Príčina stále môže byť tá uzávierka/zrkadlo: chvenie čo spôsobujú, totižto stabilizácia zdetekuje => a snaží sa ho skorigovať
(čím ale spraví presný opak a v konečnom dôsledku roztrasie aj to, čo by inak až tak roztrasené nebolo)

Veď si pozri ten článok: so stabilizáciou sú u zrkadloviek iné kritické časy ako bez nej.
Je tam aj odkaz na článok z dpreview, v ktorom to zisťovali súvislosti.
Skúšali nielen vplyv stabiliácie, ale aj LiveView a zrkadla (a to nielen na Nikone, ale aj na Canone)
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 3. 12. 2017 17:22

Strasne ma bavi ako sa Ganec silou mocou snazi propagovat Gancovky a jemu po nich ani pes nestekne. To je zufale.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 3. 12. 2017 17:28

Ten článek je neuvěřitelný blábol, potvrzující neschopnost autora pochopit podstatu věci a dokazující praktickou neznalost tématu autorem. Proto je nikdo nečte, i když je propaguje ze všech sil.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 3. 12. 2017 17:29

Mne to vysvetlovat nemusis. Verim, ze na Gancovkach najdes aj daleko vacsi odpad :-) Moj oblubeny je ten o vyhodach m4/3 systemu :-)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod n3pi 3. 12. 2017 17:34

Radek71 píše:Predstavte si, ja taky nekdy fotim. Teda tisknu 60*90.
Obrázek

-- 28. 11. 2017 15:14 --

Je tam echt detailkontrast, bylo dobry svetlo. Mimochodem, kvuli EET jsem zavedl system, kdy mi klient posle zalohu v cene tisku a po predani doplati zbytek (licenci). Nejdriv musi verit on mne a pak ja jemu :-)

A to je odkud focené, že výška je tak v třetině věží???
n3pi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 3. 12. 2017 17:44

Hmm, fotil som so 6 fotakmi, co maju stabilizaciu /bud opticku alebo senzorovu/ a 2 az z nich vykazuju neostrost pri zapnutej stabilizacii. Zhodou okolnosti su vsetky tri znacky Olympus :)

E-PL1 .. ten ma znamy problem pri 1/160 .. dosiel som na to tak, ze cas od casu som si vsimol zvlastnu neostrost tam, kde nemala byt a zistil, ze vsetky maju cas 1/160. Potom som to dohladal .. sposobuje to uzavierka /ktora cvaka na 2x, namiesto 1x ako u DSLR .. sranda vsak :)/. Olympus na to vydal firmware, ale uplne to neodstranil /to ani nejde/, kedze som to pozoroval na tom svojom prave na najnovsom fw. Az tak by to nevadilo, keby rezim P a V nemal najoblubenejsi cas prave tento. V dalsich modeloch to nejako riesili, ale riesili nieco, co vo svete DSLR vobec neexistuje!

Pentax K-x, K5-II a FZ18 tento problem nemali. /FZ18 inak ma zatial najlepsiu stabilizaciu co som mal v ruke, ale tu najnovsiu od Px a Olympusu nepoznam samozrejme/ Dalsi fotak EM10 sice nema taky problem ako EPL1, ale pri kratsich casoch ma tendenciu aj vzhladom na malu vahu celeho kompletu a dlhsieho ohnisku maznut obraz. Dovod je zrejme proste moc male a lahke gyroskopy - dosledok miniaturizacie tam, kde nema opodstatnenie, ale kto vie, ako funguje stabilizacia, toho to nemoze prekvapit /aj preto sa odporuca pri kratkych casoch stabil vypnut uplne/. Dalsia verzia to mala zlepsit, snad sa tak stalo, neviem posudit.

No a nakoniec Olympus Stylus 1s .. ten je velmi citlivy na fotenie jednou rukou .. pomerne casto maze v casoch, kde mi nemazal ziaden kompakt bez stabilizacie .. typicky siroke ohnisko cas 1/50 az 1/80 (bezne je to cvakanie v lese). Kedze ho pouzivam ako dokumentacne cvakatko, je to neprijemne. Po vypnuti stabilu to nerobi samozrejme.

Tie neskutocne blaboly, co Ganec produkuje je niekedy mimo toleranciu a ako pisal Grimjaur, mal by dostat trvaly ban.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 3. 12. 2017 17:51

Itokar, celkom vtipne si sa sekol v tých číslach. 2 neostré, všetky 3 sú olympus...
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 3. 12. 2017 17:59

pemar píše:Ten článek je neuvěřitelný blábol, potvrzující neschopnost autora pochopit podstatu věci a dokazující praktickou neznalost tématu autorem.
Blábol: nesrozumitelný nebo nesmyslný výrok

Na žiaden nezmysel si nepoukázal => teda zostáva nezrozumiteľnosť.
Čomu z toho článku si neporozumel? O:-)

-- 3. 12. 2017 18:01 --

A ešte - keďže obviňuješ autora z "nepochopenia podstaty veci" => tak ako tú "podstatu veci" chápeš ty?
(keď už o tom píšeš, tak musíš mať na to nejaký názor, ovšem v tvojom príspevku si ho nevysvetlil)
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 3. 12. 2017 18:08

pemar píše:Ten článek je neuvěřitelný blábol, potvrzující neschopnost autora pochopit podstatu věci a dokazující praktickou neznalost tématu autorem. Proto je nikdo nečte, i když je propaguje ze všech sil.

