Fotohospoda

Obecná diskuse aneb Co se jinam nevešlo

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 3. 7. 2025 07:43

Rozbitím jednolité plochy se saturace či tonální podání nebo nepravidelná expozice zamaskují či rozptýlí během zprocesování přes interní JPG engine ve Fuji fotoaparátu v kombinaci s objektivem jiného výrobce než Fuji.

Já na to narazil s čistě manuálními skly (Kipon, 7Artisan, TTartisan...), když jsem si dával vedle rawů do zálohy na kartě i nějaké custom sooc film. sim. jpgy.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 7. 7. 2025 17:10

Z vikendoveho ranneho lovu na povodi Hornadu.

Strakoš, Z100-400
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod landov 10. 7. 2025 05:45

Z 100-400
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 7. 2025 07:37

Ta první "na zeleném" je super, to je skvělá ukázka toho, že může mít smysl i fotka ptáka, kde není dostatečné přiblížení či zoom k využití větší plochy snímku...

Naopak ta druhá mi přijde hodně na hranici bodu "smazat a zapomenout". Zase malé v obraze, ale tady navíc i hodně splývá, není ideální úhel záběru a tak, sorry :-( Asi by to bylo OK v sérii s dalšími víc detailními fotkami jako ilustrace prostředí, ale samotné prostě ne. Což je právě rozdíl proti té předchozí, která v pohodě funguje i sama o sobě :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 12. 7. 2025 08:44

Dnes necakany zazitok pri Hornade. Pozeram, ze nejake drevo plave v rieke...ale proti prudu ?
A on to bol Bobor :-)
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod bob222 12. 7. 2025 11:53

Bober kurwa. :D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod landov 13. 7. 2025 06:04

Vcera rano pri Hornade to vyzeralo uz ako na jesen. Po predoslom dazdi, rieka obkolesena horami, nad ktorymi sa vznasal opar a slnko sa cez neho pokusalo predierat...neskutocna atmosfera a do toho prelet Volavky - no necvakni to :-)
Obrázek
...ale zapozoval aj Prhlaviar ciernohlavy.
Obrázek
landov
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 7. 2025 07:03

Každý kout Sardinie jako by byl obrazem – někdy skutečně namalovaným na zdi starých domů, jindy vyrytým do přírody.V Tinnuře a dalších malých vesničkách ožívá minulost díky nádherným muralům – pasáčci, ovce, tvrdá práce i venkovská hrdost. Staré kamenné uličky, květiny na parapetech, moře klidu a nostalgie.

A pak ta příroda – laguny, kde mezi trávou a vodou plachtí ptáci. Řeky, co ústí do pláží s jemným pískem, borovice chránící stín i vůni. Slunečné pláže s křišťálovým mořem a červenými záchranářskými čluny.
A uprostřed toho všeho – města s duší, kostely a kavárničky.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 7. 2025 08:33

Pemar - no momentálně by největší cenu ze Sardinie měla papparazi fotka setkání Verstappena a Wolffa :-) Příznivci F1 dobře vědí, na co narážím…

Jinak fotky v pohodě, to výše uvedené jsem nemyslel jako jejich nějaké odbytí :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 13. 7. 2025 12:24

Pěkný report z dovolené :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 7. 2025 15:50

Já s těmi fotkami spokojený moc nejsem.

Měl jsem tam náběh na zajímavý motiv, kdy v městečku Bosa mají takový zvyk, že lidé (vesměs staršího věku) sedí před svými domy na zápraží. Není to ale jednoduché autenticky zachytit, jednak proto, že v té ulici jako cizinec působím rušivě a i proto, že i tito geront pořád čumí do mobilů.

ObrázekUntitled

ObrázekUntitled

ObrázekUntitled
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 13. 7. 2025 16:15

Zrovna ty mobily u důchodců mi ale přijdou super - ukazuje to realitu doby. Popravdě pokud to opravdu běžně dělají (a co jsem viděl jinde, tak ano), tak já bych se spíš snažil o fotku, která ty mobily ještě zvýrazní, než o hledání idylického záběru ukazujícího něco, co už neexistuje…
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 7. 2025 16:46

Já jsem zkoušel něco pouličního, ale vždy tomu kousek chyběl k mé spokojenosti:

Obrázek

ale nic z toho se ani vzdáleně nepřiblížilo těm motivům z nástěnných maleb, ty mají úplně jinou autenticitu a grády:

Obrázek

Obrázek

Obrázek
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 13. 7. 2025 21:31

Ty murály jsou fakt super, moc hezky se na to dívá. Na Sardinii se chystám už nějaký čas, ale chci jet vlastním autem s mezizastávkou na Korsice a to mi zatím časově nějak nevychází ;-). Ale jen jsi mě víc navnadil :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 13. 7. 2025 21:48

Tu murály nejsou všude, jenom na pár místech.

Na Korsiku a Sardinii je zapotřebí dost času, my jsme byli na Sardinii něco přes 1 týden a viděli jsme méně než 1/4. Otázka ale je, na co se soustředit. Města jsou dost o ničem, Sardinie až na výjimky nemá nijak zajímavou historii, s výjimkou pár vesnic nebo Alghera. Ale jsou tam takové ty skryté poklady, třeba bývalé solisko poblíž San Teodoro, kde byla restaurace a kus od ní rybářská bouda, kde prodávali čerstvé ryby.

Pláže jsou čisté a hodně připomínají Karibik, ale lidi je tam v červenci příliš mnoho a co se týče počasí, moře je teplé, ale vzduch atakoval teploty nad 35 stupni Celsia.

Nakonec asi nejvíce se mi líbilo v městečku Bosa, bylo to malé a takové zvláštně útulné, byť dost chudé.
Naposledy upravil pemar. dne 14. 7. 2025 06:50, celkově upraveno 1
pemar.
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka