od Dolgor 22. 6. 2015 16:45
No tak když je tu řeč o Nikon CLS, tak já mám tři blesky od roku 2006. Pravda 1x SB-600 a 2x SB-200 (makroblesky), takže žádné profi nářadí, ale když vyjdu na louku nebo do lesa, nepotřebuju díky CLS žádné kabely a SB-600 si na stojánku položím kamkoli podle potřeby, abych si nasvítil pozadí a neměl brouky jako v noci.
Voděodolnost je přeceňovaná vlastnost, šest roků jsem měl neutěsněná těla, a minimálně o druhém vím, že i v osmi letech pořád funguje. Na druhou stranu, když si vzpomenu, jak jsem loni na Šumavě nechal v noci foťák na stativu a fotil tříhodinovou sekvenci s hvězdičkama, je mi ouzko z představy, že bych měl obyč low-end. Z foťáku doslova lila rosa, jako bych ho strčil pod sprchu.
Výdrž, někdo tomu prostě neuvěří, to je jasný, ale já fakt občas jedu do destinací, kde elektřina není a není a když je, tak jedna zásuvka a mnohdy jen dokud jede generátor, tzn přes den, kdy jsme na cestě, a pokud se podaří nějakou zásuvku sehnat, všichni do ní chtějí nacpat mobily. Na takovou přetahovanou nejsem stavěný, ani nemám takovou disciplínu jako Radek, můj foťák po 4 letech táhne na 40 tisíc expozic. 1000 fotek z týdnu v horách je u mne norma, někdy mám dva. Letos zase mířím do severního Švédska, tam není ale lautr nic, ani mobilní signál, ani cesty natož chatařis generátorem. 5 dní nepotkáš člověka a když jo, je to ještě tři dny cesty k nejbližšímu el. vedení. Jistěže je možné nakoupit kupu baterek, ale to nic nemění na tom, že výdrž CSC je poddimenzovaná, a vyšší kapacity akku by je zatraktivnily právě pro tyhle příležitosti. Jinak mi to je samozřejmě jedno, jestli 300 nebo 1200, přestože mě Fuji X-E1 za poslední rok vypekla asi třikrát, což se mi s Nikon DSLR nestalo za deset let ani jednou.