od FotoABC 4. 9. 2015 15:34
Přidám ještě jednu zkušenost:
Občas přidám nějakou fotku do jedné hodnotící galerie, kde mě nikdo nezná a kde se nediskutuje jako tady nebo na Grafice.
Pak dávám fotky v diskuzích.
Za těch 10 let už mě nějaký počet lidí v hodnotící galerii napsalo, že se jim moje fotka líbí, případně líbí hodně.
V diskuzích jsou mé fotky hodnoceny naprosto dramaticky hůř a víceméně jsem za 10 let ještě neudělal fotku, která by nebyla mimořádně hnusná.
Takže si troufnu zobecnit, že do hodnocení fotky se v diskuzích promítá i vztah k diskutujícímu ve stylu:
"Tomuhle kreténovi žádnou fotku nikdy nepochválím!"
"Tenhle diskutér si hraje na chytrýho, takže mu pochválím jen takovou fotku, která bude lepší, než úroveň, na kterou si hraje!"
"Tenhle je skromnej, ušlápnutej, povzbudíme ho."
"Toho musíme trošku srazit, nějak moc nám vyrostl panáček!"
"Jde to, ale musím mu napsat, že je to hnusný, jinak s ním nebude k vydržení!"
"Tomu musím fotky pochválit, abych se nelišil a nebyl za ignoranta."
"Jo, to je machr, tam musím jen zdvořile chválit i kdyby se mně to náhodou nelíbilo, jinak bych se na mistra mohl vytahovat."
Takže jsem si sebekriticky řekl, že nemám ani talent ani estetické cítění a že ani po 50 letech praxe nebudu schopen dělat fotky, jaké leckdo talentovaný, kterých vás je tu nadpoloviční většina, zvládne dělat po půlroce.
Že existuje a také zde v diskuzích mnoho fotografů, na jejichž úroveň, kterou získají velmi rychle, nedosáhnu vůbec nikdy a že nás bude vždy dělit nepřekročitelná propast. Že pro mě je nejvyšší metou průměr a i průměr mně dá řádově víc práce, než talentovi mety nejvyšší. A tak nějak jsem se s tím s lehkým srdcem smířil. A mám svobodu fotit co se líbí mně, i když ostatní nad tím zvrací, jak je to hloupý pohlednicový kýč o ničem, bezduchý cvak, zbytečné ošoupání závěrky.
80-90% zdejších diskutujících fotí tak, že bych to nezvládl ani kdybych nedělal nic jiného.
Pohoda, nevadí.