Tu sa zase raz krasne hodi citovat zo Svejka:
„Posledně jsem vám říkal, Matějko,“ ozval se rytmistr, „že největší blbec, kterého jsem poznal, je četnický strážmistr z Protivína, ale podle tohohle berichtu přetrumfnul ho Ganec. Zde píše takové nesmysly, že každé malé dítě pozná na první pohled, že ten chlap byl ožralý jako papežský prelát. „Nikdy v životě jsem neviděl takovou snůšku blbostí...
:D
landov
Expert

Odeslat příspěvekod ltokar 3. 12. 2017 18:45

Nejhorší srážka v životě, je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. Z takové srážky, vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.

Jan Werich
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek71 3. 12. 2017 22:43

Spal jsem na Spilberku a rano okolo seste jsme vylezli na takovou tu terasu za pokladnama. Je to trochu vysoko, ale rozhledna, ktera je normalne otevrena, je jeste o tak 5m vyse.
Radek71
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 4. 12. 2017 07:55

Radku, Ty si sa rozhodol kopírovať barona Františka Trencka?
:D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 4. 12. 2017 12:19

hoax píše:Ganec: myslím, že Win 10 už nějak dokáže vlastní GUI rozumně interpolovat? GUI programů záleží na jejich programátorech :)
jj, dokáže: keď som nové PC napojil na TV (32" FullHD) a automaticky mi nastavilo "zväčšenie 150%"
Mimochodom: v jednej recenzii je v záporoch 4K monitora uvedené: "Requires OS scaling to read text comfortably" ^^
hoax píše:U toho monitoru mám za to, že to bude barevně v pořádku, tzn. nějak vykompenzované?
Low blue light má třeba od nich i grafický PV270, takže bych předpokládal, že to mají nějak vyřešené, ale můžu se mýlit.
Čosi podobné riešia aj samotné windowsy: dá sa navoliť "nočné osvetlenie", ktoré tiež uberá modrú

A ešte som narazil na slovné porovnanie u iného monitora, naznačujúce, že monitory s "Low blue light" možno nie sú to najlepšie na grafiku (alebo ten monitor má na zlepšenie farieb niečo, čo BenQ-y nemajú):
"Tento Aoc je neporovnatelne lepsi v reprodukcii farieb ako UHD Benq 32" Benq BL3201PT"

ondrasheq píše:Jestli je něco rozhodně fajn mít je vlastní bydlení, pričemž za cenu gearu kohokoliv tady dnes stejně nekoupíš ani garáž.
To je dobrý postreh; všetko je relatívne.
(inými slovami, dnes si už hocijakú zostavu môže dovoliť takmer každý .. keby naozaj musel .. tak ako teraz musí platiť za bývanie)

Keď som sa zamýšľal nad upgradom PC, tak sa mi 180 eur za grafickú kartu zdalo veľa.
No keď som zistil, že karta za 135 nepomohla, tak sa mi už zdalo normálne dať 1500 za nové PC

-- 4. 12. 2017 12:29 --

pemar píše:pokud kupuji počítač a monitor s využitím převážně na fotky, podívám se, jaká je nabídka a hledám něco, u čeho nebudu vzápětí litovat, že jsem to koupil.
Pri tomto prístupe ale skoro vždy skončíš "pri tom najlepšom" ;-)
- aj D7100 bol aj D500 je braný ako to najlepšie od Nikonu, oba mali výrazné vylepšený nejaký marketingový parameter
(teda u nich vždy bola istota, že "nebudu vzápětí litovat, že jsem to koupil")
- len si si nekúpil D7200, keďže sa ti upgrade z D7100 zdal nedostatočný
(keďže žiaden marketingový parameter nevylepšoval)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hoax 4. 12. 2017 13:05

Ganec: Já bych osobně 4K asi zatím nechtěl. Vystačil bych si s 27/2560x1440. Z mého laického pohledu se u nějakého menšího lcd se 4K obávám, že bude třeba zvětšovat obsah webů v prohlížeči. V závislosti na tom jak je web udělaný budou třeba neostré obrázky.. A pak řešíš další software. Třeba Irfan údajně interpolovat neumí apod.
Ale asi nejlíp založ samostatný vlákno na výběr monitorů ať neofftopikujeme.
hoax
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka