pemar píše:Hodně záleží i na monitoru, u 4K je to zřetelnější, než u HD, pokud ten monitor nemá ani HD, není co řešit.
Tak teraz mám dilemu:
- 4K (3840 X 2160) alebo QHD (2560 X 1440)?
- 24" alebo 27"?
(keďže v porovnaní s 19" monitorom so 1280x1024 pixelami by iste stačil aj ten "najslabší" z nich .. hlavne za polovičnú sumu)
lukas_highenergy.cz píše:furt si rikam, ze ten stary Dell Ultrasharp funguje, tak jeste pockam
Tiež sa pozerám po DELL-och .. teda odporúčaš?
pavelmeli píše:K úpravám fotek je důležitější výkon procesoru. Rychlost RAM (DDR3 nebo 4) to nijak výrazně neovlivní.
U Ryzenov by mali RAM v niečom pomôcť (podľa recenzií) .. ale nemám to nijako preverené .. no bolo by to aj tak len o nejakých 10-15% (teda nepozorovateľný rozdiel)
Takže s tým procesorom tiež súhlasím.
Pomôcť môže ale aj grafická karta: aspoň s pomalším procesorom mi v Olympus vieweri dokázala aj 3x urýchliť vykreslenie úprav z RAW (čo sa už len tak ľahko výkonnejším procesorom dosiahnuť nedá)
Problém je, že tá akcelerácia sa využívala len minimálne: GPU load bol minimálny, aj využitie RAM.
A takisto netuším, či by to takto akcelerovalo aj s rýchlejším procesorom (predpokladám, že áno, ale nemám to zatiaľ ničím overené, keďže to tu nikto iný neskúšal - aspoň nenapísal - a ja som skúšal len 2 rôzne karty na 2 rôznych procesoroch, navyše od 2 výrobcov; čo naznačilo skôr na problémy s kompatibilitou ako nejakú vyčísliteľnú závislosť)
Odporúčam najprv upgrade procesora .. a až keď to bude "málo" .. tak až potom "skúšať" (alebo len zisťovať) prínos grafickej karty.