Moje Minirecenze Nikon S8100:
(+) vynikající HD/Full HD video (obraz a hlavně zvuk!!!), kvalitní foto ( i na vysoké ISO, i na ISO 1600 se dá dívat), extrémně rychlé ostření a celkově velmi rychlá odezva foťáku
(+) pomocí režimu Noční krajina nafotíte bez blesku i festival
(+) lehký a skvěle se drží
(+) extra tlačítko na natáčení videa
(+) extra tlačítko na režim prohlížení
(+) kvalitní a skvěle čitelný displej i na slunci
(+) automaticky vyskakující blesk (nemusíte se o něj starat jak na předchozím Panasoniku LX2), blesk lze samozřejmě natvrdo ZAKÁZAT
(+) optický zoom u videa
(+) extrémně kvalitní stereozvuk
(-) indikace stavu baterie má pouze stav NABITO a téměř prázdná baterka (nafotíte pak pár fotek), baterie musí být při nabíjení ve foťáku, nepraktický tvar nabíječky + nutno s sebou tahat nabíječku i propojovací kabel k foťáku
(-) chybí režim Sport, nicméně závody automobilů se s tím nafotit dají...
(-) chybí man. režimy, ale vzhledem k ceně je to akceptovatelné
(-) cca 1s prodleva při stisku tl. natáčení videa
(-) při optickém zoomování u videa občas dojde k rozostření obrazu - lze vyřešit zapnutím kontinuálního ostření/přeostřování - měl jsem to schválně vyplé abych si nevybíjel jedinou baterii
Výdrž baterie:
Měl sem foťák zatím na dvou akcích:
1) Na 2denním festivalu jsem na aku natočil cca 14 HD videí (30minut, 2,2GB!) +83 fotek 16:9 (171MB), baterie úplně vybita
2) A pak závod tahačů, formulí a cestovních vozů v Mostě:
22 HD videí s celkovou délkou 8min (547MB) + 59 fotek 16:9 (111MB), rozsvítila se ikona vybité baterie
Koupil bych si ho znovu? Asi ano.
Jako druhý foťák jsem měl vybraný Canon SX210 (zvuk nebyl tak kvalitní)
Sony HX5 mělo na youtube špatný zvuk, takže jsem ho vyřadil.
Co bych doporučil:
Kartu na Full HD videa KINGSTON 4GB/8GB Class4 (=min. garantovaná rychlost 4MB/s, kartu jsem měřil a měla zápis kolem 10MB/s!!!, mám kartu Kignston Cl10 a ta má reálnou rychlost 16MB/s!!!.
Dokoupit náhradní aku EN-EL12 (neoriginál od 120Kč, originál Nikon od 650Kč) aby jste nebyli nemile překvapeni na výletě, hlavně pokud natáčíte videa.
Případně dokoupit skladnější a praktičtější nabíječku Nikon MH-65, do které přímo vložíte nabíjenou aku, cena od 600Kč.

- ISO 1600, 1/28, F4,6, zoom cca 5x

- ISO 160!, 1/36, F3,8, zoom 1,5x

- ISO 350, 1/30, F4, zoom 5x